به گزارش خبرنگار انتظامی ایرنا، سردار كمال هادیان فر روز دوشنبه در نشست خبری با خبرنگاران افزود: بیشترین جرم در كشور ما در طول چند سال اخیر برداشت های غیرمجاز از حساب های بانكی با 52 درصد كل جرایم بوده است.
وی ادامه داد: سال گذشته این میزان 52 درصد بود كه امسال با اقدامات آموزشی، اطلاع رسانی و پیشگیرانه 13 درصد كاهش یافته و به 39 درصد رسید.
وی ادامه داد: بیش از 85 درصد جرایم مربوط به برداشت های غیرمجاز در كشور كشف شده است.
وی افزود: سوء استفاده از اعتماد مال باختگان، برداشت به روش مهندسی اجتماعی (فیشینگ)، تزریق بدافزارها، استفاده از افزارهای APM بیشترین روش در برداشت های غیرمجاز است.
هادیان فر دومین جرم كشور را هتك حیثیت و نشر اكاذیب با 12.6 درصد عنوان كرد و گفت: این جرم نسبت به جرایم سال 90، 49 درصد اتفاق افتاده است.
وی بیشتری جرایم كشور را علاوه بر برداشت غیرمجاز، هتك حیثیت و نشر اكاذیب، كلاهبرداری های رایانه ای، مزاحمت های اینترنتی و اتشار فیلم و عكس های خصوصی و خانوادگی اعلام كرد.
وی بیشترین وقوع براساس جغرافیا را استان های تهران بزرگ با 29.5 درصد، فارس، خراسان رضوی، آذربایجان شرقی و اصفهان عنوان كرد.
هادیان فر استان های ایلام، خراسان جنوبی، خراسان شمالی، شرق تهران و منطقه ویژه كیش را به ترتیب از استان هایی دانست كه كمترین جرایم سایبری را به خود اختصاص داده اند.
رییس پلیس فتای نیروی انتظامی با اشاره به آمار جرایم در هشت ماهه امسال گفت: 10 هزار و 176 وقوع داشته ایم كه نسبت به سال 93 كه هشت هزار و 952 وقوع افتاده رشد 13.7 درصدی را نشان می دهد.
هادیان فر گفت: از 10 هزار و 178 وقوع، 9 هزار و 140 فقره كشف شده است یعنی به صورت متوسط 45 درصد از وقوعات در كمتر از 20 روز توسط پلیس فتا كشف شده.
وی درصد كشف وقوعات امسال را 89.82 درصد عنوان كرد و گفت: در سال 94، 84 درصد متهمان مرد و 16 درصد آن زنان بوده اند كه میزان متهمان زن امسال رشد یك درصدی داشته است.
وی ارزش ریالی پرونده های متشكله در هشت ماه امسال را معادل 474 میلیارد و 530 میلیون و 650 هزار و 808 ریال دانست كه از این میزان 60 درصد پول ها به عنوان مال های مكشوفه جمع آوری شده و به مال باختگان عودت داده شده است.
رئیس پلیس فتا نیروی انتظامی گفت: در هشت ماه امسال بیشترین جرائم شامل برداشت غیرمجاز از حساب های بانكی، هتك حیثیت، انتشار اكاذیب، كلاهبردای رایانه ای، مزاحمت اینترنتی و منتصب كردن افراد به اعمال خلاف حقیقت است.
هادیان فرد اضافه كرد: برداشت های غیرمجاز از حساب های بانكی در هشت ماه امسال 16 درصد و هتك حیثیت و انتشار اكاذیب 92درصد افزایش داشته است.
وی افزود: همچنین در هشت ماه امسال كلاهبرداری رایانه ای 60 درصد كاهش داشته در حالی كه مزاحمت اینترنتی 148 درصد افزایش داشته است.
به گفته هادیان فر جرم منتصب كردن افراد به اعمال خلاف حقیقت 72 درصد كاهش داشته است.
وی با اشاره به آمار جرائم پیام رسان های موبایلی، گفت: در هشت ماه امسال از 10 هزار و 176 پرونداه تشكیل شده، 20 درصد مربوط به جرائم پیام رسان های موبایلی است كه از این تعداد 40 درصد شامل تلگرام می شود.
