تهران- ايرنا- مديرعامل فرابورس ايران از استقبال گسترده شركت كنندگان در كنفرانس «موندو ويزيونه» در انگليس از تجارب بازار سرمايه و فرابورس ايران خبر داد و گفت: ابزارهاي مالي اسلامي بيش از ساير موضوعات مورد توجه و علاقه سرمايه‌گذاران قرار گرفت.

به گزارش روز شنبه ايرنا از روابط عمومي فرابورس ايران، امير هاموني كه براي حضور در كنفرانس موندو ويزيونه به لندن سفر كرده بود، در بخش «بازگشايي بازارهاي خاورميانه» به تشريح استراتژي‌هاي فرابورس ايران براي جذب سرمايه‌گذاران خارجي پرداخت.
وي گفت: بازار فرابورس ايران با هدف متنوع سازي ابزارهاي مالي، گستره وسيعي از ابزارها و بازارها را به بازار سرمايه ايران معرفي كرده و ارزش بازار آن بيش از 23 ميليارد دلار است.
وي با بيان اينكه 10 درصد ارزش بازار فرابورس متعلق به بازار بدهي و 90 درصد آن مربوط به بازار سهام است، درخصوص مكانيزم فعاليت اين بازار توضيح داد: فرابورس ايران با همكاري 9 تامين سرمايه، 99 شركت كارگزاري با حدود يك هزا رو 500 شعبه و همچنين سه هزار شعبه آنلاين بانك، در سال 2014 به بيش از 1.5 ميليون سرمايه‌گذار و 300 شركت ارائه خدمت كرده است.
به گفته وي، ارزش معاملات فرابورس ايران در سال 2014 به بيش از 12 ميليون دلار رسيد كه حدود 15 درصد آن مربوط به معاملات آنلاين است؛ ضمن اينكه معاملات ثانويه بيش از 44 صكوك و اسناد خزانه اسلامي با ميانگين نرخ بازده 21 درصد در اين بازار انجام مي‌شود.
مديرعامل فرابورس ايران در ادامه به تشريح روند معاملات سرمايه‌گذاران حقيقي و حقوقي در بازار فرابورس ايران پرداخت و يادآور شد: از ابتداي سال 1394، 80 درصد ارزش معاملات خريد و 82 درصد ارزش معاملات فروش متعلق به سرمايه‌گذاران حقوقي و 68 درصد حجم معاملات خريد و 74 درصد حجم معاملات فروش متعلق به سهامداران عمده بوده كه دليل اين آن، فعاليت سرمايه‌گذاران حرفه‌اي در بازارهايي مانند بازار سوم (ادغام و تمليك) و بازار بدهي است.
وي همچنين از بازار دارايي فكري به عنوان يكي از نقاط قوت فرابورس ايران در فضاي پساتحريم ياد كرد كه معاملات فناوري، اختراعات و طرح‌هاي صنعتي با ديگر كشورها را تسهيل خواهد كرد.
وي، صندوق‌هاي پروژه را نيز ابزار مناسبي براي سرمايه‌گذاران خارجي برشمرد كه مي‌توانند تامين مالي پروژه‌هاي مورد نظر خود را از اين طريق انجام دهند.
هاموني در اين نشست در پاسخ به پرسشي پيرامون پيش‌بيني وضعيت آينده فرابورس بيان داشت: اينكه فرابورس ايران توانسته در اين هفت سال گام‌هاي بزرگ ملي بردارد، براي ما بسيار پرمعنا و با اهميت است و از همين رو به آينده‌اي روشن اميدواريم و در فرايند جهاني شدن بازار سرمايه ايران، از همه مشاركت كنندگاني كه ما را در اين مسير ياري كنند به گرمي استقبال مي‌كنيم.

** استقبال از صكوك اسلامي
امير هاموني در بازگشت از لندن گفت: تجارب فرابورس براي سرمايه‌گذاران و مديران بورس‌هاي خارجي جالب توجه بود و آنها مايل بودند بدانند كه فرابورس ايران در مدت هفت سال چطور به اين موفقيت‌ها دست يافته و پرسش هاي متعدد آنها در مورد صكوك اسلامي را مي‌توان دليلي براي نگاه ويژه آنان به ابزارهاي مالي اسلامي دانست.
به گفته مديرعامل فرابورس ايران، با توجه به اينكه 98 درصد معاملات بورس لندن توسط افراد حقوقي انجام مي‌شود، تجربه بورس ايران كه افراد حقيقي معاملات بيشتري در آن انجام مي‌دهند، مورد توجه آنها قرار گرفت.
هاموني جمع‌بندي نهايي كنفرانس موندو ويزيونه را مثبت و در راستاي توسعه بين‌المللي بازار سرمايه كشور دانست و افزود: در مجموع مي‌توان گفت علاقه زيادي براي حضور در بازار صكوك، اوراق با درآمد ثابت و اسناد خزانه اسلامي ايران در بين سرمايه‌گذاران خارجي ديده مي‌شود؛ البته در آينده ورود خارجي‌ها به بازار سهام و موضوع ادغام و تمليك نيز قابل طرح است.
وي به پيشنهاد شراكت بورس يك كشور اروپايي با ايران براي توسعه ابزارهاي مالي اسلامي در اين سفر اشاره كرد و افزود: اسناد خزانه اسلامي نيز به عنوان يكي از ابزارهاي نوين مالي كه از تضمين دولتي برخوردار بوده و بازدهي مناسبي دارد نيز در كنار ديگر صكوك اسلامي كانون توجه سرمايه‌گذاران و مسئولان بورس‌هاي اروپايي بود.
به گفته مديرعامل فرابورس ايران، ايرانيان ساكن اروپا و مردم كشورهاي همسايه ايران كه در لندن اقامت دارند، علاقه وافري به كسب اطلاعات بيشتر براي سرمايه‌گذاري در بورس و فرابورس داشتند كه بايد از اين پتابسيل و علاقه به خوبي استفاده كرد.

** رايزني براي عضويت فرابورس در فدراسيون جهاني بورس‌ها
هاموني در ادامه، عضويت سازمان بورس در سازمان بين‌المللي كميسيون اوراق بهادار (ISCO) را كليدي و پيش‌نياز عضويت فرابورس ايران در فدراسيون جهاني بورس‌ها (WFE) عنوان كرد و ادامه داد: در اين سفر با رايزني‌هاي انجام شده، مقرر شد كه به محض عضويت سازمان بورس ايران در ISCO، مساله عضويت فرابورس ايران در دستور كار WFE قرار بگيرد تا فرابورس ايران در زمان ‌كوتاه‌تري به عنوان عضو ناظر اين نهاد انتخاب شود.
اقتصام(1) 9141 ** 2023