تهران-ایرنا-وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تشریح راهكارهای موردنظر خود برای رواج فرهنگ مطالعه در كشور، از نظام كنونی تعلیم و تربیت انتقاد كرد و گفت: كتاب باید در سبد اقتصادی و فرهنگی خانواده ها قرار گیرد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا علی جنتی روز دوشنبه درآیین گشایش سیزدهمین جشنواره ونمایشگاه كتاب یادیارمهربان در سالن همایش های برج میلاد افزود : بی توجهی به مطالعه از خسارت بارترین آفتهای فرهنگ عمومی است و باید برای این معضل چاره ای اندیشید.
وی افزود:پیدا كردن ریشه های این مشكل وتلاش برای یافتن علاج آن باید ازمهمترین برنامه های نهادهای موثر در توسعه كتابخوانی باشد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح كرد: یكی ازشاخص های توسعه یافتگی در جهان در هر كشوری ،سرانه مطالعه مردم آن است.
جنتی تاكید كرد: برای آن كه سنت كتابخوانی در جامعه نهادینه شود در گام نخست باید شوق مطالعه را در بطن جامعه و به ویژه كودك و نوجوان برانگیزانیم و برای این كار برنامه داشته باشیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه، كتاب را میراث گرانبار فرهنگ اسلامی و ارمغان‌آور آگاهی و دانایی توصیف كرد و گفت: كتاب چون نسیم بهار، روح را طراوت می‌بخشد و اگر از خوبی‌، زیبایی‌ و راستی‌ها بگوید؛ درخت زندگی پربار و محكم خواهد شد.
جنتی افزود: كتاب قدمتی به بلندای تاریخ دارد و هرگاه تاریخ از كتاب و خواندن گفته، به فراز رفته و افتخارهای بی‌شماری آورده است.
به گفته جنتی، كتابی كه مخاطب ندارد یا به مخاطبان معرفی نشود، از گردونه مطالعه خارج خواهد شد و نویسنده و پدیدآورنده‌اش نیز انگیزه خود را از دست خواهند داد، لذا كتابی باید در دسترس مخاطب قرار گیرد كه با علاقه و سطح درك و توانایی‌هایش تناسب داشته باشد.
وی اضافه كرد:‌ پس باید كتابی كه انتخاب می‌كنیم مناسب با قدرت درك و فهم‌مان باشد تا وقتی می‌خواهیم آن را بخوانیم چیزی را حفظ و به‌دست آوریم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح كرد: كتاب این یار مهربان، نباید در تاریكی قفسه‌ها و انبارها محبوس شود چرا كه كتاب وقتی ارزش‌آفرین است كه در دست مخاطب قرار گرفته، ورق بخورد و واژه‌هایش را با سخاوت به خوانندگانش ببخشاید.
جنتی اظهار داشت:‌ مطمئنا كسانی كه در راه ترویج مطالعه و كتابخوانی گام برمی‌دارند ماجورند و اجرشان به هیچ عنوان كمتر از كسانی نیست كه در اطعام و پوشش نیازمندان، نیت و فعل خیر دارند.
عضو كابینه دولت یازدهم ادامه داد: اگر روزی اهل مطالعه و عضو كتابخانه شدن به عادت روزانه ایرانیان و ارزشی قابل احترام و اعتبار تبدیل شود، آن روز موفقیت حقیقی ما در ترویج نهضت كتابخوانی خواهد بود.
جنتی، تقویت بخش كودك و نوجوان در كتابخانه‌های عمومی و تجهیز كتابخانه‌‌های مدارس همراه با بومی‌سازی روش‌های رایج در دنیا و استفاده از راهكارهای نوین متناسب با فرهنگ ملی و دینی را زمینه ارتقای فرهنگ كتابخوانی و اهل كتابخانه شدن برای عموم مردم به ‌ویژه برای كودكان و نوجوانان خواهد بود.
به گفته وی، در گام دوم باید شمارگان و نوبت چاپ كتاب‌های مفید برای عموم مردم افزایش یابد و كتاب خوب در دسترس مردم قرار گرفته و به نحو مطلوب معرفی شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاكید كرد: كتاب باید به سبد اقتصادی و فرهنگی خانواده وارد و جزو لاینفك مایحتاج خانواده شود.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در عین حال گفت‌: كتاب را باید در خانه بومی كرد و با محتوا و شكلش مانوس شد، چرا كه هر خانه با كتابخانه زیبا و فضای آن را فرهنگی و تلطیف می‌كند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به برگزاری نمایشگاه اشاره كرد و گفت: این نمایشگاه و جشنواره را فرصت مغتنمی برای ترویج فرهنگ كتاب و كتابخوانی و افزایش سرانه مطالعه عنوان كرد.
