تهران- ایرنا- در حالیكه مسئولان شبكه اجتماعی توئیتر ، خود را از مدافعان سرسخت آزادی بیان می دانند و سانسور نكردن و عدم كنترل فعالیت كاربران را از اصول خود می خوانند، این شبكه در روزهای اخیر، مطالب مرتبط با نامه رهبر معظم انقلاب اسلامی به جوانان غربی و مصاحبه سردار قاسم سلیمانی را حذف و حساب این دسته از كاربران را نیز تعلیق كرد.

به گزارش روز سه شنبه خبرنگار فرهنگی ایرنا، بعد از انتشار دومین نامه رهبر معظم انقلاب اسلامی به جوانان غربی در روز یكشنبه (8 آذر) و انتشار مصاحبه ای از سردار قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس، شماری از كاربران شبكه اجتماعی توئیتر محتوای نامه رهبر معظم انقلاب و مصاحبه سلیمانی را در حساب های كاربری خود بازنشر كردند اما توئیتر بر خلاف روال خود، حساب های كاربری افراد یادشده را به مدت چندساعت تعلیق ساخت.
علاوه بر آن، كاربران یادشده از دریافت نامه ای از مسئولان توئیتر خبر داده اند كه در آن از آنها خواسته شده است چنین محتوایی را دیگر نباید توئیت كنند.
این رفتار فقط كاربرانی را كه از داخل ایران محتواهای یادشده توئیت كرده اند، در برنگرفته بلكه حتی افرادی را در كشورهای دیگر هم شامل شده است.
شبكه اجتماعی توئیتر كه در سال 2006 آغاز به كار كرد، به كاربران خود اجازه می دهد محتواهایی را حداكثر با 140 كاراكتر منتشر كنند. كسانی كه عضو این شبكه نباشند تنها می توانند محتوای منتشرشده دیگر كاربران را بخوانند البته در صورتی كه كاربر، خواندن محتوای توئیت های خود را به دنبال كنندگانش محدود نكرده باشد.
بر اساس برآوردها تا ماه مه 2015 (اردیبهشت گذشته) توئیتر 500 میلیون كاربر داشت كه از این تعداد 302 میلیون كاربر فعال بوده اند.
مسئولان توئیتر در بخش كمك رسانی، هدف خود را از راه اندازی و توسعه آن ارائه خدماتی برای كشف و دریافت اطلاعات از منابع مورد علاقه كاربران و تسهیم این اطلاعات با دیگران اعلام كرده و نوشته اند: «ما مالكیت محتوایی را كه كاربران به اشتراك می گذارند به رسمیت می شناسیم و می دانیم هر كاربری مسئولیت محتوای مطالب خود را برعهده دارد؛ به دلیل همین اصول، مرتب حساب های كاربری را نظارت و محتوای مطالب را سانسور نمی كنیم، غیر از موارد بسیار محدود. توئیتر یكی از موارد نظارت و سانسور محتوای كاربران را انتشار اسپم یا هرزنامه دانسته و موارد متعددی را به عنوان اسپم شناخته است كه یكی از آنها انتشار لینك یا پیوندهای منحرف كننده است».
اما به نظر می رسد مسئولان توییتر دست كم در مورد نامه رهبر انقلاب كه با عنوان انگلیسی (letter 4 u) منتشر شده است این اصول را رعایت نكرده و در مورد كاربرانی كه نامه را به صورت كامل منتشر كرده و حتی كسانی كه عنوان آن را بازنشر یا توئیتی در مورد آن با هشتك (#) نامه رهبر ایران یا رهبر ایران منتشر كرده اند، با تعلیق حساب كاربری شان، مجازات كرده است.
علاوه بر این، توئیتر محتوای مرتبط با مصاحبه سردار سلیمانی و هشتك سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را نیز جزء هرزنامه های خود قرار داده و به این دسته از كاربران نیز هشدار تعلیقی داده است.
این رفتار در حالی است كه حساب های كاربری مرتبط با گروه تروریستی داعش در توئیتر به شدت فعال است؛ طوری كه اندیشكده آمریكایی بروكینگز در گزارشی مفصل در مارس 2015 (فروردین گذشته) وضعیت حساب های كاربری طرفداران داعش را بررسی كرده و در آماری تخمینی نوشته است در بازه زمانی سپتامبر تا دسامبر 2014 (شهریور تا دی 1393) زمانیكه داعش فعالیت علنی خود را در عراق آغاز كرد، دست كم 46 هزار حساب كاربری از طرفداران داعش در توئیتر ثبت شده بود. این آمار البته آماری محافظه كارانه است و نویسندگان گزارش چند سطر بعد مدعی شده اند كه حساب های طرفداران داعش در بعضی مقاطع به 70 هزار حساب نیز می رسیده است.
البته، فعالیت داعش در فضای مجازی به توئیتر محدود نمی شود و در شبكه های اجتماعی دیگر از جمله فیس بوك نیز صفحات زیادی را به خود اختصاص داده و یكی از راه های عضوگیری این گروه كه اكنون در مورد تروریستی بودن اقدامات آن اتفاق نظر وجود دارد همین شبكه های اجتماعی است.
همه این رفتارها در حالی صورت می گیرد كه این شبكه های اجتماعی كه مقر اصلی آنها در امریكا است، همچنان خود را مدعی حقوق بشر و دموكراسی معرفی می كنند.
فراهنگ**9157 ** 1569