هادیان فر عوامل موثر در وقوع جرائم در كشور را به چندین عامل اعم از بی انگیزیگی بزه دیدگان ، برداشت های مالی كم، پنهان كردن هویت، افزایش كاربرها نسبت به سال 90، مخفی بودن جرایم سایبری، قبیح نبودن برخی جرائم، پیچیدگی جرائم، اشكالات ساختاری و فنی، مشكلات فرهنگی و اخلاقی كاربران و سطح آگاهی مردم برشمرد.
وی با اشاره به عوامل انگیزشی مجرمان سایبری، گفت: 63درصد پرونده ها با انگیزه كسب منافع مالی و تحصیل مال نامشروع، 14 درصد با انگیزه موضوعات ضداخلاقی، 13 درصد انتقام جویی ، رقابت شغلی و تسویه حساب شخصی و 10 درصد كنجكاوری ، سرگرمی و اثبات توانایی انجام شده است.
هادیان فر متوسط سن مجرمان در كشور را 15 تا 32 سال سن با متوسط 5/23 سال عنوان كرد و گفت: روزانه بیش از یكصد هزار سایت در دنیا متولد می شود كه هفته ای 80 هزار سایت تنها با انگیزه مجرمانه شكل می گیرد.
وی افزود: طرح هیا بسیاری در طول چهار سال در كشور از سوی پلیس فتا اجرا شده كه بیش از 47 هزار و 882 سایت مجرمانه را در حوزه ترویج فساد و فحشا، فروش اجناس ممنوعه، فروش و تبلیغ مواد مخدر، قماربازی و شرط بندی، فروشگاه اینترنتی و پولشویی شناسایی شده است.
هادیان فر با اشاره به عملیات پانجیای 7 و 8 با محوریت سازمان اینترپل در مقابله با هك نرم افزارهای نفوذ، سوء استفاده از پلیس و پلیس فتا، سایت های غرمجاز، سایت های همسریابی و دوست یابی، رمالی، بازاریابی و كاریابی غیرمجاز، گفت: 3 هزار و 56 ربات ،كانال،فیس بوك، تویتر، پروفایل های مختلف شناسایی و برخورد شد.
وی با اشاره به آمار كاربران ایران و جهان، گفت: سه میلیارد كاربر اینترنت در دنیا وجود دارد كخ 46میلیون و 800 هزار نفر آن ها ایرانی و از این تعداد 23 میلیون و 600 هزار نفر جوان هستند.
هادیان فر ضریب نفوذ اینترنتدر جهان را از یكصد نفر 42 نفر، خاورمیانه 48ف ایران 5/59 نفر و ضریب نفوذ تلفن همراه را از یكصد نفر 91 نفر در جهان، خاورمیانه 100 و ایران 105 نفر برشمرد.
به گفته وی در هر 12 ثانیه یك نفر قربانی جرائم سایبری می شود و در سال 2013 بیش از 113 میلیارد دلار هزینه به صورت مستقیم از سوی مجرمان به جامعه جهانی تحمیل شده و مجرمان نیز 388 میلیارد دلار هزینه كسب كرده اند.
هادیان فر اضافه كرد: در سال 2013 سازمان و شركت ها به طور میانیگن 122 حمله سایبری موفق را تجربه كردند.
رئیس پلیس فتانیروی انتظامی با بیان اینكه بیش از هشت هزار و 500 كافی نت، 920 آی سی، یك هزار و 550 هاستینگ خدمات میزبانی در كشور وجود دارد، گفت: بیشاز 33 بانك و موسسات مالی و اعتباری با 363 میلیون كارت بانكی در كشور موجود است .
هادیان فر افزود: به ازای هر ایرانی پنج كارت بانك وجود دارد و 42 هزار و 142 خودپرداز فعال و 68 هزار و 613 پایانه شعب در كشور موجود است.
وی با اشاره به جرایم سال 2014، گفت: 20 كشور در دنیال 11 میلیون جرم سایبری را در پرونده خود ثبت كرده اند كه سه میلیون جرایم مربوط به كشور آمریكا با 800 میلیون دلار خسارت مستقیم مالباختگان به ثبت رسیده است.
