به گزارش ایرنا، این بخش كوهستانی با برخورداری از موقعیت های ممتاز طبیعی مانند آب و هوای معتدل ، جنگل ، كوه ، دامنه ، چشمه سارها ، رودخانه ها و نیز قلل به هم تنیده البرز شرایط خوبی برای زیستگاه جانواران وحشی و حیوانات حمایت شده ای نظیر پلنگ ، شوكا ، مرال ، خرس قهوه ای ، بزكوهی ، مرال ، خوك ، گوزن ، كل بز، آهو و انواع پرندگان دارد كه متاسفانه ازدیرباز تاكنون این حیوانات بی دفاع بیرحمانه از سوی عده ای از شكارچیان متخلف و سودجو كشته می شوند.
دردهه 40شمسی بدلیل برخورداری از چنین موقعیت هایی این منطقه از سوی شورایعالی حفاظت محیط زیست تحت عنوان منطقه حفاظت شده البرز مركزی یا به عبارتی شكارممنوع تعیین شد.
طبق این مصوبه و ماده 3 قانون شورایعالی حفاظت محیط زیست مربوط به مقررات شكار و صید، ادارات مرتبط در حوزه صیانت از محیط زیست را مكلف و ملزم كرد تا در صیانت از شكارگاه ها ، فضای حیاتی جانوران وحشی و حمایت از آنها در برابر گرسنگی ، تشنگی ، صید و شكار بیرویه و نیزعواملی چون شرایط نامساعد جوی و طبیعی بویژه حریق جنگل ، مرتع ، سیل و طغیان رودخانهها و بیماریهای واگیر و مسمومیت نباتی عزم جدی داشته باشند.
حال با گذشت بیش از 50 سال از این مصوبه قانونی نه تنها گامی در جهت حمایت از حفظ این گونه های ارزشمند جانوری و حیوانات حمایت شده برداشته نشد بلكه این سرزمین منطقه ای برای شكار آزاد افراد متخلف و سودجود تبدیل شده است كه جای تامل دارد.
كارشناسان و روستاییان بخش تاریخی و كوهستانی كجور نوشهر با ابراز نگرانی از شكار بی رویه حیوانات وحشی و حمایت شده این منطقه از مسئولان نهادهای ذیربط برای پیشگیری از این معضل فراگیركمك خواستند.
آنان در گفت وگو با خبرنگار ایرنا ، عدم فرهنگ سازی و آموزش ، تغییركاربری زمین های كشاورزی مناطق جنگلی ، توسعه نامتوازن روستاها ، اجرای طرح های جنگلداری ، عمرانی ، صنعتی ، نبود همگرایی و هم افزایی در میان مسئولان ادارات ذیربط ، پایین بودن جرایم شكار و قانونی برخورد نكردن با شكارچیان غیرمجاز را از علت های اساسی نابودی حیات وحش دراین منطقه حفاظت شده البرز مركزی برشمردند.
یكی از اهالی روستای زانوس با ابراز نگرانی از شكار بی رویه وحوش در این منطقه گفت : صدای ممتد شلیك گلوله در این روستا بویژه در پایان هرهفته بسیاری ازاهالی تصور می كنند كه در پیرامون این روستا پادگان نظامی آموزشی است.
ابوالقاسم پاشا زانوسی افزود : افراد متخلف آشكارا و بدون هیچ ابایی ازاهالی این روستا بویژه اعضای شورای اسلامی مرتكب چنین تخلفاتی می شوند و بیشتر آنها نیز از اهالی دیگر روستاها از جمله چتن و پل زنگوله هستند.
وی اظهارداشت: با این كه بارها چنین تخلفاتی به مسئولان ادارات ذیربط گزارش شده منتهی به طور اساسی این موضوع از سوی مسئولان ذیربط پی گیری نشده است.
وی ادامه داد: بارها دیده شده كه این افراد شب هنگام حوالی ساعت 24 برای شكار به عرصه های جنگلی این روستا می روند و حوالی ساعت شش بامداد نیز برمی گردند.
