به گزارش ايرنا، 12 آذر روز جهاني معلولين است، وقتي سخن از اين قشر به ميان مي آيد، بايد ياد بگيري سرعتت از سرعت رخهاي ويلچرشان كمتر باشد و بايد بداني نبايد از روي ترحم به آنها كمك كني، بايد گوششان باشي وقتي حرفي نميشنوند، زبانشان باشي وقتي نميتوانند حرف بزنند و بايد كودك شوي وقتي كه ذهن شان رشد نكرده است.
افراد داراي معلوليت نه تنها از دردهاي جسمي و ظاهري بلكه از دردهاي روحي و رواني كه از نگاههاي ترحم آميز و دلسوزي هاي بي مورد نشات گرفته نيز رنج مي برند.
بسياري مواقع اين افراد براي دوري از نگاه ترحم آميز ديگران روزها از خانه خارج نمي شوند، اين افراد با شعار معلوليت محروميت نيست بلكه محدوديت است زندگي مي گذرانند.
براساس تعريف كارشناسان بهزيستي، معلول فردي است كه براثر ضايعه جسمي يا ذهني در سلامت و كارآيي عمومي او بطور مستمر اختلال ايجاد شده و اين نقص استقلال وي را در زمينههاي مختلف كاهش ميدهد.
طبق آمارهاي رسمي، معلولين بزرگترين اقليت جهان بشمار مي روند كه موانع فيزيكي و اجتماعي و اقتصادي زيادي بويژه در جوامع كمتر توسعه يافته پيش روي آنها قرار دارد.
نابرابري و فقدان دسترسي يكسان به منابع اساسي همچون آموزش، اشتغال، مراقبت هاي بهداشتي، درماني و نظام هاي حمايتي و حتي ناديده گرفتن آنها در مشاركت هاي اجتماعي، ارتباط اين قشر را با بدنه جامعه ضعيف تر و در نهايت منجر به انزواي آنان مي شود.
به گفته مسوولان بهزيستي استان قزوين درحال حاضر 18 هزار و 500 نفر معلول اعم از توان خواهان جسمي حركتي، ذهني، نابينا و كم بينا، بيماران مزمن اعصاب و روان تحت حمايت اين سازمان مي باشند.
معاون امور پيشگيري بهزيستي استان قزوين، آگاه سازي جامعه را يكي از راههاي پيشگيري از معلوليت دانست و گفت: در پيشگيري و آگاهسازي هيچ گونه محدوديتي وجود ندارد.
دكتر فريده يوسفي پور با اشاره به نقش خطير و مهم مشاورههاي ژنتيكي به عنوان عامل بازدارنده در تولد فرزندان معلول، افزود: در حال حاضر ناآگاهي بسياري از خانوادهها از مشكلات ازدواجهاي فاميلي در روستاها و محلات عامل تولد فرزندان معلول است كه بايد با برنامه ريزي هاي مدون و مستمر زمينهساز برطرف شدن بروز چنين مسائلي شد.
وي اظهار داشت: در سال جاري طرح پيشگيري از تولد نوزادان معلول و غربالگري ژنتيك در افراد 15 تا 25 سال بهصورت پايلوت در شهرستان قزوين اجرا و درمرحله بعدي در سطح استان نيز اجرا ميشود.
يوسفيپور ادامه داد: در راستاي اجراي طرح پيشگيري از تولد نوزادان معلول و غربالگري اختلالات ژنتيك توسط بهزيستي استان قزوين يكهزار و 500 نفر از گروه هدف مورد بررسي قرار گرفته است كه در صورت وجود زمينه مشكلات ژنتيكي، جهت بررسي تخصصيتر به مراكز مشاوره ژنتيك ارجاع ميشوند.
معاون امور پيشگيري بهزيستي استان قزوين با بيان اينكه تولد فرزندان معلول علاوه بر تحميل هزينههاي سنگين برخانواده و دولت، بنيان خانواده را نيز متزلزل ميكند، اضافه كرد: با توجه به آمارهاي گزارش شده تقريبا دو تا پنج درصد نوزاداني كه متولد ميشوند دچار بيماريهاي ژنتيكي يا ناهنجاري مادرزادي هستند.
