به گزارش ايرنا، دراين همايش رئيس مدرسه اسلامي هنر در قم گفت: هنر به عنوان يكي از شئون زندگي انسان قابل مطالعه و بررسي است و بايد كاركردهاي آن مورد مطالعه قرار گيرد؛ دنياي غرب با مطالعه دقيق توانسته است از كاركردهاي هنر موافق با هدف هاي خود بهره برداري كند و ما به علت نبود شناخت نتوانسته ايم از تمام ظرفيت هاي هنر استفاده كنيم.
حجت الاسلام والمسلمين سيد محمدحسين نواب افزود: هنر بيش از آنكه فرصتي براي ما باشد به تهديد تبديل شده و البته بخشي از اين امر به دليل آشنا نبودن با مسائل هنري بوده و طبيعي است هنگامي كه مسائل فقهي هنر را حل نكرده باشيم و در گامي بالاتر پشتوانه هاي نظري فقه هنر شفاف نباشد نمي توانيم از هنر به عنوان فرصتي براي حل مشكلات ديني و اخلاقي جامعه سود ببريم.
وي گفت: تا زماني كه احاطه به فقه هنر، حكمت هنر، فلسفه هنر، جامعه شناسي هنر و روان شناسي هنر نداشته باشيم نمي توانيم به هنر به مثابه يك فرصت نگاه كنيم و نبود آشنايي هنر را همچون تهديدي در مقابل چشمان ما به نمايش مي گذارد.
وي گفت: امروز هنر نه تنها راهكار براي حل مشكلات اجتماعي نيست بلكه مساله پيچيده اي است كه مسئولان كشور تلاش دارند اين مشكل را حل كنند و به طور حتم اين نگاه پيش از دسترسي به يك نظام فرهنگي هنري مبتني بر دستگاه فلسفه فرهنگ و فلسفه هنر منسجم قابل تصحيح نيست.
نواب گفت: طبق آمارهاي رسمي شوراي فرهنگ عمومي كشور 70 درصد جامعه به طور برنامه ريزي شده بيش از دو ساعت در روز را به گوش دادن موسيقي اختصاص مي دهند، البته وقتي گروه هايي مانند من و شما كه برنامه مشخص براي گوش دادن به موسيقي نداريم و ممكن است در جاهايي مانند تاكسي موسيقي به گوشمان بخورد از اين آمار حذف مي شويم و به اين نتيجه مي رسيم كه بسياري از جوانان بيش از سه ساعت در روز موسيقي گوش مي دهند.
وي افزود: اين سه ساعت موسيقي به علت نبود مطالعات دقيق هيچ فرصتي به حساب نمي آيد و ما براي اين سه ساعت موسيقي در روز نه احكام فقهي مشخص و نه مطالعات روان شناسي مشخص و نه پژوهش هاي جامعه شناسانه واضح داريم.
وي گفت: اسناد بالادستي و سياستگذارانه هم نمي تواند دردي دوا كند چون نوشتن هر سندي پيش از آنكه نسبت حكومت با فقه از يك سو و از سوي ديگر نسبت فقه با موسيقي و هنر مشخص نشود كاري ابتر وبي فايده است؛ سند بالادستي نسبت حكومت و هنر كه راهگشاي مسائل عملياتي است بدون مشخص شدن فقه هنر ناكارآمد و غيرقابل اجراست.
نواب تصريح كرد: البته مساله فقه هنر منحصر در موسيقي نيست و در تمام رشته هاي هنر با پرسش هاي بسياري رو به رو هستيم كه حوزه بايد براي آن پاسخ داشته باشد.
در اين همايش آيت الله محمدجواد فاضل لنكراني رئيس مركز فقهي ائمه اطهار(ع) سخنان خود را با عنوان «موضوعات و ملاك هاي حكم در فقه هنر» و آيت الله ابوالقاسم عليدوست دبير علمي همايش فقه هنر و عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم سخنان خود را با عنوان «حكم اوليه فعل هنري و بررسي احكام عارضي آن» بيان كردند و حجت الاسلام والمسلمين احمد واعظي رئيس دفترتبليغات اسلامي حوزه علميه قم گزارشي از روند برگزاري اين همايش ارائه كرد.
همچنين بر اساس اين گزارش در نوبت صبح اين همايش يك روزه سيد ضيا مرتضوي و محمود حكمت نيا كه مقاله هاي آنها به عنوان مقاله برگزيده اين همايش انتخاب شده بود را ارائه كردند.
عصر امروز نيز حجت الاسلام والمسلمين سيدحسين شاهمرادي دبير شوراي فرهنگ عمومي كشور به ايراد سخنراني مي پردازد و نيز محمد قاييني، فخار طوسي، سيف الله صرامي و محمدهادي مفتح از ديگر افرادي هستند كه مقاله هايشان را در اين همايش ارائه مي كنند و قرائت بيانيه همايش درباره جمع بندي محتوا و افق هاي پيش رو پايان بخش اين همايش است.
اين همايش به همت دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه و مدرسه اسلامي هنر قم ترتيب يافته و از ميان مقاله هاي رسيده و سفارشي براي اين همايش 20 مقاله به عنوان برگزيده انتخاب شده است كه به صورت مجموعه كتاب منتشر و در اختيار علاقه مندان و پژوهشگران قرار مي گيرد.
علاقه مندان براي كسب اطلاعات بيشتر درباره همايش فقه هنر مي توانند به پايگاه اينترنتي آن به نشاني http://feqhehonar.isoa.ir مراجعه كنند و يا در قم با تلفن 37838693 با پيش شماره 025 تماس بگيرند. ك/4
7406/ 6133/ 1650
تاریخ انتشار: ۲۳ دی ۱۳۹۴ - ۱۴:۰۳
قم - ايرنا- همايش ملي فقه هنر با پخش فيلم سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامي در ديدار دست اندركاران همايش ملي فقه هنر، روز چهارشنبه در قم شروع به كار كرد.