اين گزارش كه در شماره چهارشنبه 18 آذر 1394 خورشيدي به قلم سهيلا فلاحي انتشار يافته است، مي افزايد: براساس يافتههاي علمي، اين ويروس در نيمكره شمالي زمين هر سال در اين ايام فعالتر ميشود و افراد مستعد را مبتلا ميكند. بنابراين با استناد به پيشبيني مسئولان وزارت بهداشت، شيوع اين بيماري فصلي طي هفتههاي آينده در ساير استانهاي كشور دور از انتظار نيست.
بررسي وضعيت متوفيان نشان ميدهد، ويروس آنفلوآنزا به تنهايي موجب مرگ اين افراد نشده و نارسايي قلبي و تنفسي اين افراد نيز در فوت آنها موثر بوده است. به همين علت، برخي افراد و گروههاي ويژه بيش از ديگران در معرض ابتلا به آنفلوآنزاي فصلي در حال شيوع قرار دارند.
**راهكارهاي مؤثر پيشگيري
دكتر عباس مومنزاده، متخصص بيماريهاي عفوني و عضو هيات علمي دانشگاه شهيد بهشتي در گفتوگو با جامجم درباره راهكارهاي موثر و مفيد براي پيشگيري از ابتلا به آنفلوآنزا ميگويد: آنفلوآنزا سه نوع ويروس شامل نوع A، B و C دارد كه خطرناكترين نوع آنها A هست و هر سال تغيير شكل ميدهد. به همين علت است كه هر سال واكسن مطابق با ميزان جهش ويروس و نوع آن تهيه ميشود كه در ايران براي دو نوع A و B واكسن وجود دارد. ويروس آنفلوآنزايي كه در كرمان گزارش شده، فصلي است و فعلا از نوع A و زير رده H1N1 است.
**تفاوت آنفلوآنزا و سرماخوردگي
وي درباره علائم و تفاوت آنفلوآنزا و سرماخوردگي خاطرنشان ميكند: آنفلوآنزا يك بيماري ويروسي است كه از طريق دستگاه تنفس در كل بدن منتشر ميشود و قسمتهاي مختلف بدن مانند كليهها، مغز، قلب و در مجموع كل بدن را درگير ميكند. در صورتي كه سرماخوردگي در نتيجه ابتلا به يكي از انواع صدگانه اين ويروس رخ ميدهد و منحصرا بيني، گلو و ريهها را تحتالشعاع قرار ميدهدكه علائم آن، اندكي آبريزش و تب است و مشكل زيادي درست نميكند. به گفته دكتر مومنزاده، تب بالاي 39 تا 40 درجه به مدت سه روز، سردرد، قرمزي چشم، آبريزش بيني، درد گلو، سرفه، اسهال، استفراغ، بيحالي، درد عضلات، ناتواني و بياشتهايي از علائم آنفلوآنزاست.
دكتر مومنزاده اضافه ميكند: بيماريهايي نيز از گروه آدنوويروسها هستند كه علائم آنها شبيه آنفلوآنزاست، اما وقتي بيماري اپيدمي ميشود، آن را ميتوانيم آنفلوآنزا در نظر بگيريم. آنفلوآنزاي فصلي شايع شده در استانهاي كرمان و سيستان و بلوچستان، گاهي ميتواند نه در حد يك استان كه در ابعاد يك كشور، قاره و حتي به صورت پاندمي يعني در تمام دنيا شيوع پيدا كند و ميزان تلفات را افزايش دهد. البته شيوع اين ويروس به صورت پاندمي، تقريبا هر 20 سال يك بار اتفاق ميافتد. به همين دليل واكسن اين ويروس آماده شده است.
**كنترل بيماري
متخصص بيماريهاي عفوني و استاد دانشگاه شهيد بهشتي با تأكيد بر اين كه اگر مبتلايان ويروس آنفلوآنزا تحتنظر پزشك و مراقبت جدي باشند، نيازي به نگراني نيست ميگويد: در چنين شرايطي، بيماري بيشتر اوقات حتي بدون دارو قابل درمان است. تب فرد مبتلا بعد از 3 تا 4 روز فروكش ميكند و بعد از جهش مجدد تب به مدت يك تا 2 روز، بيماري كاملا قطع ميشود. اما بعد از اين مرحله، فرد بايد از طريق غذا و ويتامينها تقويت شود تا دوران درمان به صورت كامل سپري شود. در صورتي كه بيماري شكل حاد پيدا كند، پزشكان از داروهاي ضدويروس براي كنترل ويروس استفاده ميكنند و بعد از توقف بيماري به عوارض آن توجه ميكنند كه آيا ميكروب بر ويروس سوار شده است يا نه. در صورتي كه فرد به سينه پهلوي ويروسي مبتلا شده باشد و ميكروب نيز بر ويروس سوار شده باشد، سينه پهلوي ميكروبي پيدا ميكند كه خوشبختانه با داروهايي كه در دست داريم، نميگذاريم كار به اينجا برسد.
