به گزارش ايرنا ، اين استان از قديم با توجه به داشتن گنجينه اي از هنر، فرهنگ و تمدني ايراني از جمله بقعه، مساجد، حسينيه ها، زيارتگاههاي زرتشتيان، خانه هاي تاريخي، آب انبارها، باغ هاي تاريخي ، بادگيرها و بازارچه ها و نيز داشتن علماي و دانشمندان بزرگ ، مردمي فرهنگي ، صادق ، كوشا و متدين شناخته مي شود .
از اين رو يزد با عناويني همچون شهر دارالعباده، دارالعلم و دارالعمل، حسينيه ايران، بادگيرها، شهر نساجي ، شهر كار و كاريز و كاهگل، شهر دوچرخه ها، شيريني، شهر قنات و قنوت و قناعت و شهر آتش و آفتاب معروف است.
درصد بالاي سطح مطالعه در استان در كنار تعداد بالاي خيران مدرسه ساز و كتابخانه ساز ، 22سال كسب رتبه برتر كنكور ، تعداد بالاي نشريات و رسانه ها از ديگر از حوزه هاي رشد يافته استان يزد در دوران بعد از انقلاب و سالهاي اخير است و همه اينها موجب شده اين استان در اين بخش ها در جايگاه خوبي در ميان استانهاي كشور قرار گيرد.
همه اين مسائل بهانه اي شد تا در ميزگردي همزمان با هفته كتاب و كتابخواني و روز كتاب و رسانه با حضور مديركل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان يزد و رئيس اداره امور فرهنگي و نيز مدير روابط عمومي اين اداره كل مسائل اين حوزه ها را بررسي كنيم .
** * فعاليت هاي فرهنگي و هنري در راستاي حفظ فرهنگ بومي و سنتي است
مديركل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان يزد در اين ميزگرد ، حفظ فرهنگ سنتي ، بومي و ديني و نشاط اجتماعي را از مهمترين مطالبات مردم اين استان بيان كرد و گفت: اين استان زبانزد خاص و عام است.
علي غياثي ندوشن افزود: استان يزد در گذشته بدليل آمار بالاي كارهاي خير و پايين بودن معضلات و آسيب هاي اجتماعي در كشور از جايگاه ويژه اي برخوردار بوده است.
وي با بيان اينكه ذهنيت بسيار مثبت و متفاوتي نسبت به استان يزد وجود دارد اظهار كرد: امانتداري ، متدين ، صادق ، پرتلاش و روحيه تعاون و همكاري از ويژگيهاي مردم اين خطه است.
مديركل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان تصريح كرد: طبيعي است به دلايل مختلفي همچون تغييرات اجتماعي ، توسعه صنعت ،شهرنشيني، تحولات اقتصادي و مهاجرت به تبع برخي از اين شاخص دستخوش تغيير شده اند اما مردم اين خطه برحفط فرهنگ سنتي، فرهنگي ديني خود تاكيد دارند.
غياثي ندوشن ادامه داد: به همين دليل فعاليتهاي فرهنگي و هنري اين اداره كل در راستاي حفط فرهنگ، بومي و سنتي و حفط ارزشها اجتماعي است.
وي با بيان اينكه بايد به نشاط اجتماعي هم توجه شود، افزود: شادابي موجب كاهش آسيب هاي اجتماعي و جرائم مي شود.
*** اطلاع رساني در حوزه كتاب يكي رسالت هاي رسانه ها است
مدير كل ارشاد اسلامي استان يزد يكي رسالت هاي رسانه ها را اطلاع رساني در حوزه كتاب بيان كرد و گفت: ترويج فرهنگ مطالعه كتاب و كتابخواني نياز جامعه است.
غياثي ندوشن با بيان اينكه مقام معظم رهبري بارها بر اين نكته تاكيد داشتند كه يكي از نيازهاي جامعه توسعه فرهنگ مطالعه و ترويج فرهنگ كتابخواني است، اظهار كرد: ما اگر جامعه اي آگاه داشته باشيم قطعا حقوق همه اقشار جامعه هم رعايت مي شود .
وي با بيان اينكه همچنين كتابخواني موجب كاهش جرم و بسياري از آسيب هاي اجتماعي مي شود افزود: خيلي از جرائم و آسيبها ناشي از عدم آگاهي و دانستن است.
غياثي ندوشن خاطر نشان كرد: همه بايد دست به دست هم بدهيم نه در هفته كتاب بلكه در طول سال در زمينه ترويج كتابخواني تلاش كنيم.
وي با اشاره به صدرنشيني استان يزد در آزمون سراسري و كسب موفقيت هاي علمي در زمينه هاي مختلف استان سرامد در كشور است گفت: اين يك بستر خوبي است در حوزه مطالعه عمومي تعميم بدهيم.
