در اين گزارش كه در شماره پنجشنبه يكم بهمن1394 خورشيدي به قلم علي فراهاني انتشار يافت، مي خوانيم: در هفته جاري، نتايج بررسي صلاحيت كانديداهاي انتخابات دهمين دوره مجلس شوراي اسلامي اعلام شد و حدود 60 درصد كانديداهاي ثبتنام كرده با راي عدم صلاحيت و يا عدم احراز صلاحيت روبرو شدند. در همين راستا بسياري از كانديداها اعم از اصولگرا، اصلاحطلب و اعتدالگرا به تصميمات هياتهاي نظارت اعتراض داشتند و طبق قانون شوراي نگهبان به اعتراض كانديداها رسيدگي خواهد كرد.
طبق آمارها اصولگرايان بيشترين تاييد صلاحيتها را به خود اختصاص دادهاند.
اين در حالي است كه در ماههاي منتهي به آغاز ماراتن انتخابات، اصولگرايان با تجربه تفرق و تشتت در انتخابات رياست جمهوري سال 92 و شكست در آن به دنبال رقابت درون جناحي، به دنبال رسيدن به وحدت و ائتلاف حداكثري بودند. اين اتفاق هنوز هم آن چنان كه بايد به وقوع نپيوسته است و حال با توجه به كم بودن كانديداهاي اصلاحطلب باقي مانده در عرصه رقابت انتخاباتي، اين سوال در ذهن شكل ميگيرد كه حال در غياب رقيب، سازوكار اصولگرايان براي وحدت چگونه خواهد بود؟ آيا همچنان ائتلاف حداكثري هدف غايي اين طيف سياسي است و يا باز هم آواي رقابتهاي درون جناحي از اردوگاه اصولگرايان به گوش خواهد رسيد؟
اصولگرايان در انتخابات مجلسهاي هفتم، هشتم و نهم با توجه به كاسته شدن از كانديداهاي اصلاحطلب در انتخابات، بيشتر به رقابتهاي درون جناحي روي آوردند. طيفهاي مختلف اصولگرايي اعم از سنتيها، نواصولگرايان، اصولگرايان تندرو، معتدلين و اصولگرايان مستقل شده هر يك با ليستهاي خاص خود در انتخابات حاضر شدند و اين موضوع انتخابات به انتخابات شديدتر هم شد.
به دنبال پيروزي محمود احمدينژاد در انتخابات رياستجمهوري نهم و دهم با حمايت اصولگرايان و در كنار آن كسب اكثريت مجالس هفتم، هشتم و نهم توسط اين جريان، كثرت طيفهاي اصولگرا بيشتر شد و فاصله اين گروهها نيز افزون گشت تا جايي كه حتي برخي از آنها به تقابل با يكديگر پرداختند.
پيش از نتايج بررسي صلاحيتهاي كانديداهاي مجلس دهم، اصولگرايان با نگراني چشم به روند برنامهريزي منسجمتر اصلاحطلبان دوخته بودند و با نگراني از حضور پرقدرت رقيب در انتخابات، سعي داشتند با رسيدن به ائتلاف حداكثري، توان مقابله خود را در ميدان انتخابات افزايش دهند. اما با توجه به رد صلاحيت تعداد كثيري از اصلاحطلبان، حال ممكن است بار ديگر اصولگرايان به رقابت با خودشان روي بياورند.
**مستقلين بيشترين آمار تاييد صلاحيتها
دلاور صيامي، دبيركل جبهه حاميان ولايت درباره تاييد صلاحيتهاي كانديداهاي دهمين دوره انتخابات مجلس شوراي اسلامي در گفتوگو با «ابتكار» اظهار كرد: در اين دوره تعداد داوطلبان ثبتنام كننده بيشتر از ادوار گذشته بوده است البته اين موضوع علاقهمندي ملت عزيز ايران در پر شور بودن يا مشاركت حداكثري در انتخابات را نشان ميدهد.
