به گزارش ايرنا از وزارت دفاع، دانشگاه صنعتي مالك اشتر با هدف اجراي پروژههاي تحقيقاتي خاص ملي و آموزش و تربيت كارشناسان و كادر ويژه مورد نياز صنايع و مراكز تحقيقاتي كشور در سال 1363 با تصويب شوراي عالي انقلاب فرهنگي و وزارت فرهنگ و آموزش عالي تأسيس شد و با تربيت هزاران دانشآموخته در مقاطع كارشناسي، كارشناسي ارشد و دكتري، نقش اساسي در تقويت صنعت دفاعي داشته است.
دكتر رضا مظفرينيا رئيس دانشگاه صنعتي مالك اشتر با بيان اينكه امروز دانشگاه صنعتي مالك اشتر به خار چشم دشمنان نظام جمهوري اسلامي تبديل شده، از موفقيتهاي علمي و پژوهشي اين دانشگاه سخن به ميان آورد و گفت محققان و دانشمندان برجستهاي از اين دانشگاه فارغالتحصيل ميشوند كه عموما در صنعت دفاعي شروع به فعاليت مي كنند.
رئيس دانشگاه از محدوديتهاي اين دانشگاه به علت تحريم سخن گفت و اعلام كرد كه اين محدوديت هيچگاه مانع كار پژوهشگران دانشگاه نشد و با تكيه بر توان جوانان ايران اسلامي قله هاي رفيع علم و دانش را فتح كرده است.
مشروح اظهارات مظفرينيا در پي مي آيد:
** سئوال: دانشگاه صنعتي مالك اشتر با چه هدف و ماموريتي تاسيس شد؟
- مظفري نيا: ماموريت دانشگاه صنعتي مالك اشتر وزارت دفاع شكستن مرزهاي دانش، توليد فناوريهاي نوظهور و دفاعي است كه آينده وزارت دفاع و بالطبع سيستم دفاعي كشور را تضمين ميكند، يعني بايد آن دسته از دانشها و فناوريهايي كه در سالهاي آتي ميتواند منجر به ساخت سامانههاي دفاعي شود را در دستور كار خود قرار دهيم تا بتوانيم همواره خود را به علوم و صنايع دفاعي روز مجهز كنيم.
ايران اسلامي براي دستيابي به قلههاي پيشرفت و استقلال اقتصادي و سياسي چارهاي جز تكيه بر علم و پژوهش ندارد و در اين مسير بايد دستاوردهاي پژوهشي تبديل به فناوري و فناوري تبديل به محصول صنعتي و سپس به ثروت تبديل شود و در نهايت با ثروت ايجاد شده دوباره عرصه علم و دانش تقويت شود.
** سئوال: برنامه دانشگاه صنعتي مالك اشتر براي تبديل فناوري به محصول بر چه نگاهي استوار است؟
- مظفري نيا: براي رسيدن به علوم روز دفاعي يك نگاه جاري داريم و يك نگاه به آينده. مقام معظم رهبري در بازديدي كه چند سال پيش از نمايشگاه دستاوردهاي دفاعي وزارت دفاع داشتند فرمودند «ما دو نوع كار را در مجموعه دفاعي بايد مدنظر قرار بدهيم. يك كار واقعي و يك كاري كه واقعي نيست، اما بايد انجام شود» لذا ما نيز تدبير معظم له را اساس كار خود قرار داده و آن را در برنامههاي خود لحاظ كردهايم.
** سئوال: براي اجراي اين فرمايش فرماندهي معظم كل قوا كاري انجام دادهايد؟
- مظفري نيا: اگر بخواهم اين مطلب را بيشتر توضيح دهم بايد بگويم امروز يك دسته از دستاورهاي دفاعي كشور در صنايع مربوطه توليد ميشود. خوب اين وظايف ذاتي آن صنعت است كه حرفي نيست، اما آنچه كه مد نظر مقام معظم رهبري است، اين است كه بايد يك سري علوم ناشناختهاي را كه اصلاً وجود خارجي ندارد از طريق فعاليتهاي علمي، تحقيقاتي و پژوهشي كشف كنيم و پس از تبديل آن به يك فناوري و فناوري را نيز تبديل به محصول كنيم. يعني توليد ايدههاي جديد براي تامين نيازهاي آينده نيروهاي مسلح. در واقع وظيفه داريم درباره چيزهايي فكر كنيم كه آنها در آينده نه چندان دور نيازهاي نيروهاي مسلح را تأمين كند. با وجود سرعت رشد 11 برابري كه در مقايسه با كشورهاي ديگر و توليد مقالههاي علمي و دستاوردهاي متعددي داشتهايم ولي بايد تلاش شود فاصله علمي ايران با كشورهاي صنعتي كاهش يابد، براساس ديدگاه آيندهپژوهان در آينده بسيار نزديك فناوريهايي به ظهور ميرسند كه علاوه بر تاثيرات تحولآفرين و بسيار عميق، دگرگونيهاي اساسي در زندگي بشريت ايجاد ميكنند.
