تهران - ایرنا - رئیس سازمان دارالقرآن الكریم با اشاره به ظرفیت های جمعیت قرآنی كشور از فعالان حوزه قرآنی خواست تا نسبت به مسائل قرآنی و فرهنگی موضعی فعال تر، پویاتر و به روزتر داشته باشند.

به گزارش خبرنگار معارف ایرنا مهدی قره شیخ لو روز یكشنبه در نشست عملكرد شش ماه اول سازمان دارالقرآن الكریم گفت: 9 ماه از سال می گذرد و بودجه قرآنی هنوز بلاتكلیف است و حتی یك ریال نیز پرداخت نشده و در این میان هیچكسی اعتراض نمی كند و اگر جامعه قرآنی این مساله را از دولت مطالبه كند، حداقل به اندازه ای كه به سایر حوزه ها اعتبار داده اند، به فعالیت های قرآنی نیز بودجه می دادند.
وی افزود: جمعیت قرآنی در كشور ما هنوز در آن حدی كه انتظار است ظهور پیدا نكرده اند. جامعه قرآنی ما اعم از پیشكسوتان، اساتید، قاریان و حافظان قرآن جمعیت خوبی است كه اگر تشكل صنفی داشته باشند، می توانند در حوزه های مختلف تاثیرگذار باشند و مطالبات قرآنی را پیگیری كنند.
قره شیخ لو با اشاره به عدم پرداخت بودجه سال 94 به موسسات و نهادهای قرآنی اضافه كرد: متاسفانه عكس العملی هم دیده نمی شود در حالی كه ظرفیت جامعه قرآنی باید بیش از این باشد تا حضوری جدی در اتفاق های قرآنی و غیرقرآنی داشته باشند.
وی تشكیل انجمن های قرآنی را در راستای بهره برداری از جمعیت قرآنی كشور دانست و گفت: طرحی از ابتدای امسال نوشتیم ولی هنوز كار كارشناسی آن به اتمام نرسیده است.
این قاری بین المللی به ظرفیت شش هزار جلسه سنتی قرآن در سطح كشور به عنوان نمونه ای از ظرفیت جمعیت قرآنی اشاره كرد و گفت: البته موسسات قرآنی كه به نوعی تشكل صنفی استان ها نیز محسوب شود، در قالب اتحادیه موسسات قرآنی فعال هستند ولی قاریان، حافظان، اساتید و پیشكسوتان جمعیتی ندارند كه بتوانند از حقوق خود دفاع كنند.

* برگزاری مسابقات تلاوت و تسنیم در هفته جاری
قره شیخ لو با اعلام برنامه های شش ماهه دوم سال جاری سازمان دارالقرآن الكریم گفت: مرحله استانی چهارمین دوره مسابقات تسنیم با حضور یكهزار و 680 نفر ویژه مدیران و كاركنان سازمان تبلیغات اسلامی و خانواده های آنان و مرحله استانی سومین دوره مسابقات قرآنی تلاوت با حضور سه هزار و 700 شركت كننده از چهارشنبه 25 آذر در سازمان تبلیغات اسلامی مشهد آغاز می شود و تا 27 ادامه خواهد داشت.
وی تجلیل از 27 پیشكسوت قرآنی استان خراسان رضوی را یكی از برنامه های اختتامیه این مسابقات دانست و گفت: در مسابقات تسنیم 93 نفر به رقابت می پردازند و در مسابقه تلاوت 161 قاری حضور دارند.
به گفته این قاری بین المللی،30 داور در پنج گروه در این مسابقات به داوری خواهند پرداخت كه عباس سلیمی به عنوان مسئول هیات داوران است.
قره شیخ لو، رویكرد پررنگ مفاهیم قرآنی در مسابقه تلاوت را از ویژگی های این مسابقات دانست و گفت: در رشته قرائت و حفظ شركت كنندگان در حوزه مفاهیم نیز رقابت می كنند. یعنی هر قاری یا حافظ بعد از تلاوت، سه سوال در حوزه مفاهیم قرآنی پرسیده می شود كه شركت كننده بایستی به صورت حضوری به هیات داوران پاسخ دهد.
وی افزود: سه دوره برگزاری این مسابقات تجربه ای گرانبها بود و استقبال خوبی نیز از این مسابقات شده ولی با توجه به محدودیت بودجه، ممكن است این مسابقه در سال آینده برگزار نشود.
این قاری بین المللی درباره مسابقه تسنیم گفت: برای برگزاری این مسابقه با 33 دستگاه هماهنگ كرده ایم و همواره تلاش كرده ایم كه این مسابقات با كیفیت انجام شود و مسئولان دستگاه های فرهنگی نیز بر ضرورت سرمایه گذاری در این حوزه واقف شده اند و راه اندازی شورای سیاستگذاری توسعه فعالیت های قرآنی دستگاه های فرهنگی یكی از نتایج این مسابقات بود.
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر واگذاری برگزاری مسابقات تسنیم به شورای توسعه فرهنگ قرآنی، از آخرین وضعیت این مسابقات اظهار بی اطلاعی كرد و گفت: شورای توسعه فرهنگ قرآنی مسئولیت این مسابقات را به ستاد برگزاری مسابقات سازمان اوقاف و امور خیریه واگذار كرده است.

