تبريز- ايرنا- مراكز نيكوكاري، ابتكاري خلاقانه براي مشاركت مردم در تامين نيازهاي مستمندان تحت نظارت كميته امداد امام خميني است كه آن را مي توان حركتي مردمي براي فقر زدايي از جامعه تلقي كرد.

به گزارش ايرنا، دين اسلام اهميت زيادي براي امور معيشتي و اجتماعي نيازمندان قائل شده و بر رسيدگي به امور محرومان توسط مسلمانان تاكيد فراوان كرده است.
از نظر قرآن يكي از وظايف مهم افراد در جامعه اسلامي، دستگيري از نيازمندان و تهيدستان است و به همين منظور آيات و روايات بسياري در باب ترغيب مسلمانان براي رسيدگي به امور خيريه و احسان و نيكوكاري وجود دارد .
بر اساس نص صريح اسلام و قرآن هر كس به اندازه امكانات و توانمندي خويش وظيفه دارد كمبودهاي موجود در زندگاني افراد نيازمند را جبران و كاستي هاي آنها را پاسخگو باشد، كه در اين راستا تشكيل مراكز نيكوكاري به مثابه تشكلي مردم نهاد براي رسيدگي به امور محرومان و مستضعفان، اقدامي پسنديده و در خور توجه است.
همان‌گونه كه خداوند فقرا را با فقر و نداري امتحان مي‌كند، ثروتمندان را نيز با ثروت مي‌آزمايد؛ كمك به افراد نيازمند اگر همراه با خلوص نيت و به خاطر رضاي پروردگار باشد، داراي اثرات بي‌شمار دنيوي و اخروي است.
از آنجا كه مسجد در جامعه نبوي، محور بسياري از امور اجتماعي مسلمانان، از جمله پيگيري مشكلات نيازمندان است، به همين جهت مراكز نيكوكاري با محوريت مساجد يك واحد مردمي است كه توسط اشخاص حقيقي و حقوقي بصورت داوطلبانه و با نظارت كميته امداد امام خميني (ره )به نيازمندان مساعدت مي‌كنند .
در واقع اين مركز پيشخوان كميته امداد محسوب مي شود و پل ارتباطي بين كميته امداد و جامعه مردمي است؛ ‌شناسايي، ارتباط و تعامل با اشخاص تاثيرگذار، ‌خيران و موسسه هاي خيريه، ‌استفاده از ظرفيت بالاي مساجد، برون‌سپاري و توسعه خدمات رساني به محرومان و تكريم آن‌ها، ايجاد همبستگي و توازن اجتماعي و ارتقاي فرهنگ انفاق و نيكوكاري در جامعه از جمله اهداف راه‌اندازي اين مراكز نيكوكاري است.
معاون توسعه مشاركت‌هاي مردمي كميته امداد امام (ره)، هدف از راه اندازي و ايجاد مراكز نيكوكاري را پيشگيري از فقر دانست و گفت: علت اينكه كميته امداد به مراكز نيكوكاري توجه زياد دارد، توصيه مسئولان عالي نظام و رهبر معظم انقلاب مبني بر مردمي بودن امور و اينكه مردم را صاحب اين كشور دانسته و كارها بايد بدست خود مردم انجام گيرد، است.
مصطفي خاكسار روز سه شنبه در مراسم آغاز به كار مركز نيكوكاري مساجد شهر ايلخچي در 30 كيلومتري جنوب تبريز، با تاكيد بر اهميت توسعه فعاليت‌هاي مردم‌ نهاد اظهار كرد: هر جا كه كارها با محوريت مردم بوده، خوب پيش رفته است، لذا بر اساس اين باور، كميته امداد بر واگذاري امور به مردم اصرار دارد تا ساختن و آباد كردن استان و كشور توسط خود مردم صورت گيرد.
وي رسيدگي بيشتر و بهتر به امور مراكز نيكوكاري را وظيفه اين نهاد عنوان كرد تا نيكوكاران احساس مانع نكرده و تشويق به امر خير شوند.
خاكسپار افزود: كارهاي خيرانديشانه در آذربايجان‌شرقي جايگاه خاصي دارد و بر همين اساس حمايت از خيران در اولويت كميته امداد است تا مردم اهداف خيرخواهانه را به سرانجام مطلوبي برسانند.
معاون توسعه مشاركت‌هاي مردمي كميته امداد، محوريت مساجد و روحانيان را در فعاليت‌هاي خيرخواهانه، باعث مردمي شدن و عمق بيشتر داشتن آنها ذكر كرد و گفت: قدم هايي را براي واگذاري امور به مردم و گسترش مراكز نيكوكاري برمي داريم.
خاكسار با تاكيد بر ضرورت خوداتكا بودن مددجويان تحت پوشش كميته امداد خاطر نشان كرد: مددجويان بايد ضمن توانمند شدن خودشان، ديگران را نيز ياري رسانند و در رفع نيازهايشان بكوشند.
مديركل كميته امداد آذربايجان‌شرقي نيز با بيان اينكه تمام منابع كميته امداد در زمينه نيكوكاري در اختيار خيران قرار مي‌گيرد، گفت: كارهاي اجرايي توسط بخش مردمي صورت مي‌گيرد اما كارهاي اداري توسط ادارات كميته امداد انجام مي شود.
حسين دشتي با بيان اينكه مراكز نيكوكاري در مساجد متمركز مي‌شوند و اداره آن نيز توسط خيران خواهد بود، افزود: كليه كمك هاي مردمي در مراكز نيكوكاري متمركز است تا صرف امور مددجويان همان منطقه و محله شود.
وي از فعاليت پنج هزار قالي‌باف در تبريز زير نظر كميته امداد خبر داد و گفت: عمده ترين مشكل مددجويان قاليباف نبود فضاي مناسب است كه راه اندازي اردوگاه تفريحي و خدماتي ايلخچي در اين راستا كمك موثري به اينها مي كند و در اين ميان بستر مناسبي براي فعاليت‌هاي مردمي و خيران وجود دارد.
دشتي، هدف از انتخاب ايلخچي به عنوان پايلوت مراكز نيكوكاري را،تحت پوشش بردن 70 روستاي محروم منطقه جزيره اسلامي اعلام و خاطر نشان كرد: اين مركز در شمالغرب به عنوان اولين مركزي است كه كارهاي امداد با محوريت مسجد به مردم واگذار شده است.
وي افزود: سال گذشته براي توانمندسازي روستائيان با روش‌هاي جديد اشغالزايي اقدام شد كه از جمله اين راه‌‌ها آموزش پرورش شترمرغ و ايجاد مزارع در روستاهاي محروم است.
دشتي با اشاره به درخواست خيران و اعضاي شوراي شهر ايلخچي مبني بر احداث ساختمان و يا نمايندگي اين نهاد در اين شهر، خاطرنشان كرد: احداث ساختمان كميته امداد و اردوگاه 10هكتاري در شهر ايلخچي با توجه به نياز و مصوبه و پس از طي مراحل قانوني و ابلاغ مصوبه‌ها صورت مي‌گيرد.
مراكز نيكوكاري مساجد ولي عصر، شاه مردان و جامع شهر ايلخچي امروز با حضور معاون توسعه مشاركت هاي مردمي كميته امداد و مدير كل كميته امداد آذربايجان شرقي به عنوان اولين مركز پايلوت نيكوكاري در الخچي افتتاح شد.
گزارش از: نعمت مرادپور
6132//1352/518