ساخت سریال های دوران دفاع مقدسی و زندگینامه شهیدان سرافراز آن دوران به ویژه سرداران شهید، یكی از مهمترین وظایف صدا و سیما در برهه های پس از جنگ بوده كه همواره این امر با تلاش فراوان فیلمسازان، تهیه كنندگان و دست اندركاران شكل گرفته است.
سریال هایی نظیر شوق پرواز ویژه زندگی شهید عباس بابایی، سیمرغ در خصوص زندگی شهید احمد كشوری و شهید علی اكبر شیرودی، فیلم سینمایی و نسخه سریالی خلبان در خصوص شهید عباس دوران و سریال جاودانگی درمورد زندگی شهید محمدجواد تندگویان از جمله سریال های مشهوری بودند كه در خصوص شهدای جنگ تحمیلی و زندگی آنها ساخته و از صدا و سیما پخش شده اند.
در كنار آنها، تعدادی فیلم های سینمایی نیز با محوریت نام شهدا ساخته شده كه معروفترین آنها فیلم 'چ' ابراهیم حاتمی كیا بود كه توانست مخاطب خوبی را هم در سینماها جذب كند ولی در كنار آن فیلم هایی نظیر زیباتر از زندگی، شور شیرین، كبودی یاس، شب واقعه و بزرگمرد كوچك به ترتیب به عنوان زندگی نامه شهیدان سید حسین علم الهدی، محمود كاوه، عبدالحسین برونسی، دریاقلی سورانی و بهنام محمدی به روی پرده سینماها رفته كه صرف نظر از میزان اقبال تماشاگر و جذب مخاطب، گامی در راستای شناساندن بخش یا تمام زندگی شهیدان بوده اند.
یكی از سرداران دوران دفاع مقدس كه همواره نام و خاطره او در دل ها و زبان های نه تنها مردم آذربایجان بلكه مردم سراسر ایران بوده و بسیاری از شهروندان استان های غیر آذری زبان، آذربایجان را با نام او می شناسند، شهید مهدی باكری است كه در طول دوران مقدس نیز زحمات و جانفشانی های زیادی را متحمل شده بود.
شهید مهدی باكری در سال 1333 در شهر میاندوآب، یكی از شهرهای جنوبی آذربایجان غربی متولد شد و پس از فوت مادر، در دوران دبیرستان نیز برادر شهید خود علی باكری را از دست داد.
شهید علی باكری به دلیل فعالیت های ضد رژیم ستمشاهی توسط ساواك به شهادت رسیده بود.
شهید مهدی باكری پس از اتمام دوران دبیرستان در رشته مهندسی مكانیك دانشگاه تبریز قبول شد و فعالیت های سیاسی خود را با همراهی برادرش حمید، در این دانشگاه بر علیه رژیم ستمشاهی آغاز كرد.
این شهید بزرگوار در دوران سربازی بنا به فرموده امام راحل از پادگان فرار كرد و زندگی مخفیانه خود را تا پیروزی انقلاب اسلامی ادامه داد و پس از انقلاب نیز فعالیت های اجتماعی و نظامی خود را انجام داد.
او در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی فعالیت های خود را آغاز كرد و پس از آن بنا به ضرورت در دوره ای دادستان دادگاه انقلاب ارومیه شد و سپس 9 ماه نیز وظیفه شهرداری ارومیه را قبول كرد.
این شهید بزرگوار مدتی نیز معاون عملیات سپاه ارومیه شد و پس از آن به صورت مستمر در جبهه های جنگ حضور یافت و در عملیات متعددی شامل فتح المبین، بیت المقدس، رمضان، مسلم بن عقیل، خیبر و بدر شركت كرد.
شهید مهدی باكری 25 اسفندماه سال 63 در عملیات بدر به شهادت رسید و پیكر او نیز همچون دو برادر شهیدش تحویل خانواده نشد چراكه خمپاره دشمن به قایق اصابت كرد و پیكرشان غرق شد.
شهید مهدی باكری كه دو برادر شهید نیز به نام های علی و حمید دارد، در سال های طولانی پس از شهادت و دفاع مقدس با وجود ابعاد مختلف زندگیش از جمله شهادت دو برادر، حضور در سپاه، حضور به عنوان دادستان و شهردار ارومیه و همچنین شركت در عملیات متعدد دوران دفاع مقدس مورد بی مهری واقع شده و هیچ برنامه تصویری اعم از مستند، سریال یا فیلم سینمایی در خصوص ابعاد زندگی این شهید بزرگوار و برادران شهیدش ساخته نشده است.
در اواسط فروردین سال 89 و بر اساس پیشنهاد ارائه شده در سفر هیات دولت دهم به آذربایجان غربی، تصمیم ساخت سریال شهید مهدی باكری گرفته شد كه همچون دیگر تصمیم های آن دولت ، نیمه كاره رها شد و تلاشی برای انجام آن صورت نگرفت.
با ادامه وضعیت بی توجهی به این امر و پس از گذشت 15 ماه در سالروز آزادسازی خرمشهر در سال 90، تفاهم نامه ای بین استانداری آذربایجان غربی و سیمافیلم در خصوص ساخت سریال شهید باكری امضا شد كه البته این امر نیز نتوانست شتاب لازم برای ساخت سریال و مقدمات آن را فراهم كند.
پس از آن تاریخ، اظهار نظر های بسیاری در خصوص ساخت سریال شهید باكری صورت گرفته كه نشان از عدم وجود برنامه ریزی مناسب برای ساخت این اثر فاخر دارد.
طولانی شدن مرحله تحقیق و پژوهش زندگی شهید مهدی باكری، استفاده از نام های متعدد برای كارگردانی این سریال از جمله پرویز شیخ طادی و احمد مرادپور و همچنین زمان طولانی نگارش فیلمنامه از جمله مشكلاتی است كه ساخت این سریال را با تاخیر های متعدد رو به رو كرده است هرچند با اهتمام ویژه می شد این سریال را ماهها پیش كلید زد.
حال با توجه به اینكه آغاز ساخت این سریال به ماه های ابتدایی سال آینده موكول شده و همچنین با توجه به دشوار بودن ساخت سریال های جنگی و زمانبر بودن آنها نباید انتظار داشته باشیم كه این سریال در كمتر از سه سال آینده به روی آنتن برود كه البته این میزان نیز بسیار خوش بینانه به نظر می رسد.
هرچند مسئولان مربوطه قول داده اند كه این امر در زمان كمی سامان یابد و در سال 96 روی آنتن برود ولی با توجه به قول های داده شده و عمل نشده پیشین، این تصور به سختی قابل قبول به نظر می رسد.
* از صابر چهرگانی دبیر ایرنا در آذربایجان غربی
تاریخ انتشار: ۱۱ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۴:۲۲
ارومیه-ایرنا- سریال شهید مهدی باكری كه كلید ساخت آن از سال 89 زده شده است، پس از گذشت پنج سال همچنان در گیر و دار تصمیم های سریالی نظیر تحقیق های طولانی، انتخاب سرمایه گذار، انتخاب كارگردان و نوع نگارش فیلمنامه بوده و این گیرو دارها حدود شش سال طول كشیده است.