اين مسئول اظهار كرد: همچنين ارتباط و پيوند كتب درسي و دانش آموزي و مطالعه عمومي ضروري است و رسانه هاي در اين زمينه نقش مهمي دارند.
مدير كل ارشاد اسلامي استان يزد، ارتباط رسانه ها و مطبوعات را با كتابداران ، نويسندگان و ناشرين و مولفان را مهم خواند و گفت: اگر اين امر محقق شود فرهنگ كتابخواني هم در جامعه نهادينه خواهد شد.
غياثي ندوشن با اشاره به بانك اطلاعات و گنجينيه آثار نويسندگان استان در مجتمع امام علي (ع) از نويسندگان و مولفان خواست كه هر گونه كتابي را چاپ كرده اند يك نسخه ان به اين اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان تحويل تا در گنجينه نگهداري شود.
وي افزود: در گنجينه ياد شده نسخه آثار نويسندگان جمع اوري در معرض ديد علاقمندان قرار مي گيرد و همچنين به يك مراكز ديدني فرهنگي تبديل خواهد شد.
مديركل فرهنگ و ارشاد استان با اشاره به ظرفيتهاي اين استان در زمينه كتاب گفت: در سال گذشته شهر يزد جزء پنج شهر برگزيده در بحث پايتخت كتاب ايران و روستاي ابراهيم آباد رستاق در شهرستان اشكذر در ميان 10روستاي دوستدار كتاب در حوزه كتاب و كتابخواني در كشور انتخاب شدند.
غياثي اظهار كرد: امسال نيز طرح هاي مشاركتي خوبي براي ايجاد انگيزه در بين جوانان و اقشار مختلف جامعه براي خواندن كتاب به ويژه در مناطق و مدارس محروم استان داريم.
*** لزوم حمايت صنعتگران از نويسندگان
وي بر از حمايت از نويسندگان تاكيد كرد و گفت: اين حمايت لازم است در حوزه بخش خصوصي هم صورت گيرد.
اين مسئول با اشاره به اينكه صنايع و صنعت به خوبي مي توانند از نشر كتاب حمايت كنند اظهار كرد: صنايع ، بخش توليدي و تجاري هزينه هاي كه در امور تبليغاتي انجام مي دهند مي توانند اين تبليغات در قالب كتاب صورت گيرد.
غياثي ندوشن افزود: بسياري نويسندگان به دلايل مشكلات مالي نتوانستند كتابهاي خود را چاپ كنند.
وي از صنعتگران خواست در زمينه ترويج فرهنگ كتاب و كتابخواني و نويسندگان در زمينه چاپ و نشر كتاب ياري كنند.
**برنامه هاي هفته كتاب و كتابخواني اداره كل ارشاد استان يزد
مديركل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان يزد برگزاري نمايشگاه كتاب ، اهداي كتاب توسط دانش آموزان، تجليل از خادمان و نويسندگان كتاب، برگزاري جلسات نقد كتاب، برپايي شب شعر و موسيقي يار مهربان و برپايي جمعه بازار كتاب را از ديگر برنامه هاي ارشاد در هفته كتاب و كتابخواني بيان كرد.
غياثي ندوشن خاطرنشان كرد: اجراي تئاتر خياباني، توزيع كتاب در مدارس محروم با همكاري آموزش و پرورش استان، ايجاد المان هاي شهري با موضوع كتاب با همكاري شهرداري يزد و كتاب درماني با همكاري كانون اصلاح و تربيت اداره كل زندان هاي از ديگر برنامه هاي اين اداره كل در هفته ياد شده است.
** كتاب همچون گذشته از جايگاه ويژه اي برخوردار است
رييس اداره فرهنگي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان يزد هم در اين ميزگرد با اشاره به شعار 'كتاب ، رسانه كهن' گفت: كتاب يكي از مهمترين رسانه ها در حال حاضر است.
سيدخلف حوتي نژاد افزود: كتاب در گذشته كه رسانه هاي جمعي و شبكه هاي اجتماعي به خوبي گسترده نشده بودند نقش خود را به خوبي ايفا مي كرد.
وي با بيان اينكه سرانه چاپ كتاب در كشورهاي توسعه بسيار بالاست، ادامه داد: اين نشانگر آن است كه كتاب همچون گذشته از جايگاه ويژه اي برخوردار است.
رييس اداره فرهنگي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان گفت: برخي مردم بر اين باورند كه با وجود فناوري نوين ديگر نيازي به كتاب نيست اين در حالي است كه كتاب و كتابخواني از اهميت زيادي برخوردار است.
**افزايش 300 درصدي خريد كتاب از نويسندگان
وي از افزايش 300 درصدي خريد كتاب از نويسندگان استان نسبت به سال 92 خبر داد و گفت: در سال گذشته 800 ميليون ريال در قالب يكصد عنوان كتاب از نويسندگان خريداري شد.
