تهران - ایرنا - سازمان یونسكو درجدیدترین گزارش خود درباره وضعیت علمی كشورهای مختلف، ضمن اذعان به رشد علمی و فناوری جمهوری اسلامی ایران در شرایط تحریم، اعلام كرد كه تجربه ایران در این زمینه، چشم اندازی منحصر به فرد ارائه می كند.

به گزارش ایرنا، یونسكو در گزارش جدید خود ضمن اصلاح گزارش قبلی خود درباره روند سیاست های علمی و فناوری و نوآوری در ایران تاكید كرد: هر چند در گزارش پیشین یونسكو گفته شده بود سیاست علوم، فناوری و نوآوری در ایران بیشتر علوم محور است نه با انگیزه فناوری، ولی اكنون می توان گفت سیاست های این كشور در این حوزه، بیش از آنكه بر اساس روند علوم باشد، با اقتضای تحریم ها است.
گزارش یونسكو یادآور می شود: افزایش فزاینده تحریم ها از سال 2011به این سو، محوریت اقتصاد ایران را به بازار داخلی تغییر داد و با ایجاد موانع خارجی برای صادرات، تحریم ها شركت های دانش بنیان را به محلی كردن تولیدات خود ترغیب كردند.
این گزارش اعتراف می كند كه ایران با ایجاد اقتصاد مقاومتی در سال 2014، به تحریم ها واكنش نشان داده و سیاستگذاران به سرمایه های انسانی این كشور برای تولید ثروت نگاه كردند و حال به این نتیجه رسیده اند كه آینده ایران در گذار به اقتصاد دانش بنیان نهفته است.
براساس این گزارش، سیاست آموزشی ایران كه بیشتر بر مبنای تقویت علوم پایه بود حال این تمركز با عوامل دیگر مانند كاهش درآمدهای نفتی، علوم از نیازهای اقتصادی اجتماعی جدا شده است.
وضع نامناسب اقتصادی در كنار افزایش شمار تحصیلكردگان و مشكلاتی كه آنان برای یافتن كار دارند، زمینه مناسبی را برای تمركز بیشتر روی علوم و فناوری های كاربردی ایجاد كرده است، از این رو دولت بودجه های خود را متوجه صنایع اختراعی كوچك، كار آفرینان و پارك های فناوری قرار داده است تا فارغ التحصیلان را استخدام كند.
یونسكو همچنین اعلام می كند كه تحریم ها علیه ایران یك نتیجه پیش بینی نشده ولی در عین حال خوب نیز داشتند و در حالیكه دولت دیگر اتكایی به دلارهای نفتی نمی تواند داشته باشد، تلاش خود را بر اصلاحات و كاستن هزینه ها معطوف كرده و بودجه های منظم تری را برای بهبود علوم ارائه داده است.
این گزارش تصریح می كند كه بیش از هر تلاش دیگری، افزایش فزاینده اهمیت سیاست های علوم، فناوری و نوآوری نتیجه تحریم هاست و نتیجه دادن این سیاست ها، آینده ای بهتر را برای ایران در پی خواهد داشت.
علمی**1055**1440