سبزوار- ایرنا- وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت : جنبش سربداران از مهمترین جنبشهای عمیق و تاثیرگذار در جهان بوده است.

به گزارش ایرنا، علی جنتی روز پنجشنبه در مراسم آغازین كنگره بین المللی قیام سربداران افزود: تاریخ ایران دارای غنا و پشتوانه زیادی می باشد ولی این تاریخ عظیم آنگونه كه باید مورد كنكاش و بازخوانی قرار نگرفته است.
وی ادامه داد: تاریخ ایران آیینه تمام نمای آینده است زیرا بازخوانی و مطالعه تاریخ منجر به تشخیص معقول نسلهای آینده كشور از زوایای پنهان این تاریخ كهن می شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: بازخوانی تاریخ ایران سبب آشنایی نسل جوان با فضائل فرهنگی و دینی ملت می شود، در فرهنگ ایرانیان یگانه پرستی، ظلم ستیزی و فرهنگ دوستی از زوایای مهمی است كه با بازخوانی آن می توان به فرهنگ عمومی كشور نیز كمك كرد.
وی افزود: به گواه شواهد تاریخی، تشییع در سبزوار به دوران اولیه ورود اسلام به ایران باز می گردد، وجود خاندانهای شیعی در این منطقه نشان می دهد این دیار مهد گسترش فرهنگ و مذهب شیعه از همان قرون اولیه اسلام در ایران بوده است.
جنتی ادامه داد: اهمیت شكل گیری قیام سربداران در گزینش مذهب شیعه است لذا به جرات می توان گفت فرهنگ و مذهب تشییع توسط سربداران در مناطق مختلف ایران از جمله مازندران، كرمان و سمرقند گسترش یافت و مردم شرق ایران را با این مذهب آشنا كرد.
وی گفت: سربداران با گزینش تشییع اسلامی به فرجامی توام با عزت رسیدند، این قیام در دورانی شكل گرفت كه قوم خودكامه مغول با وحشیگری و خونریزی بر روح كیانی و فرهنگ ایرانی ما تاخته بود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: استقامت سربداران و قیام تاریخی آنان این روح كیانی و مذهبی را در كشور زنده كرد و حركتی منحصر به فرد و جاودانه بود كه بازگشایی زوایای پنهان آن جوانان ما را با استقامت ایرانیان آشنا می كند.
وی ادامه داد: این جنبش با نیم قرن استقامت توانست پشتوانه فقهی، عرفانی و فلسفی غنی را برای جنبشهای بعدی ایرانی فراهم كند.
جنتی گفت: رهبران و حاكمان شیعی سربداران از عالمان، فقیهان و پیشه وران بودند لذا در كنار فتوت، جوانمردی، توجه به آیین و فرهنگ دینی، ظلم ستیزی و حمایت از ستمدیدگان به برابری و برادری نیز توجه داشتند.
وی افزود: آزادیخواهی و ظلم ستیزی ایرانیان در طول تاریخ زبانزد همگان است، جهانیان معتقدند كه ایرانیان در طول تاریخ هیچگاه در برابر ظالمان سرفرود نیاورده و این مهم نشات گرفته از خوی ایرانی و دینی آنان است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه داد با اشاره به تهیه و پخش سریال سربداران در دوران جنگ تحمیلی گفت: پخش این سریال در اوج دوران دفاع مقدس سبب شناخت هرچه بیشتر ایرانیان نسبت به قیام سربداران و عمق نفوذ آن در افكار عمومی شد.
وی افزود: به تصویر كشیدن سربداران توسط كارگردانی بزرگ مانند نجفی سبب تاثیرگذاری ابعاد و زوایای قیام در جامعه شده و امروز زمانی است كه باید هنرمندان، پژوهشگران، تاریخ شناسان و اندیشمندان نسبت به شناساندن این قیام تلاش كنند و نقش پژوهشگران و تاریخ شناسان خطه سبزوار و خراسان در این زمینه سنگینتر است.
جنتی سربداران را نقطه عطفی در تاریخ ایران و جهان توصیف و بیان كرد: این قیام سرلوحه بسیاری از قیامهایی است كه در جهان شكل گرفته و سبب فروپاشی نظامهای استكباری در دوران خود شده اند.
