تاریخ انتشار: ۲۳ دی ۱۳۹۴ - ۱۳:۳۵

قم - ایرنا- همایش ملی فقه هنر با پخش فیلم سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار دست اندركاران همایش ملی فقه هنر، روز چهارشنبه در قم شروع به كار كرد.

به گزارش ایرنا، دراین همایش رئیس مدرسه اسلامی هنر در قم گفت: هنر به عنوان یكی از شئون زندگی انسان قابل مطالعه و بررسی است و باید كاركردهای آن مورد مطالعه قرار گیرد؛ دنیای غرب با مطالعه دقیق توانسته است از كاركردهای هنر موافق با هدف های خود بهره برداری كند و ما به علت نبود شناخت نتوانسته ایم از تمام ظرفیت های هنر استفاده كنیم.
حجت الاسلام والمسلمین سید محمدحسین نواب افزود: هنر بیش از آنكه فرصتی برای ما باشد به تهدید تبدیل شده و البته بخشی از این امر به دلیل آشنا نبودن با مسائل هنری بوده و طبیعی است هنگامی كه مسائل فقهی هنر را حل نكرده باشیم و در گامی بالاتر پشتوانه های نظری فقه هنر شفاف نباشد نمی توانیم از هنر به عنوان فرصتی برای حل مشكلات دینی و اخلاقی جامعه سود ببریم.
وی گفت: تا زمانی كه احاطه به فقه هنر، حكمت هنر، فلسفه هنر، جامعه شناسی هنر و روان شناسی هنر نداشته باشیم نمی توانیم به هنر به مثابه یك فرصت نگاه كنیم و نبود آشنایی هنر را همچون تهدیدی در مقابل چشمان ما به نمایش می گذارد.
وی گفت: امروز هنر نه تنها راهكار برای حل مشكلات اجتماعی نیست بلكه مساله پیچیده ای است كه مسئولان كشور تلاش دارند این مشكل را حل كنند و به طور حتم این نگاه پیش از دسترسی به یك نظام فرهنگی هنری مبتنی بر دستگاه فلسفه فرهنگ و فلسفه هنر منسجم قابل تصحیح نیست.
نواب گفت: طبق آمارهای رسمی شورای فرهنگ عمومی كشور 70 درصد جامعه به طور برنامه ریزی شده بیش از دو ساعت در روز را به گوش دادن موسیقی اختصاص می دهند، البته وقتی گروه هایی مانند من و شما كه برنامه مشخص برای گوش دادن به موسیقی نداریم و ممكن است در جاهایی مانند تاكسی موسیقی به گوشمان بخورد از این آمار حذف می شویم و به این نتیجه می رسیم كه بسیاری از جوانان بیش از سه ساعت در روز موسیقی گوش می دهند.
وی افزود: این سه ساعت موسیقی به علت نبود مطالعات دقیق هیچ فرصتی به حساب نمی آید و ما برای این سه ساعت موسیقی در روز نه احكام فقهی مشخص و نه مطالعات روان شناسی مشخص و نه پژوهش های جامعه شناسانه واضح داریم.
وی گفت: اسناد بالادستی و سیاستگذارانه هم نمی تواند دردی دوا كند چون نوشتن هر سندی پیش از آنكه نسبت حكومت با فقه از یك سو و از سوی دیگر نسبت فقه با موسیقی و هنر مشخص نشود كاری ابتر وبی فایده است؛ سند بالادستی نسبت حكومت و هنر كه راهگشای مسائل عملیاتی است بدون مشخص شدن فقه هنر ناكارآمد و غیرقابل اجراست.
نواب تصریح كرد: البته مساله فقه هنر منحصر در موسیقی نیست و در تمام رشته های هنر با پرسش های بسیاری رو به رو هستیم كه حوزه باید برای آن پاسخ داشته باشد.
در این همایش آیت الله محمدجواد فاضل لنكرانی رئیس مركز فقهی ائمه اطهار(ع) سخنان خود را با عنوان «موضوعات و ملاك های حكم در فقه هنر» و آیت الله ابوالقاسم علیدوست دبیر علمی همایش فقه هنر و عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم سخنان خود را با عنوان «حكم اولیه فعل هنری و بررسی احكام عارضی آن» بیان كردند و حجت الاسلام والمسلمین احمد واعظی رئیس دفترتبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم گزارشی از روند برگزاری این همایش ارائه كرد.
همچنین بر اساس این گزارش در نوبت صبح این همایش یك روزه سید ضیا مرتضوی و محمود حكمت نیا كه مقاله های آنها به عنوان مقاله برگزیده این همایش انتخاب شده بود را ارائه كردند.
عصر امروز نیز حجت الاسلام والمسلمین سیدحسین شاهمرادی دبیر شورای فرهنگ عمومی كشور به ایراد سخنرانی می پردازد و نیز محمد قایینی، فخار طوسی، سیف الله صرامی و محمدهادی مفتح از دیگر افرادی هستند كه مقاله هایشان را در این همایش ارائه می كنند و قرائت بیانیه همایش درباره جمع بندی محتوا و افق های پیش رو پایان بخش این همایش است.
این همایش به همت دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه و مدرسه اسلامی هنر قم ترتیب یافته و از میان مقاله های رسیده و سفارشی برای این همایش 20 مقاله به عنوان برگزیده انتخاب شده است كه به صورت مجموعه كتاب منتشر و در اختیار علاقه مندان و پژوهشگران قرار می گیرد.
علاقه مندان برای كسب اطلاعات بیشتر درباره همایش فقه هنر می توانند به پایگاه اینترنتی آن به نشانی http://feqhehonar.isoa.ir مراجعه كنند و یا در قم با تلفن 37838693 با پیش شماره 025 تماس بگیرند. ك/4
7406/ 6133/