**چه كساني واكسن بزنند؟
دكتر مومنزاده در پاسخ اين پرسش ميگويد: براي كودكان شش ماه تاپنج سال، بانوان باردار، سالمندان بالاي 65 سال، افراد مبتلا به بيماريهايي همچون نارسايي قلبي، ريوي، كليوي، متابوليسم و افرادي كه به صورت مداوم و مدت زماني طولاني آسپرين مصرف ميكنند، مربيان مهد كودك و معلمهاي دبستان، والدين نوزادان زير شش ماه، پزشكان و پرسنل بيمارستانها و افرادي كه سيستم ايمني بدن آنها ضعيف است، تزريق واكسن در بازه زماني اول مهر تا 15 دي ضروري است. البته در صورتي كه وزارت بهداشت پيشبيني تداوم شيوع آنفلوآنزا در ايام عيد را دارد، بايد دوره تزريق واكسن بعد از اين مدت نيز تمديد شود.
**پيشگيري از ابتلا به آنفلوآنزا
اين متخصص بيماريهاي عفوني با بيان اين كه ويروس آنفلوآنزا، هفت تا هشت ساعت امكان پايداري و زنده ماندن روي اشيا را دارد، تأكيد ميكند: با توجه به اين قابليت مهم، لازم است افراد از تماس دستهاي آلوده با چشمها، بيني و دهان پرهيز كنند و بعد از حضور در منزل دستهاي خود را به مدت 15 ثانيه با آب و صابون بشويند، ضمن آن كه مبتلايان بايد دستمال كاغذي مصرفي خود را به صورت مداوم و مرتب تغيير بدهند و از غذاي گرم، سبزيجات، حبوبات پخته، ميوه تازه و ويتامين C استفاده كنند تا سيستم دفاعي بدنشان تقويت شود.
استاد دانشگاه شهيد بهشتي درباره تصور برخي مردم مبني بر اين كه تزريق واكسن آنفلوآنزا مانع از سرماخوردگي كودكان ميشود، تأكيد ميكند: اين باور غلط است. تزريق واكسن مذكور مانع از سرماخوردگي افراد نميشود. بلكه باعث كمتر شدن ابتلاي كودكان به بيماريهاي عفوني ميشود. دكتر مومنزاده در پايان اظهارات خود با تأكيد بر اين كه تزريق اين واكسن ـ جز افرادي كه پيشتر به آنها اشاره شد ـ براي همه افراد ضروري نيست، به هموطنان سيستان و بلوچستان و كرمان توصيه كرد با توجه به شيوع ويروس در اين استانها، در اسرع وقت نسبت به تزريق واكسن اقدام كنند.
**بررسي آنفلوآنزا در تيتر امشب
دكتر علياكبر سياري، معاون وزير بهداشت با حضور در برنامه «تيتر امشب» پيشبيني كرد شيوع آنفلوآنزا بعد از سيستان و بلوچستان و كرمان، آذربايجان شرقي را بيش از ديگر شهرها تهديد ميكند. همچنين ساكنان كردستان، كرمانشاه، خوزستان، اصفهان، خراسان شمالي و تهران نيز در معرض شيوع اين بيماري هستند. معاون وزير بهداشت تاكيد كرد: مردم توجه داشته باشند از دست دادن، روبوسي و در آغوش گرفتن يكديگر خودداري كنند و در صورت بروز علائمي مانند سردرد، سرفه، تب، حالت تهوع و سرگيجه سريع به پزشك مراجعه كنند. معاون وزير بهداشت تصريح كرد: از هموطنان ميخواهيم به صورت خودسرانه دارو مصرف نكنند؛ زيرا بعضي داروها اثر عكس دارد. از جمله مصرف آسپرين براي درمان آنفلوآنزا كه باعث تشنج و مرگ بيمار ميشود، بيماران در صورت مشاهده علائم بايد به دكتر مراجعه كنند، زيرا شناسايي و مصرف داروهاي ضدويروسي در 48 ساعت اول موجب بهبود 100 درصد بيماري ميشود.
*منبع: روزنامه جام جم
**گروه اطلاع رساني**9165**9131
تاریخ انتشار: ۱۸ آذر ۱۳۹۴ - ۰۹:۴۰
تهران- ايرنا- روزنامه جام جم در صفحه سلامت نوشت: حتما شنيدهايد كه آنفلوآنزاي فصلي در چند روز گذشته، زمينه مرگ بيش از 30 نفر از هموطنان را فراهم كرده است.