شهركرد- ایرنا- مسئولان دستگاههای اجرایی و فرهنگی مبارزه با مواد مخدر در میز گرد تخصصی ایرنا بر توانمند سازی تشكل های مردمی و نقش رسانه ها به عنوان مهمترین مولفه اطلاع رسانی و آگاهی بخشی به خانواده در حوزه پیشگیری از اعتیاد تاكید كردند.

به گزارش ایرنا، میزگرد تخصصی رسانه و آگاهی سازی در برابر اعتیاد ، با حضور اعضای شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر چهارمحال و بختیاری به میزبانی ایرنا مركز شهركرد برگزار شد.
در این میزگرد،فعالیت های فرهنگی و پیشگیرانه با استفاده از ظرفیت تشكل های مردم نهاد و رسانه ها،مهمترین اقدام برای ریشه كنی اعتیاد، مبارزه با مواد مخدر و كنترل آسیب های اجتماعی عنوان شد.
دبیر ستاد مبارزه با مواد مخدر چهارمحال و بختیاری، رئیس مبارزه با مواد مخدر نیروی انتظامی چهارمحال و بختیاری، معاون فرهنگی و پیشگیری سازمان بهزیستی، مدیر درمان دانشگاه علوم پزشكی شهركرد، مسئول كمیته دانشجویی و نماینده دادستان دادگاه های عمومی و انقلاب مركز استان در این میزگرد با مطرح كردن مباحث چالشی به
صورت تخصصی درباره میزان اثر بخشی رسانه ها در آگاهی رسانی به خانواده ها پرداختند.
بنابرگفته این كارشناسان ؛ باید تا پایان برنامه ششم توسعه 25 درصد آمار معتادان كشور كاهش یابد كه تمركز بر فعالیت های پیشگیرانه و فعالیت های فرهنگی با استفاده از ظرفیت تشكل های مردم نهاد بهترین و مهم ترین این اقدام است.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر چهارمحال و بختیاری در این میزگرد تخصصی اظهار داشت:محور فعالیت های ستاد مبارزه با مواد مخدر در كشور از ابتدای فعالیت در زمینه كاهش ورود مواد به كشور بود، ولی به مرور زمان مواد مخدر در كشور شیوع پیدا كرد.
سید قدیر مرتضوی باباحیدری،با بیان اینكه همزمان با شیوع مواد مخدر ' درمان دارویی ' نیز رواج یافت،گفت:آمار معتادان در سال 83 در كشور به یك میلیون و 500 هزار نفر رسید.
به گفته وی، فعالیت ها در حوزه درمان شتاب گرفت و در سال 86 براساس نرخ شیوع مواد مخدر و تحلیل آمار افراد معتاد در كشور به یك میلیون و 200 هزار نفر كاهش یافت كه اقدامات در حوزه درمان بسیار اثر گذار بود.
وی افزود:به مرور زمان فعالیت های ستاد مبارزه با مواد مخدر معتدل تر شد و در سال 90 براساس برآورد تحقیقی آمار معتادان به یك میلیون و 325 هزار نفر رسید.
مرتضوی ادامه داد: این آمارها آخرین برآورد شیوع مصرفی است كه حالت ثبات گرفته و نرخ شیوع بین سن 15 تا 24 سال محاسبه شده است.
به گفته وی، نرخ بیشترین شیوع مواد مخدر در استانهای كرمان، مازندان، خوزستان و آذربایجان غربی و كمترین نرخ شیوع مواد مخدر هم در استان های زنجان، چهارمحال و بختیاری، كهكلویه و بویراحمد و بوشهر است.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان تصریح كرد: با شروع به كار دولت یازدهم و ابلاغ سیاست های مقام معظم رهبری و چهارچوب برنامه ها، اعتیاد به عنوان نخستین آسیب اجتماعی مطرح شده و راهكاری رفع این معضل در دستوركار مسوولان قرار گرفته است.
مرتضوی گفت:براین اساس رویكرد ستاد مبارزه با مواد مخدر كشور در راستای اجتماعی كردن مبارزه با این بلای خانمانسوز و در مقابله با عرضه مواد مخدر،پرداختن به درمان اعتیاد، تاكید بر كاهش آسیب اجتماعی شیوع مواد مخدر و صیانت اجتماعی و اشتغال بهبود یافتگان و پیشگیری از اعتیاد،در دستوركار قرار گرفته است.
