تهران- ايرنا-محققان ايراني با بهره‌گيري از نانوذرات، نمونه‌هايي آزمايشگاهي از پارچه‌هاي پشمي ضد ميكروبي توليد كردند كه خاصيت خود را تا پنج بار پس از شستشو حفظ مي‌كند.

به گزارش گروه علمي ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو، دكترمجيد نصيري برومند از محققان اين طرح گفت: نانوذرات به كار رفته درساخت اين پارچه‌ها به روشي كم هزينه وبا استفاده از مواد دوستدار محيط زيست توليد شده است.
وي بيان كرد: ويژگي ضدباكتري نانوذرات نقره موجب شده تا علاقه‌ زيادي به استفاده از ‌آن‌ها در حوزه‌هاي مختلف ايجاد شود، با توجه به ساختار شيميايي وفيزيكي كالاهاي پشمي كه محل مناسبي براي رشد وتكثير ميكروب‌ها هستند، به كارگيري اين نانوذرات مي‌تواند به ايجاد خواص ضد ميكروبي در كالا كمك كند.
وي اظهاركرد: از طرفي استفاده از تركيبات گياهي زيست سازگار جهت توليد نانوذرات نقره، گامي مؤثر در ايمن سازي فرآيند و كاربرد نهايي محصول خواهد بود.
به گفته‌ نصيري برومند، هدف از انجام اين كار دستيابي به روشي دوستدار محيط زيست براي ساخت و استفاده از نانوذرات نقره در صنعت قاليبافي بوده است، تا بتوان ويژگي ضد باكتري را در محصول توليد شده‌ نهايي به وجود آورد، نكته‌ جالب اين طرح استفاده از پوست انار به عنوان ماده‌ احياكننده در فرايند ساخت نانوذرات نقره بوده است.
وي ادامه داد: نتايج نشان داد كه رنگزاي استخراج شده از پوست انار قابليت سنتز نانوذرات نقره را دارد، لذا استفاده از اين روش مي‌تواند كاهش استفاده از احياكننده‌هاي شيميايي در سنتز اين نانوذرات و طبيعتا كمك به جلوگيري از آلودگي زيست محيطي را موجب شود،از آنجا كه نانوذرات سنتز شده پس از بارگذاري بر نمونه‌هاي الياف پشمي، ويژگي ضدميكروبي خوبي را ايجاد كرده‌اند، بنابراين قالي‌هاي بافته شده از چنين الياف پشمي ضد ميكروب بوده و باكتري بر سطح آن‌ها رشد نخواهد داشت.
نصيري برومند افزود: با انجام آزمايش‌هاي تكميلي و دستيابي به توليد انبوه چنين پارچه‌ها و اليافي، مي‌توان از آن‌ها در صنعت فرش دستبافت و نيز ساخت منسوجات پزشكي استفاده كرد.
وي گفت: طبق نتايج، پارچه‌هاي عمل شده با نانوذرات نقره سنتز شده با نسبت كم رنگزا ويژگي ضد باكتري داشته و اثر محسوسي روي رنگ نمونه‌ها نداشته است، ازطرفي نمونه‌هاي پارچه حتي پس از پنج بار شستشو خواص ضدباكتري خود را به خوبي حفظ كرده بودند، همچنين كاهش pH و افزايش دماي محيط سبب بهبود رمق كشي نانوذرات نقره سنتز شده روي پشم شده است.نتايج اين تحقيق درمجله Applied Surface Science منتشر شده است.
علمي (1) ** 9340**1440