هادیان فر، كلاهبرداری، جعل هویت با ایمل دولتی، ارعاب و تهدید، انتشار اطلاعات خصوصی دولتی، كلاهبرداری رمانتیك و فریب زنان و دختران با انگیزه مالی كه 81 درصد این جرایم مالی بوده را از جرایمی دانست كه در كشور آمریكا ثبت شده است.
رئیس پلیس فتا گفت: در طول یك یك هزار و 700 روز كاری این پلیس، 50 هزار فقره پرونده رسیدگی شده كه از یك تا دو هزار و 500 شاكی داشته است.
هادیان فر اضافه كرد: در این مدت بیش از 28 هزار نفر دستگیر شده كه از این تعداد 85 درصد را مردان و 15 درصد را زنان تشكیل می دهند.
وی متوسط كشف این پلیس را در این مدت 85 درصد عنوان كرد و گفت: از سال 91 شاهد 64 درصد رشد جرائم نسبت به سال 90، 92 به 91 ، 49 درصد، سال 93 به 92، 47 درصد ودر هشت ماه امسال 7/13 درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته بوده ایم.
هادیان فر با اشاره به كاهش وقوع به وقوع جرم در این چند سال، گفت: شاهد رشد 13 درصدی جرائم در هشت ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته هستیم.
وی با اشاره به فعالیت یك هزار و 700 روزه پلیس فتا و آغاز فعالیت جدی از سال 90، گفت: دو سند راهبردی برای تاسیس و راه اندازی این پلیس تدوین شده كه سند ابتدایی در چهار سال اول و سندبه عنوان سندی در دوره تكامل بهره برداری می شود.
هادیان فر ماموریت این پلیس را صیانت از اقتدار ملی، منطقه ای و بین المللی، كاهش جرائم و تهدیدات، ممانعت از فعالیت های غیر قانونی برای حفظ حریم شخصی اشخاص عنوان كرد و گفت: هدف این پلیس تامین امنیت فضای مجازی، صیانت از اسرار و آثار ملی، صیانت از حریم خصوصی افراد و پایش حوزه های مجازی است.
رئیس پلیس فتا افزود: این پلیس در 130 استان و شهرستان بالای 200 هزار نفر ایجاد شده و در 11 مركز استان به عنوان استان های معین، آزمایشگاه ادله دیجیتال مجهز شده است.
به گفته وی 82 درصد پلیس فتا ، مهندس بوده كه دارای مدارك كارشناسی، فوق لیسانس و دكترا هستند و بستر لازم برای ارتقای دانش و مهارت آن ها در این پلیس با بهره گیری از آموزش های داخلی و بین المللی مهیا است.
وی به برگزاری آزمون های تخصصی مستمر و سراسری در فتا هر سه ماه یك بار اشاره كرد و افزود:امسال 4 مانور سایبری در سراسر كشور برگزار شد.
رئیس پلیس فتا نیروی انتظامی ادامه داد: هشدار و تذكر های این پلیس صرفا زا طریق ایمل رسمی fata@polic.irاین پلیس صورت می گیرد.
هادیان فر، فروشگاه های اینترنتی را از مشكلات فعلی عنوان كرد و گفت: با هماهنگی وزارت صنعت، معدن و تجارت بیش از 21 هزار فروشگاه اینترنتی در فرآیند دریافت نماد اعتبار قرار گرفته اند كه از این تعداد 13 هزار و 952 مورد این فرآیند را طی كرده و هشت هزار و 48 فروشگاه دیگر این فرآیند را طی می كنند.
وی تاكید كرد: صرفا فروشگاه هایی كه نماد اعتبار دارند قابل اعتماد هستند و مردم به فروشگاه هایی كه این نماد را ندارند، مراجعه نكنند.
هادیان فر در بخش دیگری از سخنانش به حفره های اینترنتی و حملات سایبری در كشور اشاره كرد و گفت: در هشت ماه امسال بیش از 215 حفره امنیتی كه 177 حفره مربوط به سایت های دولتی و 38 مورد مربوط به سایت های خصوصی بود، انجام شده است.
وی با بیان اینكه امسال حمله جدی به زیرساخت های حساس كشور نداشته ایم، گفت: از 69 هزار و 719 حمله سایبری در كشور 988 مورد به سایت های دولتی و 68 هزار و 731 مورد مربوط به سایت های خصوصی و شركت ها است.