یكی از محیط بانان اداره حفاظت محیط زیست نوشهر نیز گفت: با این كه محیط بانان و ضابطان دادگستری علاوه بر در اختیار داشتن كارت تایید از دستگاه قضا و نیز برای انجام درست وظایف محوله سوگند یاد كرده اند اما برای اثبات جرم فردی كه مرتكب تخلف شكار غیرمجاز حیوانات حمایت شده در این منطقه شده با مشكلات فراوانی مواجه هستند.
وی كه خواست نامش در این گزارش درج نشود به خبرنگار ایرنا گفت: امروز تمامی ضابطان خاص دادگستری با توجه به فراگیری دوره های آموزشی آشنایی كامل به انواع جرایم دارند و بنوعی این افراد نماینده دستگاه قضا و مامور اجرایی محسوب می شوند و نباید پس از دستگیری شكارچی متخلف و به دست آوردن لاشه شكار و اسلحه از او پس از معرفی به دستگاه قضا مسئولان این نهاد برای اجرای حكم دچار سردرگمی شوند.
این محیط بان گفت : قوانین منطقه حفاظت شده حكم می كند كه هیچ فردی حق ندارد در جنگل سلاح حمل كند و درصورت مشاهده او برابر قانون باید با او برخورد شود تا چه برسد به آنكه به هنگام شكار دستگیر شود.
وی با ابراز تاسف از رو به رشد بودن شكار انواع گونه های جانوری در منطقه افزود : بارها دیده شده كه فرد متخلف دستگیر و پس از معرفی به دستگاه قضا با پرداخت جرایمی به مبلغ حدود یك میلیون ریال ضمن دریافت اسلحه اش به آسانی آزاد شده و چنین رویه ای در واقع زمینه جسارت این افراد متخلف برای انجام این امر خلافكارانه را تشدید خواهد كرد.
دادستان شهرستان نوشهر نیز در این باره گفت : برای اثبات جرم شكار نیاز به مستند قانونی داریم متاسفانه برخی از شكارچیان پس از ارتكاب جرم اقدام به مخفی كردن شكار و سلاح خود می كنند.
علی اكبرعلیزاده در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : مساله مهم تر آن است كه با كمبود نیروی انسانی كارآمد كه بتواند در این حوزه رای دهد مواجهیم .
وی اظهارداشت : اگرچه در برخی از مواقع ضروری سعی شده تا فرآیند رسیدگی به پرونده های مربوط به جرم شكار در كوتاه ترین زمان بررسی شود اما با این حال مشكلی است كه دراین منطقه وجود دارد و باید حل شود.
رئیس اسبق اداره حفاظت محیط زیست شهرستان های نوشهر و چالوس گفت : با این كه قوانین مناطق حفاظت شده به درستی تدوین شده و تمامی مسئولان ادارات ذیربط اطلاع كامل از بند بند این قوانین دارند اما متاسفانه هر روز شاهد دست اندازی به طبیعت و نابودی این حیوانات مظلوم و بی دفاع در این منطقه هستیم.
مهرنوش كیاكجوری ، عدم برخورد قانونی با شكارچیان متخلف را در تشدید انقراض و نابودی وحوش این منطقه بسیار موثر دانست و افزود : به عنوان نمونه برابر قانون وقتی فرد متخلفی بارها اقدام به شكار غیرمجاز كرده باید برای همیشه مجوز شكار او را باطل و مجازات سنگینی نیز برای او در نظرگرفته شود.
وی اظهارداشت : در زمان حاضر وضعیت به گونه ای است كه این دسته از افراد سودجو با این كه بارها از سوی ماموران محیط زیست شناسایی ، دستگیر و پس از پرونده سازی تحویل مقامات قضایی می شوند پس از مدتی كوتاه دوباره به طبیعت باز می گردند و چنین اتفاقی جرات و جسارت فرد متخلف در تشدید این امر خلافكارانه را افزایش خواهد داد.