جنتی با بیان اینكه امسال یاد یار مهربان با تغییر و تحولات اساسی همراه بوده است گفت: برگزاری اختصاصی نمایشگاه این دوره برای پایه های هفتم و هشتم آموزش متوسطه و برگزاری نمایشگاه به صورت مجازی از مهمترین تحولات به شمار می رود.
وی ادامه داد: همچنین بخشی از هزینه كتاب ها را ناشران شركت كننده تامین می كنند و بخش دیگر با هماهنگی شهرداری و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تامین شده تا نسل آینده ساز به راحتی از كتاب های عرضه شده استفاده كرده و هدف این نمایشگاه در تامین كتاب های مفید و مورد نیاز برای كتابخانه های مدارس محقق شود.
وی گفت: این نمایشگاه فرصت مغتنمی برای دانش آموزان است تا بیشتر به موضوع مطالعه و كتابخوانی توجه كنند چرا كه كتاب های موجود در كتابخانه های مدارس به طور دائمی میان دانش آموزان دست به دست می شود، از این رو ضرورت دارد كتاب های جدید و تازه های نشر دائم به كتابخانه ای مدارس سرازیر شود.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تاكید كرد: تجهیز كتابخانه های مدارس - كه براساس بخشنامه آموزش و پرورش كتابدار هم دارند - در شرایطی مفید است كه دانش آموزان به عضویت در كتابخانه ها ترغیب شوند و سرانه مطالعه غیر درسی افزایش یابد كه این موضوع وظیفه وزارت آموزش و پرورش و مدیران را سنگین تر می كند.
جنتی یادآور شد: هر چند در این دوره مبلغ اختصاص یافته برای خرید كتاب به ازای هر دانش آموز ناچیز است اما همین كه حدود 280 هزار دانش آموز پایه هفتم و هشتم به شیوه های مختلف از كتاب های این نمایشگاه بهره مند می شوند جای بسی خشنودی است.
رییس شورای فرهنگ عمومی كشور تصریح كرد: بی تردید تقویت فرهنگ كتابخوانی،‌ به ویژه در میان كودكان و نوجوانان،‌ آینده علمی و فرهنگی كشور را تضمین خواهد كرد.
جنتی افزود: تاریخ نشان داده ملت هایی كه با كتاب و كتابخوانی و مطالعه مانوس بوده اند به راحتی از فراز و فرودهای روزگار گذر كرده و قله های سرافرازی و سعادت را فتح كرده اند.
وزیر ارشاد اظهار داشت: تلاش های ما در چند دهه اخیر در توسعه كمی و كیفی صنعت نشر متمركز بوده اما هنوز نمی توانیم به سرانه مطالعه كتاب‌،‌ به ویژه در میان كودكان و نوجوانان ببالیم.
جنتی تصریح كرد: ساز و كار آموزشی مدارس ما بر مبنای مطالعه فرسایشی كتاب های درسی و گذر از آزمون های سخت و سرنوشت ساز قرار گرفته و لذا دانش آموزان كمتر فرصت می كنند تا به مطالعه موضوعات مورد علاقه خویش بپردازند.
وی افزود: زمانی شوق مطالعه در كودك و نوجوان به وجود می آید كه كتاب خوب و خواندنی در دسترس او باشد و خانواده و اطرافیان‌ او را به نحو شایسته به مطالعه تشویق و ترغیب كنند؛ عواملی كه چندان قدرتمند عمل نمی كنند و دانش آموزان نه كتاب های خوب و خواندنی در دسترس دارند و نه مشفقان و حامیانی برای رفتن به طریق تابناك مطالعه و انس با كتاب وجود دارد.
جنتی گفت: همنشینی با كتاب و مطالعه باید جزیی از فرهنگ روزمره ایرانیان شود و چه نیكوست كه این عادت فرهنگی از كودكان و نوجوانان آینده ساز آغاز شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یادآور شد: هر چند برگزاری مجازی نمایشگاه سیزدهم یاد یار مهربان امكان ورق زدن كتب، دیدن محتوا را از دانش آموزان سلب می كند اما در عوض سرعت و دقت انتخاب را بالا می برد، البته دانش آموزان مقاطع هفتم و هشتم آنقدر دارای درك و درایت و كنجكاوی هستند كه از صورت مجازی این نمایشگاه به بهترین نحو بهره برداری می كنند.
وی افزود: فراهم شدن جزوه ای كه محتوا را تشریح و طرح جلد كتاب ها را می نمایاند این خلاء را تا حدودی جبران خواهد كرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در خاتمه از تمامی دست اندركاران برپایی این رویداد فرهنگی قدردانی كرد.
سیزدهمین جشنواره و نمایشگاه یاد یار مهربان روز دوشنبه با حضور محمدباقر قالیباف شهردار تهران، ‌چمران رییس شورای شهر تهران،‌ حمید كفاش معاون فرهنگی وزیر آموزش و پرورش و جمعی از معلمان در سالن همایش های بین المللی برج میلاد برگزار شد.
فراهنگ**1355**ل.الف.ی**3053**1568