به گزارش ایرنا، سومین اجلاس سران مجمع كشورهای صادركننده گاز (GECF) دوشنبه با میزبانی رییس جمهوری اسلامی ایران و حضور رییسان جمهوری روسیه، عراق، بولیوی، ونزوئلا، گینه استوایی، نیجریه، تركمنستان و نخست وزیر الجزایر در سالن اجلاس سران برگزار شد.
همچنین در حاشیه این اجلاس، رییس جمهوری روسیه به دیدار رهبر انقلاب و رییس جمهوری آمد و این دو اتفاق مورد توجه رسانه های دنیا قرار گرفت و هر یك از رسانه های خارجی در این زمینه تحلیل های مختلفی داشتند.
*رادیو فرانسه، لغو ممنوعیت فروش فناوری هستهای
رادیو فرانسه در این باره گزارش داد: همزمان با سفر پوتین به تهران، رییس جمهوری روسیه ممنوعیت فروش و انتقال تجهیزات در زمینه فنآوریهای مربوط به انرژی هستهای به ویژه برای دو مركز هستهای فُردو و اراك را لغو كرد.
شبكه اینترنتی رادیو فرانسه فارسی دوشنبه شب نوشت: ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری روسیه دقایقی پس از ورود به تهران، با آیتالله سید علی خامنهای، رهبر ایران دیدار و گفتوگو كرد.
دیدار پوتین با آیت الله خامنهای، در حاشیه سومین اجلاس سران مجمع كشورهای صادركننده گاز كه روز دوشنبه، دوم آذرماه ٩٤، با حضور سران ٩ كشور صادركننده گاز در تهران برگزار شد، صورت گرفته است.
همزمان با سفر ولادیمیر پوتین به تهران، خبرگزاری فرانسه از مسكو طی گزارشی اعلام كرد كه رییس جمهوری روسیه ممنوعیت فروش و انتقال تجهیزات در زمینه فنآوریهای مربوط به انرژی هستهای به ویژه برای دو مركز هستهای فُردو و اراك را لغو كرده است.
به این ترتیب روسیه می تواند تجهیزات و امكاناتی را با هدف مدرنسازی سایت هستهای فُردو و همچنین رآكتور اراك، به جمهوری اسلامی بفروش برساند.
همچنین مسكو اجازه صدور اورانیوم غنی شده از ایران به میزان بیش از 300 كیلوگرم در برابر انتقال اورانیوم طبیعی به این كشور را صادر كرده است.
این اقدام پوتین در چارچوب قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد، پس از توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی انجام شده است.
*سفر اقتصادی پوتین به تهران
بی بی.سی گفت: هدف رییس جمهوری روسیه از سفر به تهران، شركت در سومین نشست سران كشورهای صادر كننده گاز و هدف اصلی این سفر اقتصادی است.
رهبر ایران و رییس جمهوری روسیه در دیداری دو ساعته بر همكاری دو كشور در زمینه سوریه تاكید كردند.
آیت الله خامنه ای رهبر ایران از ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه خواست در برابر آمریكا و اهدافی كه می خواهد از راه سیاسی به دست بیاورند هوشمند باشد؛ پوتین هم در این دیدار گفت كه روسیه ایران را متحد قابل اطمینان می داند و هرگز به متحدانش از پشت خنجر نمی زند.
آیت الله خامنه ای تقریبا با همه مهمان های عالی رتبه اجلاس گازی تهران دیدار های رسمی داشته است اما دیدار دو ساعته با ولادیمیر پوتین از جنس دیگری است.
رهبر ایران در این دیدار با انتقاد از سیاست های آمریكا در منطقه، پوتین را شخصیت برجسته ای در دنیای امروز خوانده و مواضعش را مبتكرانه توصیف كرده است.
* افزایش تولید و صادرات گازی
روسای جمهوری ایران و روسیه روز دوشنبه دوم آذر به گفته رادیو فردا ، در اجلاس صادركنندگان گاز تاكید كردند كه تولید و صادرات خود را افزایش خواهند داد.