بنابراين هر شخصي بر حسب وظيفه براي انتخابات امسال مجلس شوراي اسلامي ثبتنام كرد. وي در ادامه به رد و عدم احراز صلاحيتها اشاره كرد و در اين باره افزود: عدم احراز يا رد صلاحيتها فقط معطوف به اصلاحطلبان نيست بلكه بخشي از اصولگرايان و اعتدالگرايان را در بر گرفته است.
اين فعال سياسي اصولگرا با بيان اينكه بسياري از اصلاحطلبان و اعتدالگرايان به صورت مستقل و بدون تابلو حزبي و جناحي در انتخابات امسال مجلس شوراي اسلامي مورد تاييد قرار گرفته اند، اضافه كرد: اين قضيه تنها اصلاحطلبان و اعتدالگرايان را شامل نميشود چراكه تعدادي از اصولگرايان نيز به همين شكل پا به عرصه انتخابات گذاشته اند.
وي تصريح كرد: همانطوري كه روز گذشته اعلام شد به احتمال بسيار قوي 15 درصد از افرادي كه مشكل صلاحيت داشتهاند وارد عرصه انتخابات و رقابت خواهند شد. از طرفي ديگر هنوز مرحله گزينش كانديداها به اتمام نرسيده و احتمال بازگشت نامزدهاي انتخاباتي وجود دارد.
به گفته وي، بايد تا 10 روز آينده صبر كرد به دليل اينكه افرادي كه صلاحيتشان مورد احراز قرار نگرفته دعوت خواهد شد. در حال حاضر اينكه بخواهيم در مورد تاييد، رد يا عدم احراز صلاحيت شدهها سخني بگويم يا قضاوتي داشته باشيم كمي زود است، اما مستقلين بيشترين آمار تاييد صلاحيتها را به خود اختصاص داده اند.
**اصولگرايي كه اصلاحگر نباشد اصولگرا نيست
دبيركل جبهه حاميان ولايت در پاسخ به اين پرسش كه آيا با وجود اتفاقات پيش آمده اصولگرايان به وحدت و اتحاد كامل دست پيدا خواهند كرد يا خير، گفت: جلسات متعددي تشكيل شده و هر تيمي با نفرات خودش براي رسيدن به وحدت و اتحاد در جلسات شركت و تلاش ميكند.
قطعا تمام جناحهاي سياسي در كشور اين گونه جلسات را تجربه كرده و تا دقيقه 90 ممكن است آن انتظارات مد نظر به نتيجه نرسد و فقط اصولگرايان با اين مساله سروكار ندارند بلكه اصلاحطلبان و اعتدالگرايان نيز با آن دست به گريبان هستند.
وي در اين باره اضافه كرد: هدف اصولگرايان وحدت حداكثري است و اميدواريم به انتظارات مد نظر خود دست پيدا كنيم. صيامي تاكيد كرد: اميدوارم اصولگرايان و اصلاحطلبان معتدل به مجلس شوراي اسلامي وارد شوند. او يادآور شد: من در تمام جلسات و سخنرانيها به اين موضوع تاكيد كردهام كه؛ اصولگرايي كه اصلاحگر نباشد اصولگرا نيست و اصلاحطلبي كه اصول نداشته باشد اصلاحطلب نيست.
بنابراين اين دو قضيه تكميل كننده يكديگر هستند و بارها رهبر معظم انقلاب به اين موارد تاكيد داشته اند. اميدوارم اشخاصي بدون ايجاد تنش براي دولت، مجلس و نظام به مجلس دهم شوراي اسلامي قدم بگذارند.
اين فعال سياسي اصولگرا در پاسخ به اين پرسش كه آيا كانديداهاي اصولگرا در انتخابات امسال مانند انتخابات رياست جمهوري سال 92 با يكديگر رقابت شديدي خواهند داشت يا خير، بيان كرد: چنين اتفاقي دور از ذهن نيست يعني به عقيده من، بعيد به نظر نميرسد اصولگرايان همچون سال 92 با يكديگر رقابت تنگاتنگي نداشته باشند.
بنابراين اگر وحدت حداكثري و از خود گذشتگي در بين نيروهاي اصولگرا شكل نگيرد مطمئنا همان اتفاق انتخابات رياست جمهوري سال 92 براي اصولگرايان رخ خواهد داد.
