اميد يوسفي روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: ماموران اين اداره در طرح سرشماري پرندگان آبزي و كنار آبي كه از 10 تا 29 دي ماه صورت گرفت، بيش از 25 هزار قطعه پرنده مهاجر و بومي را در تالاب ها و زيستگاههاي اين استان سرشماري كردند.
وي اضافه كرد: نتيجه اين سرشماري مشخص كرد كه از 10 هزار غاز پيشاني سفيد دنيا، پنج هزار قطعه آن در تالابهاي آذربايجان غربي به ويژه حاشيه و درياچه پشت سد ارس، سواحل جنوبي درياچه اروميه و تالاب هاي نقده و مهاباد مشاهده شده كه اين امر بيانگر مطلوب بودن شرايط زيستي براي اين پرنده در استان است.
رئيس اداره حيات وحش محيط زيست آذربايجان غربي گفت: تغييرات اقليمي، گرم شدن زمين و آلودگي منابع آبي از جمله عواملي هستند كه بر زيستگاههاي اين گونه نادر تاثيرگذار بوده است.
وي اضافه كرد: آذربايجان غربي از جمله كريدورهاي مهم مهاجرت پرندگان در جهان به شمار مي رود و سالانه صدها هزار قطعه پرنده در مسير كوچ خود از شمال به جنوب از اين استان عبور مي كنند و براي استراحت و تغذيه در تالاب و زيستگاهها توقف مي كنند.
يوسفي افزود: يكي از اين گونه هاي مهاجر كه هر ساله در دسته هاي بزرگ وارد آذربايجان غربي مي شود، غازهاي پيشاني سفيد كوچك هستند كه پس از توقف در زيستگاههاي شمالي استان از جمله حاشيه رودخانه ارس و درياچه سد ارس در ماكو كوچ خود را به سمت عرض هاي جنوبي تر ادامه مي دهند.
وي اضافه كرد: غازهاي پيشاني سفيد كوچك تا زماني كه شرايط براي استراحت و تغذيه آنها در زيستگاههاي آذربايجان غربي مهيا باشند در اين منطقه ماندگار خواهند بود و در صورت سرما و يخبندان كوچ خود را ادامه مي دهند.
رئيس اداره حيات وحش محيط زيست آذربايجان غربي گفت: با بارش برف و سرد شدن هوا غازهاي پيشاني سفيد به عرض هاي جنوبي و مناطق گرم تر در شمال آفريقا و كشورهاي حوزه خليج فارس مهاجرت مي كنند.
وي اظهار كرد: وجود اين تعداد از غازهاي پيشاني سفيد در زيستگاههاي آذربايجان غربي زمينه را براي حضور محققان، پرنده نگاران و علاقمندان به اين گونه پرنده نادر فراهم ساخته است.
غازپيشاني سفيد از راسته غازسانان، تيره اردكيان و خانواده غازها بوده و با 72 سانتي متر طول از غاز خاكستري كوچكتر و روي پيشاني اش نوار سفيد و مشخصي ديده مي شود.
غاز پيشاني سفيد پرنده اي است آبچر كه با توجه به اندازه كوچك و سفيدي مشخص روي پيشاني اش از ساير غازها قابل تشخيص است و رنگ كلي بدن آن خاكستري تيره است كه در نواحي گردن به رنگ قهوه اي بلوطي و سطح كمرش به رنگ قهوه اي متمايل مي شود.
يك نوار زرد رنگ دور چشمان قهوه اي رنگش ديده مي شود، پاهايش نارنجي است كه در نابالغ ها به رنگ زرد تمايل دارد، منقارش صورتي رنگ و نسبت به غاز پيشاني سفيد كوچكتر است، در تغذيه و رفتارهاي ديگر معمولا نسبت به ساير غازها تند و تيز تر و چابك تر رفتار مي كند، معمولا در گله هاي منظم و به شكل V پرواز مي كنند.
اين پرنده معمولا در تالابها، باتلاق ها، درياچه هاي آب شيرين، سواحل درياچه ها و رودخانه ها ديده مي شود و بيشتر از گياهان اطراف رودخانه ها و جلبكهاي آبهاي شيرين و دانه هاي گياهان و حشرات تغذيه و در نواحي باتلاقي و توندرا توليد مثل مي كند.
آذربايجان غربي با بيش از 30 تالاب فصلي و دايمي و رودخانه هاي متعدد و پرآب و مناطق حفاظت شده يكي از زيستگاههاي مهم پرندگان آبزي و كنار آبزي در شمال غرب كشور به شمار مي آيد.
3020/2093/1772
تاریخ انتشار: ۳۰ دی ۱۳۹۴ - ۱۴:۳۴
مهاباد- ايرنا- رئيس اداره حيات وحش محيط زيست آذربايجان غربي گفت: در سرشماري زمستانه امسال بيش از پنج هزار قطعه از گونه نادر غاز پيشاني سفيد كوچك در تالاب هاي اين استان شناسايي شد.