این پایگاه خبری در گزارشی افزود: حسن روحانی رییسجمهوری ایران، با اشاره به افزایش سریع تولید گاز ایران پس از برداشته شدن تحریمهای غرب اعلام كرد كه ظرفیت تولید گاز كشور تا دو سال آینده به بیش از یك میلیارد متر مكعب در روز خواهد رسید.
به گفته روحانی، افزایش تولید گاز در دو سال گذشته این امكان را به ایران میدهد تا صادرات گاز خود به كشورهای همسایه را از طریق خط لوله و همچنین صادرات گاز به سایر نقاط دنیا از طریق LNG افزایش دهد.
وی با اعلام آمادگی ایران برای تأمین امنیت انرژی در جهان، از مجمع صادركنندگان گاز خواست تا با تدوین یك 'نقشه راه' برای این مجمع، نقشی فعالتر در تأمین امنیت انرژی در جهان ایفا كند.
شركت بریتیش پترولیوم (بیپی) خرداد ماه امسال اعلام كرده بود كه ایران در سال گذشته میلادی، تولید گاز خود را بیش از پنج درصد افزایش داده و به 172 میلیارد و 600 میلیون متر مكعب رسانده است.
مقامات وزارت نفت ایران در ماههای گذشته از تلاش برای افزایش صادرات گاز خبر دادهاند. ایران سالانه حدود 9 میلیارد متر مكعب گاز به تركیه صادر میكند.
در همین حال در آبان ماه امسال و دو سال پس از بسته شدن قرارداد صادرات 25 میلیون متر مكعب گاز ایران به شهر بغداد، مقامات ایران و عراق قرارداد جدیدی را برای صادرات همان میزان گاز به منطقه بصره امضا كردند.
حسن روحانی پیش از این ضمن اعلام آمادگی برای اجرایی شدن 'شبكه انتقال گاز به اروپا' در عین حال تأكید كرده بود كه در صورت قطع انتقال گاز روسیه، تهران نمیخواهد جای مسكو را در این زمینه بگیرد.
*رویترز :گسترش همكاری ایران و روسیه
خبرگزاری رویترز از دوبی گزارش داد :حسن روحانی رییس جمهوری ایران پس از مذاكراتش با ولادیمیر پوتین همتای روس خود اعلام كرد كه تهران در صدد همكاری های بیشتر با مسكو در بخش های انرژی ، بانكداری و حمل و نقل است .
روحانی در یك كنفرانس خبری تلویزیونی گفت : پروژه های زیادی در بخش نفت و گاز وجود دارند كه ما می توانیم باهم روی آنها كار كنیم . ما همچنین گسترش روابط بانكی را به عنوان یكی از ستونهای مناسبات متقابل ما مورد بحث قرار دادیم .
وی گفت : یادداشت های تفاهمی امضا شده كه این نشان از ' رشد روز افزون مناسبات ایران و روسیه دارد. '
**جایگاه روسیه در بازار نفت ایران
خبرگزاری روسی 'ایران رو' نیز نوشت : هدف پوتین در سفر به تهران تثبیت جایگاه روسیه در بازار نفت و گاز ایران پس از برداشته شدن تحریم های اقتصادی ایران در ابتدای سال میلادی جدید است.
ایران دارای بزرگترین ذخیره گازی شناخته شده جهان است و با برداشته شدن تحریمهای اقتصادی، پیش بینی می شود كه این كشور بسرعت حضور خود را در بازار نفت و گاز جهان گسترش دهد.
پیشنهاد مسكو به تهران استفاده از شبكه خط لوله گاز روسیه برای ارسال گاز ایران به اروپا است. پیشنهادی كه به گفته 'ایران.رو' برای ایران صرفه اقتصادی دارد، اما انحصار صادارات گاز به اروپا را برای روسیه حفظ می كند.
دو كشور ایران و روسیه در 11 نوامبر قرارداد 'سوآپ' نفت و گاز امضا كردند و قرار است یك كمیسیون مشترك عملیات سوآپ را بین دو كشور را سازماندهی كند.