* آخرین وضعیت سند جامع قرآن و فضای مجازی
رئیس سازمان دارالقرآن الكریم درباره سند جامع قرآن و فضای مجازی گفت: این سند بعد از دو سال و نیم ، حدود سه ماه پیش در مركز رسانه های دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح شده و كارشناسان مشغول بررسی آن هستند و امیدواریم تا پایان سال جاری این سند در شورای توسعه فرهنگ قرآنی یا شورای عالی فضای مجازی به تصویب نهایی برسد.

* ضرورت سرعت و قاطعیت در شورای رسیدگی به تخلفات ناشران قرآنی
قره شیخ لو در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا درباره وضعیت شورای رسیدگی به تخلفات ناشران قرآنی هم گفت: این شورا تشكیل شده ولی باید سرعت آن بیشتر شود و با قاطعیت بیشتری عمل كند تا هیچ تخلفی صورت نگیرد.
وی با ارائه گزارشی از عملكرد یك ساله این شورا گفت: معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در یك سال گذشته همكاری های خوبی با سازمان دارالقرآن در این زمینه داشته كه نمونه ای از این همكاری ها در بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی كتاب و بیست و سومین نمایشگاه بین المللی قرآن وجود داشت و از فروش قرآن های بدون مجوز جلوگیری شد.
این داور بین المللی قرآن تاكید كرد: هرچند ناشران اندكی در حوزه قرآن تخلف دارند ولی معتقدیم این تخلفات اندك نیز نباید وجود داشته باشد و لذا نظارت و هماهنگی سازمان دارالقرآن از یك طرف و برخورد قاطع ارشاد با ناشران متخلف ضروری است.
رئیس سازمان دارالقرآن الكریم تصحیح قرآن را یكی از كارهای سخت مصححان دانست و از برگزاری چهار كارگاه آموزشی برای مصححان با حضور 40 مصحح سخن گفت و افزود: بیش از60 مصحح در این سازمان مشغول به كار هستند و كنترل بیش از یك میلیون حركت و حرف كار بسیار سختی است. چون اگر یك اشكال رفع نشود، تمام زحمات مصحح زیر سوال می رود.

