به گزارش روز دوشنبه خبرنگار هنرهاي تجسمي ايرنا، سوگواره هنر عاشورايي با پيشينه اي تأثيرگذار، سعي كرده تا فاصله هنرمند متعهد را با جامعه مخاطب به حداقل ممكن برساند. اين رويكرد از طريق فراخوان آثار هنري متناسب با رخداد و حادثه كربلا دنبال شده است. در طول دوره هاي برگزاري اين گردهمايي هنري، برگزاركنندگان همواره كوشيده اند تا با فراهم آوري شرايط لازم، زمينه مشاركت بيش از پيش هنرمندان گرافيست و تصويرساز را براي حضوري حداكثري و مثمرثمر مهيا كنند.
امسال اين سوگواره به خارج از مرز هاي ايران نفوذ پيدا كرده است و در كشور عراق همزمان با راهپيمايي بزرگ اربعين برگزار شده كه نشان دهنده يك حركت فرهنگي بزرگ است.
سوگواره هنر عاشورايي كه هدف اصلي آن تزئين شهرها و معابر در ايام عزاي حضرت سيدالشهدا(ع) به آثار هنري اصيل است، از يك نياز اجتماعي و فرهنگي نشات گرفته و تا امروز توانسته اين نياز را به حد وسع خود برآورده سازد. امروزه بسياري از پرچم ها و بنرهايي كه در اين ايام در سطح شهر و گذرگاه هاي عمومي استفاده مي شود خروجي همين حركت فرهنگي است.
حالا هم چندان باعث شگفتي نيست كه حركتي اين چنيني، كه اولا از نيازي اجتماعي متولد شد، بر مبناي اعتقادات قلبي هنرمندان و صداقت هنري آن ها پيش رفت و تبديل به حركتي به معناي واقعي فرهنگي شده است كه براي همه آدميان در همه زمان ها و مكان ها قابل فهم بوده و راه خود را به خارج از مرزهاي كشور باز كرده است.
خلق آثار عاشورايي، مبين تداوم خط سرخ شهادت و ايثار حسيني است. همراهي و همدلي هنرمندان با هويت و ارزشهاي ديني مردم، عقب نماندن از قافله همدلان حسين(ع) است و در عين حال تزريق شور و احساس هنرمندانه ايست به جريان ابدي 'كل يوم عاشورا و كل أرض كربلا'.
از زماني كه اهميت حوزه رسانه و خبررساني در جهان جديد اهميت يافت، عدهاي تصور كردند كه همه چيز در حوزه فرهنگ با سر و صدا به ثمر مي رسد، در حالي كه علي رغم اهميت رسانه در شرايط كنوني، نبايد تصور كرد همه چيز با سر و صداي رسانه اي پيش مي رود.
اين حقيقت البته در عرصه فرهنگ و هنر به شكل مضاعفي صادق است و اين به اختلاف ماهوي حوزه فرهنگ و هنر با عرصه هايي مانند سياست و اقتصاد برمي گردد كه سر و صدا و جنگ هاي رواني و برانگيز انندگي اطلاعاتي در آن ها بسيار اهميت دارد و اساسا بخشي از نقشه راه است.
سال هاست كه در حوزه هنري يكي از مردمي ترين و از اين نظر فرهنگي ترين اقدامات هنري به بهانه فرارسيدن ماه محرم برگزار مي شود كه در نوع خود كم نظير است. اين اقدام اگرچه شكل فراخواني و جشنواره اي دارد، اما از بسياري آسيب هاي حركت هاي جشنوارهاي دور مانده است. اين حركت تاثيرگذار كه امروز نفوذ زيادي هم در بين هنرمندان هنرهاي تجسمي كه عموم شان جوانان هنرمند هستند، خروجي مردمي اي هم دارد.
در روزهاي منتهي به زيارت مخصوص حضرت سيدالشهدا(ع) در اربعين، نمايشگاه آثار منتخب اين سوگواره در نجف برپا شده است و اين نفوذ و گسترش براي حركتي مردمي و فرهنگي كاملا قابل پيش بيني بود؛ ضمن اينكه از امسال و در ادامه برگزاري اين سوگواره در سال هاي آتي، شكل برگزاري آن به طور جدي بين المللي خواهد شد. اگر چه امسال هم آثاري از برخي كشورهاي منطقه به اين جشنواره رسيده است، اما پيش بيني مي شود از سال هاي آتي اين حركت تبديل به جرياني مستقل مبتني بر توليد و ارائه آثار هنري اصيل، غيرسفارشي و هنرمندان در خصوص هنر عاشورايي شود.
از اين نظر، حضور آثار منتخب سوگواره هنر عاشورايي در نجف اشرف را بايد به فال نيك گرفت و زمينه هاي گسترش اين اتفاق فرهنگي را بيش از پيش فراهم كرد.
فراهنگ**9338**1569
تاریخ انتشار: ۹ آذر ۱۳۹۴ - ۱۶:۲۸
تهران-ايرنا- سوگواره هنرعاشورايي فرصتي است براي عرض ارادت هنرمندان به ساحت قدسي سرور شهيدان عالم و ترسيم كننده برترين اثر انساني، يعني شهادت،اين سوگواره بر مبناي اعتقادات قلبي هنرمندان و صداقت هنري آن ها پيش رفت و تبديل به يك حركت فرهنگي شده كه امروز خارج از مرزهاي ايران برپا شده است.