تهران-ایرنا- مدیر كل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشكی گفت: 88درصد مردم تغذیه ناسالم دارند و 44درصد مرگهای قبل از 70 سالگی به تغذیه نامناسب و بیماریهای غیر واگیر ناشی از آن مرتبط است.

به گزارش خبرنگار سلامت ایرنا، زهرا عبداللهی روز یكشنبه در همایش بسیج تغذیه سالم در وزارت بهداشت، افزود: تغذیه سالم نقش بسیار مهمی در كنترل و پیشگیری از بیماریها دارد، به طوری كه 80 درصد بیماریهای قلبی و عروقی و 30 درصد سرطانها با تغذیه سالم قابل پیشگیری است.
وی ادامه داد: 44 درصد مرگهای قبل از 70 سالگی و 48 درصد مرگهای بعد از این سن به تغذیه نامناسب مربوط است و كم تحركی و فشار خون بالا نیز این عامل مرگ آور را تشدید می كند.
عبداللهی گفت: آمارها نشان می‌دهد كه 33 درصد مردم ایران كم تحرك هستند، 28 درصد كلسترول بالا دارند، مصرف قند و شكر و روغن نیز در كشور ما از میانگین جهانی بالاتر است و در مقابل مصرف میوه و سبزی از حد مجاز پایین‌تر است.

**50 درصد ایرانیان چاق هستند
وی افزود: 50 درصد افراد در گروه سنی 25 تا 35 سال چاق هستند و 23 درصد افراد این گروه سنی نیز چربی خون بالا دارند و این آمار در گروه سنی 45 تا 54 سال به 71 درصد چاقی در بین زنان و 51 درصد چاقی در بین مردان می رسد و 44 درصد افراد این گروه سنی نیز چربی خون بالا دارند.

**10 میلیون نفر فشار خون بالا دارند
عبداللهی اضافه كرد: 19درصد افراد در گروه سنی 15 تا 64 سال كشور نیز فشار خون بالا دارند كه حدود 10 میلیون نفر از جمعیت كشور را شامل می شود و البته در گروه سنی 45 تا 65 سال 48 درصد افراد دچار فشار خون بالا هستند.
مدیر كل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: مهمترین علت فشار خون بالا مصرف نمك بیش از حد است، حد مجاز مصرف نمك پنج گرم برای افراد جوان و سه گرم برای سالمندان است.

**حد مجاز نمك
وی افزود: منظور از مصرف نمك نیز كل نمك دریافتی از همه مواد غذایی مصرفی است به عنوان مثال 10 كف دست نان، سه گرم نمك مورد نیاز روزانه را تامین می كند، 60 گرم پنیر نیز 2.2 گرم نمك دارد، 100 گرم چیبس یا پفك 2.7 گرم نمك، هر برش پیتزا چهار گرم نمك دارد و سه برش كالباس نیز 4.5 گرم نمك دارد.

**51 هزار مورد شكستگی استخوان در ایران
عبداللهی گفت: مصرف زیاد نمك به علت داشتن سدیم علاوه بر فشار خون باعث پوكی استخوان نیز می‌شود، ضمن اینكه مصرف زیاد نمك با افزایش ادرار به دفع كلسیم بدن نیز منجر می‌شود به همین علت سالانه با 51 هزار مورد شكستگی استخوان در كشور مواجه هستیم.

**نمك دریا بیماری كبدی می‌آورد
وی افزود: نكته مهم در مورد مصرف نمك مورد نیاز این است كه این نمك حتما باید از نوع یددار و نمك تصفیه شده مورد تایید وزارت بهداشت باشد و نمكهایی كه با عناوین مختلف مانند نمك شفا، دریا یا طبیعی عرضه می شوند حاوی فلزات سنگین و ناخالصی هایی هستند كه مشكلات كبدی را افزایش می دهند.

** نوشابه عامل چاقی و دفع كلسیم
مدیر كل دفتر بهبود تعذیه وزارت بهداشت اضافه كرد: هر بطری نوشابه نیز 28 گرم شكر دارد و علاوه بر اینكه باعث اضافه وزن و چاقی می‌شود، كلسیم بدن را نیز از بین می برد، قند و شكر زیاد ضررهای دیگری هم دارد و فشار خون و بیماریهای قلبی-عروقی از دیگر مخاطرات مصرف زیاد قند و شكر است.
عبداللهی اضافه كرد: یك لیوان نوشابه 140 كیلوكالری انرژی دارد كه برای سوزاندن آن باید 19 دقیقه دوچرخه سواری، 21 دقیقه شنا یا 30 دقیقه پیاده روی سریع انجام داد.

** چربی عامل اصلی سرطان
عبداللهی گفت: مصرف چربی نیز عامل مهم بروز سرطان به خصوص سرطان سینه،پروستات و روده است. چربی‌ها همچنین از عوامل اصلی بیماریهای قلبی-عروقی هستند.
وی افزود: اسید چرب ترانس و اشباع كه در روغن های جامد و نیمه جامد وجود دارد، چربی های مفید یا HDL را كاهش و چربی های مضر یا LDL را در بدن افزایش می‌دهند.

**اصول تغذیه سالم
مدیر كل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت خاطر نشان كرد: مهمترین توصیه‌های وزارت بهداشت برای داشتن زندگی سالم این است كه تعادل و توازن را در مصرف نمك، شكر و چربی رعایت كنیم، هر روز حداقل 30دقیقه ورزش داشته باشیم، روزانه حداقل دو یا سه واحد( معادل یك لیوان) شیر یا لبنیات كم چرب مصرف كنیم، روزانه معادل پنج واحد سبزی و میوه و حبوبات یا نانهای سبوس دار مصرف كنیم.

**سوسیس و كالباس حتما سرطانزاست
عبداللهی گفت: سازمان بهداشت جهانی اعلام كرده است كه مصرف روزانه 50 گرم سوسیس یا كالباس حتما باعث بروز سرطان می شود و باید مصرف این مواد غذایی مضر به حداقل برسد، گوشت قرمز نیز حداكثر باید دو بار در هفته مصرف شود و گوشت سفید نیز مانند گوشت مرغ باید پس از جداكردن پوست آن كه محل تجمع چربی های مضر است، مصرف شود.
وی افزود: همچین توصیه می‌شود آجیل حتما به صورت خام مصرف شود و پنیر نیز قبل از مصرف حتما شسته شود، زیتون نیز با وجود اینكه یك ماده غذایی سالم است بعد از شور شدن آن به یك ماده مضر تبدیل می شود.
اجتمام(4)**3063 ** 1418