آنان درگفت و گو با گزارشگر ايرنا افزودند: استان فارس بدليل توانمندي بالا در توليد محصولات غذايي و دارا بودن قطب زراعي و باغي در برخي محصولات بايد توليد محصول سالم و عاري از سم را مد نظر داشته باشد.
اين عده مصرف نامناسب آفت كش ها، رعايت نكردن مصرف دوز و بي توجهي به دوره سم پاشي و ورود محصولات به بازار را موجب بالارفتن اثر باقيمانده سموم در محصول و در نهايت امر به خطر افتادن سلامت و ايجاد خطر براي محيط زيست مي دانند.
بر اساس تعريف سازمان هاي بهداشتي و غذايي جهاني محصولاتي كه فاقد باقيمانده غيرمجاز سموم و مواد شيميايي باشد محصول سالم تلقي مي شوند.
بر اساس آمارها ي رسمي ، سالانه حدود 25 ميليون ليتر انواع سم در مزارع و باغهاي كشور مصرف مي شود كه سهم هر ايراني از اين ميزان سالانه 330 گرم است كه اين مهم در بروز بيماريهاي مختلف بويژه سرطانها اثرگذار است.
مردم روزانه با مصرف انواع ميوه ها و سبزيجات تلاش مي كنند كه بدن خود را در برابر بيماريها مصون نگه دارند در حاليكه غافل از مصرف سموم بيماري زا هستند.
كارشناسان بر اين باورند كه يكي از علل افزايش بيماريهاي سرطاني در جامعه استفاده بيش از حد از سم در پروسه توليد محصولات غذايي و كشاورزي است .
رييس سازمان جهاد كشاورزي فارس گفت: استان فارس به عنوان يكي از قطب هاي كشاورزي كشور در توليد محصولات غذايي سهم بسزايي دارد و اين مهم تلاش براي توليد محصولات سالم را بيش از پيش كرده است.
محمد مهدي قاسمي اظهار كرد: در اين راستا كنترل مصرف سموم كشاورزي ، نحوه مصرف و ميزان مصرف در دوره بسيار مهم است.
وي ، شناسنامه دار كردن محصولات كشاورزي سالم، آموزش بهره برداران و كشاورزان، واگذاري سمپاشي مزارع به بخش خصوصي توانمند،حمايت از واردكنندگان سموم كشاورزي بي خطر، نظارت بر فروش سموم استاندارد را در توليد محصولات سالم مهم عنوان كرد.
قاسمي بيان داشت: مصرف محصولات سالم و ارگانيك نياز به فرهنگ سازي دارد تا هم كشاورزان و هم مردم با اين نوع محصولات آشنايي پيدا كنند كه رسانه ها در فرهنگ سازي و اطلاع رساني به مردم و حركت در مسير مصرف غذاي سالم مي توانند موثر واقع شوند.
وي اضافه كرد: توليد محصولات سالم به دليل هزينه هاي بالاي توليد نيازمند اعمال سياست هاي تشويقي و حمايتي است كه اين مهم بايد مد نظر مسئولان قرار گيرد.
وي گفت: تا پايان برنامه پنجم توسعه حداقل 25درصد از سطوح توليد كشاورزي با هدف افزايش كيفيت محصولات تحت پوشش مبارزه غيرشيميايي و تلفيقي با آفات و استفاده از كودهاي آلي و زيستي قرار مي گيرند.
آفت كشهاي شيميايي تركيب يا مخلوطي از چند ماده شيميايي هستند كه براي از بين بردن وكاهش دادن جمعيت حشرات ، جوندگان ، قارچ ها ، علف هاي هرز، ويروس ها ،باكتري ها و ميكروارگانيسم هايي كه آفت شناخته مي شوند مصرف مي شوند.
هركشوري قوانين خاصي براي ثبت و مصرف سموم مختلف ، درداخل كشور تدوين كرده ، درايران سازمان حفظ نباتات ، زير نظرهيات نظارت بر سموم ، به تركيبات مختلف اجازه ورود و مصرف درداخل كشور را مي دهد ، قبل از ورود آفت كش به داخل كشور بايد اثر آفت كشي آن به وسيله مركز تحقيقات آفات و بيماري هاي گياهي و يا سازمان هاي مسئول ديگر مورد تاييد قرا گيرد .
آفت كش هايي كه اجازه مصرف در داخل كشور را دارند ، به نام سموم مجاز خوانده مي شوند .
معاون بهبود توليدات گياهي سازمان جهاد كشاورزي استان فارس گفت: آفت كش هاي نباتي يكي از حساسترين كالاهاي مورد نياز در بخش كشاورزي است كه تأثير زيادي در چرخه هاي زيست محيطي ، حيات و بهداشت انساني دارد.
محمد صادقي افزود: نگهداشت و سلامت محصولات كشاورزي ضرورت كنترل مصرف، موجودي و گردش اين كالا را اجتناب ناپذير مي نمايد .
