به گزارش ایرنا، درهمین چارچوب، سعدالحریری رییس حزب جریان المستقبل درمحل اقامتش در ریاض پایتخت سعودی ملاقات هایی را برای بررسی این ابتكارعمل انجام داد كه مهمترین آن روز جمعه گذشته بود.
الحریری در این دیدار گسترده از جمله میزبان فواد سنیوره رییس فراكسیون المستقبل،فرید مكاری نایب رییس مجلس، نهاد المشنوق وزیر كشور، غطاس خوری از نمایندگان سابق پارلمان و نادر الحریری مدیر دفترش بود.
وی در پاریس هم بر اساس اعلام رسانه ها با سلیمان فرنجیه رییس حزب جریان المرده وعضو برجسته گروه 8 مارس و همپیمان نزدیك حزب الله و همچنین ولید جنبلاط رییس حزب دروزی سوسیالیست ترقیخواه به همراه وائل ابوفاعور وزیر بهداشت لبنان به طور جداگانه دیدار و گفت وگو كرد.
از جنبلاط رییس فراكسیون دیدار دموكراتیك در مجلس لبنان كه مدعی است در دایره دو اردوگاه و ركن سیاست در لبنان یعنی گروه های 8 و 14 مارس قرار ندارد، همواره مواضع ضد و نقیض مشاهده شده وبرخی از او به عنوان « وزنه تعادل سیاسی» در لبنان یاد می كنند.
منابع خبری همچنین از ملاقات سعدالحریری با سامی الجمیل نماینده مجلس و رییس حزب الكتائب كه تلاش دارد بین او و همپیمانانش با اتخاذی مواضع یك جانبه خط كشی شود، خبر داده اند.
درهرصورت محور اصلی همه این ملاقات ها ابتكار عمل سید حسن نصرالله دبیركل حزب الله است كه در چارچوب یك بسته كامل از گروه های سیاسی لبنان خواسته است تا برای انتخاب رییس جمهور، نخست وزیر و هیات دولت آینده ، فعالیت دولت كنونی و قانون جدید انتخابات تفاهم كنند.
ناظران معتقدند كه پیشنهاد اولیه بر ریاست جمهوری ژنرال میشل عون و نخست وزیری سعدالحریری متمركز است و تنها در چند روز گذشته به طور جدی از سلیمان فرنجیه به عنوان نامزد ریاست جمهوری یاد شده است.
فرنجیه بارها تاكید كرده است، تا زمانی كه ژنرال عون نامزد انتخابات ریاست جمهوری باشد او وارد میدان رقابت نمی شود و با تمام قدرت از ژنرال حمایت می كند.
برخی از رسانه ها اعلام كرده اند كه الحریری و فرنجیه بر محرمانه بودن دیدار پاریس تاكید و توافق كرده بودند اما بعداز این كه شایعه هایی در این باره منتشر شد، دو طرف یعنی جریان المستقبل و جریان المرده خبر برگزاری دیدار الحریری و فرنجیه را تكذیب كردند.
منابع رسانه ای دلیل نفی این خبر توسط جریان المستقبل وجریان المرده را تلاشی برای درتنگا قرار نگرفتن همپیمانان آنها در دو اردوگاه 8 و 14 مارس اعلام كرده اند به ویژه این كه دو اردوگاه دارای نامزد ریاست جمهوری هستند.
نامزد گروه 8 مارس همچنان ژنرال میشل عون رییس فراكسیون تغییر واصلاح در مجلس لبنان ونامزد گروه 14 مارس هرچند تحمیل شده بر این گروه، سمیر جعجع رییس حزب « نیروهای لبنانی» است.
ناظران هدف از معرفی جعجع به عنوان نامزد گروه 14 مارس را تحریك گروه 8 مارس ارزیابی كرده و گفته اند كه از ابتدا هم جعجع به دلیل سوء سابقه ودست داشتن در چندین ترور از جمله كودكان نامزد اصلی 14 مارس نبوده است.
روزنامه لبنانی النهار امروز به نقل از یك منبع شناخته شده در گروه 14 مارس نوشت كه سنیوره برای گفت وگو با الحریری درباره نتایج دیدارش با فرنجیه و آگاه ساختن او از نشست پنجشنبه گذشته اعضای ارشد 14 مارس به ریاض رفته بود.
النهار به نقل از منابع خود افزود: سنیوره متوجه شد كه الحریری اصلا در فضای انتخاب رییس جمهوری نیست و او به فعال شدن دولت كنونی و پارلمان می اندیشد به ویژه این كه شاهد نرمش سلیمان فرنجیه در این زمینه بوده است.
منابع النهار گفته اند كه « دیدار الحریری و فرنجیه در پاریس، اهتمام به انتخابات ریاست جمهوری را برانگیخته اما آنها بر خلاف حجم گسترده اخبار و نتیجه گیری های شتابان پشت پرده سیاست و تریبون های رسانه ای اصلا وارد جرئیات این انتخابات نشده اند».
این روزنامه لبنانی به نقل از منابع وزارتی ادعا كرد كه دیدار الحریری و فرنجیه براساس درخواست فرنجیه كه موضوع نامزدی او در انتخابات ریاست جمهوری بار دیگر بر سر زبان ها افتاده است ، صورت گرفته اما رییس جریان المرده به شدت خواستار محرمانه بودن آن بوده است.
النهار نوشت: سعدالحریری مطالب میهمانش را شنید و بعداز دیدار تلاش كرد تا از طریق فواد سنیوره همپیانانش در گروه 14 مارس و به طور مستقیم ولید جنبلاط و سامی الجمیل را در پاریس از نتایج این دیدار آگاه كند.