* همایش ناشران قرآنی در دهه فجر برگزار می شود
وی یكی از برنامه های شش ماهه دوم سازمان دارالقرآن الكریم را برگزاری نهمین همایش ناشران قرآنی برشمرد و گفت: قرار بود 30 سالگی دفتر نظارت بر چاپ و نشر سازمان دارالقرآن الكریم را پیش از این جشن بگیریم كه به دلیل مشكلات مالی این مراسم در دهه فجر برگزار خواهد شد.
وی افزود: این همایش با حضور دست اندركاران نشر مانند ناشران و خطاطان قرآنی و همچنین افراد موثر در این حوزه، برگزار خواهد شد.
قره شیخ لو افزود: در این همایش اطلاعات 30 ساله دفتر نظارت بر چاپ و نشر این سازمان در قالب یك كتاب رونمایی می شود و امیدواریم نمایشگاه دائمی قرآن های دفتر نظارت بر چاپ و نشر شامل هفت هزار نسخه از قرآن های چاپ شده سازمان دارالقرآن نیز تا آن زمان راه اندازی شود.

* انتظار از دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی
وی با اشاره به ظرفیت شورای توسعه فرهنگ قرآنی در شورای عالی انقلاب فرهنگی خواستار جدیت این شورا برای تشكیل جلسات شد و گفت: ظرفیت این شورا بیشتر روی مسائل مالی متمركز است در حالی كه خلاء های قرآنی در این زمینه همچون موضوع حفظ باید به طور جدی در این شورا بررسی شود.
رئیس سازمان دارالقرآن الكریم با بیان این كه انتظار ما بیشتر از دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی است، افزود: چندین ماه است كه جلسه شورای توسعه‌ فرهنگ قرآنی تشكیل نمی‌شود.

* راه اندازی بخش آموزش مجازی تا پایان آذرماه
این استاد قرآن از راه اندازی اولین دوره آموزش های مجازی قرآن تا پایان این ماه خبر داد و گفت: این دوره ها شامل دوره های تخصصی مانند حفظ، مفاهیم، تجوید مقدماتی و آشنایی با مفردات قرآن خواهد بود.
وی برگزاری دهمین همایش تكریم چهره های قرآنی را از دیگر برنامه های این سازمان در سال جاری دانست و گفت: طرح ملی ارزیابی و اعطای مدرك تخصصی به حافظان قرآن نیز به دهمین دوره خود می رسد كه تاكنون 34 هزار و 442 نفر در آن شركت كرده اند.
قره شیخ لو افزود: تاكنون چهار هزار و 119 نفر توانسته اند مدرك درجه یك تا پنج را در این طرح بگیرند كه 82 درصد این افراد را خواهران تشكیل می دهند و آمار شركت كنندگان نیز از حضور 70 درصدی خواهران در این طرح خبر می دهد.
وی افزود: در دهمین دوره طرح ملی ارزیابی و اعطای مدرك تخصصی به حافظان قرآن كه 6 هزار و 199 نفر ثبت نام كردند كه سه هزار و 429 نفر در مرحله اول قبول شدند، یكهزار و 947 نفر در آزمون شفاهی شركت كردند و 749 نفر به مرحله دوم راه یافتند و از این تعداد 60 نفر به مرحله سوم راه پیدا كردند.
رئیس سازمان دارالقرآن الكریم چاپ و توزیع 30 هزار جلد قرآن با كمك خیران را از دیگر برنامه های اخیر این سازمان دانست و گفت: انتشارات تلاوت با چاپ 230 هزار جلد كتاب آموزشی و 40 هزار جلد قرآن فعالیت داشته است و با توجه به این كه 13 استان از 31 استان كشور با جمعیت تركیبی اهل سنت و شیعه هستند، معتقدیم باید سهم بیشتری را برای مناطق مرزی به ویژه برای برادران اهل سنت در نظر گرفت ولی با توجه به اعتبارت محدود این سازمان فعلا مقدور نیست.

