تهران - ایرنا - قائم مقام قطب علمی آموزشی نفرولوژی كشور، از وجود 8 تا 10 میلیون بیمار مزمن كلیوی در كشور خبر داد و گفت: دیابت و فشار خون از مهمترین عوامل ابتلا به بیماری های كلیوی به شماری می روند.

به گزارش خبرنگار سلامت ایرنا، دكتر سیدمنصور گتمیری روز یكشنبه در نشست خبری بیماری های گلومرولی در بیمارستان امام خمینی(ره) افزود: نگرانیم كه در صورت بی توجهی به این بیماران، بیماری آنان منجر به دیالیز و پیوند كلیه شود.
وی در تعریف بیماری مزمن كلیوی گفت: بیماری مزمن كلیوی به هر بیماری منجر به آسیب جزئی به كلیه، اطلاق می شود.
گتمیری، بیماری های كلیوی را شایع ترین و پرهزینه ترین حوزه بیماری های خاص نام برد و گفت: این بیماری ها به سه دسته بیماری های مزمن كلیوی، بیماری های نارسایی مزمن كلیه و نارسایی پیشرفته كلیه تقسیم بندی می شوند.
وی همچنین گفت: یكصد هزار بیمار در كشور نیازمند دیالیز یا پیوند كلیه هستند.
قائم مقام قطب علمی آموزشی نفرولوژی كشور گفت: از یكصد هزار بیمار كلیوی، 53 هزار نفر آنان را بیماران دیالیزی و پیوندی تشكیل می دهند كه نیازمند روش های درمانی جایگزین كلیه هستند.
گتمیری افزود: باقیمانده بیماران از یكصد هزار بیمار كلیوی نیز طی ماه های آینده ممكن است به دیالیز و پیوند نیاز پیدا كنند.

** دیابت مهمترین عامل خطر ابتلا به بیماری های كلیوی
قائم مقام قطب علمی آموزشی نفرولوژی كشور از دیابت به عنوان مهمترین عامل خطر ابتلا به بیماری های كلیوی نام برد و گفت: بیش از 55 درصد بیماران كلیوی كه در نهایت ناگزیر به استفاده از دیالیز و پیوند می شوند، دیابت دارند.
گتمیری افزود: اگر جلوی دیابت را بگیریم از ابتلا به بیماری های كلیوی نیز پیشگیری خواهد شد.
به گفته وی، شش میلیون نفر در كشور مبتلا به دیابت بوده و عده بیشتری نیز استعداد ابتلا به دیابت را دارند.

** فشارخون بالا عاملی برای بیماری های كلیوی
قائم مقام قطب علمی آموزشی نفرولوژی كشور ادامه داد: 25 درصد مردم فشارخون غیرطبیعی بالاتر از حد نرمال دارند و اگر به فشارخون توجه نشود به بیماری های مزمن كلیوی و سپس نارسایی كلیه مبتلا خواهند شد.
گتمیری افزود: در صورت ابتلای مردم به بیماری های كلیوی، آنان نه تنها نمی توانند پول بیمه خود را پرداخت كنند بلكه به دریافت كنندگان خدمات پرهزینه درمانی تبدیل می شوند، بنابراین بیمه های باید توجه ویژه ای به این بیماران داشته باشند.

** داروهای مسكن، عاملی برای بیماری كلیه
قائم مقام قطب علمی آموزشی نفرولوژی كشور گفت: متاسفانه ارزان بودن داروها در ایران موجب شده تا مردم مصرف بی رویه داروها به ویژه مسكن ها را داشته باشند.
گتمیری افزود: ارتقای آگاهی مردم در مصرف داروها نقش موثری در پیشگیری از بیماری های كلیوی دارد.

** عفونت هایی كه كلیه را از كار می اندازند
قائم مقام قطب علمی آموزشی نفرولوژی كشور از عفونت ها به عنوان یكی دیگر از عوامل خطر ابتلا به بیماری های كلیوی نام برد و گفت: از عفونت های ساده تا عفونت های ویروسی و باكتریایی می توانند موجب بیماری های كلیوی شوند.
گتمیری با اشاره به دو میلیون حامل ویروس هپاتیت «بی» - B - در كشور افزود: این افراد ممكن است سالم به نظر بیایند اما در خطر ابتلا به بیماری های كلیوی قرار دارند.

** ژنتیك و بیماری های كلیوی
قائم مقام قطب علمی آموزشی نفرولوژی كشور به نقش ژنتیك در ابتلا به بیماری های كلیوی اشاره كرد و گفت: شیوع بیماری های ژنتیكی مانند بیماری كلیه پلی كیستیك در كشور كم نیست.
گتمیری افزود: با آزمایش های قبل از تولد و تشخیص های به موقع بعد از تولد می توان از بیماری های كلیوی ژنتیكی پیشگیری كرد.

