تهران- ايرنا- محققان دانشگاه تهران در طرحي مشترك با يك شركت ايراني، اقدام به ساخت آزمايشگاهي گونه‌اي از چسب‌هاي بافتي با نانوذرات كردند كه استحكام بيشتري نسبت به نمونه‌هاي تجاري متداول دارند.

به گزارش گروه علمي ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو، جواد صابري مجري اين طرح پژوهشي گفت: درمان جراحات و پارگي ناشي از جراحي ها‏، بيماري‌ها‏، حوادث‏ طبيعي‏، تصادفات و جنگ يكي از شايع‌ترين مشكلاتي است كه مراكز درماني و اورژانس با آن مواجه هستند.
وي افزود: اگر چه بيشتر اين جراحات بدون مراقبت خاصي التيام مي‌يابند‏، اما عدم مراقبت صحيح از آنها مي‌تواند باعث ايجاد عفونت‏، افزايش دوره‌ نقاهت‏، نقص عملكرد يا حتي مرگ بيمار شود.
صابري بيان كرد: از زماني كه نخ بخيه وارد علم پزشكي شد، اين تصور پيش آمد كه اگر بتوان بدون استفاده از نخ، با يك چسب قطعات را كنار هم قرار داد، كار با سهولت بيشتري انجام مي‌شود، بنابراين چسب‌هاي بافتي به عنوان جايگزين مناسبي براي بخيه يا گيره طراحي و توليد شدند.
وي ادامه داد: به رغم تلاش‌هاي زياد جامعه علمي در طول دهه‌هاي گذشته، درحال حاضر چسب‌هاي بافتي موجود هنوز نيز داراي محدوديت‌هاي قابل توجه و اشكالاتي هستند.
صابري افزود: اين چسب‌ها همچنين با استحكام كششي و چسبندگي نسبتا ضعيف عرضه شده اند و به آماده سازي قبل از كاربرد نياز دارند، همچنين از آنجايي كه منشا انساني يا حيواني دارند، مي‌توانند سبب بروز عفونت‌هاي ويروسي مانند ويروس نقص ايمني‎ و هپاتيت يا سندرم نقص ايمني شوند.
وي گفت: همچنين چسب‌هاي جراحي مصنوعي و نيمه مصنوعي زيست تخريب پذيري پاييني دارند و در كنار سميت سلولي و چسبندگي كم به سطوح مرطوب، التهاب مزمن ناشي از انتشار برخي از محصولات را ايجاد مي‌كنند.
صابري اظهار كرد: در حالي كه چسب طراحي شده برخلاف چسب فيبريني، گران قيمت نيست و نياز به آماده سازي قبل از مصرف ندارد، به ندرت باعث بروز عفونت‌هاي ويروسي‌ و باكتريايي در فرد بيمار مي‌‌شود و در مقايسه با چسب‌هاي سنتزي، زيست‌سازگاري بالا و استحكام چسبندگي مطلوبي دارد و التهاب ناشي‌ از انتشار برخي‌ محصولات تخريب آن بسيار كمتر از چسب‌هاي سنتزي موجود در بازار است.
وي معتقد است كه استفاده از چنين چسب‌هايي‌ نه تنها از لحاظ مالي‌ مقرون به‌ صرفه‌ است، بلكه براي بيمار و سيستم سلامت جامعه شرايط بهتري را ايجاد خواهد كرد، در واقع انتظار مي‌رود به كمك اينگونه چسب‌ها بتوان فرايند ترميم زخم را به بهترين نحو تسريع كرد و هزينه‌هاي بيمار را با مديريت صحيح و درمان مناسب زخم كاهش داد.
صابري يادآور شد: جلوگيري از نشت هوا، كاهش زمان عمل جراحي و خونريزي بيمار، كاربرد آسان، نتيجه‌ عالي در زيبايي ظاهري و رهايش موضعي دارو از ديگر مزاياي استفاده از چسب‌هاي بافتي به شمار مي‌رود.
اين طرح در قالب پايان نامه‌ كارشناسي ارشد تحت عنوان پايان نامه‌ مورد نياز صنعت به تاييد ستاد ويژه توسعه‌ فناوري نانو رسيده است.
علمي (1) ** 9340**1834