وی تاكید كرد: تشكل های مردم نهاد در مبارزه و كنترل مواد مخدر یك بازوی فكری و توانمند اجرایی این ستاد است و باید از ظرفیت رسانه ها نیز در جهت آگاهید بخشی به همه اقشار بهره گرفت.
مرتضوی ادامه داد:باید باور كرد كه اعتیاد به عنوان آسیب اجتماعی و زمینه ساز آسیب های دیگر است.
به گفته وی، آمارها در كشور نشان می دهد كه در 65 درصد از همسرآزاری ها، 55 درصد طلاق، 30 درصد كودك آزاری و 25 درصد قتل، 23 درصد نزاع و 20 درصد جرایم منكراتی و 10 درصد جرایم مالی ما علت آن اعتیاد است.
مرتضوی تصریح كرد: لذت، كنجكاوی، در دسترس بودن مواد مخدر، فشار دوستان، رفع درد و كاهش بیماری جسمی و اختلافات و اختلالات خانوادگی در اكثر موارد مبنای اولیه مصرف مواد مخدر است.
وی افزود: به همت نیروی انتظامی كشور افزون بر دو هزار كیلومتر از مرزهای شرقی كشور در راه ورود مواد مخدر مسدود شده است كه در راه مبارزه با مواد مخدر در كشور 12 هزار جانباز و سه هزار و 700 شهید مبارزه با مواد مخدر تقدیم شده است.
مرتضوی گفت: 70 درصد مواد مخدر ورودی كشور كشف و ضبط می شود و از ورود آن جلوگیری می شود.
به گفته وی، در بخش درمان و حمایت اجتماعی وجود كمپ های اقامتی كه اختیاری است اقدام تاثیر گذار پیشگیرانه است.
مرتضوی گفت: تحقیقات نشان می دهد كه در حالت خوشبینانه 20 درصد ترك دائم مواد مخدر در مراكز ترك اعتیاد انجام می شود.
وی تاكید كرد: بازگشت به مواد مخدر یكی از آسیب های مواد مخدر بخصوص حوزه درمان اعتیاد است كه اقدامات فرهنگی و پیشگیری باید انجام شود.
مرتضوی ادامه داد: با تلاش های انجام شده و فعالیت های فرهنگی و پیشگیری از سال 1390 تاكنون براساس روند افزایش جمعیت، توانسته ایم در كشور نرخ شیوع مواد مخدر را 20 درصد كاهش دهیم.
***
نماینده دادستان مركز چهارمحال و بختیاری نیز در این میزگرد اظهار داشت: هم اینك چندین شعبه در دادسراهای عمومی و انقلاب شهركرد فعال است كه تنها شعبه تخصصی پیگیری جرم در حوزه مواد مخدر در شهركرد فعال است كه پرونده ها در این شعبه با دقت و سرعت پیگیری می شود.
سید علی حسن رجائی مفرد ادامه داد: معاونت پیشگیری دادگستری فعالیت های گسترده ای در بخش پیشگیری و اقدامات فرهنگی در راستای وقوع جرم مواد مخدر انجام می دهد.
به گفته وی، بیشتر جرم های ارتكابی مواد مخدر در استان در بحث مواد سنتی كمتر و بیشتر در مواد صنعتی است.
وی افزود: بیشترین افرادی كه به شعبه تخصصی مواد مخدر دادگستری ارجاع داده می شوند خرده فروش هستند.
رجائی منفرد ادامه داد: بالابودن اطلاع و آگاهی قانونی مجرمان و افراد باسابقه دار مواد مخدر و وجود خلا قانونی در میزان مجازات فعالان مواد مخدر عامل شده كه افراد جرمی مرتكب شوند كه منجر به حبس نشود.
به گفته وی، طبق قانون برای افراد حكم می شود و این در حالیست كه مردم چشم انتظار حبس و مجازات سنگین برای مجرمان هستند.
وی ادامه داد: طبق ماده قانون 15 و 16، معتادان به دو نوع متهاجر و معتاد تقیسم می شوند.
نماینده دادستان استان ادامه داد: كمپ ماده 16 در چهارمحال و بختیاری و در شهرستان فارسان فعال است كه معتادان متهاجر به این كمپ معرفی می شوند.
****
رئیس مبارزه با مواد مخدر شهرستان شهركرد نیز در این میزگرد اظهار داشت: پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا در دو مقوله مبارزه و مقابله با جرایم مواد مخدر و اقدامات فرهنگی پیشگیرانه فعالیت می كند.
