تهران- ایرنا- محققان با اشاره به ضرورت مقابله با اپیدمی جهانی بیماری های قلبی و با استناد به نتیجه تازه ترین تحقیق، تاكید دارند كه با جایگزین كردن چربی های بد غذایی با چربی های خوب و افزایش مصرف چربی های موسوم به 'چند غیراشباع'، خطر ابتلا به بیماری قلبی كاهش می یابد.

به گزارش روز شنبه گروه علمی ایرنا از خبرگزاری یونایتدپرس، محققان دانشگاه تافتس در پی یك مطالعه اعلام كردند: مصرف كمتر چربی های اشباع برای سلامت مفید است اما افزایش میزان مصرف چربی های 'چند غیراشباع' به كاهش سطح كلسترول بد كمك می كند و چربی های لازم را برای بدن تامین می كند.
طبق اعلام انجمن قلب آمریكا، افزایش چربی های خوب در رژیم غذایی افراد می تواند از مرگ و میر حدود یك میلیون نفر بر اثر بیماری قلبی پیشگیری كند.
چربی های چندغیراشباع یكی از دو نوع چربی های غیراشباع هستند و در دانه های سویا، ذرت، روغن های آفتابگردان، تافو، مغزها، دانه ها و ماهی های چرب مانند سالمون وجود دارند.
دكتر داریوش مظفریان رئیس دانشكده علوم غذایی و سیاست دانشگاه تافتس در یك بیانیه مطبوعاتی اعلام كرد: در سراسر جهان سیاستگذاران محور توجه خود را بر كاهش مصرف چربی های اشباع متمركز كرده اند، اما اگر اولویت بر افزایش مصرف چربی های غیر اشباع به عنوان جایگزین چربی های اشباع و كربوهیدرات های تصفیه شده و كاهش چربی های ترانس قرار گیرد، تاثیر بسیار بیشتری در كاهش میزان مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی مشاهده خواهیم كرد.
در این تحقیق كه در مجله American Heart Association منتشر شده است، مطالعات به عمل آمده در مورد رژیم های غذایی خاص هر منطقه، داده های موجود در مورد خوراكی ها و گزارش های صنعتی در مورد چربی ها و روغن های موجود در مواد غذایی بسته بندی 186 كشور، مورد بررسی قرار گرفت.
محققان از این اطلاعات به همراه داده های مطالعه Global Burden of Diseases در سال 2010 در خصوص بیماری كرونر قلب، برای كشف اثرات سطوح مختلف هر دو نوع چربی بر سلامت استفاده كردند و متوجه شدند كه 711 هزار و 800 مورد مرگ ناشی از بیماری قلبی، به خاطر اندك بودن میزان مصرف چربی های اشباع نشده امگا شش به عنوان جایگزین چربی های اشباع و كربوهیدرات های تصفیه شده اتفاق افتادند كه این میزان 10.3 درصد از كل مرگ جهانی ناشی از بیماری قلبی را شامل می شود.
در مقایسه با آن، 250 هزار و 900 مورد مرگ ناشی از بیماری قلبی به علت مصرف زیاد چربی های اشباع بود كه حدود 3.6 درصد از مرگ و میرهای ناشی از بیماری قلبی در جهان را تشكیل می دهد.
براساس این گزارش، 537 هزار و 200 مورد مرگ و میر در جهان و یا 7.7 درصد از كل مرگ و میرهای جهان به دلیل مصرف زیاد چربی های ترانس است.
به گفته دكتر مظفریان، این یافته ها می تواند فواید زیادی برای عموم مردم و سیاستگذاران سراسر جهان داشته باشد و به كشورها كمك كند كه مبارزه با اپیدمی جهانی بیماری قلبی را در اولویت های خود برای قرار دهند.

**چربی غیراشباع
چربی غیراشباع به چربی یا اسید چربی گفته می‌شود كه در زنجیره‌ی اسید چرب آن دستكم یك پیوند مضاعف وجود داشته باشد. در زنجیره‌ی اسید چرب دو نوع چربی غیراشباع وجود دارد، تك غیر اشباع كه دارای یك پیوند مضاعف است و چند غیر اشباع كه شامل بیش از یك پیوند مضاعف می‌باشد. این تفاوت در ساختار شیمیایی باعث ایجاد تفاوت های اندكی در فواید آنها روی سلامتی است. تك غیراشباع باعث كاهش كلسترول شده و چند غیراشباع كه خود به دو دسته اسید چرب امگا ۳ و اسید چرب امگا ۶ تقسیم می‌شود كه كاهش فشارخون و بیماری های قلبی عروقی را موجب می شود.
علمی**2038**2017