به گزارش گروه علمی ایرنا از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، سعیده ابراهیمی اصل، از مجریان این طرح پژوهشی گفت: با توجه به هزینه بالای تولید و تهیه منابع سالم و كافی غذایی، افزایش زمان ماندگاری موادغذایی امری بسیار ضروری و مهم است.
وی افزود: در این زمینه راههای مختلفی برای جلوگیری از فساد موادغذایی وجود دارد كه از جمله آنها میتوان به استفاده از مواد نگهدارنده و همچنین بسته بندی موادغذایی اشاره كرد.
ابراهیمی اصل بیان كرد: هنگام استفاده از مواد نگهدارنده، مجبور به اضافه كردن مواد شیمیایی به موادغذایی هستیم تا مانع از رشد میكروارگانیسمها شویم، اما این مواد باعث پایین آمدن ارزش غذایی و در درازمدت موجب فساد آنها میشوند، بنابراین بهترین روش برای جلوگیری از فساد موادغذایی استفاده از بستهبندیهای اصولی و بهداشتی است.
به گفته این محقق، در این طرح، نانوكامپوزیتی طراحی شده است كه میتواند در صنعت بستهبندی موادغذایی استفاده شود؛ نانوكامپوزیت سنتزشده تركیبی از نانوذرات مس و پلیمرهای مورد استفاده در صنایع بسته بندی است و طولانی كردن مدت زمان نگهداری و سالم ماندن موادغذایی در این نوع بستهبندی نسبت به بسته بندیهای معمولی از مهمترین مزیتهای استفاده از این نانوكامپوزیت به شمار می رود.
ابراهیمی اصل گفت: همچنین ساده بودن روش تولید از دیگر برتریهای این نانوكامپوزیت است، در واقع برخلاف سایر روشهای تولید كه از روشهایی مانند لایه نشانی به وسیله دستگاههای پیشرفته روی سطح نایلون استفاده میكنند، با روش پیشنهادی در این طرح به راحتی و با دستگاههای موجود تولید پلاستیك میتوان اقدام به تولید این نایلونهای ضدباكتری در هر كارگاه بسته بندی كرد و نیازی به خرید تجهیزات گران قیمت و متحمل شدن هزینههای گزاف نیست.
وی یادآور شد: مس یكی از عناصر لازم برای متابولیسم سلولی و ایجاد ارتباط میان نرونهای عصبی است و با توجه به اینكه وجود آن در رژیم غذایی با استانداردهای مجاز جهانی (حدود 2تا 10 میلی گرم)، مفید است، میتواند به عنوان یك ماده ضدمیكروبی با خواص بهتر و اثرات سمی كمتر جایگزین نانومواد دیگر از جمله نقره شود.
ابراهیمی اصل گفت: طبق بررسیهای انجام شده، این نانوكامپوزیت خواص ضدمیكروبی خوبی در مقابل دستهای از باكتریهای بیماریزای گرم مثبت یا گرم منفی از خود نشان میدهد، بنابراین با كاربرد این نانوكامپوزیت ارزش غذایی موادغذایی و داروها بدون نیاز به نگهدارندههای شیمیایی مضر حفظ خواهد شد.
این محقق یادآور شد: استفاده از این نانوذرات در بسته بندی شیر به همراه خصلت آنتی باكتریال و ضدقارچی این نانوذرات، موجب افزایش عمر ماندگاری این فراورده تا 32 روز بدون افزودن هیچ گونه ماده نگهدارنده شده است.
نتایج این طرح پژوهشی در نشریه Journal of Food Science and Technology منتشر شده است.
علمی (1) ** 9340**1834
تاریخ انتشار: ۱۶ دی ۱۳۹۴ - ۱۱:۰۲
تهران- ایرنا- محققان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر، موفق به طراحی نمونههای نانوكامپوزیتی برای بستهبندی موادغذایی شدند، كه به دلیل وجود نانوذرات ضدباكتری در ساختار خود، منجر به افزایش زمان ماندگاری موادغذایی بدون استفاده از مواد نگهدارنده میشوند.