زوار ایرانی از شرایط زندانهای عراق رنج می برند # بغداد، خبرگزاری جمهوری اسلامی 17/02/85 خارجی.اجتماعی.عراق.زوار ایرانی. زوار ایرانی که به عشق زیارت عتبات عالیات، دست به ماجراجویی زده و به صورت غیرمجاز وارد خاک عراق شده و نیروهای مرزبانی و امنیتی عراق آنها را دستگیر کرده اند اینک از شرایط سخت زندانهای عراق رنج می برند. زندانیان ایرانی که اینک در زندان "جرایم بزرک " شهر کوت (مرکز استان واسط) در کنار مجموعه ای از مجرمین و تبهکاران عراقی به سر می برند به شدت از شرایط داخل زندان شکایت دارند. فضای نامناسب، کوچک و غیربهداشتی بودن داخل زندان، بد رفتاری زندانبان و زندانیان عراقی، نبود خدمات درمانی و رنج بردن بعضی از زوار ایرانی از آلام ناشی از جنک تحمیلی (مانند شیمیایی بودن برخی زندانیان ) از جمله مشکلات آنهاست. یکی از زندانیان ایرانی گفت: اگرچه زندانبانان دست به کتک نمی زنند اما مشکلات زندگی 69 نفر در یک اتاق (یا بند) حدود 35 متری دهها بار از شکنجه مستقیم بدتر است. "سیدمسعود هاشمی" به خبرنگار ایرنا گفت: جای کافی برای خوابیدن و نشستن همزمان وجود ندارد و باید به نوبت یک تعداد بنشینند و یک تعداد بخوابند. وی گفت: تجمع این تعداد در این اتاق باعث شیوع انواع بیماریهای پوستی و حساسیتهای حاد و مزمن شده است و از انواع جوش، کهیر و حتی عفونتهای پوستی رنج می برند. سیدمسعود هاشمی می گوید:برخی بچه ها از رزمندگان شیمیایی دوران جنک تحمیلی هشت ساله هستند و به دارو و درمان خاص نیاز دارند. "داریوش عدالت مقدم" یکی دیگر از زندانیان از وضعیت بهداشتی گلایه می- کند. او می گوید: وضعیت بهداشتی داخل زندان وحشتناک است وضعیت بیماری پوستی چند نفر به شدت وخیم بوده و احتمال سرایت آنها به دیگران وجود دارد. برخی از زندانیان نیز از نبود امکانات خنک کننده گله دارند و می گویند: سرمای زمستان را در ماههای گذشته تحمل کرده اند و اینک بدون امکانات مناسب خنک کننده ، گرمای طاقت فرسا را باید تحمل کنند. به گفته زندانیان، یکی از همبندهای آنها به نام "ابوالفضل" یک هفته است که بیمار شده و خون استفراغ می کند اما رسیدگی مناسبی به وی تاکنون صورت نگرفته است. "نجفعلی فلاح" از اهالی قزوین نیز می گوید: انواع حشرات مانند شپش و ساس در بند و بدن زندانیان لانه کرده است و آنها را آزار می دهد. "سعید محمودی" اهل بروجرد مشکل بهداشت در بند و نبود سرویسهای بهداشتی را مهمترین عامل رنج زندانیان ذکر می کند. وی گفت: توالت وحمام آنها با حدود 100 زندانی عراقی که به جرایم سنگینی چون قتل و ترور محکوم شده و با هم نگهداری می شوند مشترک است. وی گفت: زندانیان بیمار رابه سختی به درمانگاه می برند و وقتی کسی بیمار است و نیاز به دکتر و دارو دارد با اصرار زیاد دو تاقرص مسکن و یاآنتی بیوتیک می دهند و می گویند فقط همین امکان فعلا وجود دارد. برخی از زندانیان ایرانی نیز از این که دستگاه قضایی عراق به حکم ریاست جمهوری عراق مبنی بر عفو زندانیان ایرانی عمل نمی کند انتقاد کردند.
حدود دوماه پیش پس از پیگیری مسوولان سفارت جمهوری اسلامی ایران در بغداد رییس جمهور عراق قول مساعد برای آزادی زندانیان ایرانی داد. در پیگیری بعدی کاردار ایران در بغداد، "جلال طالبانی" حکمی صادر کرد که بر مبنای آن زایران ایرانی که در اختیار پلیس عراق بوده و هنوز به دستگاه قضایی ارجاع نشده اند آزاد شوند. مسوولین زندان جرایم بزرک کوت می گویند که حکم قضایی این زندانیان صادر شده و عفو ریاست جمهوری شامل آنها نمی شود. براساس حکم قضایی عراق، مجازات ورود غیر قانونی به عراق حداقل شش ماه زندان است. سرهنک "باقر" مدیر زندان جرایم بزرک شهر کوت نیز در گفت وگو با خبرنگار ایرنا منکر بدرفتاری و کتک زدن زندانیان به هرنحو شد. وی که خواست نامش کاملش ذکر نشود گفت: شاید زندانیان عراقی کتک بخورند، اما امکان ندارد در خصوص زندانیان ایرانی که به عنوان میهمان و زایر وارد عراق شده اند چنین رفتاری شود. سرهنک باقر درخصوص جداکردن آنها از زندانیان عراقی و تنگی محبس زندانیان افزود: به دلیل محدودیت فضا واقعا امکان این کار وجود ندارد و همین الان درکل عراق مشکل کمبود جا برای نگهداری زندانیان وجود دارد. وی اضافه کرد: تنها می توان تعدادی از زندانیان ایرانی را به دیگر زندانها در شهرهای "بدره" و "جسان" (از توابع استان واسط) انتقال داد اما زندانیان ایرانی مخالف می کنند و می گویند حتما باید با هم یکجا باشند. وی درخصوص وضعیت سرویسهای بهداشتی می گوید: زندانیان باید شرایط خود را درک کرده و بیشتر برای رعایت بهداشت در داخل زندان تلاش کنند. سرهنک باقر ادامه داد:نامناسب بودن بهداشت بخشی به دلیل کثرت زندانیان وبخش دیگر به دلیل رعایت نکردن موارد لازم توسط خود زندانیان ایجاد می شود.