** سئوال: دانشگاه صنعتي مالك اشتر حول چه محورهايي فعاليت ميكند؟
- مظفري نيا: اين دانشگاه در محورهاي پژوهشي مختلفي همچون حوزههاي انرژي، نانو، فناوري زيستي، اپتيك و ليزر، مواد پيشرفته و ... را در حال فعاليت است و نقشه راه و فناوري تعدادي از اين فعاليتهاي پژوهشي تدوين شده و تعدادي ديگر نيز در دست تدوين است، ما در اين نقشهها پيشبيني كردهايم چه دسته از فناوريها در اين دانشگاه انجام بشود كه نيازهاي آتي سامانه دفاعي كشور را تأمين كند، يعني اين نقشهها داراي نگاه آيندهپژوهي است.
** سئوال: براي تأمين نيازهاي نيروهاي مسلح چگونه اقدام ميكنيد؟
- مظفري نيا: براي تأمين نيازهاي نيروهاي مسلح، از طريق ستاد كل نيروهاي مسلح اقدام ميكنيم. نيروهاي مسلح نيازمنديهاي دفاعيشان براي نبردهاي آتي را به ستاد كل منعكس و ستاد كل نيز آنها را از طريق وزارت دفاع به دانشگاه منتقل ميكند و سپس اين موارد و خواستهها كه بيشتر موارد مفهومي و تاكتيكي است توسط اين دانشگاه به تكنيك، فناوري و پروژه تبديل ميشود. در سند راهبردي هستههاي دانا و شبكه توانا كه به نظر و تاييد فرماندهي معظم كل قوا رسيده، دانشگاه صنعتي مالك اشتر به عنوان يك سازمان پشتيبانيكننده دانش و فناوريهاي دفاعي از سازمانهاي صنعتي معرفي شده است.
** سئوال: مهمترين وجه تمايز دانشگاه صنعتي مالك اشتر را نسبت به ديگر دانشگاهها در چه ميدانيد؟
- مظفري نيا: يكي ديگر از وظايف دانشگاه صنعتي مالك اشتر علاوه بر آيندهپژوهي، توسعه و ارتقاي سامانههاي دفاعي موجود است. در واقع وجه تمايز دانشگاه صنعتي مالك اشتر با ديگر دانشگاهها در اين است كه طرحهاي تحقيقاتي مصوب را در اختيار دانشجويان مقاطع تحصيلي تكميلي قرار ميدهد تا به عنوان پاياننامه آنها را انجام بدهند و اين يك مزيت در اين دانشگاه است. مقام معظم رهبري ميفرمايند «امروز مسئوليت دانشجو براي مقابله با زيادهخواهي مستكبران در دو جهت اصلي است. يكي تقويت ايمان و خودباوري و افزايش كارآمدي و ديگر حضور فعال در عرصههاي علمي و توليد فناوريهاي پيشرفته به عنوان جهاد علمي در مقابله با سلطهجويان».
** سئوال: آيا طرحهاي تحقيقاتي دانشگاه صنعتي مالك اشتر به محصول تبديل ميشود؟
- مظفري نيا: تعداد زيادي از طرحهاي دانشگاه توسط صنعت دفاعي كشور تبديل به محصول شده و در حال حاضر در صنعت دفاعي در حال توليد بوده و در اختيار نيروهاي مسلح قرار گرفته است، اكنون تعداد زيادي از طرحهاي دانشگاه تبديل به محصول شده و در حال حاضر در نيروهاي مسلح استفاده ميشود.
