به گزارش ايرنا، بني هاشمي روزسه شنبه در نشست تخصصي بررسي راهكارهاي حل مشكلات سد گتوند كه درحاشيه دهمين سمينار بين المللي مهندسي رودخانه در دانشگاه چمران اهواز برگزار شد، افزود: شوري آب كارون بعد از آبگيري سد گتوند موضوع پيچيده اي است و آلوده كنندگان كارون حاضر به پذيرش سهم خود نيستند و تقصير را به گردن يكديگر مي اندازند، وزارت نيرو نيز معتقد است اين سد نه تنها باعث شوري رودخانه نشده بلكه كيفيت آن را بهبود بخشيده است.
بني هاشمي همچنين گفت: مطالعات دانشگاه تهران نشان مي دهد كه حجم ذخيره نمك سازند گچساران كه پيش از اين 120 ميليون تن برآورد شده بود، 43 ميليون تن است البته لازم است گمانه زني هاي جديدي انجام شود و به ويژه حجم توده نمك در ساحل شرقي نيز بر آورد شود.
وي اضافه كرد: در گذشته روزانه 45 هزار تن نمك از سازند گچساران وارد رودخانه مي شد كه در زمان اوج، 9ميليون تن نمك در مخزن سد ذخيره شده بود و در اسفند سال گذشته حجم نمك به 8.3 ميليون تن رسيد، اما موجب خوش اقبالي است كه نرخ ورود نمك از سازند به مخزن در حال كاهش است.
مشاورمطالعات سد گتوند گفت : مطالعات نشان داده كه نگراني از بابت واگرايي و تاثير شوري آب مخزن روي سازه سد نيز منتفي شده است.
وي تاكيد كرد: مطالعات سد گتوند به دليل ذينفع نبودن كارفرما بدون فشارهاي خارجي و در محيطي علمي انجام شده است.
بني هاشمي افزود: در مطالعات پنج راهكار كنترل شوري از مبدا، نمك زدايي و محبوس كردن نمك، مديريت مخزن و شستشوي سريع، انتقال آب مخزن، انحراف آب و بر چيدن سد پيشنهاد شده بود.
مشاور طرح حل مشكل سد گتوند در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به اينكه در انتخاب گزينه نهايي طرح حل مشكل سد گتوند دولت تمايل به اجماع داشته است، گفت : نبود اجماع بين ذينفعان سد گتوند باعث شده انتخاب گزينه نهايي براي حل مشكل سد گتوند به تاخير بيافتد.
وي افزود: تاكنون سه جلسه به اضافه شوراي عالي آب براي اين منظور تشكيل شده اما اعضاي جلسه هنوز به اجماع نرسيده اند.
بني هاشمي گفت: سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور، سازمان محيط زيست و وزارت نيرو صورتجلسه را امضا كرده اما وزارت جهاد كشاورزي بخشي از صورتجلسه را نپذيرفته است.
وي درباره اظهار نظر اخير رئيس سازمان حفاظت محيط زيست مبني بر اينكه هيچكدام از راهكارهاي مطالعات سد گتوند را نپذيرفته، افزود: متصدي معاون سازمان حفاظت محيط زيست به عنوان نماينده اين سازمان در جلسات شركت مي كند و تمام صورت جلسات را امضا كرده است كه به معناي تاييد مطالعات است.
بني هاشمي در ادامه از تصميم گيري براي سد گتوند درجلسه آينده شوراي عالي آب خبر داد و افزود: دوشنبه آينده (پنجم بهمن) قرار است شوراي عالي آب تشكيل شود و سد گتوند جزو دستوركارهاي جلسه است.
*سدي كه مساله روز خوزستان شد
عضو هيات علمي دانشكده علوم آب دانشگاه شهيد چمران نيز در اين نشست با اشاره به اهميت گزينه انتخابي براي حل مشكل سد گتوند براي خوزستاني ها، گفت: سد گتوند براي آنهايي كه در تهران نشسته اند مساله اصلي و اولويت نيست اما مشكل اين سد يكي از مسائل روز خوزستان است.
مهدي قمشي درباره مخالفت ها با واگذاري مطالعات حل مشكل سد گتوند به موسسه آب دانشگاه تهران، افزود: مشكل ما با اين دانشگاه نيست چرا كه اين مطالعات با دلسوزي انجام شده است اما مشكل ما با نگاه سياسي به آب در دستگاه هاي اجرايي است و اين باعث حساس شدن خوزستاني ها شده است.
وي تاكيد كرد: تعجبي ندارد كه اضافه شدن 500 واحد به شوري آب كارون بعد از آبگيري سد گتوند براي خوزستاني ها اهميت داشته باشد زيرا مساله روزمره آنهاست و مردم روزانه اين آب را مي چشند، اما كسي به فكر اين مساله نبوده است.
نشست تخصصي بررسي راهكارهاي حل مشكل سد گتوند با حضور تعدادي از علاقمندان، كارشناسان و اساتيد دانشگاه برگزار شد و حاضران سئوالات زيادي راجع به مطالعات مطرح و آن را به چالش كشيدند.
سد گتوند عليا، بلندترين سدخاكي كشور و آخرين سد روي رودخانه كارون است كه در25 كيلومتري گتوند در خوزستان قرار دارد.
آنطور كه كارشناسان مي گويند جا نمايي اشتباه اين سد باعث شده كه سازند نمكي گچساران در مخزن سد قرار گيرد و انحلال نمك اين سازند باعث شور شدن آب مخزن و رودخانه كارون شده است.
اين سد در سال 91 آبگيري شده است.
شوري (EC) آب درياچه سد از پنج هزار واحد (ميكروموس) تا 160 واحد در مخزن سد برآورد شده است.
مطالعات طرح حل مشكل سد گتوند از امسال به موسسه آب دانشگاه تهران واگذار شده و اين موسسه گزارش خود را به سازمان مديريت و برنامه ريزي (كارفرماي مطالعات) ارائه داده اما با گذشت چندين ماه از تصويب مطالعات، تصميم نهايي در مورد سد گتوند اتخاذ نشده است.
دهمين سمينار بين المللي مهندسي رودخانه 29 اسفند تا يكم دي در دانشگاه شهيد چمران برگزار مي شود.
7151/6064
تاریخ انتشار: ۲۹ دی ۱۳۹۴ - ۲۳:۳۲
اهواز-ايرنا-'محمدعلي بني هاشمي'عضو هيات علمي موسسه آب دانشگاه تهران و مشاورمطالعات سد گتوند جا نمايي و آبگيري سد گتوند را يك خطاي ملي دانست و گفت : پس از آبگيري اين سد 25 درصد به شوري رودخانه كارون اضافه شده است.