شيروان- ايرنا- نيمه دوم هر سال و با آغاز فصل سرما كه استفاده از وسايل گرمايشي افزايش مي يابد، تعدادي از شهروندان دچار مسموميت و گازگرفتگي مي شوند، خراسان شمالي هم در سال هاي گذشته داراي آمار بالاي مرگ و مير ناشي از اين رخداد بوده است.

اگرچه با اطلاع رساني هاي صورت گرفته در سال جاري اين آمار با كاهش همراه بوده است، اما اين حادثه هم چنان هر از گاهي قرباني مي گيرد.
به گزارش ايرنا، از گاز منواكسيدكربن به عنوان قاتل پنهان يا نامرئي ياد مي كنند، منواكسيدكربن (CO2) گازي بدون رنگ و بوست كه بر اثر احتراق ناقص وسايل گرمايشي و نشت، هم چنين انتشار به واسطه مسدود شدن لوله هاي خروجي يا ساير عوامل در فضاي بسته موجب مرگ افراد مي شود.
يكي از شهروندان شيروان كه دليل عمده گازگرفتگي را بي‌احتياطي و استفاده نكردن از تجهيزات استاندارد مي داند، در اين باره گفت: نيمه دوم سال آمار اين حوادث بيشتر از نيمه اول سال است.
افشين رضا نژاد افزود: در بيشتر واحد هاي مسكوني از وسايل گرمايشي كم خطر مثل پكيج و رادياتور و شوفاژ استفاده نمي شود كه اين امر ضرورت نصب بخاري‌هاي استاندارد را بيشتر مي كند اما متاسفانه اين امر مورد بي احتياطي شهروندان در خصوص خريد بخاري استاندارد و نصب آن قرار مي گيرد.
شهروند ديگري ضمن تأكيد بر رعايت اصول ايمني در نصب وسايل گازسوز گفت: غفلت از ايمني باعث مسموميت با گاز منواكسيدكربن مي‌شود و لازم است ضمن استفاده بهينه از وسايل گرمازا، ‌به توصيه‌هاي ايمني در خصوص سالم بودن و نحوه استفاده صحيح از وسايل گرمايشي و باز بودن مسير خروجي گاز مونواكسيدكربن از دودكش توجه شود.
محمد رمضاني افزود: بايد اطلاع رساني و فرهنگ سازي در خصوص اين گونه خطرات جاني بيشتر از سوي مسئولان انجام شود و مطالب آموزشي حاوي شعارهاي ايمني بين اقشار مختلف توزيع شود و بخش عمده اي از اين فرهنگ سازي هم از طريق رسانه ها صورت گيرد.
** قاتل نامرئي چطور قرباني مي گيرد؟
در اين رابطه، مدير كل پزشكي قانوني خراسان شمالي در گفت و گو با ايرنا گفتد: در فصول سرد و ماه هايي از سال كه از وسايل گرمازا استفاده مي شود، آمار گازگرفتگي افزايش مي يابد.
بابك سلحشور افزود: شهروندان بايد آگاه باشند كه منواكسيد كربن گازي بدون بو و بي رنگ است و عمده ترين منبع توليد اين گاز هم سوختن ناقص نفت و گاز است كه در اثر احتراق هر نوع ماده سوختني به خصوص در محيط هاي سرپوشيده و كمبود اكسيژن توليد مي شود.
وي در مورد استفاده از آبگرمكن يا بخاري هاي مستعمل و داراي نقص فني و بدون دودكش يا داراي دودكش بدون عملكرد مناسب هشدار مي دهد و اظهار كرد: بيشترين موارد ابتلا به مسموميت با مونواكسيدكربن را اين موارد تشكيل مي دهند و از آن جايي كه تمايل اين گاز براي تركيب با هموگلوبين خون 250 برابر بيش از اكسيژن است، لذا با بالا رفتن درصد آن در هواي اتاق به سرعت باعث ايجاد مسموميت در افراد خواهد شد و اكسيژن رساني به بافت هاي مختلف بدن از جمله مغز و قلب را دچار اختلال مي كند كه به علت بي رنگ و بو بودن اين گاز ممكن است وجود آن در محيط تا زمان ايجاد علايم مسموميت شديد مورد توجه واقع نشود.
