به گزارش خبرنگار ايرنا، احمد احمديان روز چهارشنبه در نشستي خبري اظهار كرد: اين در حالي است كه بخش دولتي براي ثبت برند واحد براي زعفران مشكلي ندارد و از آن استقبال نيز مي كند.
وي يكي از اهداف ايجاد اين پژوهشكده را توليد و ثبت برند واحد زعفران ايراني عنوان و بيان كرد: كارشناسان ما با جديت تمام در حال پيگيري موضوع تا رسيدن به نتيجه هستند.
وي پژوهشكده زعفران تربت حيدريه را تنها پژوهشكده تخصصي زعفران در جهان خواند و گفت: اين مركز فعاليت خود را از سال 91 و در قالب سه گروه تحقيقاتي و پژوهشي شامل توليد، فرآوري و تجارت آغاز كرده است.
احمديان، فعاليت اين پژوهشكده را زير نظر دانشگاه تربت حيدريه دانست و افزود: ما در اين سه سال موفق شديم پژوهشگراني از استانهاي مختلف را گرد هم جمع كنيم كه حاصل آن انجام 14 طرح پژوهشي و انتشار آن در مجله علمي پژوهشي زعفران است.
وي اتمام 30 رساله دكتري با موضوعات خاص زعفران، انجام چهار اختراع، ارائه دوره هاي آموزشي در شاخه هاي فرآوري، برندسازي و تجاري سازي و همچنين برپايي چهار همايش علمي تخصصي با 250 مقاله را از ديگر اقدامات اين پژوهشكده برشمرد.
وي با اشاره به نصف شدن ميانگين توليد زعفران در 30 سال اخير و رسيدن آن به سه كيلوگرم در هكتار، گفت: يكي از اهداف ما يافتن راه هاي افزايش توليد است كه به منظور اجراي طرح هاي مطالعاتي، قراردادهايي را با هفت مزرعه در تربت حيدريه، گناباد و زاوه منعقد كرده ايم.
احمديان، فرآوري را دومين هدف راهبردي اين پژوهشكده عنوان كرد و گفت: به اين منظور واحد پزشكي زعفران نيز در اين مركز دائر شده تا در خصوص 54 خاصيت دارويي اين محصول كار پژوهشي انجام دهد.
وي گفت: هدف سوم پژوهشكده مقوله اقتصاد و تجارت است كه با جديت دنبال مي شود و در اين خصوص مباحثي چون تشكيل بانك و بورس زعفران و برندسازي، با جديت پيگيري مي شود.
وي ميزان زعفران توليدي در منطقه تربت حيدريه را سالانه 120 تن عنوان كرد و افزود: از حيث حجم توليد شهرستان زاوه رتبه نخست توليد را در كشور و جهان دارد.
وي يكي از چالش هاي حوزه زعفران را خروج پياز زعفران از كشور عنوان كرد و گفت: در شرايط كنوني جلوگيري از خروج پياز زعفران ممكن و نتيجه بخش نيست و هدف پژوهشكده ارائه يك برنامه راهبردي و عملياتي براي حفظ و توسعه كيفي مزارع زعفران است زيرا تنها از اين راه مي توان در بازارهاي جهاني خود را مطرح كرد.
بر اساس آمار اعلام شده از سوي اداره جهاد كشاورزي شهرستان تربت حيدريه از مجموع 70 هزار هكتار اراضي زير كشت زعفران استان خراسان رضوي، هشت هزار هكتار يعني معادل حدود 12 درصد آن به منطقه تربت حيدريه اختصاص دارد.
در سطح استان خراسان رضوي 117 هزار خانوار به كشت زعفران مشغول هستند كه از اين شمار 14 تا 15 هزار خانوار زعفران كاران تربت حيدريه هستند.
هم اكنون به ازاي هر هكتار زمين زعفران، 220 نفر روز مشغول كار هستند كه در كل 70 هزار نفر اشتغال مستقيم و دو تا سه برابر اين رقم، اشتغال غيرمستقيم از اين ناحيه ايجاد مي شود.
مركز شهرستان 250 هزار نفري تربت حيدريه در 150 كيلومتري جنوب غربي مشهد قرار دارد.
5132/6121
تاریخ انتشار: ۳۰ دی ۱۳۹۴ - ۱۹:۲۱
تربت حيدريه- ايرنا- رئيس پژوهشكده زعفران تربت حيدريه گفت: نشست هاي مشترك بخش دولتي و خصوصي براي رسيدن به برندي واحد براي زعفران ايراني، با سنگ اندازي بخش خصوصي بي نتيجه مي ماند.