به گفته هادیان فر در بانك ها 16 حفره بانكی به بانك های كشور اعلام شد كه از این تعداد 9 بانك خصوصی و 7 بانك دولتی بوده است.
وی با اشاره به اینكه پلیس فنا از ابتدای سال 90 عضو موثر مركز جرائم سایبری اینترپل در سنگاپور معرفی شد، گفت: 170 كشور دنیا به صورت افسر تمالس و سامانه ارتباطی با این مركز در ارتباط هستند و می توانند پرونده مجرمان و اطاعات پرونده را با كشورهای دیگر به اشتراك بگذارند كه ایران از 40 نشست بین المللی تا كنون در چهار نشست حضور داشته است.
رئیس پلیس فتا ناجا با اشاره به كلاهبرداری نتجریه كه در تمام دنیا مرسوم است، گفت: كشور ما از این نوع كلاهبرداری آسیب دیده به گونه ای كه از سال 90، 21 پرونده و در سال 92 به اوج رسید و به 85 فقره افزایش یافت.
هادیان فر تصریح كرد: البته با اطلاع رسانی انجام شده به صرافی ها و سامان های تجاری و اعلام روش های مجرمان در زمینه واریز كردن ارز، این آمار در سال 93 به 32 فقره و در هشت ماه امسال به 22 فقره رسید كه معادل 63 میلیارد تومان به این روش سرقت شده بود.
وی گفت: بخشی از پول توسط این پلیس در كشورهایی كه دلیوری شده بود مسدود و با اخذ مجوز قضائی از كشور ثالث به حساب مال باخته واریز شد كه یكی از مال باختگان بزرگ این مساله یكی از شركت های خودروساز كشور بود كه عین پول به وی عودت داده شد.
هادیان فر اضافه كرد: بیش از 70 درصد نیازمندی پلیس در حذف صفحات مجرمانه حاد مثل گروه های تروریستی، هرزه نگاری، صفحات جعلی، جعل اسناد و مدارك صفحات منتخب به افراد معروف كشور ، انجام شد.
وی گفت: در عملیات پانجیای چهار به بعد با مشاركت همه كشورهای دنیا در سال 2014 ، 113 كشور دنیا علیه دارو و طبابت غیرمجاز در فضای مجازی اقدام كردند و سازمان اینترپل در سال 2014 پلیس فتا را به عنوان سرگروه كشورهای خاورمیانه و غرب آسیا انتخاب كرد.
وی در مورد جرائم شبكه های پات نتی، گفت: 200 هزار آی پی آبوده در 193 كشور شناسایی شد كه 40 هزار آی پی آبوده مربوط به موسسات مهم و حساس در یكصد كشور دنیا بود و در ایران نیز 15 پورتال مهم آلوده به پات نت( هكرهای خارج از كشور) شناسایی شد كه منشا آن ها رژیم صهیونیست، آمریكا و صعودی بود.
هادیان فر با اشاره به مشاركت در بررسی یك هزار و 209 پرونده بین المللی ، گفت: با تمام كشورهای جهان به استثنای رژیم صهیونیستی مشاركت داریم .
وی دستاوردهای پلیس فتا را احساس ارتقای امنیت در فضای مجازی، دشواری ارتكاب جرم، ایجاد ارتباط بین المللی، احساس امنیت برای خانواده و كاربران و كاهش جرائم امنیتی در كشور
در حوزه تروریست عنوان كرد.
هادیان فر تاكید كرد: پلیس فتا در هیچ یك از شبكه های اجتماعی خارجی اعم از تویتر، اینستگرام، فی بوك، یوتو و پیام رسان های موبایلی واتس آپ ، وایبر ، كانال ها، پیچ ها و ربات ها حضور ندارد اما در حوزه داخلی اشرافیت خاصو عام داشته و هشدار و تذكرات ما با ایمیل یا سایت این پلیس اطلاع رسانی می شود.
وی با بیان اینكه هیچ گونه پیامكی از سوی این پلیس به هیچ فردی ارسال نمی شود، گفت: رعایت محرمانه گری در داده و اطلاعات شاكیان متهمان در پلیس فتا یك اصل است.
