تهران- ايرنا- روزنامه اعتماد در صفحه سياسي نوشت: روساي جمهور تركمنستان و عراق و نخست‌وزير الجزاير ديروز براي حضور در سومين اجلاس سران مجمع كشورهاي صادركننده گاز به تهران آمدند تا علاوه بر حضور در اين اجلاس رايزني‌هاي سياسي هم داشته باشند.

در اين گزارش كه در شماره روز دوشنبه دوم آذر 1394 خورشيدي انتشار يافته، مي خوانيم: «ترافيك رهبران در آسمان تهران.» هواپيماها يك به يك بر زمين تهران مي‌نشينند. استقبال پشت استقبال. استقبال‌هاي رسمي و غير رسمي، از سعدآباد گرفته تا فرودگاه مهرآباد.
روساي جمهور و نخست‌وزير‌هايي كه براي حضور در سومين اجلاس سران مجمع كشورهاي صادركننده گاز به تهران آمده‌اند تا علاوه بر حضور در اين اجلاس رايزني‌هاي متعدد هم داشته باشند. نخستين هواپيمايي كه صبح روز گذشته در تهران فرود آمد هواپيماي رييس‌جمهور تركمنستان بود. رييس‌جمهوري كه حسن روحاني يك استقبال تمام رسمي از او در مجموعه سعدآباد كرد. كمي بعد رايزني‌هاي دو جانبه و بعد امضاي ٩ سند همكاري بود كه ثبت شد. مهمان بعدي ظهر به تهران رسيد. رييس‌جمهور عراق كه مورد استقبال وزير اقتصاد قرار گرفت. نخست‌وزير الجزاير هم مهمان بعدي بود.
در روزهايي كه ايران محور بسياري از همكاري‌هاي مشترك بين المللي است تهران پايتخت ايران هم به واسطه يك اجلاس اقتصادي بازار رايزني‌ها دو جانبه و فصل جديدي از همكاري‌ها را آغاز كرده است تا دولت يازدهم روزهاي مهمي را بگذراند. مهمان مهم‌تر ديگر امروز به تهران مي‌رسد. ولاديمير پوتين كه در روزهاي حضور روسيه در سوريه سفرش بدون شك سفري مهم خواهد بود.
**در امنيت و ثبات درياي خزر نبايد خللي ايجاد شود
مراسم استقبال رسمي از «قربانقلي بردي محمد اف» رييس‌جمهوري تركمنستان با حضور حسن روحاني رييس‌جمهوري روز يكشنبه در مجموعه فرهنگي – تاريخي سعد‌آباد برگزار شد. در مراسم استقبال رسمي، پس از نواخته شدن سرود ملي جمهوري اسلامي ايران و تركمنستان، روساي جمهور دو كشور هيات‌هاي عالي‌رتبه همراه را به يكديگر معرفي كردند.
رييس‌جمهوري اسلامي ايران و رييس‌جمهور تركمنستان بلافاصله پس از پايان مراسم استقبال رسمي، مذاكرات خصوصي خود را آغاز كردند. مذاكراتي كه در آن روساي جمهوري اسلامي ايران و تركمنستان روابط تهران – عشق‌آباد را تاريخي، دوستانه و ممتاز توصيف كرده و بر لزوم برنامه‌ريزي براي همكاري‌هاي بلندمدت و گسترش هر چه بيشتر سطح روابط در عرصه‌هاي سياسي، اقتصادي و فرهنگي تاكيد كردند.
حسن روحاني در نشست مشترك هيات‌هاي عاليرتبه ايران و تركمنستان گفت: امروز دو كشور مصمم هستيم كه حجم مبادلات تجاري خود را طي ١٠ سال آينده جمعا به حدود ٦٠ ميليارد دلار برسانيم و همزمان با توسعه روابط دو جانبه، مناسبات و همكاري‌هاي چندجانبه نيز داشته باشيم.
روحاني تصريح كرد: بي‌ترديد برنامه‌ريزي براي همكاري بلندمدت براي توسعه سطح روابط تهران و عشق‌آباد از اهميت زيادي برخوردار است و جمهوري اسلامي ايران آمادگي دارد در اين خصوص اقدامات لازم را به عمل آورد.
