تهران - ایرنا - دمای هوای قطب شمال از سال 1900 میلادی تاكنون به بالاترین میزان خود رسیده است.

به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از ساینس، گزارش سالانه اداره ملی اقیانوسی و جوی آمریكا در رابطه با قطب شمال نشان می دهد كه دمای هوای قطب شمال در حال افزایش است و با 1.3 درجه افزایش نسبت به دمای میانگین، به بالاترین میزان در طول 115 سال گذشته رسیده است؛ در حالی كه سطح اقیانوس منجمد شمالی به دلیل ذوب شدن یخ‌ ها به پایین‌ ترین میزان از سال 1979 میلادی رسیده است. در اثر این رخداد، زیستگاه شیر دریایی در معرض نابودی قرار گرفته است.
این گزارش توسط 70 محقق از 10 كشور جهان تدوین شده است. دمای میانگین قطب در سطح خشكی و بین ماه اكتبر 2014 تا ماه سپتامبر 2015 اندازه‌گیری شد و بر اساس این اندازه‌ گیری، از ابتدای قرن بیستم تا كنون، این دمای میانگین 3 درجه افزایش داشته است.
بر اساس اظهارات محققان، دمای هوای قطب شمال با دو برابر سرعت نسبت به سایر نقاط زمین در حال افزایش است. همچنین در سال‌های 1981 تا 2010 میلادی مساحت اقیانوس منجمد در هر دهه 13.4 درصد كاهش یافته است. میزان برف موجود در قطب نیز از سال 1979 میلادی تا كنون در هر دهه 18 درصد كاهش داشته است.
در سال میلادی جاری، گرینلند شاهد اولین رخداد جدی ذوب یخ از سال 2012 تا كنون بود و بیش از نصف مساحت آن در این رخداد از بین رفت.
با وجود این، رشد یخچال‌های طبیعی، میانگین یخ از دست رفته در قطب را به 16.5 كیلومتر مربع كاهش داده است.
ذوب یخ‌ ها موجب رسیدن نور بیشتر به لایه ‌های بالای اقیانوس و در نتیجه افزایش فتوسنتز و رشد جلبك‌ ها شده است. بر اساس این گزارش در سال 2015 در اقیانوس منجمد شمالی، شكل‌گیری گروه‌ های عظیم فیتوپلانكتون‌ ها در حاشیه فلات قاره از جمله آب‌ های جنوب غرب و شرق گرینلند، دریای برینگ در بین آلاسكا و روسیه و همچنین دریاهای بارنتس، كارا و لاپتو قابل مشاهده بود.
این وقایع موجب بروز تغییراتی در زیستگاه شیرهای دریایی شده است. این پستانداران غول پیكر برای تولید مثل و حفظ فرزندانشان از حمله دشمنان، روی یخ‌ ها زندگی می‌كنند؛ اما در سال ‌های اخیر با از بین رفتن زیستگاه طبیعی این جانوران، گروه‌ های بزرگی از شیرهای دریایی به خشكی نقل مكان كرده ‌اند. این رفتار موجب بروز مشكلاتی از جمله كمبود غذا، تجمع بیش‌ از حد و مرگ توله‌ ها در اثر له شدن زیر وزن شیرهای دریایی بالغ شده است.
در اثر این تغییرات آب و هوا گروه ‌های بزرگی از گونه ‌های ماهیان نیمه ‌قطبی نیز به آب‌ های قطبی وارد شده‌اند. در اثر این مهاجرت، حیات ماهیان بومی قطب شمال دچار چالش‌ های جدی شده ‌است.
علمی (6) ** 9259**2017