دكتر پژمان علوي نژاد دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار كرد: زنان در دوران بارداري دچار يك سري تغييرات فيزيولوژيك مي شوند و بسياري از بخش هاي داخلي بدن از جمله دستگاه گوارش براي برآورده كردن نيازهاي دو موجود زنده، تغييرات ساختاري و عملكردي پيدا مي كند.
وي افزود: در دوران بارداري، حركات دودي معده و روده كند مي شود تا مواد غذايي در مدت زمان بيشتر در مخاط روده مانده، و فرصت بيشتري براي جذب آن باشد.
دكتر علوي نژاد گفت: بزرگتر شدن رحم و انتقال جاي روده ها به قسمت هاي بالايي شكم تبعاتي به دنبال دارد.
عضو مركز تحقيقات بيماري هاي گوارشي دانشگاه علوم پزشكي اهواز ادامه داد: با بيشتر ماندن غذا در روده ها و كند شدن حركات معده، آبگيري بيشتري صورت گرفته و زن باردار دچار يبوست، سنگيني سر دل، احساس دير هضم شدن غذا و مشكلاتي مانند ريفلاكس معده مي شود و تهوع و استفراغ نيز به دليل تغييرات هورموني بوجود مي آيد.
وي گفت: ترشح هورمون هاي زنانگي در دوران بارداري اثراتي از جمله شل كنندگي عضلات دارد در نتيجه عضله انتهاي مري شل شده و مادر مستعد ريفلاكس مي شود.
دكتر علوي نژاد در خصوص راه هاي پيشگيري از اين عوارض اظهار كرد: براي جلوگيري از يبوست و مشكلات فشار خون و هموروئيد در زنان باردار توصيه مي شود همراه با مواد غذايي از فيبر كافي، سبزيجات، سالاد و روغن زيتون استفاده شود.
وي اضافه كرد: همچنين افزايش تعداد دفعات غذا و مصرف حجم كمتري از غذا در هر دفعه نيز در كاهش عوارض موثر است.
وي توصيه كرد: از دراز كشيدن پس از هر وعده غذايي پرهيز شود چون باعث تشديد ريفلاكس مي شود.
دكتر علوي نژاد از ديگر عوارض در دوران بارداري به تغيير در گردش خون كبدي اشاره كرد و گفت: زنان باردار بايد در بررسي هاي ادواري، آنزيم هاي كبدي را كنترل و تحت پايش قرار دهند و افراد با بيماري هاي زمينه اي كبد بايد حتما زير نظر پزشك باشند.
اين فوق تخصص بيماري هاي گوارش و كبد افزود: زنان باردار بايد از مصرف مسكن ها پرهيز كنند چون منجر به زخم هاي گوارشي در معده و روده مي شود و در صورت نياز بايد با تجويز پزشك مورد استفاده قرار گيرد.
وي خاطرنشان كرد: افراد با بيماري هاي گوارشي زمينه اي بايد پيش از بارداري براي دريافت توصيه هاي لازم با پزشك مشورت كنند.
3004/6037
تاریخ انتشار: ۲۸ دی ۱۳۹۴ - ۰۸:۱۹
اهواز - ايرنا - يك فوق تخصص بيماري هاي گوارش و كبد اختلالات گوارشي در دوران بارداري و راه هاي پيشگيري و كاهش اثرات آن را تشريح كرد.