** سئوال: فرمانده معظم كل قوا چه انتظار و توقعي از دانشگاه صنعتي مالك اشتر دارند؟
- مظفري نيا: در اين ارتباط مقام معظم رهبري جملهاي بيان فرمودهاند و آن اينكه «من به اين دانشگاه چشم اميد دارم». ما نيز افتخار ميكنيم كه ديدگاه و نظر فرمانده معظم كل قوا درباره اين دانشگاه به اين صورت است. وزراي محترم دفاع نيز كه در ادوار مختلف خدمت ايشان شرفياب ميشوند معظم له در مورد دانشگاه و به ويژه محصولات خاص تأكيدات خاصي دارند كه نشان از دقت و ريزبيني ايشان در مورد دانشگاه و نيازمنديهاي دفاعي كشور دارد.
توصيهاي كه حضرت آقا در خيلي از موارد داشتهاند و بخشي از آن نيز به محيط علمي و از جمله دانشگاه مالك اشتر مربوط ميشود استفاده از «راههاي ميانبر» در رسيدن به اهداف است.
** سئوال: نگاه سردار دهقان به دانشگاه صنعتي مالك اشتر چگونه است؟
- مظفري نيا: سردار دكتر دهقان موقعي كه به وزارت دفاع آمدند از ما خواستند كه دانشگاه بر روي فناوريهاي نسل چهارم كار كند. يعني در واقع سردار دهقان يك گام بلندتر برداشته و كار و مأموريتي دشوار اما دلچسب را به دانشگاه محول كردند كه ما نيز تعدادي پروژه در اين ارتباط تعريف كرده و در حال انجام آنها هستيم.
** سئوال: دانشگاه مالك اشتر تا چه ميزان خودكفايي علمي را در انجام پروژهها مدنظر دارد؟
- مظفري نيا: طرحهايي كه توسط اين دانشگاه انجام ميشود، طرحهاي بومي بوده كه از صفر تا صدش توسط خود دانشگاه انجام ميشود و مشابه خارجي هم ندارد و هم طرحهاي دفاعي است كه مانند آن در دنيا وجود دارد، اما به صورت انحصاري در اختيار چند كشور دنياست و به دليل ماهيت آزاديطلبي نظام اسلامي و تحريمهاي ظالمانهاي كه عليه كشور اعمال كردهاند در اختيار جمهوري اسلامي ايران قرار نميدهند. البته ما بنابر فرمايش رهبر معظم انقلاب سعي ميكنيم راههاي ميانبر براي رسيدن به اهدافمان را نيز مد نظر داشته باشيم. در واقع دانشگاه مالك اشتر به عنوان يك دانشگاه پژوهشمحور يكي از جهتگيريهاي خود را توجه به فناوريهاي نوظهور و كليدي براي پر كردن شكافهاي علمي و كم كردن فاصله با كشورهاي پيشرفته قرار داده است.
** سئوال: دانشگاه مالك اشتر آيا با صنعت دفاعي ارتباط مستقيم دارد؟
- مظفري نيا: علاوه بر كسب فناوريهاي نوظهور، فعاليت ديگري را نيز در اين دانشگاه داريم و آن انعقاد قرارداد به صورت مستقيم با صنايع دفاعي است كه اينگونه قرادادها را در دستور كار قرار داده و آنها را به صورت پروژه در اختيار اعضاي هيئت علمي و دانشجويان تحصيلات تكميلي قرار ميدهيم تا با كار و تحقيق بر روي محصول جهت ارتقاء سامانهها اقدام كنند. در اين زمينه نيز هم دانشجويان دانشگاه با صنايع دفاعي كشور آشنا شده و هم به عنوان يك كار تحقيقاتي با آن برخورد ميكنند.
به عبارت ديگر دانشگاه هم بايد در تبديل وزارت دفاع به يك نهاد دانشبنيان سهم موثري در نوآوري علمي از طريق پروژههاي دانشمحور و فناوريهاي نوظهور داشته باشد و هم بايد طي تعامل با سازمانهاي صنعتي و دفاتر طراحي و مراكز توسعه فناوري، بهبود و توسعه سامانههاي در دست اجراي آنها را به عهده بگيرد.
