مسكو - ایرنا - «دیمیتری مزنتسف» دبیركل سازمان همكاری شانگهای با استقبال از درخواست ایران برای عضویت در این سازمان گفت: مشتاقانه در انتظار لغو كامل تحریم های ایران برای عضو شدن رسمی این كشور مهم در این نهاد بین المللی هستیم.

دبیركل سازمان همكاری شانگهای روز سه شنبه در گفت و گو با روزنامه روسی «ایزوستیا» یادآور شد: از ابتدای تاسیس سازمان همكاری شانگهای در اساسنامه آن تاكید شده بود كه كشوری كه تحت تحریم های شورای امنیت قرار داشته باشد نمی تواند عضو این سازمان باشد به همین خاطر هم اكنون عضویت ایران امكان پذیر نیست.
وی افزود:‌ درخواست ایران برای عضویت در سازمان همكاری شانگهای بلافاصله پس از لغو تحریم های شورای امنیت سازمان ملل در مورد این كشور بررسی می شود.
این مقام سازمان همكاری های شانگهای تصریح كرد: سازمان شانگهای علاقه مند به موفقیت ایران در پایان دادن به روند حل و فصل مسایل مربوط به برنامه هسته ای این كشور است تا این كه مراحل حقوقی برای لغو تحریم ها هر چه سریعتر تحقق بیابد.
دبیركل سازمان همكاری شانگهای گفت: اطمینان دارم كه پس از این اقدام (لغو تحریم ها) سازمان همكاری شانگهای به بررسی درخواست ایران برای عضویت در این سازمان خواهد پرداخت.
وی همچنین یادآور شد كه بر طبق تصمیم گرفته شده در اجلاس سران سازمان همكاری شانگهای هند و پاكستان بزودی عضو این سازمان خواهند شد.
دبیركل سازمان همكاری شانگهای اخیرا از عضویت ایران در این سازمان استقبال كرده و گفته بود كه پیوستن ایران به عنوان عضو دائم این سازمان، كاركردهای چند جانبه، اعتبار و نفوذ جهانی این نهاد بین المللی را افزایش می دهد.
وی گفته بود: «اگر ایران به این سازمان بپیوندد و رسما به آن ملحق شود سازمان همكاری شانگهای آن زمان یك وزنه قوی در دنیا به حساب خواهد آمد.»
دبیركل سازمان همكاری شانگهای از حضور ایران در این سازمان استقبال كرد و گفت كه با الحاق رسمی ایران به سازمان همكاری شانگهای این سازمان هم همكاری وسیعتری خواهد داشت و هم مشاركت و نفوذ آن در امور بین المللی بیشتر می شود.
وی در عین حال یادآور شد كه ورود رسمی ایران به این سازمان به معنای ارتباطات و همكاری های بیشتر میان اعضا است، ضمن آنكه همه اعضا با احترام نسبت به حضور ایران در این نهاد اقتصادی استقبال می كنند.
او افزود كه اگر ایران عضو رسمی سازمان شود در بخش های مختلف از گردشگری گرفته تا تبادلات نیروی انسانی، انرژی، منابع، فرهنگ، كمك های انساندوستانه و موضوعات اقتصادی همكاری های گسترده تری در انتظار اعضای سازمان خواهد بود.
«محمود واعظی» وزیر ارتباطات و فناوری كشورمان كه به عنوان نماینده عالی دولت جمهوری اسلامی ایران روز 26 آذر ماه در چهاردهمین نشست نخست وزیران همكاری شانگهای در چین حضور داشت ، در گفت وگو با خبرنگار ایرنا از تمایل كشورهای عضو برای عضویت دائم كشورمان در این سازمان خبر داده بود.
وی گفت: در دیداری كه با مقام های ارشد كشورهای عضو و همچنین «دیمیتری مزنتسف» دبیركل سازمان همكاری شانگهای داشت موضوع عضویت دائم ایران محور اصلی گفت و گوها بود و همه آنها تمایل خود را نسبت به تحقق این مهم اعلام كردند.
با توجه به شرایط كنونی بعد از توافقنامه وین، بسته شدن پرونده «پی ام دی» ایران در آژانس و اجرای «برجام»، بسیاری از رسانه ها و تحلیلگران پیش بینی كرده اند كه عضویت ایران در سال 2016 میلادی در این سازمان محقق شود.
«سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه نیز در تازه ترین مصاحبه خود با رسانه ها گفت كه در دوران پساتحریم چشم اندازی روشن و مطلوب برای عضو شدن رسمی ایران در سازمان همكاری شانگهای وجود دارد.
كشورهای عضو و ناظر سازمان همكاری شانگهای مجموعا بزرگترین توان اقتصادی، نظامی، هسته ای و فضایی جهان را دارا هستند و در عین حال بیشترین تولیدكننده و مصرف كننده انرژی جهان نیز به شمار می روند.
اعضای سازمان همكاری شانگهای شامل شش عضو ثابت چین، روسیه، قزاقستان، ازبكستان، تاجیكستان، قرقیزستان و پنج عضو ناظر جمهوری اسلامی ایران، هند، پاكستان، مغولستان، افغانستان است. این سازمان سابقه فعالیت 14 ساله دارد.
اروپام*391**1663**1392