رييس‌جمهوري همچنين با اشاره به ظرفيت‌هاي فراواني كه بين ايران و تركمنستان براي افزايش سطح همكاري‌هاي دوجانبه وجود دارد، اظهار كرد: عرصه‌هاي مختلفي مانند انرژي، گاز، حمل و نقل، استفاده بهتر از درياي خزر، صنعت، خودروسازي، صنايع كوچك و كشاورزي از جمله ظرفيت‌هايي است كه با فعال كردن آنها مي‌توان همكاري‌ها و روابط دو كشور را توسعه داد.
روحاني در ادامه به همكاري‌هاي دو كشور در خصوص معضلات منطقه‌اي اشاره كرد و گفت: ايران و تركمنستان مي‌توانند در خصوص مسائل مربوط به معضلات منطقه‌اي از جمله مبارزه با تروريسم، مواد مخدر و جنايات سازمان يافته با يكديگر رايزني و همكاري بيشتري داشته باشند.
رييس‌جمهوري همچنين به روابط دو كشور در زمينه درياي خزر اشاره كرد و با تاكيد بر اينكه درياي خزر درياي صلح و دوستي ملت‌ها است و نبايد اجازه دهيم در امنيت و ثبات آن خللي ايجاد شود، تصريح كرد: دو كشور همواره درباره مسائل حقوقي و نيز استفاده بهتر از منابع درياي خزر با يكديگر همفكري و مشاركت داشته‌اند و ضرورت دارد آن را هر چه بيشتر افزايش دهند.
«قربانقلي بردي محمد اف» رييس‌جمهوري تركمنستان نيز با بيان اينكه دو ملت در قرون متمادي روابط حسنه خود را در سطح ممتازي حفظ كرده‌اند، اظهار كرد: روابط تهران و عشق‌آباد در سال‌هاي اخير رنگ و بو و معناي خاصي يافته و در تمامي عرصه‌ها ارتقا يافته است.
رييس‌جمهوري تركمنستان با تاكيد بر لزوم هماهنگي براي ارتقاي سطح روابط و همكاري‌هاي دو كشور به نفع رفاه و آباداني طرفين و ملت‌هاي منطقه، اظهار كرد: امروز سطح مبادلات دو كشور روز به روز در حال پيشرفت است و مصمم هستيم سطح روابط تجاري خود را به سقف توافق شده برسانيم كه در اين راستا نيازمند تدوين برنامه درازمدت هستيم.
رييس‌جمهوري تركمنستان همچنين همكاري‌هاي دو كشور در خصوص درياي خزر را مورد اشاره قرار داد و گفت: ما هم درياي خزر را درياي دوستي، برادري، رفاه و آباداني كشورهاي حاشيه اين دريا مي‌دانيم و قصد داريم همكاري‌ و رايزني‌هاي خود را در اين عرصه هر چه بيشتر هماهنگ و گسترش دهيم.
**ايران و تركمنستان ٩ سند همكاري امضا كردند
در ادامه جمهوري اسلامي ايران و جمهوري تركمنستان در راستاي تعميق و تحكيم مناسبات و همكاري‌هاي دوجانبه، ٩سند و يادداشت تفاهم همكاري امضا كردند. يادداشت تفاهم همكاري در زمينه بهداشتي و پزشكي توسط وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي ايران و وزير بهداشت تركمنستان به امضا رسيد.
همچنين يادداشت تفاهم همكاري‌ در زمينه پست از سوي وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات كشورمان و وزير ارتباطات تركمنستان امضا شد. يادداشت تفاهم همكاري احداث خط برق مرو- سرخس توسط وزير نيرو ايران و وزير انرژي تركمنستان، يادداشت تفاهم همكاري در زمينه ورزشي بين وزارت ورزش و جوانان ايران و سازمان دولتي ورزش، يادداشت تفاهم همكاري در خصوص احداث جاده عشق‌آباد – تركمن‌آباد و يادداشت تفاهم در خصوص همكاري‌هاي مشترك در زمينه راه و ترابري و شهرسازي توسط وزير راه‌و‌شهرسازي ايران و رييس كنسرن دولتي تركمن آوتويول لاري تركمنستان و يادداشت تفاهم همكاري در زمينه حمل و نقل راه آهن توسط مديرعامل راه‌آهن ايران و وزير راه آهن تركمنستان به امضا رسيد.