** سئوال: دانشگاه صنعتي مالك اشتر در بين ديگر دانشگاههاي صنعتي ايران چه جايگاهي دارد؟
- مظفري نيا: از شاخصهاي مهم برتري دانشگاه، برتري حوزه پژوهش و فناوري نوين و حجم قراردادهاي پژوهشي است. بدون اغراق بايد بگويم رده و جايگاه پژوهشي دانشگاه صنعتي مالك اشتر در بين دانشگاههاي كشور رتبه نخست است. در اين زمينه وزارت علوم در ارزيابي كه سه سال متوالي انجام داده دانشگاه مالك اشتر را داراي رتبه نخست پژوهشي در سطح كشور معرفي كرده و اين افتخار بزرگي براي مجموعه نيروهاي مسلح و به ويژه وزارت دفاع است. در اين زمينه حجم قرادادهاي پژوهشي دانشگاه با سازمانهاي دفاعي، نيروهاي مسلح و نهادهاي كشوري باعث شده رتبه علمي و پژوهشي اين دانشگاه ارتقا يافته و رتبه برتر را در سطح دانشگاههاي كشور به دست بياوريم.
** سئوال: دانشگاه مالك اشتر در چند رشته دانشجو تربيت ميكند؟
- مظفري نيا: دانشگاه مالك اشتر علاوه بر كسب فناوريهاي نوظهور، مأموريت تربيت نيروي انساني كارآمد براي سيستم دفاعي كشور را برعهده دارد. اين دانشگاه از بدو تأسيس تاكنون هزاران دانشآموخته را در مقاطع كارشناسي، كارشناسي ارشد و اخيراً دكتري به جمع خانواده صنايع دفاعي افزوده است. اين دانشجويان در حدود دهها رشته فني و مهندسي تربيت شده و در رده كارشناسي و مديران مياني صنعت دفاعي مشغول به كار هستند. يكي از عوامل مهمي كه ما را در توسعه علمي كشور پيشرفت ميدهد عدم خودباختگي علمي است. متاسفانه هنوز قشري در كشور هستند كه اين را به ذهن جوانان ما القاء ميكنند كه آنچه از دانش و فناوري از خارج وارد شود بهينهتر است.
** سئوال: دانشگاه صنعتي مالك اشتر براي تقويت بنيه علمي دانشجويان چه برنامهاي دارد؟
- مظفري نيا: دانشگاه مالك اشتر با سپردن پروژههاي تحقيقاتي به دانشجويان در جهت تقويت بنيه علمي دانشجويان اقدام ميكند. همچنين رفتار و فرهنگ سازماني آنها را نيز ارتقا ميبخشد. بحمدالله دانشجويان دانشگاه مالك اشتر، دانشجوياني متعهد و ولايتمدار هستند و جزو افتخارات دانشگاه صنعتي مالك اشتر بوده كه دانشجوياني متعهد، ولايتمدار و در راستاي خواست و منافع نظام اسلامي تربيت كند. فضاي عمومي دانشگاه صنعتي مالك اشتر، فضايي معنوي و اسلامي است كه دانشجويان آقا و خانم آن در رعايت شئونات اسلامي زبانزد ديگر دانشگاههاي كشورند. در اين زمينه همكاري و همفكري بسيار خوبي بين اداره عقيدتي سياسي دانشگاه و قسمتهاي ديگر و دانشكدهها وجود دارد كه باعث شده برآيند اين همكاري وجود دانشجوياني مومن و ولايتمدار در دانشگاه و پس از تحصيل در چرخه صنعت دفاعي كشور باشد.
** سئوال: آيا دانشگاه مالك اشتر براي ايجاد شبكه علم و فناوري اقدامي انجام داده است؟
- مظفري نيا: يكي از مزاياي دانشگاه صنعتي مالك اشتر ارتباط دانشجويان اين دانشگاه با صنايع دفاعي كشور در طول مدت تحصيل است. اين مزيت علاوه بر اينكه دانشگاه صنعتي مالك اشتر را به يكي از خاصترين دانشگاههاي كشور تبديل كرده، باعث شده ارتباط متقابلي بين دانشجو، دانشگاه و صنعت برقرار شده و زمينه اشتغال دانشجويان در صنايع دفاعي فراهم شود. يكي از وظايف و مأموريتهاي دانشگاه صنعتي مالك اشتر، تحقق شبكه علم و فناوري وزارت دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح است به اين معني كه بايد افراد خِبره محقق را در سطح كشور و دانشگاهها شناسايي كرده، آنها را به شبكه همكاران دانشگاه مرتبط كرده و از علم و پژوهش آنها در زمينه كسب فناوريهاي نوظهور استفاده كنيم.
