مسكو - ایرنا - یك روزنامه روسی از برنامه جایگزینی محصولات كشاورزی و غذایی ایران بجای محصولات تركیه در فروشگاههای روسیه خبر داد.

به گزارش ایرنا، روزنامه كامرسانت چاپ مسكو روز یكشنبه نوشت: در فروشگاه های شهرهای مختلف روسیه محصولات و كشاورزی و صیفی جات ایرانی جایگزین محصولات تركیه می شود كه به دلیل تحریم های روسیه علیه این كشور تجارت كالاهای آن ممنوع اعلام شده است.
«ستانیسلاو نائوموف» رئیس گروه تجاری «ایكس 5 رتریل» مسئول همكاری فروشگاه های زنجیره ای بزرگ روسی به نام
«پركرستوك»، «پیتیورچكا» و «كوپیكا» با سازمان های دولتی روسیه در گفت وگو با روزنامه روسی گفت: برای خریداری محصولات كشاورزی و غذایی از ایران برنامه ریزی می كنیم. شرایط مساعدی برای واردات این نوع محصولات از ایران به روسیه وجود دارد.
نائوموف با ابراز رضایت از كمك و مساعدت مهدی سنایی سفیر ایران در روسیه برای تجارت با ایران گفت: سفیر ایران با روی خوش از برنامه های ما استقبال كرد و تمام امكانات تولیدكنندگان ایرانی را به ما نشان می دهد.
وی با بیان این كه در فروشگاه های روسیه از صیفی جات و میوه های تولید كنندگان ترك اثری باقی نمانده است، افزود: محصولات كشورهایی همچون ارمنستان، قرقیزستان و جمهوری آذربایجان در این فروشگاهها قرار گرفته است.امیدواریم محصولاتی ایرانی نیز در فروشگاه های ما بطور گسترده عرضه شود.
روابط مسكو و آنكارا از ماه نوامبر سال گذشته با سرنگونی هواپیمای سوخو-24 روسی توسط جنگنده های تركیه بر فراز سوریه تیره شده و مسكو چند بسته تحریم ازجمله در عرصه اقتصادی و خرید محصولات كشاورزی در مورد تركیه وضع كرده است.
قرار است در این شرایط «آلكساندر تكاچوف» وزیر كشاورزی فدراسیون روسیه برای گسترش همكاری های كشورش با ایران در عرصه های كشاورزی و مواد غذایی روز سه شنبه 29 دی ماه به تهران سفر كند.
هفته آینده به منظور مذاكره با مقام های ایرانی برای توسعه همكاری های دوجانبه وزیر كشاورزی روسیه به منظور بررسی راههای توسعه همكاری های میان دو كشور و به دعوت «محمود حجتی» وزیر جهاد كشاورزی به ایران سفر می كند.
مهدی سنایی» سفیر ایران در روسیه به تازگی در این رابطه در صفحه خود در شبكه اجتماعی فیس بوك نوشت: : انتظار می رود در سفر وزیر كشاورزی روسیه به تهران گام بلندی در زمینه صدور مجوز نهایی صادرات لبنیات ایران به روسیه و همچنین كاهش تعرفه های گمركی محصولات ارسالی از ایران برداشته شود.
این سفر به دنبال مذاكرات رییسان جمهوری ایران و روسیه در اوایل آذر ماه و سفر «ایگور شوالوف» معاون نخست وزیر روسیه به تهران در اوایل دی ماه ماه سال جاری انجام می شود.
ایران از حدود یك سال پیش، برای تامین نیازهای روسیه پس از اعمال تحریم های این كشور علیه كشورهای تحریم كننده خود در عرصه محصولات كشاورزی و شیلات و برخی اقلام مواد غذایی، صادرات ماهی و محصولات دریایی و میوه جات را آغاز كرد.
چندین شركت ایرانی در این زمینه مجوز برای صادرات این اقلام به روسیه را به دست آوردند و ایران در شرایط كنونی تلاش می كند شرایط برای صادرات لبنیات به روسیه را فراهم كند.
مهدی خلج رئیس سازمان دامپزشكی كشور در این باره گفت: موافقت نهایی طرف روسی برای صادرات فراورده های لبنی و گوشت مرغ تا اواسط بهمن ماه تعیین تكلیف می شود.