حوتي نژاد با بيان اينكه در سالجاري هم 800 ميليون ريال اختصاص يافته است، افزود: 50 درصد اين مبلغ در قالب 50 عنوان كتاب از نويسندگان خريداري و مابقي تا پايان سال انجام مي پذيرد.
اين مسئول تعداد ناشران كتاب را 80 نفر بيان و بر اهميت ترويج فرهنگ مطالعه كتاب و كتابخواني در جامعه تاكيد كرد.
وي برگزاري جشنواره پايتخت كتاب ايران ، جشنواره روستاهاي و عشاير دوستدار كتاب، تجليل از مروجان كتاب و كتابخواني را از جمله برنامه هاي حوزه فرهنگي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان بيان كرد و گفت: از نويسندگان نوقلم هم به طور جدي حمايت مي كنيم.
***تاكيد بر احياي انجمن هاي فرهنگي و هنري در دولت يازدهم
رييس اداره فرهنگي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان يزد در دولت قبل انجمن هاي فرهنگي و حضور مشاركتي هنرمندان كمرنگ شده بود اضافه كرد: متاسفانه در آن دوره همچنين موسسات تك منظوره به بهانه بخش خصوصي جمع شدند.
حوتي نژاد افزود: انجمن نمايش استان كه سالهاي با ان كار مي كرديم در دولت قبل از بحث انتخابات و مشاركتي بيرون امد و انتصابي شد.
وي در دولت يازدهم بر احياي انجمن هاي تاكيد دارند و ادامه داد: هم اكنون انجمن هاي شعر ، نويسندگان و اهل قلم مدتي است كه در خواست انجمن دارند.
وي يادآور شد: در اين زمينه در نشستي كه بنياد شعر ادبيات داستاني كه چند روز گذشته در تهران داشتيم قرار شد اساسنامه مشتركي معرفي شود و انجمن شعر و داستان راه اندزاي كنيم.
رئيس اداره فرهنگي اداره كل ارشاد اسلامي استان يزد افزود: ساماندهي انجمن و ثبت آنها در دستور كار اين اداره كل قرار دارد.
**در مطبوعات به اخبار حوزه كتاب كمتر توجه شده است
مدير روابط عمومي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان يزد هم در ادامه اين جلسه گفت: متاسفانه تحليل محتواي مطبوعات استان نشان مي دهد كه اخبار حوزه كتاب و كتابخواني و معرفي كتب نويسندگان در مطبوعات نقش چنداني ندارد.
امير ترقي نژاد با بيان اينكه رسانه ها در معرفي فرهنگ مطالعه كتاب نقش بسزايي دارند افزود: بنابراين مطبوعات و رسانه هاي بايد در اين زمينه بيشتر ورود كنند.
وي اظهار كرد: با ورود تكنولوژي و فناوري هاي نوين ارتباطي با استفاده از بهره گيري از ظرفيت آنها با ارائه چكيده كتب مي تواند در نهادينه كردن فرهنگ كتابخواني نقش آفريني كرد.
نويسنده كتاب تاكتيك هاي روابط عمومي ها گفت: استان يزد سردمدار حوزه كتابخواني است زيرا وحشي بافقي ، فرخي يزد و آذر يزدي به عنوان بزرگان كتاب اين خطه هستند كه هنوز متاسفانه در سطح كشور به خوبي معرفي نشدند.
وي افزود: اين نشان از ان است كه رسانه ها انطور كه بايد اين مشاهير برجسته فرهنگي كتاب كه در بخش كتاب خدمات شاياني انجام داده اند معرفي نكردند.
ترقي نژاد خاطرنشان كرد: رسانه هاي مي تواند در حوزه كتاب از تكنيك هاي مختلف رسانه اي چون برجسته سازي، قطره چكاني و موجي حجم فزآينده اي از اين حوزه را به مخاطبان منتقل نمايند.
وي تصريح كرد: رسانه ها بايد ضمن حفظ رقابت با ارائه توليدات و محتواي حرفه اي در حوزه كتاب نيازهاي مخاطبان را برانگيخته تا كتاب نيز در سبد خانوار نهادينه شود.ك/4
1968 /2080/8068
تاریخ انتشار: ۲۷ آبان ۱۳۹۴ - ۱۰:۴۷
يزد- ايرنا - استان يزد با داشتن فرهنگ و سنت هاي اصيل ديني و مذهبي شهرت ملي و بين المللي دارد و امروز نيز مهمترين مطالبه مردم دارالعباده، حفظ همين فرهنگ و سنت ها و نيز ايجاد نشاط اجتماعي در كنار آنهاست.