تهران - ایرنا - رئیس اسبق سازمان ملی استاندارد ایران گفت: در حالی عمر مفید ساختمان در ایران بین 25 تا 30 سال است كه عمر مفید ساختمان در كشورهای اروپایی به 150 سال می رسد.

نظام الدین برزگری در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا یكی از عوامل پایین بودن كیفیت و عمر مفید ساختمان را پایین بودن كیفیت مصالح عنوان كرد و افزود: حدود یك هزار نوع مصالح ساختمانی شامل گروه های اصلی و فرعی در صنعت ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد كه بسیاری از این مصالح، از استانداردهای لازم برخوردار نیست.
وی افزود: اگرچه رعایت اصول ایمنی در ساخت و ساز و نظارت بر آن از مهمترین عوامل ساختمان سازی مطلوب به شمار می رود، اما كیفیت مصالح مصرفی و چگونگی انتخاب و مصرف آنها نیز از جمله دلایل بهبود كیفیت ساخت و ساز محسوب می شود.
برزگری اضافه كرد: در سال های گذشته بویژه در دهه 90، سازمان ملی استاندارد بیش از پنج هزار مورد از تولیدكنندگان مصالح ساختمانی را تحت پوشش استاندارد قرار داد.
وی عرضه مصالح نامرغوب، پایین بودن استفاده از مصالح استاندارد، كم توجهی سازمان ها و نبود نظام كنترلی بهینه بر تولید را ازجمله مشكلات این بخش برشمرد و گفت: امروزه موضوع استاندارد مصالح بصورت جهانی مطرح است؛ استانداردها در جهان به گونه ای تدوین می شوند كه مكمل استاندارد جهانی باشند؛ به همین سبب، میزان استفاده و مقاومت بسیاری از مصالح ساختمانی مانند بتن، با توجه به وضعیت محیط و شرایط آب و هوایی تعیین می شود.
برزگری اضافه كرد: در بسیاری از كشورها، شركت هایی به منزله آزمایشگاه های اكریدیته از سازمان استاندارد مجوز می گیرند و بصورت حرفه ای به بررسی رعایت استانداردها در هر یك از كالاها می پردازد كه این موضوع می تواند موجب تسریع در كار نظارت بر این مصالح شود.
(آزمایشگاه آكرودیته عبارت است از آزمایشگاهی كه مورد ارزیابی و تائید منظم عملیات در مقایسه با استانداردهای مربوطه توسط یك سازمان مستقل قرار می‌گیرد.)
وی افزود: در ایران علاوه بر پایین بودن سطح فناوری تولید در بسیاری از كارگاه ها و كارخانه های مصالح ساختمانی، بی توجهی به استانداردهای ملی و شرایط محیطی یكی از دلایل پایین بودن استاندارد مصالح ساختمانی است.
برزگری با بیان اینكه علاوه بر كیفیت مصالح ساختمانی، چگونگی استفاده از آنها نیز در مقاوم سازی ساختمان ها موثر است، گفت: حدود 30 درصد از مشكلات ساخت و ساز مربوط به مصالح نامرغوب و 70 درصد به دلیل استفاده نادرست از مصالح ساختمانی است.
وی تصریح كرد: به نظر می رسد تقاضای بالا برای مصرف مصالح ساختمانی و سود سرشار حاصل از فروش آن، به گونه ای است كه سازندگان را از هرگونه تعهد برای استاندارد كردن آن باز می دارد.
برزگری افزود: در عین حال نبود نظارتی كارآمد و و ابزار و اهرم های قانونی، امكان استفاده از مصالح غیراستاندارد و ساخت وسازهای ناامن را افزایش داده است و شهرداری ها نیز هنگام صدور پایان كار صرف نظر از كیفیت مصالح، تنها به امور هندسی و شهرسازی ساختمان ها توجه می كنند.
رئیس اسبق سازمان ملی استاندارد ایران با تاكید بر اینكه توجه به استفاده از مصالح استاندارد ضامن ایمنی ساختمان هاست، تاكید كرد: استانداردسازی باید در ساخت همه ساختمان ها مورد توجه قرار گیرد تا شاهد ساختمان هایی زیبا و مطئمن برای زندگی مردم باشیم.
اقتصام(4)**9189** 2023