* عملكرد سازمان دارالقرآن با بودجه سال 92
قره شیخ لو با بیان این كه منابع مالی سازمان دارالقرآن از سوی شورای توسعه فرهنگ قرآنی و سازمان تبلیغات اسلامی تامین می شود، اظهار داشت: میزان اعتبار دریافتی از شورای توسعه فرهنگ قرآنی مربوط به سال 92 مبلغی معادل 16میلیارد و 537 میلیون و 500 هزار ریال بود كه در اول دی ماه سال گذشته به این سازمان پرداخت شد و فعالیت های انجام شده در چند محور صورت گرفت.
وی گفت: بر این اساس حمایت از آموزش عمومی قرآن شامل قرائت و مفاهیم برای 10 هزار نفر، برگزاری كارگاه های آموزش مهارت های زندگی قرآنی شامل چهار كارگاره شبانه روزی برای 465 نفر، تربیت نیروی انسانی متخصص آموزش عمومی قرآن در 166 دوره تربیت معلم، مدرس و ممتحن با حضور چهار هزار نفر و همچنین برگزاری دوره های تخصصی همچون استعدادهای درخشان قرآنی با حضور 70 نوجوان و جوان منتخب كشور از برنامه های سال 92 بود.
وی حمایت این سازمان از آموزش عمومی و تخصصی 20 هزار حافظ را از دیگر برنامه های دارالقرآن خواند و گفت: حمایت از تولید و عرضه آثار و محصولات قرآنی مانند تالیف و انتشار كتاب های سبك زندگی در حوزه ازدواج، حجاب و عفاف و كار جمعی و هم افزایی و حمایت از چاپ كتاب های پژوهشی درباره شیوه های حفظ قرآن و همچنین طراحی جلد و صفحه آرایی مجموعه كتاب های آموزش قرآن پیش دبستانی از دیگر برنامه های این سازمان بود.
این قاری بین المللی همچنین گفت: حمایت از 85 برنامه و مراسم قرآنی، ساماندهی و حمایت از 243 اتحادیه، موسسه، خانه قرآن و جلسه سنتی قرآن و همچنین اجرای نهمین دوره طرح ملی ارزیابی و اعطای مدرك تخصصی به حافظان قرآن با استقبال هفت هزار و 400نفر صورت گرفت كه یكهزار و 42 نفر به عنوان قبول شدگان نهایی معرفی شدند.

* فعالیت های دارالقرآن بر اساس بودجه 93
قره شیخ لو گفت: اعتبار سال 93 در حدود 45 میلیارد و 738 میلیون ریال بود كه در سه قسط پرداخت شد كه اولین قسط در 19 اسفند 93 و دو قسط دیگر در ماه های فروردین و اردیبهشت امسال از سوی دارالقرآن پرداخت شد.
وی همچنین گفت: حمایت از آموزش عمومی قرآن برای 107 هزار نفر، برگزاری جلسات صحیح خوانی نماز و ترغیب به قرآن آموزی در مراسم اعتكاف برای 118 هزار نفر و تربیت نیروی انسانی متخصص آموزش عمومی قرآن از دیگر برنامه ها بود كه برگزاری دوره آموزشی ویژه مدیران و كارشناسان قرآنی ادارات كل تبلیغات اسلامی با حضور 227 نفر از برنامه هایی بود كه با استقبال رو به رو بود.
این قاری قرآن افزود: حمایت از آموزش عمومی و تخصصی حفظ قرآن برای 63 هزار و 500 نفر ، تولید ترتیل قرآن كریم با صدای 6 قاری جوان و ممتاز كشور، تولید ترتیل قرآن با صدای استاد محمدحسین سبزعلی به روش حدر (سریع خوانی)، انتشار 12 عنوان كتاب در 34 جلد و چهار بسته آموزشی در 110 هزار نسخه و همچنین چاپ و توزیع 40 هزار نسخه قرآن كریم برای مناطق محروم و روستایی نیز در این راستا بود.
وی درباره روش حدر گفت: سرعت در این نوع تلاوت، بیش از ترتیل است و این روش بیشتر قابل استفاده برای حافظان قرآن است تا با سرعت یبشتری به مرور محفوظات خود بپردازند و همچنین قابل استفاده برای كسانی است كه فرصت كمتری برای تلاوت قرآن دارند.
قره شیخ لو در ادامه گفت: برگزاری دوره های آموزشی اساتید و حافظان ممتاز كشور در 18 استان و با حضور دو هزار و 200 حافظ، برگزاری 732 محفل قرآنی با حضور حدود 200 هزار نفر، حمایت از فعالیت های قرآنی در 296 هیات مذهبی شاخص از دیگر برنامه های اجرا شده مربوط به سال 93 است.
این قاری بین المللی با اشاره به ظرفیت هیات های مذهبی و ضرورت درنظر گرفتن برنامه های قرآنی در این هیات ها گفت: بیش از 100 هزار هیات مذهبی داریم كه بسیاری از این هیات ها در طول سال فعالیت دارند و برخی نیز به صورت مقطعی فعالیت دارند ولی ظرفیت بسیار مناسبی برای فعالیت های قرآنی هستند.