**اصلاحطلبان چراغ خاموش!
حسين كنعاني مقدم، دبيركل حزب سبز ايران نيز درباره صلاحيتهاي كانديداهاي دهمين دوره انتخابات مجلس شوراي اسلامي به «ابتكار» گفت: داوطلباني كه براي انتخابات امسال مجلس شوراي اسلامي ثبتنام كردند بيشتر از دورههاي گذشته بوده است، اما به نظر ميرسد افراد تاييد صلاحيت شده ميتوانند انتخابات پيش رو را رقابتي كنند.
او در اين باره اضافه كرد: فقط اصلاحطلبان رد يا عدم احراز نشدهاند بلكه اصولگرايان و اعتدالگرايان نيز با چنين سرنوشتي مواجه شدهاند.
اين فعال سياسي اصولگرا ادعا كرد: دست اصلاحطلبان نسبت به اصولگرايان بازتر است چراكه بسياري از اشخاص چراغ خاموش جلو آمدند و صلاحيتشان مورد تاييد قرار گرفته است. بنابراين چنين افرادي سنخيت بيشتري با اصلاحطلبان و اعتدالگرايان دارند.
كنعاني مقدم با اشاره به شرايط موجود به وحدت و اتحاد اصولگرايان تاكيد كرد و گفت: به عقيده من، اصولگرايان ليست مشتركي را ارائه و ائتلاف مشتركي نيز خواهند داشت، اما اگر چنين اتفاقي حاصل نشود آسيبپذيري اصولگرايان در بحث وحدت و اتحاد بسيار بالا ميرود.
دبيركل حزب سبز ايران به ائتلاف اصواگرايان و جريان افراطي اشاره كرد و افزود: بايد تعريفي از اصولگرايان راديكال داشته باشيم. اگر جريان راديكال به معناي نيروهاي انقلابي، متدين و افرادي كه به اصول و ارزشهاي انقلابي پايبند هستند، باشد ائتلاف رخ خواهد داد چراكه اين گونه اصولگرايان را نميتوان راديكال ناميد، اما افرادي كه قانونگرايي را بر نميتابند و به دنبال ملتهب شدن جامعه، مجلس و... هستند قاعدتا اصولگرايان معتدل با اين طيف رفتار متفاوتي خواهند داشت.
وي در پايان به احتمال رقابتي تنگاتنگ بين اصولگرايان در انتخابات مجلس امسال اشاره كرد و گفت: امكان دارد همان اتفاقات انتخابات رياست جمهوري سال 92 در مجلس امسال رخ دهد، اما به عقيده من، چنين حادثه اي در شهرستانها رقم خواهد خورد نه تهران. به دليل اينكه ليست 30 نفره در تهران ليستي مشترك خواهد بود.
**به دنبال ارزشمند كردن پيروزي در غياب حريف قدرتمند
به نظر ميرسد كه اصولگرايان همچنان نفع خود را در رقابتي دانستن انتخابات پيش رو ميبينند. اين موضوع از دو جنبه براي اين جناح اهميت دارد؛ اول اين كه ميتواند وحدت اصولگرايان را تا حد امكان حفظ كرده و از تشتت و رقابت درون جناحي تا جاي ممكن جلوگيري كند و دوم اين كه با توجه به نتيجه قابل پيشبيني حضور اكثريت اصولگرا در مجلس- با توجه به نسبت بيشتر كانديداهاي اصولگرا به اصلاحطلب در انتخابات- پيروزي خود را نه در غياب حضور پرقدرت رقيب، كه در رقابتي واقعي به دست آوردهاند. مگر اين كه شوراي نگهبان در بررسي اعتراض ردصلاحيتشدگان تمهيدي بيانديشد تا شاهد انتخابات واقعا رقابتيتر باشيم و رقابت تنها بين كانديداهاي يك جناح صورت نگيرد.
*گروه اطلاع رساني
پژوهشم**9370**2002**2054
تاریخ انتشار: ۱ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۹:۳۳
تهران- ايرنا- روزنامه ابتكار در گزارشي تحليلي به بررسي شرايط اصولگرايان پس از تاييد صلاحيت ها پرداخت.