مشهد- ایرنا- معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: تنها معدن در این استان كه ركود اقتصادی تاثیری بر فعالیت آن نداشته معدن فیروزه نیشابور به عنوان مهمترین معدن سنگ فیروزه ایران است.

مهدی اعتمادی مقدم روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: معدن فیروزه نیشابور تنها و مهمترین معدن فیروزه ایران است كه مرغوبترین نوع فیروزه را دارد.
وی ادامه داد: همواره برای این نوع فیروزه مشتری وجود داشته لذا محصول استخراج شده از معدن بلافاصله در كارگاههای جواهرسازی و وسائل تزئینی موجود در منطقه فرآوری شده و در اختیار بازار قرار گرفته است لذا به دلیل وجود مشتری همیشگی و بازار آن دچار ركود اقتصادی نشده است.
معدن فیروزه نیشابور كه پروانه بهره برداری آن در سال 1379 صادر شد واقع در 51 كیلومتری شمال شرق شهر نیشابور هشت هزار و 521 تن ذخیره قطعی دارد و سالانه 40 تن فیروزه از آن استخراج می شود.
معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: فیروزه در این معدن به پنج درجه تقسیم می شود و بر این اساس پنج تا هشت درصد فیروزه استخراجی درجه یك، 35 درصد آن درجه های دو و سه و 60 درصد فیروزه آن نیز درجه چهار و پنج است.
وی ادامه داد: هر كیلوگرم سنگ فیروزه درجه یك به قیمت سه میلیون ریال، هر كیلوگرم فیروزه درجه دو و سه به نامهای عجمی و شجری) به قیمت 700 هزار ریال، هر كیلوگرم فیروزه درجه چهار و پنج به نامهای شكوفه و نرمه بطور متوسط به نرخ 300 هزار ریال در بازار به فروش می رسد.
اعتمادی مقدم گفت: فیروزه نیشابور خام فروشی نمی شود بلكه هر روز پس از اتمام كار استخراج معدن، فیروزه به مزایده گذاشته شده و صاحبان كارگاههای جواهرسازی و وسائل تزئینی مستقر در نیشابور و مشهد و بعضا تهران در این مزایده شركت می كنند.
وی با اشاره به فعالیت 149 معدنكار در معدن فیروزه نیشابور افزود: روش استخراج فیروزه از معدن به صورت انفجاری است كه آسیبهایی به فیروزه وارد می كند.
معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی ادامه داد: این سازمان از طریق روزنامه های كثیرالانتشار فراخوان عمومی داده و از همه افرادی كه طرح جدیدی برای استخراج بهتر فیروزه از معدن دارند برای همكاری دعوت كرده است.
در ایران افزون بر معدن فیروزه نیشابور كه مهمترین معدن فیروزه كشور و در سطح جهانی نیز به دلیل كیفیت عالی آن از معروفیت ویژه ای برخوردار است، معادن فیروزه دیگری نیز وجود دارد.
اما آن معادن به علت كمی مقدار و فقدان مرغوبیت فیروزه حاصل از آن، بهره برداری نمی شوند.
در این میان محصول معادن فیروزه طبس، كاشمر و قوچان به رنگ آبی فیروزه ای نیست بلكه سبز رنگ بوده و ارزش زیادی ندارد لذا برای ساخت اشیا، ظروف تزئینی و مجسمه حیوانات به كار می روند.
نوع فیروزه استخراج شده از معدن نیشابور بیشتر به صورت سنگ صاف و بدون رگه(عجمی) یا سنگهای رگه دار (شجری) است كه ارزش بسیاری دارد.
معدن سنگ فیروزه در جهان فقط در ایران و آمریكا وجود دارد.
طی دو سال اخیر عمده معادن فلزی و غیرفلزی خراسان رضوی به دلیل فقدان زیرساختهای لازم و خام فروشی دچار ركود اقتصادی شده اند كه همچنان ادامه دارد.
680 معدن فعال در زمینه كانیهای غیرفلزی، كانی فلزی و مصالح ساختمانی با ذخیره قطعی سه میلیارد تن و استخراج سالانه 27 میلیون تن در خراسان رضوی وجود دارد كه شامل طلا، كرومیت، منگنز، خاكهای صنعتی، سنگهای لاشه، كائولن، سنگ آهن، پوزولان، مس، زغالسنگ، باریت، سنگهای تزیینی و سنگهای نیمه قیمتی است.
خراسان رضوی با ذخیره معدنی 600 میلیون تن سنگ آهن دومین ذخایر این نوع ماده معدنی را در كشور دارد و معدن پنج میلیون تنی گوگرد سرخس نیز در این استان دومین معدن بزرگ گوگرد در ایران به شمار می رود.
7489/1858