سرهنگ سلیمان ریاحی ادامه داد: اقدامات فرهنگی پلیس مبارزه با مواد مخدر از سال 86 در دستور كار این پلیس قرار گرفت.
به گفته وی، در برنامه مقابله و مبارزه با جرایم مواد مخدر با اجرای طرح پاكسازی نقاط آلوده به مواد مخدر پس از شناسایی نقاطی كه آسیب پذیرترند و ارتقاء امنیت اجتماعی برای ایجاد رعب و وحشت مجرمان مواد مخدر در مناطق آلوده به این مجرمان اجرا می شود.
وی افزود: شناسایی و دستگیری عناصر مواد مخدر است كه به صورت باندی و زنجیره ای به یكدیگر متصل هستند و در امر جابه جایی و تهیه و توزیع مواد مخدر فعالیت دارند.
رئیس مبارزه با مواد مخدر شهرستان شهركرد با بیان اینكه در اجرای این طرح ها پلیس در استان موفقیت های فراوانی داشته است، تصریح كرد: رشد 43 درصد در تمامی حوزه های مقابله و مبارزه و فعالیت های فرهنگی شاهد بودیم.
سرهنگ ریاحی ادامه داد: سپردن تمامی اقدامات مبارزه با مواد مخدر به پلیس موفقیتی را به دنبال نخواهد داشت و باید به سمت اجتماعی كردن مبارزه با مواد مخدر حركت كنیم.
به گفته وی، باید در جلسات متعدد فرهنگی پیشگیرانه از نخبگان، مشاركت مردمی و افراد توانمند فكری در راستای پیشگیری و مبارزه با مواد مخدر استفاده كرد.
وی افزود: مبارزه با موا مخدر و پیشگیری از شیوع مواد تحقق نمی یابد مگر اینكه مردم و تمامی دستگاه ها دخیل شوند.
سرهنگ ریاحی بر بسیج همگانی برای مبارزه با شیوع مواد مخدر و پیشگیری از معضل اعتیاد تاكید كرد.
****
معاون فرهنگی و پیشگیری بهزیستی چهارمحال و بختیاری نیز در این میزگرد تصریح كرد: مسائل فرهنگی و پیشگیری، ظرایف خاصی دارد و در حوزه اعتیاد در این بخش متقاضی نداریم.
شهرام مقدس گفت: در مباحث فرهنگی افراد به دو گروه آسیب دیده و آسیب ندیده تقسیم می شوند و افراد آسیب ندیده در این بخش فكر می كنند كه نیاز به مباحث فرهنگی و پیشگیری ندارند و در استان تقاضای موثر از طرف مردم را نداریم.
به گفته وی، تمامی برنامه ها و اقدامات پیشگیری به دنبال كاهش خطر پذیری و شناسایی آنها هستند.
مقدس ادامه داد: نهادها و ساختارهای سنتی تغیر كرده و جابه جا شده و ورودی های فراوان در در بخش فرهنگی عامل شده كه نوجوانی عامل خطر محسوب شود و از نهادهای سنتی نمی شود آنها را كنترل كرد.
معاون فرهنگی و پیشگیری بهریستی استان گفت: به نظر بنده حتی مرزهای فیزیكی را عملا نمی توان كنترل و مسدود كرد و به لحاظ فرهنگی مرزی وجود ندارد.
مقدس گفت: فضای اعتیاد آنقدر گسترده است كه نمی شود زمینه های آسیب پذیری را شناسایی و كنترل كرد.
به گفته وی، با آگاه سازی، اطلاع رسانی، ارتقاء مهارت ها و برانگیختن نگاه عاطفی افراد نسبت به معضل اعتیاد می شود اقدامات پیشگیرانه كرد.
مقدس با بیان اینكه خانواده ها تحت نیاز و بسیار شكننده است، گفت: سازو كارهای مناسب در همه خانواده های آسیب پذیر ایجاد نشده است.
به گفته وی، اقتدار سنتی دیگر جوابگوی مقابله با آسیب نوجوانان و جوانان نشده و ایجاد درهم ریختگی كرده است كه هدف گذاری نگرش ها و ارزش ها مهم ترین اقدام در این راستاست.