خلج در حاشیه نشست مسئولان وزارت جهاد كشاورزی، اتاق بازرگان، صنایع، معادن و كشاورزی ایران و صادركنندگان به روسیه در پاسخ به ایرنا افزود: از ابتدا تا انتهای شروع صادرات به كشورهای روسیه و اوراسیا كارهای زیادی انجام شده و اثرات آن مشهود است و هیچ ممنوعیتی برای صادرات، به طور مشخص میگو نداریم.
وی ادامه داد: در بحث فعالان اقتصادی و دستگاه های اقتصادی باید به تجار كمك كنند تا صادرات رونق پیدا كند.
رئیس سازمان دامپزشكی كشورمان تصریح كرد:اكنون 100 شركت فرآورده های شیلاتی با نظارت سازمان دامپزشكی كد EC (ای سی) دریافت كرده اند و در سایت اتحادیه اروپا معرفی شده اند كه می توانند فراورده هایی از قبیل میگو، ماهیان دریایی و خاویار را به كشورهای اتحادیه اروپا صادر كنند.
خلج گفت: اما اكنون تنها 19 شركت صادركننده محصولات شیلاتی، دو كشتارگاه صنعتی طیور و چهار كارخانه فرآورده های لبنی به روسیه معرفی شده است اما مقام های روسی منتظرند صادرات شروع شود تا اسامی دیگر شركت های صادركننده نیز اعلام شود.
وی افزود: هر شركت جدیدی می تواند متقاضی صادرات به روسیه باشد و ما هیچ محدودیتی نداریم؛ به ویژه برای شركت های دارای كد EC (كد استاندارد بین المللی) هستند اما اكنون متقاضی نداریم.
وی، یكی از مشكلات صادركنندگان محصولات شیلاتی را نداشتن مركز فراوری دانست و افزود: طبق نظر روسیه، صادركنندگان ایرانی شرایط بهداشتی فراوری محصولات شیلاتی را دارند اما باید بتوانند طبق شرایط بهداشتی تعیین شده صادرات خود را انجام دهند كه این امر قابل تحقق است و انتظار می رود برای كسانی كه كار حرفه ای تجاری انجام داده اند از این مراكز فراوری تولیدات شیلاتی بهره مند شوند و صادرات به روسیه را انجام دهند.
خلج گفت: بنابراین برای رفع مشكل صادركنندگان برای نداشتن مركز فراوری شیلاتی در نظرداریم با مقام های ذی صلاح روسی مكاتباتی داشته باشیم تا این مشكل برطرف شود؛ به طور قطع وزارت جهاد كشاورزی و سازمان توسعه تجارت پیگیر این موضوع خواهند بود.
وی درباره فراورده های لبنی نیز گفت: سه هفته گذشته مرجع ذیصلاح روسی كه همتای رئیس سازمان دامپزشكی كشورمان بود، به ایران آمد و موافقتنامه خوبی را در حضور «شارلف» معاون نخست وزیر روسیه و محمود واعظی رئیس كمیسیون مشترك اقتصادی دو كشور، منعقد كردیم.
به گفته وی، قرار است تا اوایل بهمن ماه جاری (20 ژانویه) مقام های روسی برای شروع صادرات فرآورده های لبنی نظر نهایی خود را به دامپزشكی ایران اعلام كنند.
این مقام ایرانی گفت كه براساس این موافقتنامه، سازمان دامپزشكی ایران تعهد دارد الزامات بهداشتی مورد نظر كشور روسیه را رعایت كند. بنابراین پس از اعلام موافقت اولیه صادرات فرآورده های لبنی، شماری از واحدهای گاوداری كه تولید شیر خامشان مطابق با معیارهای بهداشتی است همراه با تعدادی از كارخانه های فراورده ها لبنی دارای كد IR (كد مخصوص صادرات) تولید و صادرات خواهند داشت.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی تهران نیز به تازگی اعلام كرده است كه در یك هفته اخیر 500 كامیون مواد غذایی و میوه به روسیه صادر شد.
روسیه بازار بزرگی است كه با توجه به تحریم های اروپا علیه این كشور، فرصت مغتنمی در اختیار تولیدكننده های ایرانی قرار گرفته است تا صادرات خود به این كشور را افزایش دهند.
اروپام*391**1010