این روزنامه لبنانی افزود: حل وفصل پرونده انتخاب رییس جمهوری در دو گروه 14 و 8 مارس با توجه به این كه جعجع حاضر به عقب نشینی نیست ، حزب الكتائب هم برنامزدی امین الجمیل تاكید دارد و ژنرال عون هم از نامزدی ریاست جمهوری انصراف نداده، همچنان لاینحل باقی مانده است.
السفیر دیگر روزنامه لبنانی هم در گزارشی تحت عنوان« عون برافروخته، جعجع نگران و حزب الله و نبیه بری سكوت كرده اند»، نوشت: آیا سلیمان فرنجیه نامزد جدید ریاست جمهوری است و یا نه؟
این روزنامه با بیان این كه « احدی به مسیحی مارونی ، ملی گرایی و عرب بودن فرنجیه شك ندارد»، افزود: رییس حزب جریان المرده از این كه با مقاومت به رهبری سید حسن نصرالله رابطه دارد، احساس عزت می كند و قبل و بعداز بحران سوریه با رهبران این كشور به ویژه بشار اسد رییس جمهوری ارتباط صمیمانه و صادقانه دارد و سعدالحریری هم این را می دانست و با او در پاریس ملاقات كرد.
السفیر خاطرنشان كرد: الحریری در حالی با فرنجیه در پاریس دیدار كرد كه می دانست آل سعود مرجع وی بر حل بحران سوریه مشروط به كنار رفتن بشار اسد از قدرت اصرار دارد و با حل وفصل بحران در لبنان كه نتیجه آن بازگشت بشار اسد به لبنان از طریق ریاست جمهوری باشد، موافقت نمی كند.
این روزنامه تصریح كرد: براین اساس احتمال این كه سلیمان فرنجیه گزینه اصلی الحریری برای ریاست جمهوری باشد، با توجه به شخصیت و مشی سیاسی او و دیدگاه های سعودی ها و آمریكا جدی به نظر نمی رسد و البته سادانگارانه است كه بپذیریم فرنجیه هم قبل و بعداز رفتن به پاریس همپیمانان خود را در داخل و خارج از مرزهای لبنان مطلع نكرده باشد.
السفیر تاكید كرد: ناظران معتقدند سعدالحریری امروز در موقعیتی نیست كه بتواند پرونده حل وفصل مشكلات لبنان را مدیریت كند با توجه به اینكه به نظر می رسد سعودی ها تصمیم گرفته اند او دیگر یگانه همپیمان آنها در اردوگاه اهل سنت لبنان نباشد بنابر این دیداراوبا فرنجیه قبل از این كه ضدیت با ژنرال میشل عون باشد،ضدیت با سمیر جعجع و دیگر اعضای مسیحی گروه 14 مارس است.
این روزنامه خاطرنشان كرد: اكنون در نشست های علنی و سری خانواده الحریری، ضدیت با سمیر جعجع به ویژه این كه او با دور زدن سعدالحریری ، خط ارتباطی مستقیم با سعودی ها برقرار كرده است، حرف جدیدی نیست.
السفیر تصریح كرد: البته نامزدی فرنجیه از سوی الحریری و سعودی ها قطعا در میان اردوگاه همپیمانان او به ویژه حزب الله محل تردید خواهد بود و پیامدهای آن بر فتنه آفرینی بین عون و فرنجیه و یا بین عون و حزب الله محدود نخواهد شد و بیشتر از آن به نابودی گروه 14 مارس منجر می شود.
روزنامه الاخبار هم در تحلیلی شبیه السفیر نوشت كه گروه های سیاسی لبنانی با جدیت زیادی دیدار فرنجیه والحریری را دنبال می كنند اگر چه هیچكدام قانع نشده اند این دیدار به حل پرونده انتخاب رییس جمهوری منجر می شود به ویژه این كه روابط ایران و سعودی همچنان تنش آمیز است.
لبنان بیش از یك سال و نیم است كه رییس جمهوری ندارد.
الاخبار با بیان این كه« برخی ناظران از احتمال ایجاد انشعاب های جدی در دو گروه 8 و 14 مارس خبرداده اند »، افزود: محافل سیاسی گفته اند كه الحریری باید نسبت به خطر رسیدن نماینده بشاراسد رییس جمهوری به بعبدا (كاخ ریاست جمهوری لبنان) هوشیار باشد.
این روزنامه به نقل از منابع دیگر خاطرنشان كرد: سامی الجمیل رییس حزب الكتائب كه از نامزدی پدرش در انتخابات ریاست جمهوری حمایت می كند، از این كه دوگانه سیاسی فرنجیه – عون در مقابل سمیر جعجع رقیب امین الجمیل در گروه 14 مارس شكل بگیرد، راضی است.
الاخبار درعین حال به نقل از منابعی در گروه 14 مارس تصریح كرد: الحریری در ریاض با همپیمانانش در باره ابتكارعمل سید حسن نصرالله دبیركل حزب الله گفت وگو كرده تا هیچ طرفی در حزب جریان المستقبل مانع انتخاب رییس جمهوری نشود.
این روزنامه با بیان این كه دودستگی در گروه 14 مارس آشكار است، نوشت كه برخی از منابع گفته اند، بعداز دلخوری ژنرال عون از سكوت حزب الله ، بین دو طرف تماس هایی برقرار شده است.
خاورم ** 1324
تاریخ انتشار: ۳ آذر ۱۳۹۴ - ۱۴:۱۶
بیروت – ایرنا – ابتكارعمل سید حسن نصرالله دبیركل حزب الله شامل یك بسته كامل پیشنهادها برای عبور لبنان از بحران ها و حل و فصل ملی مشكلات كه با استقبال همه گروه های سیاسی از طوایف مختلف در دو اردوگاه 8 و 14 مارس مواجه شد، یك بار دیگر چرخ سیاست را در این كشور به حركت در آورد.