مقدس ،با بیان اینكه برنامه های پیشگیری را باید از مهدك كودكها، مدارس،دانشگاه و خانواه شروع كرد، گفت: محله های زندگی بخصوص محله های سنتی و محل كار بخصوص فعالیت های صنعتی نیز بحث پیشگیری و فرهنگ سازی مهم است.
وی افزود:دانش و بالا بردن سطح تخصصی گروه های واسطه ای را باید ارتقاء داد و آموزش و مهارت آموزی مهم ترین ابزار است.
مقدس گفت:طی 9 ماه امسال 21 هزار و 800 خانواده، 13 هزار و 900 دانشجو، 13 هزار و 200 نفر در محیط های كار مهارت های زندگی و سبك های فرزند پروری و پیشگیری از مواد مخدر را فراگرفتند.
معاون فرهنگی و پیشگیری بهریستی استان گفت: در محلات هم در قالب تیم های اجتماع محور 18 هزار و 790 نفر آموزش های مختلف را فراگرفتند.
****
مدیر درمان دانشگاه علوم پزشكی و خدمات درمانی استان چهارمحال وبختیاری نیز گفت: درمان و حمایت اجتماعی از اقدامات اساسی این دانشگاه در راستای پیشگیری و مبارزه با مواد مخدر است.
سیده فاطمه حسینی گفت: درمان سرپایی و درمان با متادون معتادان از اقدامات این دانشگاه است كه هم اینك 48 مركز درمان با متادون در چهارمحال و بختیاری فعال است كه از این تعداد 13 مركز به صورت دو شیفته فعالیت می كند.
به گفته وی، یك مركز ماده 16 مبارزه با مواد مخدر نیز در حوزه حمایت و خدمات درمانی روانی افراد و خدمات بیمارستانی برای این افراد نیز در استان فعال است.
وی افزود: یك مركز كاهش آسیب و یك كلینیك مثلثی نیز دانشگاه علوم پزشكی مخصوص درمان بیماران پرخطر دارند در استان فعال دارد.
حسینی تصریح كرد: اقدامات نظارتی و بازدید از مراكز تحت پوشش این دانشگاه به صورت ویژه و دائم و تیمی با سازمان بهزیستی استان انجام می شود.
وی گفت: ارائه خدمات روانشناسی و مشاوره به خانواده ها معتادان نیز از دیگر اقدامات فرهنگی و پیشگیری این دانشگاه است.
مدیر درمان دانشگاه علوم پزشكی و خدمات درمانی استان گفت: بناست به ازای هر 15 هزار نفر جمعیت یك مركز درمان سرپایی با متادون در استان فعال شود كه از ابتدای امسال تاكنون با سه مركز موافقت شده است.
حسینی گفت: آموزش های فنی و حرفه ای در راستای برنامه های حمایتی معتادان بهبود یافته و خانواده معتادان از دیگر اقدامات این دانشگاه است كه با جدییت در زندان و مراكز درمان در حال اجراست.
****
مسئول كمیته دانشجویی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر نیز در این میزگرد گفت: اجتماع دانشجویان اصلی ترین پایگاه آلوده به مواد مخدر مطرح می شود.
علیرضا فرهادی تصریح كرد: مبارزه با مواد مخدر و اقدامات پیشگیرانه در این راستا را باید با نهادینه كردن و آگاه سازی در جامعه فراهم كرد.
به گفته وی، در هر دانشگاه استان یك كمیته فرهنگی در راستای مبارزه با مواد مخدر تشكیل شده است.
****
یك كارشناس رسانه و پژوهشگر مردم شناسی نیز در این میزگرد گفت: استفاده از ظرفیت رسانه ها در حوزه پیشگیری و آموزش در مبارزه با مواد مخدر مغفول مانده است.
كاظم شاملو افزود: اعتیاد یك پدیده پیچیده است و رسانه ها باید از تكنیك های مختلف و نشر هدایت شونده با این معضل مقابله كنند.
به گفته وی، با توجه به اینكه در زمان انفجار اطلاعات هستیم با با اطلاع رسانی و ارتقاء آگاهی های مردم در راستای پیشگیری از مواد مخدر اقدام كنیم.
به گزارش ایرنا،میزگرد تخصصی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر چهارمحال وبختیاری در خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) مركز شهركرد برگزار شد و در این نشست مقرر شد كه میزگردها به صورت دوره ای به میزبانی ایرنا برگزار شود و نتایج آن از طریق این رسانه رسمی به اطلاع عموم مردم برسد.
7361/2097