تهران- ايرنا- محقق دانشگاه زنجان موفق به توليد نانوالياف پليمري با قطر و خواص مكانيكي بهينه شد، توليد اين نانوالياف با اين خصوصيات گامي مهم در جهت ترميم بافت‌هاي آسيب‌ديده‌ بدن در بحث مهندسي بافت به شمار مي‌رود.

به گزارش روز يكشنبه گروه علمي ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو، دكتر امير دوستگاني محقق اين طرح گفت: اين مواد نانوساختار در مقياس آزمايشگاهي توليد شده‌اند، اما در آينده در صورت افزايش مقياس و مقدار توليد قابليت تجاري شدن خواهند داشت.
وي بيان كرد: حوادث مختلف مي‌توانند به انواع بافت‌هاي دروني و بيروني بدن انسان آسيب برسانند، از اين‌ رو ترميم كامل و سريع اين بافت‌هاي آسيب‌ديده مي‌تواند يكي از مهم‌ترين اهداف علومي همچون مهندسي بافت و مهندسي پزشكي باشد. در اين راستا، فراهم كردن مناسب‌ترين محيط براي رشد و جايگزيني بافت‌هاي جديد ضروري به نظر مي‌رسد.
دوستگاني در رابطه با اهداف طرح گفت: نانو الياف به دليل بالا بودن نسبت سطح به حجم مي‌توانند خواص ويژه‌اي را از خود نشان دهند، همچنين ساختار بافت‌هاي بدن انسان داراي ساختار نانو ليفي و اليافي با قطر كمتر از 500 نانومتر هستند، در اين پژوهش قطر متوسط الياف و خواص مكانيكي بهينه‌سازي شده‌اند تا نانو اليافي با كمترين قطرممكن و حداكثر استحكام به دست آيد، اين داربست‌ها مي‌توانند فضاي مناسبي براي جايگزيني و ترميم بافت‌هاي آسيب‌ديده فراهم كنند.
وي ادامه داد: در بحث مهندسي پزشكي جهت ترميم بافت‌هاي آسيب‌ديده نياز به ساختارهاي سه‌بعدي مشابه بدن انسان است تا محيط مناسبي براي رشد و تكثير سلول‌هاي مورد نظر فراهم شود، با استفاده از نتايج حاصل از اين تحقيق، امكان تهيه و ساخت داربست‌هاي پليمري با خواص مناسب فراهم مي شود، به‌ علاوه، با در اختيار داشتن شرايط بهينه مي‌توان با سرعت بيشتر و هزينه كمتر به داربست‌هاي با خواص مناسب دسترسي پيدا كرد.
وي گفت: نتايج آزمون‌ها نشان داده‌اند كه افزايش غلظت محلول موجب افزايش قطر متوسط الياف شده، اما استحكام آنها را كاهش مي‌دهد، از سوي ديگر افزايش ولتاژ اعمالي در فرايند الكتروريسي موجب كاهش قطر متوسط الياف و افزايش استحكام آن‌ها مي‌ شود.
نتايج اين تحقيق در مجله بين المللي Journal of Industrial Textiles به چاپ رسيده است.
مهندسي بافت به طور عام به معني توسعه و تغيير در زمينه رشد آزمايشگاهي مولكول‌ها و سلول‌ها در بافت و يا عضو، براي جايگزيني يا ترميم قسمت آسيب ديده بدن است. دانشمندان از سال‌ها قبل قادر به كشت سلول‌ها در خارج از بدن بودند، ولي فناوري رشد شبكه‌هاي پيچيده و سه‌بعدي سلولي براي جايگزيني بافت آسيب ديده اخيراً توسعه يافته‌است. بر اساس تعريف، براي ساخت يك بافت به شيوه‌هاي مهندسي، نياز به طراحي يك داربست با ساختار فيزيكي مناسب با امكان چسبندگي سلول‌ها به آن، مهاجرت سلولي، تكثير سلولي و تمايز سلولي و در نهايت رشد و جايگزيني بافت جديد است.
علمي (1) ** 9340**2017