ماجرای منازعات بر سر جزایر سرشار از انرژی دریای شرقی، دیرینه است و اوج آن به سال 2012 بر می گردد كه ژاپنی ها آن جزایر را ملی اعلام كردند و اعتراضات گسترده ای در چین علیه این اقدام به راه افتاد.
پكن می گوید مالك سه جزیره میان دو كشور است كه در چین به نام «دیائویو» و در ژاپن به نام «سنكاكو» شناخته می شود.
چین پیشتر و بارها اعلام كرده كه نام این مجمع الجزایر در اسناد تاریخی به قدمت 600 سال موجود است و چینی ها مالكیت جزایر را فقط پس از شكست از ژاپن در سال 1895 میلادی به توكیو واگذار كرده اند.
تازه ترین اخبار اما حاكی است كه اختلافات میان دو كشور بار دیگر در حال سرباز كردن است و همین مسئله باعث شده تا شماری از كشتی ها و ناوهای چینی و گشت های دریایی این كشور در اطراف جزایر مورد نظر فعال شوند. این در حالیست كه گزارش ها نیز از حضور جنگنده های چینی در آسمان مناطق دریای شرقی و جزایر این منطقه حكایت دارد.
این موضوع باعث شده تا ژاپن كه مدتی است به اتفاق آمریكا در منازعات دریای جنوبی فعال تر نشان می دهد، بیشتر به فكر تقویت قوای خود در دریای شرقی باشد كه اصلی ترین كانون منازعاتش با چین است.
تشدید اختلافات در پی گشت زنی های شناورهای چینی در مناطق مورد مناقشه حتی واكنش رسانه های دو كشور را در پی داشت و آنان اخباری را در این باره و رویارویی های احتمالی دو كشور و انتقادهای متقابل از هم منتشر كرده اند.
روزنامه «ژاپن تودی» در این باره نوشت: گشت های دریایی چینی در مواردی به حریم آبی ژاپن نفوذ كرده اند.
برخی منابع به نقل از وزارت امور خارجه ژاپن اعلام كرد كه توكیو قصد دارد این موضوع را از طریق نهادهای بین المللی پیگیری كرده و از این طریق اعتراض رسمی خود را به چین اعلام كند.
توكیو در همین رابطه اعلام كرده است كه در هفته جاری، دستكم سه كشتی چینی وارد حریم آبی ژاپن شده اند.
این اتفاقات در حالی صورت می گیرد كه آمریكا و ژاپن مشتركا از فعالیت های چین در دریای جنوبی ابراز نگرانی كرده و آن را مانع آزادی كشتیرانی در منطقه دانسته اند.
«گوییلو پوگلیس» از كارشناسان و محققان دریای جنوبی می گوید كه چین به هیچ وجه نمی خواهد ژاپن در امور دریای جنوبی مداخله كند.
وی تصریح كرد كه چین برای بیرون كشیدن ژاپن از مداخله جویی ها در دریای جنوبی، حضور خود در دریای شرقی را تقویت كرده است.
اگرچه از سال 2014 تاكنون «شی جین پینگ» رئیس جمهوری چین و «شینزو آبه» نخست وزیر ژاپن دو بار دیدارهای مختصری داشته و خواستار كاهش مخاطرات شده اند، اما منازعات آنها ظاهرا افزایش یافته است.
ژاپن به تازگی اعلام كرد كه قصد دارد نیروهایی را برای حمایت از آمریكا به دریای جنوبی اعزام كند، اقدامی كه فورا با مخالفت چین روبرو شد و وزارت امور خارجه این كشور با انتشار بیانیه ای خواستار توقف چنین اقداماتی شد.
مركز تحقیقات نیروی دریایی ژاپن اعلام كرده است كه چین در حال اعزام كشتی های بزرگتر و پیشرفته تری به دریای شرقی است و این می تواند خطر رویارویی آنها با كشتی های ژاپنی را افزایش دهد.
همزمان «هونگ لی» سخنگوی وزارت امور خارجه چین اعلام كرده كه جزایر مورد منازعه «دیائویو» در دریای شرقی متعلق به این كشور است و در این موضع چین، تغییری حاصل نشده است.
آساق**1597**1545
تاریخ انتشار: ۹ دی ۱۳۹۴ - ۱۰:۳۱
پكن - ایرنا - چین و ژاپن بار دیگر دچار تنش در منطقه دریای شرقی شدند. این موضوع به نگرانی ها در خصوص تقابل نظامی دو كشور در آبهای جزایر خالی از سكنه منطقه دریای شرقی چین شده است.