يوسفيپور با اشاره به لزوم آموزش زوجين قبل از ازدواج، عنوان كرد: بهترين زمان براي انجام مشاوره ژنتيك قبل از ازدواج است ولي اين مشاوره قبل از بارداري، در دوران بارداري و يا پس از تولد فرزند ناهنجار نيز قابل انجام مي باشد اما بهتر است اين مشاوره پيش از ازدواج صورت بگيرد تا از آسيبهاي ناشي از ازدواج آنها كه ممكن است بعد از بارداري در فرزندان ظاهر شود، كاسته شود.
معاون پيشگيري بهزيستي استان قزوين در خصوص فوائد اجراي اين طرح خاطرنشان كرد: اميدواريم با اجراي طرح پيشگيري از تولد نوزادان معلول و غربالگري اختلالات ژنتيك علاوه بر انجام مشاوره ژنتيك فردي و ترويج فرهنگ انجام مشاوره ژنتيك، آگاه سازي و حساس سازي جوانان قبل از ازدواج انجام شده و از ازدواجهاي پر خطر پيشگيري به عمل آيد.
معاون توانبخشي بهزيستي استان قزوين نيز از افزايش 20 درصدي هزينه نگهداري معلولان خبر داد و گفت: از ابتداي سال جاري دو ميليارد و 733 ميليون ريال كمك هزينه ماهانه به معلولان استان پرداخت شده است.
عليرضا وارثي با بيان اينكه كمك هزينه ماهانه فقط يكي از موارد كمك هاي ارايه شده به معلولين تحت پوشش بهزيستي است، افزود: بجز مستمري، كمك هاي متنوع ديگري همچون كمك هزينه درماني، اياب ذهاب، حق پرستاري معلولين ضايع نخاعي، كمك هزينه مناسب سازي خودرو و يا محيط زندگي و كار به تناسب نيازها به معلولان تحت حمايت پرداخت مي شود.
معاون توانبخشي بهزيستي استان قزوين تصريح كرد: حمايت هاي شغلي و حرفه اي، علمي فرهنگي، ورزشي و ساير حمايت ها و كمك هاي عديده از ديگر حمايت هاي بهزيستي استان است.
وارثي در خصوص گسترش كارگاه هاي آموزشي حمايتي و توليدي براي معلولين گفت: مهارت و توسعه آموزش هاي فني و حرفه اي مورد نياز توان خواهان متناسب شرايط بازار كار صورت گرفته تا دوره هاي آموزشي منجر به اشتغال افراد شود، همچنين مراكز مشاور كارآفريني و گسترش توسعه كارگاه هاي آموزشي حمايتي ويژه معلولين و كسب وكار براي گروه هاي هدف توسط سازمان فراهم شده است.
اين مسوول از اجراي طرح توانمندسازي معلولين ضايعه نخاعي در استان خبر داد و گفت: معلولين ضايعه نخاعي در قالب اين طرح خدماتي از قبيل خدمات تخصصي توانبخشي، و لوازم بهداشتي و توانبخشي دريافت مي كنند.
وارثي اظهاركرد: در حال حاضر بيش از 500 بيمار عقب مانده ذهني، جسمي و رواني در مراكز بهزيستي استان نگهداري مي شوند و در اين مراكز خدمات و فعاليت هاي مربوط به بهداشت و سلامت روان در سطوح پيشگيري، درمان و توانبخشي و بررسي و تعيين و تامين نيازهاي بهداشتي، درماني و توانبخشي بيماران روان مزمن، معلولين ذهني و جسمي شديد كه شامل فيزيوتراپي، كاردرماني، گفتار درماني، روانشناسي، مددكاري، پزشكي، پرستاري و مراقبتي ارائه مي شود.
معاون توانبخشي بهزيستي استان قزوين ادامه داد: اين خدمات در جهت بهبود عملكرد ذهني، رواني، جسمي و اجتماعي معلولين ارايه مي شود.
وي با بيان اينكه به همين منظور 100 معلول نيز بصورت ويزيت در منزل حمايت مي شوند، افزود: همچنين به 252 معلول ضايع نخاعي هزينه حق پرستاري پرداخت شده كه از اين تعداد 48 نفر ضايعه نخاعي گردني و 204 معلول ضايعه نخاعي سينه اي، كمري زير چتر حمايت بهزيستي استان قرار گرفته اند.
