مسكو- ایرنا- «دنیس مانتوروف» وزیر صنعت و تجارت روسیه گفت: برگزاری نمایشگاه صنعتی روسیه در تهران، گام بزرگی در توسعه روابط اقتصادی دو كشور و زمینه ساز گسترش همكاری ها با شركت های ایرانی است كه می تواند به اوج گیری همكاری های اقتصادی دو كشور كمك كند.

مانتوروف سرپرست هیات بزرگ اقتصادی روسیه در آستانه سفر به تهران كه فردا (دوشنبه) انجام می گیرد، در گفت وگو با خبرنگار ایرنا در مسكو، افزود: بیش از 50 شركت روسی در عرصه های مختلف صنعتی، انرژی و تكنولوژیكی در نمایشگاه صنعت روسیه شركت می كنند.
مانتوروف درباره اهداف برگزاری نمایشگاه سه روزه «دیالوگ صنعتی-بازرگانی:روسیه -ایران» همزمان با سفر هیات روسی به تهران، خاطرنشان كرد: بیش از 100 مدیر ارشد از شركت های صنعتی، بانك های بزرگ و سران برخی مناطق روسیه در قالب هیات به ایران سفر می كنند و برنامه های ویژه ای نیز برای معرفی توانمندی های صنعتی و تكنولوژیكی شركت های روسی در نمایشگاه تدارك دیده شده است.
وزیر صنعت و تجارت روسیه گفت: به دستاوردهای برگزاری نمایشگاه صنعت روسیه در تهران امیدواریم تا شركت های ایرانی در چارچوب آن با طرف های روس مشاركت فعال داشته باشند.
وی ادامه داد: اطمینان دارم دیدار هیات بزرگ روسیه از ایران، بطور موثر برنامه توسعه همكاری های دو كشور را تحرك بیشتری خواهد بخشید و به حل بسیاری از مسایل كمك موثر می كند.
مانتوروف افزود: بر این باورم دیدارهای طرف های روس و ایرانی كه در چارچوب نمایشگاه صنعتی روسیه پیش بینی شده، موجب برطرف شدن موانع موجود در عرصه های بازرگانی و سرمایه گذاری و یافتن امكانات و فرصت های جدید برای تماس های دو طرف به منظور رشد همكاری های اقتصادی خواهد شد.
وزیر صنعت و تجارت روسیه گفت: از تمام دوستان ایرانی علاقه مند به توسعه همكاری های دوجانبه با ایران دعوت می كنم در برنامه های این نمایشگاه شركت كنند.
وی افزود: به رغم ظرفیت های بزرگ اقتصادی همكاری های ایران و روسیه، سطح روابط اقتصادی دوجانبه در مقایسه با عرصه سیاسی قابل توجه نیست.
مانتوروف خاطرنشان كرد: هرچند تحریم های ضد ایرانی در عرصه های مالی و بانكی بر همكاری های مسكو و تهران در حوزه بازرگانی تاثیر منفی گذاشته است، اما با وجود مشكلات كنونی، دو كشور می توانند ساز و كارهای تسهیل همكاری های دوجانبه را بیابند.
وی با ابراز امیدواری برای رفع هرچه زودتر تحریم های اقتصادی برای از بین رفتن موانع موجود در همكاری های بازرگانی، خاطرنشان كرد: شركت های روسی در دوره پسا تحریم با رقابت شركت های غربی در بازار ایران مواجه خواهند شد.
مانتوروف گفت: در این شرایط باید توجه كنیم شركت های روسی تجربه زیادی در همكاری با بخش های اقتصادی ایران دارند . برخلاف شركای غربی، روسیه تلاش نمی كند از طریق نفوذ اقتصادی، نظام سیاسی كشورها را تحت تاثیر قرار دهد.
وزیر صنعت و تجارت روسیه خاطرنشان كرد: لغو تحریم ها در مورد ایران سبب توسعه و تسهیل همكاری ها میان ایران و روسیه در تمام حوزه های صنعتی از جمله مراحل حمایت مالی معاملات خواهد شد كه در شرایط كنونی مانع اصلی همكاری های صنعتی دو كشور است.
مانتوروف گفت: در دیدارهای با شركای ایرانی پی بردیم كه موارد زیادی از فرصت های همكاری وجود دارد كه با تحقق آنها، همكاری ها در عرصه های مختلف دو كشور فعال تر خواهد شد و تلاش می كنیم تا از حداكثر ظرفیت های موجود استفاده كرده و شرایط مساعد برای گسترش حجم مبادلات بازرگانی و سرمایه گذاری ها را فراهم كنیم.