*دویچه وله: دیدار رهبر انقلاب و پوتین
دویچه وله گزارش داد: ولادیمیر پوتین پس از ورود به تهران برای شركت در نشست سران كشورهای صادركننده گاز، با آیت الله سید علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران دیدار كرد.
شبكه اینترنتی دویچه وله فارسی دوشنبه شب در گزارشی به شرح زیر نوشت: ولادیمیر پوتین پس از ورود به تهران با آیت الله خامنهای، رهبر ایران دیدار كرد.
پیش از این برخی دیگر از سران كشورهای حاضر در این نشست از جمله روسای جمهور تركمنستان، نیجریه و ونزوئلا با رهبر جمهوری اسلامی دیدار كرده بودند.
به نوشته وبسایت رهبر جمهوری اسلامی ایران، ولادیمیر پوتین در این دیدار یكی از قدیمیترین نسخههای خطی قرآن را به رهبر جمهوری اسلامی هدیه داد.
پیش از دیدار رهبر جمهوری اسلامی و رییسجمهوری روسیه، كاخ كرملین در بیانیهای تاكید كرده بود كه انتظار میرود دو طرف درباره تمام مسایل همكاریهای دو جانبه از جمله روابط اقتصادی و بازرگانی،سرمایه گذاری، انرژی هستهای، استخراج و بهرهبرداری از میادین نفت و گاز گفت وگو و تبادل نظر كنند.
این بیانیه همچنین افزوده است كه در این سفر در مورد همكاریهای فنی-نظامی و نیز مسایل مهم بینالمللی و نخست حل و فصل سیاسی بحران سوریه، اجرای برجام و مبارزه با تروریسم به ویژه با داعش مذاكره و تبادل نظر خواهد شد.
این دومین دیدار پوتین و آیت الله خامنهای محسوب میشود. رییسجمهوری روسیه پیش از این در سال 2007 در حاشیه دومین اجلاس سران كشورهای حاشیه دریای خزر در تهران با رهبر جمهوری اسلامی دیدار كرده بود.
*اتفاق نظر ایران و روسیه
دیمیتری پسكوف، یكی از سخنگویان كاخ كرملین، پس از دیدار ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه با مقامات ارشد ایران ، از اتفاقنظر میان تهران و مسكو در زمینه بحران سوریه خبر داد.
بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه، سخنگوی دفتر ریاست جمهوری روسیه كه همراه با پوتین در تهران به سر میبرد، اعلام كرده كه طرفین بر اتفاقنظر میان تهران و مسكو در زمینه عدم تحمل تلاشهای خارجی برای تحمیل سناریوهایی درباره حل سیاسی بحران سوریه تأكید كرده اند.
در حالی كه ایران و روسیه از متحدان بشار اسد به شمار میروند، كشورهای غربی و كشورهای عربی منطقه خواهان خروج اسد از قدرت هستند.
*همبستگی ایران و روسیه و شكست داعش
خبرگزاری رسمی اتریش 'آپا' (APA) به نقل از «ولادیمیر پوتین» رییس جمهوری روسیه نوشت : ایران و روسیه با همبستگی و همكاری بیشتر گروه تروریستی تكفیری داعش را به زودی نابود می كنند.
خبرگزاری رسمی اتریش با اشاره به دیدار طولانی مقام معظم رهبری و رییس جمهوری روسیه افزود : در این دیدار طرفین درباره همكاری نظامی بیشتر در سوریه تاكید كردند.
پوتین تاكید كرد : ایران شریك خوب و قابل اعتماد است و متعهدیم كه توسعه روابط دو كشور از جمله در عرصه فناوری، هوافضا و فناوری پیشرفته افزایش پیدا كند.
*مواضع مبتكرانه
تلویزیون بی.بی.سی در گزارشی دیگر نوشت : رییس جمهوری روسیه گفت ما متعهدیم كه بر خلاف برخیها به شركایمان از پشت خنجر نزنیم و هیچوقت در پشت پرده اقدامی بر ضد دوستانمان انجام ندهیم و اگر اختلافی هم داشته باشیم، با صحبت به تفاهم برسیم.
