مهدي اعتمادي مقدم روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: معدن فيروزه نيشابور تنها و مهمترين معدن فيروزه ايران است كه مرغوبترين نوع فيروزه را دارد.
وي ادامه داد: همواره براي اين نوع فيروزه مشتري وجود داشته لذا محصول استخراج شده از معدن بلافاصله در كارگاههاي جواهرسازي و وسائل تزئيني موجود در منطقه فرآوري شده و در اختيار بازار قرار گرفته است لذا به دليل وجود مشتري هميشگي و بازار آن دچار ركود اقتصادي نشده است.
معدن فيروزه نيشابور كه پروانه بهره برداري آن در سال 1379 صادر شد واقع در 51 كيلومتري شمال شرق شهر نيشابور هشت هزار و 521 تن ذخيره قطعي دارد و سالانه 40 تن فيروزه از آن استخراج مي شود.
معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوي گفت: فيروزه در اين معدن به پنج درجه تقسيم مي شود و بر اين اساس پنج تا هشت درصد فيروزه استخراجي درجه يك، 35 درصد آن درجه هاي دو و سه و 60 درصد فيروزه آن نيز درجه چهار و پنج است.
وي ادامه داد: هر كيلوگرم سنگ فيروزه درجه يك به قيمت سه ميليون ريال، هر كيلوگرم فيروزه درجه دو و سه به نامهاي عجمي و شجري) به قيمت 700 هزار ريال، هر كيلوگرم فيروزه درجه چهار و پنج به نامهاي شكوفه و نرمه بطور متوسط به نرخ 300 هزار ريال در بازار به فروش مي رسد.
اعتمادي مقدم گفت: فيروزه نيشابور خام فروشي نمي شود بلكه هر روز پس از اتمام كار استخراج معدن، فيروزه به مزايده گذاشته شده و صاحبان كارگاههاي جواهرسازي و وسائل تزئيني مستقر در نيشابور و مشهد و بعضا تهران در اين مزايده شركت مي كنند.
وي با اشاره به فعاليت 149 معدنكار در معدن فيروزه نيشابور افزود: روش استخراج فيروزه از معدن به صورت انفجاري است كه آسيبهايي به فيروزه وارد مي كند.
معاون امور معادن و صنايع معدني سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوي ادامه داد: اين سازمان از طريق روزنامه هاي كثيرالانتشار فراخوان عمومي داده و از همه افرادي كه طرح جديدي براي استخراج بهتر فيروزه از معدن دارند براي همكاري دعوت كرده است.
در ايران افزون بر معدن فيروزه نيشابور كه مهمترين معدن فيروزه كشور و در سطح جهاني نيز به دليل كيفيت عالي آن از معروفيت ويژه اي برخوردار است، معادن فيروزه ديگري نيز وجود دارد.
اما آن معادن به علت كمي مقدار و فقدان مرغوبيت فيروزه حاصل از آن، بهره برداري نمي شوند.
در اين ميان محصول معادن فيروزه طبس، كاشمر و قوچان به رنگ آبي فيروزه اي نيست بلكه سبز رنگ بوده و ارزش زيادي ندارد لذا براي ساخت اشيا، ظروف تزئيني و مجسمه حيوانات به كار مي روند.
نوع فيروزه استخراج شده از معدن نيشابور بيشتر به صورت سنگ صاف و بدون رگه(عجمي) يا سنگهاي رگه دار (شجري) است كه ارزش بسياري دارد.
معدن سنگ فيروزه در جهان فقط در ايران و آمريكا وجود دارد.
طي دو سال اخير عمده معادن فلزي و غيرفلزي خراسان رضوي به دليل فقدان زيرساختهاي لازم و خام فروشي دچار ركود اقتصادي شده اند كه همچنان ادامه دارد.
680 معدن فعال در زمينه كانيهاي غيرفلزي، كاني فلزي و مصالح ساختماني با ذخيره قطعي سه ميليارد تن و استخراج سالانه 27 ميليون تن در خراسان رضوي وجود دارد كه شامل طلا، كروميت، منگنز، خاكهاي صنعتي، سنگهاي لاشه، كائولن، سنگ آهن، پوزولان، مس، زغالسنگ، باريت، سنگهاي تزييني و سنگهاي نيمه قيمتي است.
خراسان رضوي با ذخيره معدني 600 ميليون تن سنگ آهن دومين ذخاير اين نوع ماده معدني را در كشور دارد و معدن پنج ميليون تني گوگرد سرخس نيز در اين استان دومين معدن بزرگ گوگرد در ايران به شمار مي رود.
7489/1858
تاریخ انتشار: ۷ آذر ۱۳۹۴ - ۱۶:۰۲
مشهد- ايرنا- معاون امور معادن و صنايع معدني سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوي گفت: تنها معدن در اين استان كه ركود اقتصادي تاثيري بر فعاليت آن نداشته معدن فيروزه نيشابور به عنوان مهمترين معدن فيروزه ايران است.