شيراز - ايرنا- بانو سكينه كياني همسر و يادگار زنده ياد محمد بهمن بيگي پايه گذار تعليمات عشايري ايران با حضور در غرفه اداره كل كتابخانه هاي عمومي استان فارس در چهاردهمين نمايشگاه بين المللي كتاب اين استان عضو افتخاري كتابخانه شد.

به گزارش دريافتي ايرنا ، به نقل از نمابر جمعه پايگاه اطلاع رساني كتابخانه هاي عمومي فارس اين بانوي فرهنگي ضمن پذيرفتن عضويت افتخاري كتابخانه هاي عمومي فارس به بيان خاطراتي از توجه كم نظير زنده ياد محمد بهمن بيگي به امر كتاب و كتابخواني پرداخت.
كياني با بيان اينكه براي هدايت امر كتابخواني در دوران مدارس عشايري دو كتابدار ويژه در نظر گرفته شده بود افزود: زنده ياد بهمن بيگي در دهه 50 دو كتابدار متخصص را با خودرويي كه در اختيار آن ها قرار داده بود به ميان عشاير مي فرستاد و علاوه بر تامين نيازهاي عشاير در حوزه كتاب، به آن ها اموزش هاي لازم نيز داده مي شد.
كياني پس از تكميل فرم عضويت كتابخانه هاي عمومي فارس طي يادداشتي در دفتر كتابخانه ها نوشت: بدون ترديد انس با كتاب و ترويج فرهنگ كتاب و كتابخواني زمينه ساز آگاهي بخشي به جامعه و زدودن جهل و گمراهي از بستر جامعه مي باشد.
به اميد روزي كه سبد زندگي تك تك شهروندان و هم استاني هاي فارس، مهد تمدن و فرهنگ پر از لاله ها و واژه هاي كتاب و كتابخواني باشد و پيرو ايده، نگاه و ديدگاه والاي استاد محمد بهمن بيگي باشيم كه ايشان نهضت الفبا را در عشاير ايران به راه انداختند.
زنده ياد استاد محمد بهمن بيگي بنيانگذار آموزش عشاير در ايران و از ايل قشقايي در شهرستان فيروزآباد استان فارس بود، كارش را از سال 1331 به تنهايي آغاز كرد و در طول 28 سال مديريت بر اداره آموزش عشاير ايران بيش از 10 هزار معلم را تربيت كرد.
وي موسسات مختلف مانند دبيرستان شبانه روزي عشايري شيراز، مركز آموزش فني و حرفه اي عشاير دختران و پسران، موسسه تربيت ماماي عشاير و مركز تربيت روستا پزشك و دامپزشك را بنيان گذاشت.
بهمن بيگي توانست نخستين جايزه فرهنگي يونسكو را در سال 1353 به دليل پيكار با بيسوادي دريافت كند.
شاگردان و علاقمندان به محمد بهمن بيگي بيش از دهها كتاب ، مستند و فيلم از ايشان نوشته و يا تهيه كرده اند كه در بازار نشر انتشار يافته و يا از طريق سيماي جمهوري اسلامي در چندين نوبت پخش شده است .
همچنين بخش هايي از تاليفات پنجگانه استاد محمد بهمن بيگي پدر تعليمات عشاير ايران كه توسط فرزندش الله وردي بهمن بيگي گردآوري و به زبان انگليسي ترجمه شده با عنوانˈ The Story Of Lucky Mad Nomadˈ منتشر و بر روي شبكه جهاني اينترنت قرار گرفته است .
همچنين از اين اثر نفيس نيز به زبان فارسي با عنوان 'بهمن بيگي باشكوه' در چهاردهمين نمايشگاه بين المللي كتاب استان فارس با حضور معاون وزير ارشاد و استاندار فارس و جمعي از فرهنگواران اين استان نيز رونمايي گرديد .
استاد محمّد بهمن‌بيگي معروف به پدر تعليمات عشاير ايران در ايل قشقايي در منطقه‌اي بين شهرك‌هاي خنج و فيروزآباد يكي از چهره‌هاي محبوب و آشناي عرصه فرهنگ و ادب و از بنيانگذاران آموزش عشايري با تلاش و كوششِ وصف‌ناپذير در جهت پرورش استعدادهاي درخشانِ فرزندان عشاير ايران، قدم‌هاي ماندگار و ريشه‌اي برداشته است.
استاد بهمن‌بيگي كه خود پرورده درد و رنج بود به خوبي مي‌دانست كه كسي آستين بالا نخواهد زد و دولتمردان را نيز در سر، سوداي تعليم و تربيت و پروراندن استعدادهاي افراد ايلياتي نيست؛ از اين‌رو دست به كار شد. تصميم گرفت به جاي چوب شباني، قلم در دست كودكان عشايري نهد و خواندن و نوشتن را به طريق خاصّ خود به ميان عشاير بَرَد تا جهل و بي‌سوادي را ريشه‌كن كند. شايد خود نيز در آن زمان بر اين باور نبود كه قدمي كه برداشته است چگونه به بار خواهد نشست امّا مصمّم بود و با تمام توان در اين عرصه قدم گذاشت.
خدمات استاد بهمن‌بيگي با وجود همه دشواري ها به زودي نتيجه داد. بچّه‌هاي محروم ايلياتي، مراحل دبستاني و دبيرستاني را پشت سر گذاشتند و راهيِ دانشگاه شدند. استاد به خوبي مي‌دانست كه بر ايل و تبارش چه گذشت و چگونه در سايه تلاش وي مرداني فرهيخته، و استاداني گرانقدر و جواناني برومند تربيت شدند و اينك هر كدام در گوشه‌اي از اين كهن‌سرزمين ايران در اداره اين مرز و بوم سهيم هستند و اين براي استاد بزرگ‌ترين هديه الهي بود كه به بار نشستن تلاش‌هاي بي‌وقفه و شبانه‌روزي خود را مشاهده مي‌كرد.
براساس اين گزارش هر ساله در روز معلم دوستداران و دانش آموختگان مدارس عشايري به صورت خودجوش ضمن حضور بر روي آرامگاه ايشان ،آيين نكوداشتي را به پاس زحمات اين معلم بزرگ و تلاشگر برگزار مي كنند .
محمد بهمن بيگي يازدهم ارديبهشت سال 1389 در شيراز درگذشت.ك/1
5054