وي افزود: علايم مسموميت حاد با اين گاز شامل سردرد، سرگيجه، تهوع و استفراغ و احتمالا درد شكمي و سپس ايجاد حالت بيهوشي، تشنج و اغماست و در بيماران قلبي ممكن است تشديد بيماري يك علامت هشدار دهنده باشد.
وي گفت: سفتي عضلات، افزايش تعداد تنفس، كاهش فشار خون و گاه تنگي مردمك ها از ساير علايم مسموميت با اين قاتل خاموش است.
وي افزود: بايد توجه داشت كه حتي اگر فردي در اثر مسموميت با اين گاز جان خود را از دست ندهد، ممكن است دچار نواقص عصبي و رواني پيشرفته نظير فلج عضوي يا اختلال قواي مغزي شود.
سلحشور در مورد راه هاي پيشگيري از مسموميت با اين گاز هم بيان مي كند: مردم بايد از بخاري هاي مستعمل و فرسوده بدون دودكش يا داراي دودكش نامناسب و غير استاندارد استفاده نكنند، هرگز در فضاي بسته و محدود كه تهويه كافي و مناسب ندارد، آتش روشن نكنند و همچنين تمام دودكش ها بايد كلاهك مناسب داشته باشد.
وي افزود: از طرف ديگر، در صورت نبود تهويه مناسب از نصب آبگرمكن در حمام و روشن كردن شعله هاي اجاق گاز در آشپزخانه براي گرم نگه داشتن محيط منزل خودداري شود و رانندگان وسايل نقليه سنگين هم از روشن كردن پيك نيك در وسيله نقليه خود خودداري كنند.
اين پزشك متخصص درباره شيوه امدادرساني به مصدومان اين حوادث نيز گفت: در صورت مواجهه با مصدومان حوادث مسموميت با گاز مونواكسيد كربن بايد سريع آن ها را از محيط خارج كنيد و پس از خارج ساختن مصدوم از محيط آلوده با اورژانس تماس بگيريد و علائم حياتي مصدومان را كنترل و از باز بودن راه هاي هوايي آن ها اطمينان حاصل كنيد.
وي گفت: تعداد متوفيات ناشي از گازگرفتگي با منواكسيد كربن طي 9 ماه سال گذشته 5 نفر بود كه امسال به يك نفر كاهش يافت.
اما كارشناسان ايمني هم توصيه هايي در اين مورد دارند؛ ازجمله اين كه هر وسيله گازسوز بايد داراي يك دودكش مستقل و منتهي به فضاي بيرون باشد، دودكش و اتصالات آن از جنس مقاوم و بدون هيچ منفذ نشستي در سرتاسر آن باشد و انتهاي دودكش ها بايد دست كم يك متر از سطح بام و ديوار جانبي آن فاصله داشته باشد، هم چنين قطر لوله دودكش بايد مساوي يا بزرگتر از قطر لوله خروجي دستگاه گازسوز باشد. كارشناسان توصيه مي كنند كه مردم از به كار بردن وسايل گرمايشي بدون نصب دودكش يا داراي نقص در دودكش خودداري كنند و در مورد آبگرمكن هاي ديواري هم تاكيد مي شود كه اگر به مدت طولاني روشن باشند، مي تواند خطرناك باشد، بنابراين به كارگيري اين نوع آبگرمكن در فضاهاي بسته يا مكان هاي فاقد جريان هوا مجاز نيست.
براساس آمار اعلام شده، 72 درصد از جمعيت خراسان شمالي از مزاياي گاز شهري برخوردارند.ك/4
6042/3007/7184/7186