به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، دكتر عبدالرضا پازوكی روز یكشنبه در نشست خبری به مناسبت برگزاری این كنگره اظهار كرد: امروزه یكی از مهمترین عوامل تهدیدكننده سلامت جوامع از جمله ایران اضافه وزن و چاقی عنوان شده است و سازمان جهانی بهداشت در سال 2014 اعلام كرد كه 62.7 درصد جمعیت ایران دارای اضافه وزن یا چاقی هستند، یعنی از جمعیت حدود 80 میلیونی، حدود 50 میلیون با این معضل حوزه سلامت در ارتباط هستند.
وی افزود: امروزه شایع ترین علت مرگ قابل پیشگیری در بسیاری از كشورها چاقی است، در حالی كه در گذشته سیگار شایع ترین علت مرگ قابل پیشگیری در جوامع به شمار می رفت كه اكنون جای خود را به چاقی داده است.
پازوكی گفت: رشد روزافزون چاقی در كودكان و نوجوانان ایرانی از بحث های مهم دیگری است كه لازم است مسئولان به آن توجه لازم داشته باشند؛ در حال حاضر رشد چاقی در بین این گروه سنی در ایران از بسیاری از كشورهای دارای چاقی مانند كشورهای آمریكایی و اروپایی بالاتر است.
وی افزود: به رغم این كه درصد كودكان مبتلا به چاقی در كشور ما هنوز كمتر است، اما در كشورهای اروپایی و آمریكایی با برنامه ریزی هایی كه در زمینه كنترل چاقی در كودكان و نوجوانان انجام شده، رشد این معضل كاهش یافته است، در حالی كه در ایران به دلیل نبود برنامه ریزی های لازم، این میزان رو به افزایش است.
متخصص جراحی عمومی و فلوشیپ جراحی درون بین گفت: چاقی علاوه بر ایجاد بیماری های متابولیك مانند فشار خون بالا، دیابت، چربی خون و بیماری های قلبی عروقی می تواند سبب بروز ناباروری، اختلالات هورمونی، بیماری های استخوانی و مفصلی در ستون فقرات، كمر و زانوها شود كه می تواند بار سنگینی را بر هزینه های نظام سلامت جوامع و نظام بیمه ها وارد كند.
پازوكی افزود: بر این اساس، در كنار پیشگیری لازم است كه درمان افراد مبتلا به چاقی های مرضی یا مفرط (با BMI بالای 33 به ویژه 40) اهمیت ویژه ای بیابد.
BMI به شاخص توده بدنی می گویند كه نسبت قد به وزن است و بین 19 تا 25 حد استاندارد آن برای هر فرد است.
دكتر پازوكی ادامه داد: جراحی های چاقی به ویژه جراحی های كم تهاجمی به روش لاپاراسكوپی برای درمان افراد مبتلا به چاقی مرضی به كار می رود و حدود یك تا دو درصد این افراد در كشور ما متقاضی انجام این گونه اعمال جراحی می شوند.
رئیس دومین كنگره بین المللی جراحی های چاقی و متابولیك اظهار كرد: انجام جراحی های چاقی برای جراحان بسیار جذاب است و بعضا شاهد هستیم كه برخی جراحان جوان دست به این جراحی ها می زنند، در حالی كه انجام این جراحی ها نیاز به گذراندن دوره های تخصصی و فلوشیپ و تجربه كافی در این زمینه دارد كه در صورت نبود این توانایی ها، بیماران دچار عوارض شدیدی می شوند.
** درمان چاقی، یك كار درمانی تیمی است
پازوكی با بیان اینكه درمان چاقی مفرط، تیم درمانی است و نیاز به همكاری متخصصان رشته های جراحی، طب فیزیكی، روان پزشكی، روان درمانی و رژیم درمانی دارد، افزود: متقاضیان درمان چاقی باید توجه داشته باشند كه در كنار مراجعه به جراحان باید از كمك و مشاوره سایر گروه های پزشكی برای به دست آوردن نتیجه بهتر بهره مند شوند.
وی ادامه داد: در كنار تیم درمانی، محور اصلی در درمان چاقی خود بیمار است كه باید همراهی لازم را با تیم پزشكی داشته باشد و به توصیه های آنها در بخش رژیم غذایی و انجام فعالیت های فیزیكی و ورزشی عمل كند.
رئیس دومین كنگره جراحی های چاقی و متابولیك به فرهنگ غلط رایج در بین برخی خانواده ها مبنی بر سلامت فرزندان به اصطلاح تپل و حتی چاق اشاره كرد و افزود: اضافه وزن به جز این كه كودكان را در سنین بالاتر دچار بیماری های متابولیك متعدد می كند، هیچ فایده دیگری ندارد؛ همچنین این كودكان در مدرسه به خاطر الفاظی كه دوستان آنها به كار می برند، دچار انزوا و گوشه گیری می شوند.
** جراحی، چاقی با منشا ژنتیكی را نیز تاحد زیادی درمان می كند
پازوكی با بیان اینكه ژن های متعددی در بروز چاقی موثر هستند، افزود: تاكنون 48 ژن دخیل در بروز چاقی در جهان شناخته شده اند.
وی ادامه داد: برخلاف تصور عموم كه گفته می شود برخی افراد چاق اراده ای برای كاهش وزن خود ندارند، در بسیاری از موارد ژن ها عامل بروز این مشكل در افراد هستند.