* برنامه های 6 ماه اول سال 94
وی با اشاره به برنامه های 6 ماهه اول امسال گفت: راه اندازی مركز آموزش های تخصصی قرآن، حمایت از توسعه آموزش صحیح خوانی قرآن برای 6 هزار نفر، حمایت از برنامه های قرآنی در مراسم اعتكاف برای 148 هزار نفر، حمایت از توسعه آموزش حفظ برای 25 هزار نفر، برگزاری چهار كارگاه آموزش مهارت های زندگی قرآنی با حضور 520 نفر و برگزاری پنجمین دوره تخصصی ویژه استعدادهای درخشان قرآنی با حضور 70 نوجوان و جوان برگزیده از برنامه های سال جاری است.

* حمایت از 100 جلسه تفسیر قرآن
رئیس سازمان دارالقرآن الكریم یكی از مهمترین برنامه های این سازمان را حمایت از جلسات تفسیر قرآن كریم دانست و گفت: در ماه مبارك رمضان 30 جلسه در مركز هر استان برگزار شد كه با اعزام اساتید تفسیر و با هماهنگی مجمع عالی تفسیر قرآن كریم استان قم صورت گرفت.
وی افزود: در 6 ماه اول امسال 100 جلسه تفسیر شناسایی و مورد حمایت قرار گرفت. یعنی در كنار جزء خوانی قرآن كریم در ماه مبارك رمضان، جلسات تفسیر از سوی اساتید و مفسران قرآنی برگزار شد.
قره شیخ لو در ادامه گفت: برگزاری دو دوره شبانه روزی تربیت داور تجوید قرآن با حضور 40 نفر، برگزاری 292 دوره تربیت معلم قرآن با حضور هفت هزار و 300 نفر، صدور چهار هزار گواهی نامه دوره تربیت معلم قرآن، برگزاری پنج دوره تخصصی ویژه قاریان و حافظان منتخب نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران بر اساس تفاهم نامه امضاء شده صورت می گیرد.
وی تفاهم نامه های امضاء شده میان سازمان دارالقرآن الكریم با وزارت خانه های نیرو، آموزش و پرورش، قوه قضائیه و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را از برنامه هایی دانست كه در راستای انتقال تجربیات آموزشی و پژوهشی این سازمان صورت می گیرد.

* جمع آوری 10 تن قرآن فرسوده
این داور بین المللی قرآن از اجرای طرح تعویض قرآن های فرسوده در بیست و سومین نمایشگاه قرآن سخن گفت و افزود: در این نمایشگاه حدود 10 تن از قرآن های فرسوده جمع آوری و هفت هزار نسخه قرآن اهدا شد.
وی برپایی 414 كرسی تلاوت و محفل انس با قرآن، برگزاری 625 مراسم در قالب طرح «با قرآن در رمضان» با حضور 51 هزار نفر، برپایی 20 محفل در بیست و سومین نمایشگاه بین المللی قرآن و نظارت بر عملكرد ناشران و چاپخانه های قرآن از برنامه های شش ماه اول این سازمان اعلام كرد.
فراهنگ**1003**1569