رييس‌جمهوري با اشاره به مذاكرات سازنده و مثبت هيات‌هاي عاليرتبه ايران و تركمنستان، بر تحكيم و گسترش روابط دوستانه و برادرانه دو كشور در همه عرصه‌هاي مورد علاقه تاكيد كرد. حسن روحاني پس از مراسم امضاي ٩ سند همكاري ميان مسوولان ايران و تركمنستان در نشست مطبوعاتي مشترك با «قربانقلي بردي محمد اف» رييس‌جمهور تركمنستان گفت: مقام‌هاي ارشد دو كشور تاكيد كردند كه تمام تلاش خود را براي تحقق رساندن حجم مبادلات تجاري دو كشور طي ١٠ سال آينده به ٦٠ ميليارد دلار، به‌كار مي‌گيرند.
رييس‌جمهوري با اشاره به مذاكرات دو طرف در خصوص بهره‌برداري بهتر از درياي خزر و امكان همكاري‌هاي مشترك در زمينه استخراج و استفاده از اين دريا و نيز همكاري ميان بنادر دو كشور گفت: رايزني و مشاركت براي تعيين رژيم حقوقي مناسب و بهتر در درياي خزر از جمله مباحثي بود كه مسوولان عالي‌رتبه دو كشور درباره آن بحث و تبادل‌نظر كردند.
روحاني افزود: در جلسات امروز تاكيد شد كه دو كشور براي تدوين برنامه جامع همكاري‌هاي دو كشور در بلندمدت رايزني‌هاي لازم را انجام داده و اين برنامه در راستاي توسعه همكاري‌هاي دوجانبه منطقه‌اي ايران و تركمنستان بررسي شده و سند جامع آن تدوين شود.
«قربانقلي بردي محمد اف» رييس‌جمهور تركمنستان نيز در اين نشست مشترك مطبوعاتي، ضمن تشكر از دعوت جمهوري اسلامي ايران براي شركت در اجلاس سران كشورهاي صادركننده گاز، ديدار و مذاكرات خود با رييس‌جمهور و هيات عاليرتبه ايران را سازنده و در فضايي توأم با دوستي، برادري، صميميت و احترام متقابل توصيف كرد و افزود: روابط ايران و تركمنستان در بخش‌هاي مختلف سياسي، اقتصادي و فرهنگي حسنه بوده و ما شاهد توسعه مناسبات همه‌جانبه ميان دو كشور هستيم.
وي با اشاره به اينكه مبادلات تجاري ايران و تركمنستان در سال جاري در مقايسه با سال گذشته بيش از دو برابر شده است، اظهار كرد: درياي خزر شرايط بسيار خوبي را براي گسترش همكاري‌هاي دو كشور فراهم كرده است و بنادر ايران و تركمنستان مي‌توانند همكاري‌هاي خوبي با هم داشته باشند.
**رييس‌جمهوري عراق وارد تهران شد
در ادامه حضور مهمانان خارجي كشورهاي ديگر در ايران، فواد معصوم رييس‌جمهوري عراق ديروز براي شركت در سومين اجلاس سران مجمع كشورهاي صادركننده گاز وارد تهران شد.
رييس‌جمهوري عراق ظهر يكشنبه در بدو ورود به فرودگاه مهرآباد تهران، مورد استقبال علي طيب‌نيا، وزير امور اقتصاد و دارايي قرار گرفت. فواد معصوم در اين سفر قرار است ضمن شركت در اين اجلاس با حجت‌الاسلام والمسلمين حسن روحاني رييس‌جمهوري ديدار و گفت‌وگو كند.
**نخست‌وزير الجزاير وارد تهران شد
همچنين عبدالمالك سلال، نخست‌وزير الجزاير وارد تهران شد. عبدالمالك سلال، نخست‌وزير الجزاير براي شركت در سومين اجلاس سران مجمع كشورهاي صادركننده گاز به تهران سفر كرده است.
*منبع: روزنامه اعتماد
**گروه اطلاع رساني**9370**9131