متخصص جراحی عمومی و فلوشیپ جراحی درون بین گفت: علاوه بر عوامل ژنتیكی، تاثیر عوامل محیطی بر ژن ها و ایجاد تغییرات ژنی نیز می تواند در بروز چاقی موثر باشد.
پازوكی در مورد تاثیر جراحی های چاقی در از بین بردن عوامل ژنتیكی ایجاد كننده چاقی اظهار كرد: تحقیقات نشان می دهد كه حتی مادران چاقی كه تحت این عمل ها قرار گرفته اند و عامل چاقی آنها عوامل ژنتیكی بوده است، فرزندانی را كه پس از جراحی به دنیا آورده اند، مشكل چاقی ندارند و این ژن در آنها دیده نشده است؛ به این ترتیب می توان گفت كه جراحی می تواند روی ژن های فرزندان نیز تاثیر بگذارد.
وی جراحی های چاقی را به دو نوع اسلیو و بای پس معده تقسیم كرد و گفت: در روش اسلیو كه طی آن معده كوچك شده و به صورت لوله باریك درمی آید، 20 درصد و در بای پس معده 10 درصد احتمال بازگشت چاقی وجود دارد.
** نبود پوشش بیمه ای جراحی های چاقی
رئیس دومین كنگره بین المللی جراحی های چاقی و متابولیك اظهار كرد: چاقی سبب بروز بیماری های متعدد متابولیك مانند دیابت و بیماری های قلبی عروقی می شود. بیمه ها هزینه های درمانی این بیماری ها را كه بسیار سنگین است مثلا داروهای خوراكی و انسولین و همچنین هزینه دیالیز و پیوند كلیه برای بیماران دیابتی را می دهند اما حاضر به تامین هزینه جراحی های چاقی كه بسیار كمتر از این هزینه ها است و می تواند پیشگیری كننده صرف این هزینه های سنگین شود، نیستند.
وی گفت: بیمه ها حتی هزینه جراحی برای افراد دارای BMI بالای 35 را هم نمی پردازند این درحالی است كه حدود 24 سال قبل و در سال 1991 سازمان غذا و داروی آمریكا اعلام كرد كه هزینه درمان افراد چاق با BMI بالای 40 بدون بیماری زمینه ای و با BMI بالای 35 با بیماری های زمینه ای مانند دیابت و فشار خون را بیمه ها باید پرداخت كنند.
پازوكی افزود: پس از آن در سال 2013 اعلام كرد كه بیمه ها باید هزینه های درمانی هرگونه چاقی مفرط با BMI بالای 35 و در مورد افراد چاق مبتلا به دیابت با BMI بالای 30 را بپردازند. اما در كشور ما هنوز به این مساله توجه لازم نشده است.
** هزینه های جراحی های چاقی
به گفته عضو هیات علمی دانشگاه ایران، در حال حاضر هزینه جراحی لاپاراسكوپی چاقی در بیمارستان دولتی حدود یك میلیون تومان و در بیمارستان های خصوصی حدود 20 میلیون تومان است.
پازوكی اظهار كرد: یك تصور نادرست در جامعه وجود دارد مبنی بر این كه افراد متول دچار چاقی می شوند، اما چاقی در افراد با سطح درآمد پایین نیز بسیار زیاد شیوع دارد چراكه بیشتر مواد غذایی مصرفی آنها را به دلیل درآمد پایین، مواد نشاسته ای مانند سیب زمینی، نان و برنج های ارزان قیمت تشكیل می دهد كه سبب بروز چاقی در آنها می شود.
وی ادامه داد: از طرف دیگر، آمارهای جهانی نشان می دهد كه 85 درصد مبتلایان به دیابت با تیم درمانی، درمان می شوند؛ از همین رو و با توجه به جمیع مطالب ذكر شده اهمیت توجه بیشتر مسئولان به تحت پوشش بیمه قرار دادن هزینه های درمان چاقی، بیش از پیش نمایان می شود.
** برگزاری كنگره با حضور متخصصان برجسته داخلی و خارجی
پازوكی از حضور 11 میهمان خارجی از كشورهای سوریه، عراق، امارات و پاكستان در دومین كنگره بین المللی جراحی های چاقی و متابولیك خبر داد و افزود: این كنگره به زبان انگلیسی برگزار و طی آن موضوعاتی همچون جراحی چاقی كودكان و نوجوانان، جراحی دیابت، عوارض جراحی های چاقی، نقش روان شناسی در جراحی های چاقی، بیماری های خاص و جراحی های چاقی و جراحی چاقی و كیفیت زندگی به بحث و بررسی گذاشته می شود.
وی ادامه داد: تعداد 35 مقاله به صورت سخنرانی و 20 مقاله به صورت پوستر ارایه و چهار كارگاه تخصصی برگزار می شود.
دومین كنگره بین المللی جراحی های چاقی و متابولیت در روزهای 23 و 24 آذرماه در سالن شهید غرضی بیمارستان میلاد برگزار می شود و رشته های تخصصی و فوق تخصصی جراحی عمومی، جراحی اطفال، پزشكی لیزری، پزشكی ورزشی، طب فیزیكی، نفرولوژی، ریه و گوارش و كبد گروه های هدف آن هستند.
علمی **1834**2017
تاریخ انتشار: ۲۲ آذر ۱۳۹۴ - ۱۵:۱۹
تهران- ایرنا- رئیس دومین كنگره بین المللی جراحی های چاقی و متابولیك گفت: براساس آمار موجود، میزان مرگ و میر ناشی از چاقی از مجموع مرگ و میر ناشی از چهار سرطان شایع ریه، سینه، روده و پروستات بیشتر است.