مشهد- ايرنا- معاون زمين شناسي سازمان زمين شناسي و اكتشافات معدني كشور گفت: اطلاعات پايه زمين شناسي در ايران دقيق و به روز است و مي تواند مبنايي براي اجراي طرح هاي بزرگ باشد.

به گزارش ايرنا، جليل قلمقاش روز چهارشنبه در مراسم توديع و معارفه مدير كل اداره زمين شناسي و اكتشافات معدني منطقه شمال شرق كشور در مشهد افزود: با استفاده از همين اطلاعات روز به روز بر شمار پروژه هاي بزرگ در حوزه راه، برق و ديگر امور زيربنايي و همچنين اكتشاف معادن افزوده مي شود.
وي مدت زمان جمع آوري اطلاعات پايه زمين شناسي در كشور را 50 سال ذكر كرد و گفت : طرح هاي بزرگي چون انتقال آب از دريا با اتكا به اطلاعات زمين شناسي در ايران قابليت اجرا پيدا مي كنند.
قلمقاش گفت: بدون بهره گيري از اطلاعات پايه زمين شناسي اجراي طرحهاي عمراني بويژه در بخش زيربنايي مانند آب، برق و گاز غيرممكن است.
معاون اكتشاف سازمان زمين شناسي و اكتشافات معدني كشور نيز در اين مراسم گفت: معدن موتور محرك در اقتصاد كشور است و اين سازمان در راستاي اهداف كلان دولت فعاليتهاي چشمگيري را در بخش اكتشافات معدني آغاز كرده به طوري كه اكنون 11 پهنه اكتشافي را در دستور كار قرار داده است.
بهروز برنا افزود: سازمان زمين ‌شناسي و اكتشافات معدني كشور جزو هشت سازمان برتر زمين شناسي دنيا است و اين نتيجه دقت در انجام فعاليت هاي اكتشافاتي است.
وي بيان كرد: ايران جزو سه كشور مهم جهان از نظر برخورداري از معادن زيرزميني است و پيشينه قوي و خوبي در زمينه معدن و اكتشاف معدني دارد.
وي ادامه داد: معدنكاري باستاني كه در اصطلاح معدنكاران به آن 'شدادي' گفته مي شود، در هزاره چهارم قبل از ميلاد و در سرزمين ايران انجام مي شده است و اكنون بيش از يكهزار و 200 معدن شدادي در كشور وجود دارد.
برنا افزود: كشف معدن در ايران ارزان تر از كشورهاي ديگر است و در برنامه ششم توسعه كشور جزو بخشهاي پيشران در نظر گرفته شده است كه مي تواند منشا رونق صنايع معدني باشد.
وي با اشاره به اهميت اكتشافات معدني در منطقه شمال شرق كشور گفت: شكل گيري پروژه اكتشاف معدني شرق كشور قبل از انقلاب اسلامي آغاز شده و تاكنون ادامه داشته است.
معاون سازمان زمين شناسي و اكتشافات معدني كشور افزود: هم اكنون اطلاعات پايه زمين شناسي بسياري از مناطق كشور در اين سازمان گردآوري شده و اولويت اكتشاف معدني هم بر مبناي ذخاير راهبردي گذاشته شده است.
برنا اظهار كرد: محدوديت منابع مالي، پروژه هاي اكتشافي اين سازمان را نيمه تمام گذاشته اما به رغم اين محدوديت ها پروژه ژئوفيزيك هوايي در خراسان انجام شده است.
رئيس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوي نيز در اين مراسم گفت: از 64 نوع ماده معدني شناخته شده در كشور، 46 نوع آن در اين استان وجود دارد.
راضيه عليرضايي افزود: از ابتداي سال جاري تاكنون يكهزار و 467 محدوده اكتشافي و معدني استان در سامانه كاداستر بارگذاري شده و اين استان تاكنون بيشترين ميزان ثبت محدوده هاي اكتشافي و معدني در سامانه كاداستر كشور را داشته است.
وي بيان كرد: هم اكنون 680 معدن فعال در زمينه كانيهاي غيرفلزي، كاني فلزي و مصالح ساختماني با ذخيره قطعي سه ميليارد تن و استخراج سالانه 27 ميليون تن در خراسان رضوي وجود دارد كه شامل طلا، كروميت، منگنز، خاكهاي صنعتي، سنگهاي لاشه، كائولن، سنگ آهن، پوزولان، مس، زغال سنگ، باريت، سنگهاي تزييني و سنگهاي نيمه قيمتي است.
وي گفت: خراسان رضوي با ذخيره معدني 600 ميليون تن سنگ آهن دومين ذخاير اين نوع ماده معدني را در كشور دارد و معدن پنج ميليون تني گوگرد سرخس نيز در اين استان دومين معدن بزرگ گوگرد در ايران به شمار مي رود.
در اين مراسم جعفر طاهري به عنوان مدير كل جديد اداره زمين شناسي و اكتشافات معدني شمال شرق كشور در مشهد معرفي شد.
7489 / 6053 /1596