* همكاری بیشتر ایران و روسیه
صدای آمریكا نیز در گزارشی گفت : ایران و روسیه در سه سال اخیر سطح همكاری خود را به سه میلیارد دلار رساندند اما دیمیتری راگوزین، معاون نخست وزیر روسیه می گوید این همكاری در ده سال آینده به 10 میلیارد دلار خواهد رسید.
پوتین در دیدار با رهبر ایران گفت : ما متعهدیم كه بر خلاف برخیها به شركایمان از پشت خنجر نزنیم و هیچوقت در پشت پرده اقدامی بر ضد دوستانمان انجام ندهیم و اگر اختلافی هم داشته باشیم، با صحبت به تفاهم برسیم.
** ارزیابی مثبت از مذاكراه پوتین با سران ایران
پترا بكر از 'بنیاد علم و سیاست آلمان' در برلین كه درباره بحران سوریه تحقیق میكند، به دویچه وله میگوید، هرگونه مذاكره برای پیدا كردن یك راه حل برای بحران سوریه، به برونرفت از بنبست كمك خواهد كرد. از این منظر این كارشناس گفتوگوی پوتین با سران ایران بر سر مسئله سوریه را مثبت میداند.
**اوپك گازی
یك كارشناس انرژی در توضیح هدف دیدار پوتین از تهران بیشتر به منافع مشترك اقتصادی دو كشور اشاره می كند و می افزاید: ایران و روسیه كه به ترتیب بیشترین منابع گازی جهان و هم چنین منابع عظیم نفت را در اختیار دارند از كاهش قیمت نفت و گاز متاثر شدهاند.
روسیه از قیمت فعلی نفت راضی است و فقط در صدد حفظ سهم خویش در بازار جهانی است. ایران هم پس از رفع تحریمها در صدد احیای سهم خویش از بازار جهانی نفت است و در شرایط فعلی كسب سهم قبلی از بازار جهانی بیشتر از مسئله قیمت نفت مد نظر ایران است.
مقامات روسیه و ایران در مورد قرارداد تهاتر كالا و نیز در زمینه سوآپ نفت و گاز مذاكره خواهند كرد.
*تحلیل های پیش از سفر پوتین
خبرگزاری فرانسه روز یكشنبه از تهران گزارش داده بود: ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه روز دوشنبه برای مذاكراتی به ایران می آید كه قطعا سطح توجهات به ائتلافش با تهران در سوریه پس از حملات مرگبار پاریس را افزایش می دهد.
براساس این گزارش، سفر وی با برگزاری اجلاس كشورهای صادركننده گاز در تهران همزمان می شود، اما احتمالا دیدار پوتین با آیت الله علی خامنه ای رهبر عالی ایران بر این مساله برتری دارد.
تشدید درگیری ها در سوریه، كشوری كه روسیه با حملات هوایی بشار اسد رییس جمهوری اش را در برابر داعش و مخالفان تحت حمایت غرب سرپا نگه داشته است، دمشق را به تهران نزدیكتر كرده است.
روسیه نیز شریك دیرینه تسلیحاتی ایران به شمار می رود، اگرچه دو كشور از تاریخ پیچیده ای در زمینه مساله ارضی، نفت، تجارت و كمونیسم برخوردار هستند.
قرار است سیستم پیشرفته دفاع موشكی اس - 300 تا پایان سال 2015 از طرف روسیه به ایران تحویل داده شود و این در حالی است كه تهران سال ها پیش بهای این قرارداد را پرداخت كرده است.
مسكو گفته است توافق هسته ای ایران و 1+5 امكان تكمیل قرارداد مربوط به اس - 300 را فراهم می كند.
«یوری یوشاكف» مشاور ارشد سیاست خارجی پوتین گفت كه مذاكرات طرفین بر مناسبات دو جانبه از جمله انرژی اتمی، نفت و گاز و همكاری نظامی - فنی متمركز خواهد بود.