بر اساس آمارهای رسمی دست كم 20 هزار نفر در استان مازندران دارای مجوز شكار با تفنگ های شكاری هستند و گمانه زنی های غیررسمی هم آمار شكارچیان مجاز و غیرمجاز را تا یكصد هزار نفر برآورد می كند .
این كارشناس محیط زیست با ابراز تاسف شكار گونه های نادر حیوانات در منطقه گفت: با ادامه این شكار بی رویه در آینده نه چندان دور دیگر رد پای از این گونه های ارزشمند جانوری و حیوانات حمایت شده دراین منطقه شاهد نخواهیم بود.
كیاكجوری ، نقش رسانه های همگانی ، خانواده ها ، مراكزآموزشی ، مبلغان دینی ، امامان جمعه و مهم تر از همه همگرایی و هم افزایی مسئولان نهادهای ذیربط با اعضای شوراهای اسلامی و دهیاران در روستاهای این منطقه را گامی موثر در جهت حفظ محیط زیست ، پیشگیری از تلف شدن و نابودی این حیوانات در این بخش بیان كرد.
سرپرست اداره حفاظت محیط زیست نوشهر در خصوص شكار بی رویه حیوانات وحشی در این منطقه گفت: برای جلوگیری از شكار بی رویه ، محیط بانی روستای زانوس مجددا راه اندازی می شود.
كامبیز محسن سلطانی به خبرنگار ایرنا گفت: هم اكنون در حال پیگیری برای راه اندازی این محیط بانی هستیم تا هر چه زودتر فعالیت ان در منطقه آغاز شود.
وی از دستگیری دست كم 25 نفراز شكارچیان متخلف در ماه گذشته در شهرستان نوشهر بویژه در بخش كجور خبر داد و گفت: از این افراد متخلف تعداد هفت قبضه سلاح گلوله زنی دوربین دار و ساچمه زنی ، لاشه مرال و شوكا به دست آمد.
سرپرست اداره حفاظت محیط زیست نوشهر گفت : با توجه به شكل گیری دولت یازدهم در حوزه افزایش امكانات ، تجهیزات ، حقوق و مزایای نیروی انسانی و نیز جرایم شكار توجه ویژه ای شده است اما با این حال برای شناسایی بموقع شكارچیان با كمبود نیرو و برخی از امكانات مواجه هستیم.
محسن سلطانی افزود : به عنوان نمونه از گستره بیش از 220 هزار هكتار منطقه حفاظت شده تحت پوشش این نهاد در این شهرستان برابر استاندارد باید به ازای هر هزار هكتار یك نیرو حفاظتی فعالیت داشته باشد در حالی كه هم اكنون به ازای هر 50 هزار هكتار یا 60 هزار هكتار دو نفر فعالیت دارند.
سرپرست اداره حفاظت محیط زیست نوشهر ابراز امیدواری كرد كه با رویكرد مطلوب دولت به بخش محیط زیست بتدریج این مشكلات در منطقه برطرف شود.
لشكنار ، اجو، منجیر ، پول ، كلیك ، صلاح الدین كلا و دشت نظیر مناطقی از شهرستان نوشهر هستند كه از محیط بانی برخوردارند.
بخش كجور با جمعیتی دست كم 12 هزار نفر درقالب 64 روستا و دو شهر در فاصله حدود 75 كیلومتری جنوب شرقی نوشهر واقع است.
شهرستان نوشهر با داشتن حدود 220 هزار هكتار منطقه حفاظت شده البرز مركزی و برخورداری از گونه های حیات وحش نظیر مرال ، شوكا ، كل بز ، خرس قهوه ای ، پلنگ ، قرقاول ، كبك دریایی و معمولی در غرب مازندران واقع است.
7078 /1602/1899/1042
تاریخ انتشار: ۷ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۴:۲۸
نوشهر- ایرنا - شكار بی رویه و غیرقانونی انواع گونه های ارزشمند جانوری در منطقه حفاظت شده البرز مركزی كجور نوشهر علاوه بر برهم زدن تعادل محیط زیست، خطر جدی برای حیات وحش این بخش كوهستانی به شمار می رود.