مدیركل آموزش فنی و حرفه ای استان كرمانشاه روز یكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تعداد این مراكز را 'زیاد' می داند اما می گوید: بنا نداریم در این باره آمار بدهیم.
داود ناصری امید اضافه می كند: بیشترین ضربه ای كه آموزشگاه های فنی و حرفه ای بخش خصوصی می بینند از آموزشگاههای دولتی نیست بلكه از آموزش های غیرمجازی است كه توسط مراكز یا دستگاه های دولتی و خصوصی بدون مجوز صورت می گیرد.
به اعتقاد او این مراكز غیرمجاز نه تنها به آموزشگاه های دولتی و خصوصی كه حتی به كل جامعه ضرر می زنند.
ناصری امید می گوید: گواهینامه هایی هم كه این مراكز به كارآموزان می دهند، فاقد اعتبار است زیرا حتی آموزشگاه های رسمی و مجاز هم اجازه صدور گواهینامه را ندارند و این كار تنها توسط اداره كل آموزش فنی و حرفه ای استان صورت می گیرد.
فعالیت آموزشهای فنی و حرفهای غیرمجاز آن قدر جدی شد كه كورش پرند، رئیس سابق سازمان آموزش فنی و حرفه ای، سال گذشته یكی از برنامه های جدی این سازمان را جلوگیری از فعالیت آموزشگاه های غیرمجاز اعلام كرد.
* شكایت وقت گیر است؛ مردم دقت كنند
مدیركل آموزش فنی و حرفه ای استان كرمانشاه در پاسخ به اینكه چرا از مراكز غیرمجاز شكایت نمی كنید، می گوید: ما از شاكیان این مراكز حمایت می كنیم و تا مرحله دادگاه و پلمب هم پیش می رویم اما برخورد قهری واقعا زمان بر است.
به گفته او همین الان در نشریات استان تبلیغات زیادی از برگزاری دوره های فنی و حرفه ای با هزینه های ناچیز وجود دارد؛ مثلا دوره آموزش ADSL (مهارت های هفتگانه) با پرداخت 20 هزار تومان؛ كه البته نشانگر دروغ بودن این تبلیغات است.
ناصری امید، راه حل از رونق انداختن مراكز آموزشی غیرمجاز را آگاهی و تصمیم درست مردم می داند و تاكید می كند كه شهروندان باید توجه كنند كه خدمات آموزشی را از دستگاه های آموزشی شناسنامه دار دریافت كنند و گواهینامه معتبر بگیرند.
متقاضیان می توانند اسامی و آدرس آموزشگاه های مجاز را از پایگاه اطلاع رسانی اداره كل آموزش فنی و حرفه ای استان كرمانشاه دریافت كنند.
او همچنین از اینكه بخشی از شهروندان به حقوق خود آشنا نیستند، ابراز تاسف و عنوان می كند: وقتی كسی در یك دوره آموزشی شركت می كند، این حق اوست كه آن دوره مثلا 100 ساعته به طور كامل برگزار شود و كارآموز باید این حق خود را از مربیان مطالبه كند اما متاسفانه فضای كنونی مانند دوران مدرسه است كه دانش آموزان با تعطیلی آن خوشحال می شوند؛ بدون اینكه فكر كنند این حق آنهاست كه ضایع می شود.
* برای یك لیوان شیر، گاو میخرند
اما اینكه چگونه یك دستگاه و اداره دولتی یا خصوصی اقدام به آموزش غیرمجاز فنی و حرفه ای می كند، سوال برانگیز است؛ ناصری امید توضیح می دهد كه نهادهای دولتی بدون دریافت مجوز از سازمان فنی و حرفه ای، اقدام به آموزش ضمن خدمت نیروهایشان می كنند كه اشتباه است.
او اضافه می كند: نیازی نیست نهادهای دولتی یا خصوصی برای برگزاری یك دوره آموزشی، كارگاه و تجهیزات بنا و مربی استخدام كنند، بلكه می توانند در قالب طرح خرید خدمات، آموزش مورد نظر را با هزینه خیلی كمتر و كیفیت بیشتری از بخش دولتی یا خصوصی دریافت كنند؛ زیرا كسی برای یك لیوان شیر، یك گاو نمی خرد.
به باور مدیركل آموزش فنی و حرفه ای استان كرمانشاه، واگذاری آموزش فنی و حرفه ای به مراكز مجاز، موجب تقویت بخش آموزش فنی و حرفه ای و بازدهی بهتر دوره می شود.
ناصری امید در این باره، اداره كل آموزش و پرورش استان را مثال می زند كه طی یك تفاهم نامه، آموزش دانش آموان استان را به سازمان آموزش فنی و حرفه ای سپرده و اتفاقا از 'نهایت مساعدت' در میزان هزینه دوره ها، بهره مند شده است.
او می گوید: برخی مواقع حتی خود آموزشگاه ها تا 50 درصد سقف شهریه مصوب به نهادهای طرف قرارداد تخفیف داده اند.
ناصری امید، مزیت دیگر این همكاری را، وجود استانداردهای آموزشی متنوع در سازمان فنی و حرفه ای و بازرسی های مكرر این سازمان برای برگزاری بهتر دوره عنوان و ابراز امیدواری می كند، دیگر دستگاه های استان هم از رویه آموزش و پرورش پیروی كنند.
*با خصوصیها موازی كاری نمی كنیم
یكی دیگر از دغدغه های مراكز آموزش فنی و حرفه ای خصوصی، موازی كاری مراكز دولتی است.
برخی مدیران مراكز خصوصی معتقدند كه وجود دوره های آموزشی مشابه در مراكز دولتی باعث كسادی بازار آنان شده است زیرا كارآموزان ترجیح می دهند دوره های مدنظر خود را در مراكز رایگان دولتی طی كنند.
مدیركل آموزش فنی و حرفه ای استان كرمانشاه البته این موضوع را قبول ندارد و می گوید: هر جایی كه بخش خصوصی بتواند وارد شود، ما موازی كاری نمی كنیم و سعی داریم آموزش های مشابه برگزار نكنیم.
به گفته ناصری امید این اداره كل در خوشه های صنعت، فرهنگ و هنر، خدمات و كشاورزی فعالیت می كند اما چون '70 درصد' آموزش های بخش خصوصی در خوشه خدمات است، مراكز دولتی بر روی خوشه صنعت متمركز شده اند و'70 درصد' آموزش خود را در این خوشه قرار داده اند كه در مجموع به یك تعادل خوب می رسیم.
در استان كرمانشاه 22 مركز آموزش فنی و حرفه ای دولتی و 250 مركز آزاد فعال وجود دارد كه حدود 500 حرفه مهارتی در آنها آموزش داده می شود.
در این مراكز طی سال گذشته، 40 هزار نفر آموزش دیده اند.
بنابر آمارها حدود 90 هزار نفر بیكار در استان كرمانشاه وجود دارد كه بیش از 70 درصد آنها بدون مهارت هستند.
به گفته ناصری امید 90 درصد 'كارآموزان جویای شغل' پس از گذراندن دوره های آموزشی جذب بازار كار می شوند.
2077/7444/8066
گزارش از عبدالله الماسی
تاریخ انتشار: ۷ دی ۱۳۹۴ - ۱۰:۱۱
كرمانشاه - ایرنا - غیرمجازها مانند بسیاری دیگر از بخشها، بلای جان مراكز آموزش فنی و حرفهای هم شده و بسیاری از آنها را بی رمق كردهاند.