معاون توانبخشي بهزيستي استان قزوين از دريافت 90 درصدي حق پرستاري معلول آسيب نخاعي در استان خبر داد و گفت : تعداد افراد ضايعه نخاعي ثبت شده در بانك اطلاعاتي استان 290 نفر بوده كه از اين تعداد 260 معلول از سرانه يك ميليون و دويست هزار ريالي حق پرستاري بهره مند هستند.
وارثي ضمن تاكيد بر اينكه معلولين ضايع نخاعي نياز مبرم به دريافت خدمات مراقبتي و پرستاري دارند، اظهار داشت: معلولين ضايعه نخاعي علاوه بر فشار هاي جسمي و روحي متحمل هزينه هاي مالي سنگين براي دستيابي به حداقل امكانات مورد نياز در زمينه درماني، بهداشتي، مراقبتي هستند
معاون توانبخشي بهزيستي استان با بيان اينكه از لحاظ آماري حدود 11 درصد از جامعه از معلوليت هاي ضعيف ، متوسط، شديد و خيلي شديد رنج مي برند، گفت: معلوليت هاي شديد و خيلي شديد چهار درصد از كل جامعه را به خود اختصاص مي دهند و بيشترين عوامل ايجاد كننده ضايع نخاعي تصادف رانندگي ، سقوط از بلندي و يا آسيب هاي ضربه اي و تومورهاي نخاعي است.
وارثي تصريح كرد : يكي از اهداف سازمان بهزيستي در چند سال گذشته گسترش حوزه توانمندسازي افراد معلول بوده و بهزيستي استان در اين راستا اقدام به پرداخت حق پرستاري به معلولين ضايع نخاعي كرده است.
معاون توانبخشي بهزيستي استان قزوين، پرداخت حق پرستاري را به عنوان گامي هر چند نا چيز در حمايت اين افراد دانست و گفت: اين اقدام علاوه بر تكريم فرد معلول به تحكيم بنيان خانواده در حضور فرد در خانواده كمك شايان خواهد كرد.
مديركل بهزيستي استان قزوين نيز با بيان اينكه معلولين و مددجويان جزئي از جامعه هستند، گفت: بايد تفكر اشتباه را كه معلول نيازمند ترحم است از جامعه پاك كرد.
دكتر حسين افشار مقدم افزود: آگاهي نداشتن مردم از وضعيت معلولين و نگرش منفي جامعه نسبت به اين افراد را ريشه مسائل و مشكلات اين قشر مي باشد.
وي اظهار داشت: بخش قابل توجهي از معلولين افراد حساس، زودرنج و آسيب پذير هستند اما اين قشر هنوز در جامعه جايگاه مناسبي ندارند و در نهايت فقط به آنها ترحم شده و به عنوان قشري ناتوان و ضعيف به آنان نگاه مي شود.
اين مسوول ادامه داد: بيشترين معلولان استان ذهني و جسمي هستند كه 50 درصد اين قشر را شامل ميشوند.
وي با بيان اينكه بارزترين شكل معلوليت را محدوديت حركتي دانست و افزود: اين نوع معلوليت نبايد منجر به محروميت و حضور نيافتن اين قشر در جامعه شود.
اين مسئول افزود: متاسفانه جامعه به درك مناسبي از وضعيت اين قشر دست نيافته و همواره به چشم ترحم به اين قشر نگاه ميشود.
افشارمقدم افزود: قانون الزام دستگاههاي دولتي و عمومي براي اختصاص سهدرصد از جذب نيرو براي مددجويان دراختيار اين دستگاهها قرارگرفته است، ولي متاسفانه اين نهادها با كم لطفي به جذب اين قشر از جامعه توجهي نميكنند.
وي نداشتن مهارت و تحصيلات كافي، نداشتن اطلاعات مناسب از شرايط اشتغال و بازار كار، محدوديت اعتبارات تخصيصي، تعطيلي شركتها و كارخانهها را از مشكلات اشتغال اين قشر برشمرد و در پايان گفت: حل مشكل معلولين به حمايت فرابخشي دستگاه ها و تغيير نگاه جامعه به اين قشر نيازمند است.
7389/ 3013
تاریخ انتشار: ۱۲ آذر ۱۳۹۴ - ۱۴:۱۶
قزوين- ايرنا- معلولين دنياي عجيبي دارند تا كنارشان نباشي، تا از دغدغههاي آنها با خبر نشوي، تا كنار پلهها نايستي و نگاه پر از سوالشان كه خيره به ويلچر مانده را حس نكني نميتواني از آنها بنويسي.