تهران - ايرنا - دولت چين روز دوشنبه از دولت آمريكا خواست تا از اعزام هواپيماي جنگي و ناوهاي هواپيمابر به نزديكي جزاير مصنوعي متعلق به چين در درياي چين جنوبي پرهيز كند.

خبرگزاري كيودوي ژاپن به نقل از بيانيه وزارت خارجه چين اعلام كرد كه «وانگ لي» وزير خارجه چين شبه گذشته در يك گفت وگوي تلفني با جان كري همتاي آمريكايي خود خواستار دخالت نكردن آمريكا در امور كشورهاي شرق آسيا شد.
وانگ همچنين از آمريكا خواست تا از انتقال جنگ افزارها و تجهيزات نظامي به اطراف جزاير مورد مناقشه اين كشور با كشورهاي منطقه به ويژه مجموعه جزاير مصنوعي اسپارتلي امتناع ورزد.
وي كه در قبرس بسر مي برد، ضمن انتقاد شديد به دخالت هاي ايالات متحده در شرق آسيا گفت: اگر واشنگتن قصد جلب نظر و همكاري پكن را دارد بايد به نگراني هاي پكن توجه داشته باشد.
براساس اين بيانيه، وزير خارجه چين همچنين خواستار توقف روند فروش تسليحات به تايوان از جانب آمريكا شد و از اين كشور خواست به گشت زني هاي هوايي خود در منطقه درياي جنوبي خاتمه دهد.
تازه ترين گزارش ها حاكي است كه چين روز شنبه در واكنش به پرواز يك فروند بمب افكن راهبردي «بي 52» آمريكا در نزديكي تپه هاي مرجاني خود در درياي جنوبي، يادداشت اعتراضي را تسليم سفارت اين كشور در پكن كرده بود.
در يادداشت اعتراضي چين آمده است كه اقدام بمب افكن آمريكايي در نزديك شدن به منطقه مرجاني موسوم به «كوارترون»، تعرض به حق حاكميت و تماميت ارضي اين كشور محسوب مي شود.
منطقه مورد نظر چين شامل تقريبا كل مساحت درياي جنوبي است كه سالانه 5 هزار ميليارد دلار تجارت كشتيراني در آن انجام مي شود و پكن آن را متعلق به خود مي داند.
بر خلاف چين، آمريكا تاكيد مي كند كه حق حاكميت چين را بر برخي از مناطق درياي جنوبي نمي پذيرد و آزاد است تا گشت زني ها و پروازهاي شناسايي بر فراز آنها انجام دهد تا از آزادي كشتيراني حراست شود.
ظاهرا بمب افكن آمريكايي به تازگي در اين منطقه پرواز كرده اما چين پيشتر هم از پرواز بمب افكن «بي 52» آمريكا در ماه گذشته در برخي از مناطق درياي جنوبي خبر داده و نسبت به آن ابراز نگراني كرده بود.
يانگ يوجون سخنگوي وزارت دفاع چين هم روز جمعه تحركات نظامي آمريكا در منطقه را در چندين مورد گستاخانه و خطرناك توصيف كرده بود.
مسئولان ارشد ارتش چين پيشتر و بارها به آمريكا در اين باره و پرواز جنگنده ها و هواپيماهاي شناسايي اين كشور در اطراف مكان هايي كه چين در آنها ساخت و ساز مي كند، هشدار داده اند.
چين قصد دارد در ماه جاري ميلادي با استفاده از توان زيردريايي و با به پرواز درآوردن جنگنده ها و به آب انداختن ناوهاي جنگي با موشك هاي هدايت شونده تمرينات و رزمايش هايي در درياي جنوبي برگزار كند.
پنتاگون اعلام كرده كه آمريكا به طور معمول و عادي، ماموريت هاي آموزشي «بي 52» را در سراسر منطقه انجام مي دهد ولي هيچ برنامه اي براي پرواز اين هواپيما در نزديكي 12 مايلي جزاير مصنوعي چين ندارد.
اين وزارتخانه اعلام كرد كه اين يك عمليات براي آزادي دريانوردي نبوده و چين نگراني خود را در خصوص مسير پرواز و ماموريت آموزشي اين هواپيماي راهبردي را به اطلاع آمريكا رسانده است.
تنش جديد ميان دو كشور در خصوص پرواز اين هواپيما پس از آن صورت مي گيرد كه پيشتر نيز چين اعتراض خود را در خصوص قرارداد تسليحاتي آمريكا و تايوان به ارزش يك ميليارد و 830 ميليون دلار اعلام كرده بود.
اين موضوع حتي واكنش تند مقامات چين را در پي داشت و اين كشور روز پنجشنبه گذشته (26 آذر) نيز علاوه بر احضار كاردار سفارت آمريكا به وزارت امور خارجه در پكن اعلام كرد كه يكي از شركت هاي فروشنده تجهيزات نظامي آمريكايي به تايوان را نيز تحريم كرده است.
آساق**1378**1144