وی در باره همكاری با ایران در عرصه خودروسازی نیز اظهار كرد: شماری از شركت های روسی برای راه اندازی خط مونتاژ خودروهای خود با طرف های ایرانی مذاكره می كنند و طرح های موجود در این عرصه نیز در مراحل مختلف بررسی قرار دارد كه امیدواریم در آینده نزدیك توافق های اولیه اجرایی و در این عرصه هم قراردادهای همكاری بسته شود.
وزیر صنعت و تجارت روسیه در ادامه با اشاره به علاقه شركت های خودروسازی گاز و كامیون سازی كاماز روسیه برای همكاری با ایران، گفت: شركت های خودروسازی روسی برای همكاری با شركای خود به منظور ایجاد مراكز مشترك مونتاژ خودرو در ایران و بومی سازی این مراكز در آینده آمادگی دارند.
وی گفت: یك پروژه بزرگ دیگر می تواند ایجاد مركز مشترك مونتاژ واگن های قطارهای روسی توسط شركت «اورال واگن زاوود» در ایران باشد كه ماه گذشته این شركت در مناقصه سازمان راه آهن ایران برای خرید 4 هزار واگن قطار باری شركت كرد.
مانتوروف با بیان این كه به درخواست طرف ایرانی 10 مدل واگن قطار باری طراحی شده است، اظهار كرد: اكنون نمونه هایی از این طرح ها در حال ساخت است و حتی برخی نیز مجموعه آزمایش ها را سپری كرده است و در نمایشگاه صنعتی روسیه در تهران هم به نمایش گذاشته می شود.
وی در مورد امكان همكاری ایران و روسیه در عرصه هواپیماسازی نیز گفت: طرف ایرانی تابستان گذشته از برخی نمونه های هواپیماهای روسی در نمایشگاه بین المللی هوافضای ماكس مسكو دیدن كرد.
مانتوروف خاطرنشان كرد: شركای ایرانی به خرید هواپیماهای روسی سوخو سوپرجت-100 ابراز علاقه مندی كردند و بر اساس ارزیابی كارشناسان، ایران در پنج سال آینده نیاز به خرید 100فروند هواپیمای میان پرواز خواهد داشت.
وی با ابراز امیدواری نسبت به اینكه روسیه بخش قابل توجهی از نیازهای ایران به هواپیماهای مسافربری را تامین كند، گفت: پس از تصمیم گیری شركای ایرانی برای خرید هواپیماهای روسی، آمادگی داریم در باره بومی سازی ساخت قطعات و تجهیزات هواپیمای مسافری سوپرجت-100 در ایران مذاكره كنیم.
وی ادامه داد: در نمایشگاه صنعتی روسیه در تهران شركت های ایرانی فرصت خواهند یافت اطلاعات كاملی در باره نوع مسافری و شخصی این هواپیماها به دست آورند.
مانتوروف با بیان اینكه همكاری روسیه با چین در عرصه هواپیماسازی الگوی خوبی برای همكاری ها با ایران در این عرصه است، اظهار كرد: برای استفاده از تجربه های به دست آمده در این زمینه برای توسعه همكاری ها با تهران آمادگی داریم.
وی همچنین با اشاره به اینكه گسترش همكاری های ایران و روسیه در عرصه های سیاسی و اقتصادی، اهمیت راهبردی بسیار زیادی برای تامین ثبات و توسعه پایدار مناطق خاورمیانه، قفقاز، دریای خزر و آسیای مركزی دارد، تاكید كرد: تهران و مسكو شركای جدی در حل مسایل مهم بین المللی مربوط به مناقشات منطقه ای، مهاجرت غیرقانونی، قاچاق مواد مخدر، سلاح و تروریسم هستند.
وی ادامه داد: ایران نقش مهمی در تامین امنیت منطقه و همكاری های منطقه ای در عرصه های دفاعی، سیاسی و اقتصادی و بازرگانی ایفا می كند و دستاورد بیش از 90 سال روابط دیپلماتیك است كه سبب شده هر روز همكاری های دوجانبه و همگرایی های منطقه ای دو كشور افزایش یابد.
مانتوروف افزود: همكاری ها و مشاركت دو كشور با توجه به اوضاع پیچیده بین المللی و وضعیت منطقه خاورمیانه و حل و فصل مسایل فرا روی ایران و روسیه، اهمیت بیشتری می یابد.
وزیر صنعت و تجارت روسیه گفت: البته در شرایط كنونی این دیدگاه وجود دارد كه سیاست های غرب بطور ضمنی به نزدیك شدن ایران و روسیه كمك كرده است، زیرا ضرورت داشت در شرایط تحریم های ضد ایرانی و ضدروسی، تهران و مسكو با گسترش همكاری ها در سطوح مختلف، رویكردهای واحدی را برای تضمین منافع خود در برابر ریسك های به وجود آمده آغاز كنند.