در خصوص خدمات درمانی نیز وی مدعی شد: در صورت نیاز از ارایه این خدمات مضایقه نمی شود. وی همچنین قول خوشرفتاری بیشتر با زندانیان ایرانی و کمک به پیشرفت روند قضایی آنها برای آزادیشان داد. این مسوول امنیتی عراق همچنین از مسوولان ایرانی خواست ممنوعیت ورود غیر مجاز زایران را به خاک عراق به اطلاع مردم ایران برسانند تا این مشکلات پیش نیاید. معاون سفارت جمهوری اسلامی ایران در بغداد نیز در این رابطه گفت: درخصوص وضعیت نامساعد زندانیان زایر ایرانی در عراق علاوه بر زندانهای استان واسط در جاهای دیگر نیز گزارشهایی رسیده است. "سید حسین ذوالانواری" افزود: افزون بر ارسال یادداشتهای مکرر، دیدارهای زیادی برای پیگیری و آزادی زندانیان ایرانی انجام شدکه آخرین مورد آن در دوماهه اخیر انجام دو دیدار کاردار ایران دربغداد با رییس جمهور عراق بود که منجر به صدور حکم آزادی آنها شد. وی گفت: در اجرای این حکم جلال طالبانی تعدادی از زندانیان به احتمال زیاد آزاد و یا به محض دستگیری توسط نیروهای دولتی به جمهوری اسلامی ایران عودت داده شده اند. وی ادامه داد: بخشی از این زندانیان با حکم قطعی یا موقت دستگاه قضایی عراق در زندان هستند و نمی توانند با حکم رییس جمهور آزاد شوند. ذوالانواری ابراز امیدواری کرد که با فعال شدن دولت جدید عراق و ادامه پیگیریهای سفارت، آزادی این هموطنان محقق شود. وی در خصوص کمک به این زندانیان گفت: در روزهای گذشته کنسول ایران با زندانیان شهر کوت ملاقات داشته ومقداری کمک مالی و ارزی به آنها اعطا کرد.
ذوالانوار همچنین گفت: در حال حاضر توافقنامه ورود روزانه یک هزار و500 زایر ایرانی به عتبات عالیات نجف اشرف و کربلا معلی وجود دارد که مشتاقان از طریق کاروانهای زیارتی می توانند به صورت قانونی به زیارت عتبات مشرف شوند. وی با هشدار مجدد نسبت به ورود غیر مجاز به خاک عراق گفت : دستگیر شدن توسط پلیس عراق بدترین گزینه و اتفاق ممکن پیش روی زایران غیر مجاز نیست چون در کشور بحرانی عراق گرفتاری و حتی قتل توسط افراد و گروههای مسلح خطر بسیار بزرگتر و محتملتر برای این گونه افراد است. زندانیان ایرانی درعراق محدود به زندانیان زندانهای استان واسط نیستند.
در دیگر مناطق عراق از جمله زندانهای "ابوغریب" در غرب بغداد و "بوکا" در جنوب عراق که در اختیارنیروهای آمریکایی وانگلیسی هستند تعدادی زندانی ایرانی وجود دارد. آمار رسمی زندانیان ایرانی درعراق حدود 250 نفر اعلام شده اما برخی تعداد واقعی این زندانیان را بسیار بیشتر عنوان می کنند. یک کارشناس حقوق بین الملل معتقد است : می توان در قالب تفاهم معاضدت قضایی که وجود آن در بین کشورهای همجوار ضروری است به رفع این نوع مشکلات اقدام کرد. وی افزود: دستگاههای قضایی دو کشور جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عراق می توانند توافق کنند افرادی که در خاک کشور میهمان مرتکب جرم شده جهت تحمل مجازات به کشور متبوع عودت داده شده و مجازات را در وطن خود متحمل شوند. وی معتقد است : پیگیری دستگاههای مرتبط قضایی و سیاست خارجی ایران برای چنین توافقی با توجه به شرایط عراق که از حیث ظرفیت زندان در محدودیت است، با استقبال مواجه می شود. به هر حال زایران زندانی ایرانی منتظر اقدام مسوولان دولت هستند. خاورم 252/1647/1366
تاریخ انتشار: ۱۷ اردیبهشت ۱۳۸۵ - ۰۰:۰۱