به گزارش ایرنا، این آلاینده ها شامل مونواكسید كربن، دی اكسید گوگرد، اكسیدهای نیتروژن دار، هیدروكربنهای سوخته نشده، ذرات ریز معلق، برمید سرب و سایر تركیبات سربی است.
بر اساس ارقامی كه با عنوان شاخص آلودگی هوا یا شاخص كیفیت هوا به كار برده می شود، اگر این اعداد بین صفر تا 50 پی پی ام (یك میلی لیتر آلودگی هوا در یك متر مكعب هوا) باشد، هوا پاك است و اگر به 50 تا 100 برسد، هوا سالم محسوب می شود.
همچنین ارقام یادشده از 100 تا 150 موید ناسالم بودن هوا برای گروه های حساس و از 151 تا 200 مبین ناسالم بودن هوا برای عموم مردم و از 200 تا 300 به مثابه خطرناك بودن وضعیت هوا و در نهایت بالای 300 بیانگر شرایط بحران آلودگی هواست.
شهروندان باید در شرایطی كه آلودگی هوا از مرز سالم عبور می كند، توصیه ها و مراقبت های بهداشتی و تغذیه ای لازم را به كار گیرند.
البته گروه های در معرض خطر و حساس در مقابل آلودگی هوا شامل كودكان، سالمندان ، مادران باردار و مبتلایان به بیماری های قلبی و ریوی در زمان افزایش غلظت آلاینده ها باید بیش از سایرین مراقب سلامت خود باشند.
تمام افراد بویژه گروه های حساس و در معرض خطر در زمانی كه آلایندههای خطرناك هوا افزایش می یابد، باید در صورت امكان از حضور در مكانهای باز خودداری كنند.
افراد دارای بیماری انسداد دستگاه تنفسی، آسم و بیماری های قلبی- عروقی بیشتر از دیگران باید نكات ایمنی را رعایت و از فعالیت در فضاهای باز خودداری و در چنین مواقعی در منزل استراحت كنند.
در مواقع یادشده باید به اندازه كافی از مایعات استفاده و از خوردن غذاهای آماده در بیرون از منزل و نیز سفرهای غیرضرور در سطح شهر پرهیز كرد.
توصیه دیگر بهداشتی، استفاده از ماسك بویژه ماسكهایN90 وN95 در موقع آلودگی هواست.
مضاف براین، مصرف شیر(حداقل روزانه دو لیوان)، مایعات و سبزیجات تازه بویژه كلم بروكلی(حداقل 400 گرم) و میوه تازه در طول روز و غلات سبوس دار بسیار توصیه می شود.
همچنین خوردن فرآوردههای دریایی بدلیل وجود منیزیم در آنها و عدس و جوانه گندم باعث كاهش جذب فلزات سنگین مانند سرب میشود.
از آنجا كه بیشترین تاثیر هوای آلوده و گرد و غبار روی سیستم تنفسی، مخاط بینی و چشم است، هموطنان در چنین شرایطی باید از مصرف سیگار و قلیان نیز بپرهیزند.
در موقع آلودگی هوا، شهروندان باید در هوای آزاد ورزش نكنند و در و پنجرههای خانه ها را نیز ببندند.
در زمان آلودگی، سرفه، احساس سنگینی در سینه و سوزش چشم در سالمندان بسیار شایع است، بنابراین در این مواقع سالمندان حتیالمقدور باید از منزل خارج نشوند.
در زمان آلودگی هوا حتی دانشآموزان بهتر است در زنگ ورزش در كلاس ها بمانند و ورزش صبحگاهی شهروندان در پاركها بویژه در نواحی مركزی شهر نیز محدود شود.
به شهروندان توصیه می شود تا حد امكان از خروج غیر ضرور از منزل و تردد بی مورد در معابر شهری خودداری و سفرهای غیرضرور در سطح شهر را حذف و در صورت نیاز به تردد در داخل شهر از وسایط نقلیه عمومی استفاده كنند.
در موقع خطر آلودگی هوا به مدیران مدارس و مهدهای كودك نیز توصیه می شود تمام فعالیت های فیزیكی و ورزشی در مهدها، مراكز پیش دبستانی و تمام مقاطع تحصیلی مدارس را حذف كنند و دانش آموزان در زنگ های تفریح نیز در كلاس ها باقی بمانند.
شهروندان حتی ورزشكاران در موقع آلودگی هوا باید از هرگونه فعالیت فیزیكی و ورزشی از جمله دویدن و پیاده روی و سایر فعالیت های هوازی بویژه در اوایل صبح خودداری كنند.
افرادی كه در فضاهای باز مجبور به فعالیت هستند، بایستی قبل از خوردن غذا دست ها و دهان خود را بطور كامل بشویند و پس از مراجعت به منزل حتما دوش بگیرند.
كودكان بدلیل اینكه دستگاه تنفسی و سیستم دفاعی بدن آنها تكامل نیافته و در حال رشد است، بیشتر به اكسیژن نیاز دارند و بدنشان بیشر از سایرین در برابر آلودگی هوا آسیبپذیر است بنابراین آنها نباید در معرض آلودگی هوا قرار بگیرند.
در عین حال امسال كه كاهش دما در ماه پایانی پاییز و در آستانه فصل زمستان نسبت به سال گذشته محسوس تر است و در نتیجه در بسیاری از روزها شاهد پدیده وارونگی هوا هستیم، رعایت این رهیافت های بهداشتی ضروری تر از دیگر ایام است.
گ/6027/6994
تاریخ انتشار: ۲۵ آذر ۱۳۹۴ - ۱۸:۲۷
اصفهان - ایرنا - غلظت آلاینده های هوا زمانی كه از حد مجاز بیشتر شود، تاثیر نامطلوبی بر سلول های بدن انسان می گذارد.