*خط اعتباری 5 میلیارد دلاری
رسانه های غربی همچنین گزارش دادند: ایران و روسیه در حاشیه اجلاس مجمع كشورهای صادركننده گاز هفت یادداشت همكاری و تفاهم امضا كردند. در نشست خبری مشترك پوتین و روحانی به دیدگاههای مشترك در مورد سوریه پرداخته شد.
اجلاس یك روزه GECF در تهران با صدور بیانیهای 10 مادهای به پایان رسید. رئیس جمهوری ایران پس از پایان اجلاس، از پیوستن جمهوری آذربایجان به مجمع كشورهای صادركننده گاز خبر داد، این مجمع هم اكنون 12 عضو و 7 كشور ناظر دارد.
حس روحانی عنوان كرد كه تولید گاز ایران تا دو سال آینده به هزار میلیون مترمكعب در روز خواهد رسید و دولت برنامه صادرات گاز به آسیا، اروپا و كشورهای همسایه را دنبال میكند.
او برگزاری اولین اجلاس بینالمللی در تهران بعد از برجام و شركت 9 رئیس دولت در این اجلاس را نشانه تمایل كشورها به ارتباط با ایران در شرایط جدید دانست.
بیشترین توجه رسانهای و تبلیغاتی در خلال این اجلاس، روی رییس جمهوری روسیه بود. ملاقات پوتین با آیت الله خامنهای و عزیمت مستقیم او از فرودگاه به بیت رهبری پوشش گسترده داشته است.
روحانی در نشست خبری مشترك، از پوتین به خاطر سفر به تهران قدردانی كرد و گفت: ایران و روسیه بر خلاف آنها كه در زمینه مبارزه با تروریسم به “حركات نمایشی” میپردازند، در مبارزه با تروریسم جدی هستند.
پوتین گفت: روسیه در نظر دارد لیستی از كالاهای مورد نیاز دو طرف را تهیه كند و از ارزهای ملی در پرداختهای میان دو كشور استفاده شود، او گفت كه قصد داریم خط اعتباری 5 میلیارد دلاری به ایران اختصاص دهیم.
در این نشست در مورد حجم مبادلات تجاری و طرحهای اقتصادی چیزی گفته نشد. فایننشال تایمز پیشتر نوشته بود چشمانداز قراردادهای صادرات كالاهای صنعتی روسی به ارزش 21 میلیارد دلار در دستور كار مقامات دو كشور است.
الكساندر نواك، وزیر انرژی روسیه قبلا گفته است حجم مبادلات اقتصادی سالانه ایران و روسیه در آینده از یك میلیارد و 600میلیون دلار كنونی به ده میلیارد دلار میرسد. ایران و روسیه به تازگی قرارداد معامله سامانه موشكی اس-300 را نیز نهایی كردهاند.
**نزدیكی ایران و روسیه
بی بی سی در تحلیل دیگر گفت : روابط ایران و روسیه از واژه نزدیك بودن به صمیمیت رسیده به لحاظ اینكه درهیچ زمانی طی چند دهه اخیر دو كشور این قدر به هم وابسته نبودند و دردسرهای مشترك نداشتند.
بحث سوریه فقط یك بخش از اشتراك دو كشور در زمینه امنیتی است و در واقع روسیه و ایران به عنوان دارندگان بیشترین ذخایر گازی جهان، چنانچه آمریكا وارد این بازار شود، نیاز به هماهنگی بیشتری در این زمینه با هم دارند.
شبك**1983 **1917
تاریخ انتشار: ۳ آذر ۱۳۹۴ - ۰۶:۱۸
تهران- ایرنا- سومین اجلاس سران مجمع كشورهای صادر كننده گاز با حضور مقامات ارشد كشورهای عضو در حالی در تهران برگزار شد كه رسانه های خارجی در تحلیل های مختلف،تهران را در تب و تاب میزبانی از سران صادر كننده گاز تصویر كرده و از گسترش روابط اقتصادی و سیاسی ایران و كشورهای مختلف دنیا خبر دادند.