وی افزود: بدیهی است یكی از این راهكارهای اساسی توسعه همكاری های اقتصادی-بازرگانی است كه در راستای افزایش حجم تجارت دو كشور و هدف گیری شده است.
مقام روسی ادامه داد: در چارچوب این اقدامات دو جانبه و در نشست اخیر كمیسیون مشترك همكاری های دو كشور در مسكو، روسای گروه كاری همكاری های صنعتی با یكدیگر دیدار و زمینه های اصلی همكاری های دوجانبه و گام های مشخص توسعه روابط تجاری میان دو كشور را بررسی كردند.
وی افزود: برنامه ریزی های مورد توافق كاربردی است كه اجرای آن برای توسعه همكاری اقتصادی ایران و روسیه و بخش های مرتبط دو كشور ضرورت دارد.
وی در ادامه با بیان اینكه نمایشگاه صنعتی روسیه در تهران شامل معرفی بخش های مهمی از جمله هواپیماسازی، كشتی سازی، انرژی، كشاورزی، حمل و نقل، ذوب آهن و داروسازی می شود، گفت: برگزاری این برنامه ها نتیجه بسیار خوبی برای سال در حال گذر است و پایه و اساس محكمی برای همكاری های همه جانبه روسیه با ایران در عرصه های مهم ایجاد می كند.
مانتوروف در ادامه با اشاره به روند توسعه همكاری های ایران و روسیه گفت: همكاری های دو كشور از مدت ها پیش در حال توسعه است و بر اساس اطلاعات سازمان گمركات روسیه، حجم مبادلات بازرگانی ایران و روسیه در سال 2014 میلادی با 5/1 درصد رشد به یك میلیارد و 680 میلیون دلار رسید.
وی افزود: صادرات روسیه به ایران با 13/6 درصد رشد نسبت به سال 2013 در سال گذشته به یك میلیارد و 320 میلیون دلار رسید و واردات از ایران هم 17/9 درصد افزایش یافت و به 355 میلیون و 300 هزار دلار رسید.
وی افزود: گسترش همكاری در عرصه انرژی یكی از مهمترین بخش های قابل بهره برداری در این بخش است كه شامل اتمی و بخش های نفت و گاز می شود و حمل و نقل، صنایع و فناوری های پیشرفته و كشاورزی هم از دیگر حوزه های مهم در ارتقای روابط دوجانبه هستند.
مانتوروف ادامه داد: ایران در زمره كشورهایی است كه بیشترین منابع نفت و گاز را در جهان دارند و روسیه هم در شرایط مشابه، فناوری های پیشرفته و تجربه كاربردی در این عرصه دارد و همین اشتراكات سبب شده است، دورنمای خوبی برای همكاری های دو كشور در این عرصه ها شكل گیرد.
وی خاطرنشان كرد: شركت های روسی همچنین به توسعه روابط با مراكز اقتصادی ایران در عرصه هایی همچون معادن، متالورژی، تجهیزات نفت و گاز علاقه دارند كه چنین فرصت هایی نیز به چشم می خورد.
وی ادامه داد: با توجه به علاقه ایران برای نوسازی صنایع نفت و گاز و انرژی، دورنمای روشنی برای همكاری در این حوزه و صادرات تجهیزات روسی برای استخراج و بهره برداری از میادین نفت و گاز و نیروگاه ها در ایران وجود دارد.
وزیر صنعت و تجارت روسیه مهم ترین عرصه همكاری های دو كشور را ساخت نیروگاه های هسته ای خواند و اظهار كرد: تهران و مسكو برای احداث واحدهای دوم و سوم نیروگاه هسته ای بوشهر توافق كرده اند.
وی افزود: نوسازی نیروگاه های برق حرارتی، آماده سازی میادین نفت و گاز برای بهره برداری و احداث لوله های انتقال منابع انرژی با مجموع طول 4500 كیلومتر در ایران از عرصه های مهم دیگر همكاری ها بین دو كشور است.
وی همچنین با تاكید بر وجود زمینه های دیگر برای گسترش این همكاری ها، گفت: دو كشور توجه خاصی به اجرای طرح های مهم همكاری های دوجانبه برای ایجاد مراكز مشترك و مهندسی و پارك های صنعتی در خاك روسیه و ایران دارند.
وزیر صنعت و تجارت روسیه در پایان افزود: ایران و روسیه براساس راهبرد همگرایی دو كشور در عرصه های مختلف، گسترش همكاری های اقتصادی و ایجاد پایه های محكم در روابط دوجانبه را در اولویت خود قرار داده اند و هرگونه تلاش ممكن را برای رسیدن به این هدف ادامه خواهند داد.
اروپام*391**1516**1572