وي اضافه كرد: متاسفانه سموم كشاورزي به صورت بي رويه توزيع و مصرف مي شود و سالانه منابع قابل ملاحظه اي از سرمايه هاي كشور در ارتباط با اين كالا هزينه مي گردد.
صادقي گفت: سازمان حفظ نباتات كشور به منظور ساماندهي واردات، توليد، توزيع و مصرف آفت كش هاي نباتي طرح مطالعه، طراحي، ساخت و استقرار سامانه مونيتورينگ آفت كش هاي نباتي را در دستور كار خويش قرار داده است .
وي افزود: اين سامانه با هدف اطلاع از وضعيت مصرف، جلوگيري از استفاده بي رويه و مصارف غير صحيح سم ، آسيب شناسي ، كنترل فرآيند توزيع سم، جلوگيري از توزيع سموم غيرمجاز و معيوب و قاچاق سم راه اندازي شده است.
وي بيان داشت: سامانه مانيتورينگ سموم توسط حفظ نباتات استان فارس نيز در راستاي جلوگيري از مصرف بي رويه سموم و توليد محصولات سالم و ارگانيك راه اندازي و آغاز بكار كرده است .
صادقي خاطر نشان كرد: اين سامانه با بهره گيري از فناوري ساخت در بستر اينترنت مي تواند اطلاعات مورد نياز را در سطح كشور به صورت لحظه اي در پايگاه داده متمركز نگهداري كند .
ويبا اشاره به اينكه اقتصادي كردن ، حفظ منابع پايه و پايداري توليد در كنار توليد محصولات سالم و ارگانيك در بخش كشاورزي يكي از مهمترين اهداف اين بخش است يادآور شد:در راستاي توليد محصول سالم و ارگانيك در طول برنامه پنجم توسعه بايد در 25 درصد اراضي زراعي و باغي استان مبارزه تلفيقي با آفات و بيماري هاي گياهي صورت پذيرد .
بر اساس منابع تحقيقاتي ، گياهان در مقابل 80 تا 100 هزار بيماري كه بوسيله ويروس ها ، باكتري ها ،ميكوپلاسماها ، قارچ ها و جلبكها ايجاد مي شود حساس هستند.
همچنين 30 هزار گونه علف هرز وجود دارد كه يك هزار و 800 نوع از آنها باعث كاهش شديد ميزان محصول مي شوند ، 80 هزار گونه حشره وجود دارد كه هزار گونه از آنها موجب كاهش ميزان محصول و بروز خسارات اقتصادي مي شوند .
اين داده ها گوياي آن است كه تقريباً يك سوم مواد غذايي جهان در حين داشت ، برداشت و انبار كردن توسط آفات از بين مي رود ، خسارت ناشي از آفات و بيماري ها و علف هاي هرز روي هشت نوع محصول كشاورزي ، گندم ، برنج ،جو ، ذرت ، سيب زميني ،سويا ،پنبه و قهوه ، در جهان 1/42% برآورد شده كه سهم آفات 6/15% ، بيماري ها 3/13% و علفهاي هرز 1/13% است .
مدير حفظ نباتات سازمان جهاد كشاورزي فارس گفت: درسطح كشور 258 نوع سم شيميايي به ثبت رسيده كه 63 درصد آن كم خطر بوده و تنها نه درصد آن ها در رديف پرخطر قرار دارند كه با برنامه ريزي هاي انجام شده سموم بيولوژيك جايگزين سموم شيميايي پرخطر مي شوند.
عزيزاله اميري اظهار كرد: سامانه مانيتورينگ سموم براي جلوگيري از فعاليت عوامل فروش غير مجاز و كنترل سموم قاچاق در راستاي توليد محصول سالم و حفظ بهداشت و سلامت جامعه راه اندازي شده است.
وي استفاده از كارشناسان و تشكل هاي بخش خصوصي براي تحقق توليد محصولات سالم را مورد تاكيد قرارداد و تصريح كرد: با توجه به قوانين و مقررات موجود هماهنگي هاي لازم براي اجراي طرح ساماندهي عوامل فروش سموم درسطح استان انجام شده است.
اميد است كه با آموزش هاي لازم و بموقع به كشاورزان شرايطي فراهم گردد كه شاهد توليد و عرضه محصولات سالم در جامعه باشيم و از قبل اين مهم شاخص هاي رشد فزاينده بيمارهاي ناشي از استفاده نامناسب سموم بخش كشاورزي را در كوتاه مدت شاهد باشيم .ك/4
6117/ 5054
تاریخ انتشار: ۶ دی ۱۳۹۴ - ۱۴:۳۵
شيراز - ايرنا- برخي كارشناسان بر اين باورند كه توليد محصولات سالم وارگانيك با هدف كاهش تاثير جبران ناپذير سموم كشاورزي بر سلامت انسانها مدتي است مورد توجه توليدكنندگان بخش كشاورزي قرار گرفته است.