** بیماری كلیوی در كمین 40 درصد مردم تهران
قائم مقام قطب علمی آموزشی نفرولوژی كشور از چاقی و اضافه وزن به عنوان یكی دیگر از عوامل خطر ابتلا به بیماری های كلیوی نام برد و گفت: حدود 40 درصد مردم مبتلا به اضافه وزن و 28 درصد آنان مبتلا به چاقی هستند كه این اضافه وزن و چاقی روی كلیه ها اثر سوء دارد.
گتمیری افزود: این عوامل خطر نشان می دهد كه در حوزه تخصصی و عمومی نیاز به ارتقای آگاهی داریم.

** ارزان ترین آزمایش تشخیص بیماری كلیه
قائم مقام قطب علمی آموزشی نفرولوژی كشور گفت: بررسی دفع پروتئین و آلبومین اضافی در ادرار صبحگاهی، ارزان ترین آزمایش تشخیص بیماری های كلیوی است كه به مردم و پزشكان توصیه می شود.
گتمیری افزود: این آزمایش می تواند مراحل اولیه بیماری كلیوی را مشخص كند و در مرحله یك و دو بیماری كلیوی می توان با برخی اقدامات، بیماری را به حالت اول بازگرداند.
وی خاطرنشان كرد: می توان با قطع مصرف بی رویه مسكن، پرهیز از مصرف دخانیات، كاهش مصرف نمك و كاهش وزن، بیماری های كلیوی را درمان كرد.

** دیالیز صفاقی
قائم مقام قطب علمی آموزشی نفرولوژی كشور گفت: 27 هزار بیمار تحت درمان همودیالیز هستند كه درمان پرهزینه ای است.
گتمیری افزود: دیالیز صفاقی را می توان در خانه انجام داد و بویژه برای ساكنان مناطق دوردست مفید است. بطور مثال بیمارانی در استان سیستان و بلوچستان وجود دارند كه فاصله آنان تا مركز دیالیز، بیشتر از 80 كیلومتر بوده و هفته ای سه بار باید برای دیالیز رفت و آمد كند در حالیكه با دیالیز صفاقی این مشكل رفع می شود.
وی خاطرنشان كرد: دیالیز صفاقی كم هزینه تر از همودیالیز است. ایران از جمله كشورهایی است كه پیوند كلیه، همودیالیز و دیالیز صفاقی برای بیماران رایگان انجام می شود.
گتمیری گفت: هزینه پیوند كلیه در آمریكا 269 هزار دلار(برابر حدود یك میلیارد تومان ایران) بوده كه در ایران رایگان است؛ هزینه دیالیز صفاقی نیز 50 تا 60 دلار است.

** مشكلات حاشیه ای حوزه دیالیز
قائم مقام قطب علمی آموزشی نفرولوژی كشور به مشكلات حاشیه ای حوزه دیالیز اشاره كرد و افزود: با اینكه دیالیز صفاقی ارزان ترین روش درمانی بیماران نیازمند روش های جایگزین كلیه است اما دانش عمومی و استقبال از آن كم است.
گتمیری گفت: همچنین تعرفه گذاری دیالیز صفاقی روشن نیست و جمعا در كشور سه هزار نفر از دیالیز صفاقی استفاده می كنند.
وی خاطرنشان كرد:350 مركز دیالیز در كشور فعالیت دارد در حالیكه تعداد مراكز دیالیز صفاقی 40 مركز است.
قائم مقام قطب علمی آموزشی نفرولوژی كشور تصریح كرد: در مقطعی به خاطر نبود محلول صفاقی، بیماران دیالیز صفاقی روش درمانی خود را به همودیالیز یا پیوند كلیه تغییر دادند، اكنون شرایط تامین محلول دیالیز صفاقی خوب است.
گتمیری افزود: طی سال های آینده بیماران نیازمند دیالیز افزایش می یابند و اگر موارد انتخاب روش های درمانی را توسعه ندهیم همه همودیالیز را انتخاب خواهند كرد كه پرهزینه ترین انتخاب درمان برای بیماران كلیوی است.
وی از پیوند كلیه به عنوان ارزان ترین درمان برای بیماران نیازمند روش های جایگزین كلیه نام برد و خاطرنشان كرد: ممكن است پیوند كلیه در سال اول گران تر از سایر روش های درمانی باشد اما در سال های بعد هزینه آن پایین آمده و كیفیت زندگی بیمار نیز بهتر است، بنابراین می توان گفت پیوند كلیه از همودیالیز ارزان تر است.
به گزارش ایرنا، سمینار تازه های بیماری های گلومرولی از دوم تا چهارم دی ماه در بیمارستان امام خمینی (ره) با 12 امتیاز بازآموزی برگزار می شود.
در این سمینار ملی دو كارگاه جانبی با عناوین «دیالیز صفاقی» و «ارزیابی الكترونیكی توزیع آب در بدن» و 60 سخنرانی برگزار خواهد شد.
اجتمام(3) ** 9185 ** 1071