مقام معظم رهبري در اين خصوص ميفرمايند «علم را همان اندازه كه وارد ميكنيد حداقل به همان اندازه يا بيشتر صادر كنيد و يك جريان دو طرفه علمي برقرار كنيد والا شما دائما ريزهخوار علم ديگران ميشويد كه اين موجب جلوگيري از پيشرفت است». ما در اين زمينه و در جهت اجراي اين مأموريت خاص با ديگر دانشگاههاي صنعتي كشور مرتبط شده و از آنها به عنوان همكار پروژه استفاده ميكنيم.
** سئوال: آيا دانشگاه مالك اشتر توانسته اهداف پيش بيني شده را محقق كند؟
- مظفري نيا: حضرت امام(ره) يك شاخص مهمي را براي ارزيابي دستگاههاي كشور گذاشتهاند و فرمودند كه شما اگر ميخواهيد بدانيد كارتان را خوب انجام ميدهيد يا نه، ببينيد دشمن دربارهتان چه ميگويد اگر دشمن از شما تعريف كرد بدانيد كارتان همراه با اشكال است و در كارتان مشكل داريد، اما اگر دشمن از شما به دشمني ياد كرد ميتوانيد كارتان را ارزشمند بدانيد.
دانشگاه صنعتي مالك اشتر با اين شاخص كه مدنظر بنيانگذار كبير انقلاب اسلامي بوده و توسط مقام معظم رهبري نيز برآن تأكيد شده است ميتواند ادعا كند در موقعيتي قرار گرفته كه در ارتقاي توان و توليد دفاعي سهم بسزايي ايفا ميكند چرا كه اولاً اين دانشگاه توسط دشمنان نظام تحريم شده. دوماً اين كه طي برآوردهاي چند ساله رتبه اول توجه دشمنان را به خود جلب كرده است. همه اين موارد اين طور نشان ميدهد كه دانشگاه صنعتي مالك اشتر در زمينه انجام وظيفه و ماموريت خود در توليد علوم و فناوريهاي پيشرفته دفاعي نقش موثري داشته است.
** سئوال: تحريم دشمنان تاثيري بر روند فعاليت هاي دانشگاه داشته است؟
- مظفري نيا: دانشگاه صنعتي مالك اشتر به دليل ماهيتي كه دارد مورد تحريمهاي ظالمانه اعمال شده عليه جمهوري اسلامي ايران قرار گرفته كه يكي از مهمترين اين تحريمها، عدم دسترسي به منابع علمي و پژوهشي موجود در مراكز علمي دنياست.
** سئوال: دانشگاه مالك اشتر آيا براي تاسيس شركتهاي دانش بنيان اقدام كرده است؟
- مظفري نيا: در اين زمينه از فرمايشات فرمانده معظم كل قوا استفاده ميكنم و آن اين كه ايشان فرمودهاند: امروز يكي از نيازهاي اساسي و درجه يك كشور، نياز علمي است. اگر ما توانستيم در عرصه علمي پيشرفتهايي را كه تا به امروز به دست آمده با همين سرعت دنبال كنيم هم در زمينه مشكلات اقتصادي، هم مشكلات سياسي، هم در زمينه مشكلات اجتماعي و هم در زمينه مسائل بينالمللي مطمئناً گرهگشايي بالايي از مشكلات كشور خواهد شد. اين سخن حضرت آقا يعني اينكه تنها راه فائق آمدن بر مشكلات اقتصادي كشور پيشرفت در زمينه مسائل علمي است.
دانشگاه مالك اشتر با توجه به اين تدبير و فرمايش معظم له در زمينه رفع گلوگاههاي فناوري محصولاتي كه در بخش دفاعي مورد استفاده قرار ميگيرد وارد عمل شده و اقدامات موثري را انجام داده كه يكي از آنها تأسيس شركتهاي دانش بنيان است كه با استفاده از اين شركتها خدماتي را به جامعه علمي كشور ارائه كرده است.
اجتمام ** 1071
تاریخ انتشار: ۱۶ آذر ۱۳۹۴ - ۱۳:۰۷
تهران - ايرنا - رئيس دانشگاه صنعتي مالك اشتر، از جمله وظيفه اين نهاد علمي را تبديل فناوريهاي نوظهور و كليدي به تجهيزات دفاعي عنوان كرد.