هادیان فر به مردم توصیه كرد تا ایمنی خود را در فضای مجازی رعایت كنند و مطمئن باشند كه به هیچ عنوان به حریم خصوصی افراد و چت های دو نفره آن ها وارد نمی شویم مگر اینكه شاكی خصوصی داشته باند كه پرونده قضائی تشكیل و با حكم قضائیی وارد می شویم.
به گفته وی احضار مطلعین و متهمان با ابلاغ قضائی و نه از طریق فیس بوك، تویتر، كانال، تلگرام یا پیامك انجام می شود.
هادیان فر گفت: به زودی مركز فوریت های پلیس فتا راه اندازی می شود هر چند این مركز به صورت آزمایشی در برخی از استان ها فعال بوده است.
وی خدمات این مركز را رسیدگی به شكایات مردم در زمینه مزاحمت های برخط، برداشت های غیرمجاز یا فیشینگ، حملات تروریستی سایبری و كلاهبرداری اینترنتی از طریق ارسال گزارش در بخش دریافت گزارشات مردمی در سایت پلیس برشمرد.
به گفته هادیان فر لازم است تا اطلاعات سه جلدی افراد همراه با كد ملی برای درج شكایت در این بخش ارسال شود.
رئیس پلیس فتا نیروی انتظامی در پاسخ به سووال خبرنگار ایرنا مورد جرائم سایت های فروش بلیط های اینترنتی ، گفت: مردم برای مراجعه به این سایت ها و فروشگاه های اجناس و سایر نیازمندیهای مردم باید به نماد اعتماد توجه كنند كه در زمینه شركت های فروش بلیط اینترنتی با چندین شركت برخورد قانونی انجام شده است.
هادیان فر افزود: به سازمان هواپیمایی كشور ابلاغ كرده ایم كه سایت های دارای نماد اعتماد را در ذیل سایت خود ثبت كنند.
وی در پاسخ به سووال دیگر خبرنگار ایرنا در مورد رصد فضای مجازی با نزدیك شدن به انتخابات مجلس، گفت: با توجه به برگزاری نشست های كارگروه تعیین مصادیق مجرمانه، در صورتی كه مصادیق در این حوزه تعیین شود و آن را به سازمان های نظامی ابلاغ كنند، اطلاع رسانی و اقدامات لازم صورت می گیرد.
هادیان فر در مورد فیلتر تلگرام گفت: باید پرسید درآمدی كه این شبكه ها كسب می كنند با توجه به خدمات رایگانی كه انجام می دهند، از كجا تامین می شود، آنچه به مدیر تلگرام گفته شده این است كه بیشترین كاربران تلگرام مربوط به ایران است و باید اطلعات آن ها حفظ و فروخته نشود.
وی تاكید كرد: براساس پورتكل دنیا، كشوری كه بیشترین كاربر را دارد باید سرور شبكه های مربوطه به داخل آن كشور وارد شود چرا كه در هر فضایی بستر فعالیت مجرمانه وجود دارد چرا كه بیشترین پرونده ما در حوزه خانواده، انتشار تصاویر، موضوعات اخلاقی و فعالیت تروریست های داعش فارسی است كه باید نظارت ها در داخل صورت گیرد.
هادیان فر تصریح كرد: این در حالی است كه مدیر تلگرام بهانه آورده كه ایران در تحریم است و نمی تواند سرور را به داخل كشور بیاورد اگر اینگونه است در نهایت این موضوع از طریق وزارت ارتباطات و سازمان اینترپل در حال پیگیری است.
وی افزود: اگر سرورها به داخل كشور منتقل نشود، كارگروه تعیین مصادیق مجرمانه تصمیم جدی اتخاذ خواهد كرد البته دست پلیس فتا و سدتگاه های امنیتی كشور در این زمینه در برابر اوتی تی ها بسته نیست اما اگر سرورها به داخل كشور منتقل شوند، پرونده ها سریع تر رسیدگی می شود.
اجتمام**9105**9132 ** 1418
تاریخ انتشار: ۱۶ آذر ۱۳۹۴ - ۱۳:۰۸
تهران - ایرنا - رییس پلیس فتای نیروی انتظامی از رشد 13 درصدی جرایم فضای مجازی و سایبری در هشت ماهه امسال خبر داد و گفت: 11 درصد از این جرایم اخلاقی است.