وی گفت: امروز نظامهای استكباری با تشكیل گروهكهایی مانند داعش كه ملبس به صفت مغولی هستند سعی در نابودی تفكرات ناب اسلامی دارند لذا در همین دوران نیاز داریم تا ابعاد تاریخی نهضت سربداران به صورت یك مفهوم علمی به جهانیان معرفی شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: معتقدم فرهنگ حاكم بر قیام سربداران برگرفته از فرهنگ عاشورا، ادامه راه شهیدان نینوا و تاثیرگذارترین جنبش در طول تاریخ تا به انقلاب اسلامی ایران است. وی ادامه داد: این جنبش باید بازشناسی شود و با توجه به تحولات منطقه و جهان باید قیام سربداران را به جهانیان معرفی كرد.
جنتی گفت: راه اندازی جریانهای فرهنگی از طریق تولید فیلم، تئاتر، پویانمایی و چاپ مجلات، نگارش داستانهای عالمان و حاكمان سربداری در كتابهای درسی و راه اندازی پویش جنبشهای مردمی و اصیل در جهان به مركزیت شهر سبزوار با تاسیس یك وبگاه اینترنتی سبب آشنایی دیگر ملتها با این قیام می شود.
وی افزود: بزرگترین مشكل كشورهای شرقی توجه و نگاه به فرهنگ غربی است در حالی كه امروز اندیشمندان غربی به فرهنگ توخالی خود پی برده و به فرهنگ غنی شرقی و اسلامی چشم دوخته اند و این بهترین فرصت برای نشان دادن قیام سربداران است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: سبزوار دارای ستاره های درخشانی در تاریخ، فرهنگ، فلسفه و فقه ایران است لذا پیشنهاد من به مسئولان این دیار برگزاری كنگره ای در هر دو سال برای همین بزرگان و فرهیختگان است و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در حد توان در كنار مردم و مسئولان سبزوار در برگزاری این كنگره ها كمك می كند.
كنگره بین المللی سربداران با قرائت پیامهای رئیس جمهوری و رئیس مجلس شورای اسلامی و با حضور 100 میهمان از كشورهای اروپایی، آسیایی و آفریقایی امروز در سبزوار آغاز شد.
طی دو روز برپایی این كنگره 65 سخنرانی در قالب 9 نشست مستقل در سه بخش ارائه می شود. از بین این مقالات 50 طرح پژوهشی و اثرگذار در حوزه تاریخ سربداران استخراج و اجرا می شود.
این كنگره به همت وزارتخانه های فرهنگ و ارشاد اسلامی، علوم، تحقیقات و فناوری، دانشگاه سبزوار و همكاری دانشگاه بین المللی جامعه المصطفی و حوزه علمیه قم برپا شده است.
نهضت سربداران حركت مردمی و آزادیبخش شیعیان خراسان در قرن هشتم هجری و در پی 120 سال چیرگی قوم تاتار و مغول بر ایران و بسیاری از مناطق آسیا، از 'باشتین' در منطقه تاریخی سبزوار علیه ستم بیگانگان مغول آغاز شد.
سربداران در این چارچوب موفق به تصرف سبزوار در سال 738 هجری و تشكیل حكومت مستقل و مردمی شیعه به مدت حدود 50 سال به پایتختی سبزوار و تثبیت اعتقادات و باورهای شیعیان دوازده امامی برای دورانهای بعد در این بخش از ایران شدند كه دامنه حكومت آنان تا مازندران و گرگان توسعه یافت.
قیام سربداران از آن جهت در تاریخ ایران اهمیت دارد كه پس از خود سبب شورش و ایستادگی مردم در برابر حكومت مغول شد. برخی از مورخان استقرار دولت مرعشیان در مازندران را از بارزترین پیامدهای حكومت سربداران می دانند.
امرای سربداران در مدت كوتاه حكومت خود دست به آبادانی زده و توانستند تا حد زیادی ویرانگری های مغولان را جبران كنند. آنان در پی ارتقای زندگی روستاییان و طبقه محروم بودند و به نوعی مساوات در تقسیم عواید و ثروت عمومی اعتقاد داشتند.
این نهضت بخاطر شعار فعالان آن مبنی بر اینكه 'اگر توفیق یابیم دفع ظلم ظالمان كرده باشیم وگرنه سر خود را بر دار ببینیم كه دیگر تحمل تعدی و ظلم نداریم' با عنوان قیام سربداران معروف و در تاریخ ایران زمین ماندگار شد.
سبزوار در 237 كیلومتری غرب مشهد قرار دارد.
8144/7499